Monstera
|
Zdravo dekleta. Sem se odločila, da še jaz opišem svojo izkušnjo s HSGjem in upam, da kateri s tem pomagam. Hodim v Leonišče v Lj, tam so mi dali navodila za HSG (en dan prej ne jesti hrane, ki napenja). Spolne odnose imate lahko mirno pred preiskavo. HSG pa so mi naredili v KC LJ, v 1. nadstropju, oddelek za radiologijo, tam vas pošljejo na hodnik f, soba F5. S seboj sem mogla imeti spermiogram (če je spermiogram slab, preiskave naj ne bi delali, saj razumem, veliko lažja preiskava je spermiogram kot HSG) in pa rezultate krvi (SR + L), ki sem jo opravila pri osebnem zdravniku. Rezultati krvi ne smejo biti starejši od treh dni. Pred sobo F5 sta čakali že dve dekleti. Tako, da nas je bilo skupaj 3. Sestra nas je vse poklicala notri, bila je zelo zelo prijazna, razložila je potek preiskave. Potem smo se usedle zunaj in ena po ena odšle na preiskavo (pred tem pojdite še na malo potrebo), ki poteka takole: Ko pridete v sobo, je na levi strani kabina kjer se slečete, vse od pasu navzdol, obujete tudi medicinske copatke, ki so zraven v škatli. Potem vas sestra pospremi do mize, ki je podobna ginekološki, ravno tako daste noge na tiste ročke. Ko ležite, pride G. Najprej vas potipa, kot na pregledu, potem vas malo umijejo (samo malo tople vode polijejo, bolj splahnejo), nato pa vam G naštima tistega krokodilčka ali kako bi temu rekla, da vas odpre, kot na pregledu. Za tem da gor nekakšen zvonček s katerim ustvari vakum. Tukaj začne bolet, ker vakum vleče maternico navzdol. Bolečina je identična menstrualnim krčem, res čisto identična, samo da se tukaj ne konča v 20s ali kakorkoli dolgo traja krč pri vas, ampak po treh minutkah. Pa res ni nič groznega, če preživite krč je tudi tole mala malica. Uglavnem, ustvari vakum in takrat se potegnete malo višje, da maternica pride pod kamero, ki bo slikala; ta je sprva nad vašo glavo, sestra je ves čas z vami in vam govori kaj narediti, zelo pomaga. Ko ste pod kamero, vam G spusti notri kontrast. Sestra in G stečeta v zaščitno sobo, naredita dve slikci, prideta nazaj in odstranita zvonček. To je to, bolečine res 3 minutke vse skupaj. Potem vam tudi dajo vložek, saj kontrasta malo steče ven, greste v kabino, se oblečete in greste v čakalnico. Medtem ko sta šli notri še drugi dve dekleti, še vedno čakate v čakalnici, saj po destih minutkah sledi ponovno slikanje. Ko greste notri drugič se samo odpnete do pasu, nič slačenja in sezuvanja, na hitro slikica in to je to. Po tem imate urco ali pa urco in pol za kavico, malico, karkoli želite. Ko se vrnete, dobite izvide in slike v roke, isti dan, in s tem greste potem k svoji G. Dobite tudi 2 dni bolniške, morate počivat. Prav tako en teden brez spolnih odnosov in pa v tem ciklusu ne smete zanosit, ker ne morejo garantirat, da bo z otrokom vse uredu. Naslednji ciklus pa akcija, ker lahko da je HSG kašno pregradico odstranil, lahko je bilo samo nekaj malo zlepljeno in je kontrast to odstranil. 40% žensk po HSGju zanosi. No, tako je to potekalo, take informacije sem dobila na HSGju. Jaz bom ubogala kar so mi tam rekli. Občutki po HSGju - lahko bi šla takoj še enkrat če bi bilo treba, brez problema. Malo me je mogoče še bolelo, ko sem prišla domov, mogoče se mi je tudi zdelo, ker je telo mislilo, da moram imeti krče, kaj pa vem, ampak smo počivali 2 dni in vse je ok. Še to, mene je zabolelo samo, ko so mi naredili vakum, drugi dve dekleti sta rekli, da ju je zabolelo, ko sta dobili notri kontrast. Mene ni. Kako si to razložiti ne vem, mogoče sta pa imeli kašno pregradico, ki je bila sedaj odstranjena in bosta srečki nosečki drug mesec :D Ne morem pa nič rečt, ker seveda ne vem kakšen je bil njun rezultat.
|