Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55 Prej slabe izkusnje...ce se clovek ne strinja se pac ne...ma svoje razloge za to, ni treba takoj oznacit vsakega za paranoicnega. Ko bos (upam pa, da ti nikoli ne bo treba) stvari videla od blizu bos morda razumela. Tanja, ampak jaz bi rada vedela vzroke. Res bi jih. Težko razumem nekaj, v čemur ne vidim nečesa posebej slabega. Če me razsvetliš, bom pa res zelo vesela. Vedno sprašujem zato, ker z neba pa ne morem vedet tvojega vzroka, pa če se še tako trudim. Če bi ga vedela, bi gotovo lažje razumela. Kakor namiguješ, so razmere v zdravstvu zelo slabe. Sploh če praviš, d a je boljše, da teh reči ne spoznam. Sama sicer vem, da je zdravstvo nekaj najbolj nezanesljivega, saj imam ekstremno slabe izkušnje z njim. Imam pa vmes tudi nekaj dobrih, tako da optimistično pričakujem, da bodo pa vsaj s trupli pa ja znali delat no. Vidim pa en res velik vzrok, zaradi česa je tole dobro: - ljudje se ne odločamo iti v ZD ali kam je že treba, da bi se opredelili za darovalca - mnogo ljudi bi bilo pripravljenih biti darovalci, če jim ne bi bilo treba posebej podpisovat tega - darovanje organov rešuje življenja, torej je za nekoga življenjskega pomena moja odločitev (ali bosta na koncu dve trupli ali eno, je velika razlika za eno konkretno mater in očeta, hčer oz. sina) - če ne darujem organov, s tem ničesar dobrega ne naredim sebi niti mojim bližnjim, torej ni vzroka, da bi zaradi tega ne daroval - če ne daruješ torej vnaprej načrtovano pustiš nekoga, ki bi ga lahko rešil, umret Vidim pa dva razloga, ki bi me lahko prepričala, da človek noče darovati in ki se mi zdita opravičljiva, da pustiš načrtno nekoga umret: - vera, ki ti tega ne dopušča (to je tako močna stvar, da najbrž verjameš, da bi moral iti v pekel, če bi se odpovedal delu telesa - proti tej miselnosti ne moreš naredit nič, je premočna in prehuda krivda in strah jo spremljata) - nevera v zdravstveni sistem, občutek, da te bodo na nek način načrtno hitreje zbrisali s sveta, kot bi te sicer (proti temu strahu tudi ne moreš nič, obstaja seveda možnost, da je realno osnovan, vsaj glede na to, kako je pri nas zdravstvo na ne-preveč-visokem nivoju) Tretjega vzroka ta hip ne vidim, lahko mi ga pa prosim poveste, ali mi namignete, ker bi res rada razumela. Meni se to ne zdi prisiljevanje, ampak podpiranje lenobe tistih, ki ne gredo sami podpisat, ter posledično mnogo več organov za reševanje, kot jih je na voljo sicer. To je v dobro reševanja življenj, ki so brez skrbi pomembnejša od skrbi za karkoli drugega. Še dobro, da je temu tako.
|