vanilla
|
Evo, še moje mnenje: Pri brezposelnosti je tako, da si mrzel, če nimaš od prej dovolj delovnih izkušenj in primerno izobrazbo za tisto delovno mesto za katero se prijavljaš. Mrzel si večinoma tudi, če v času študija nič ne delaš in samo študiraš (kar je ok, ker pač želiš čimprej zaključiti) in potem kot diplomiranec ali bognedaj magister uletiš na trg dela in se potem praskaš po glavi, ker te nihče noče zaposlit (ker nimaš izkušenj). Eno se torej izključuje z drugim. Če nimaš izobrazbe, imaš samo osnovno ali poklicno šolo, si spet mrzel, ker je tudi takih veliko in potem za tista priložnostna ali malo boljša dela pride na tone prošenj, pa spet veze itd..... VENDAR pa je pri iskanju zaposlitve pomembnih tudi kar nekaj dejavnikov: kot prvo - prošnjo je treba napisat (natipkat) lično, slovnično pravilno, s pravilnim umeščanjem vejic in pik... Izpostavijo se izkušnje oz. sposobnosti, ki so pomembne za tisto del. mesto za katerega se prijavljaš. Priloži se življenjepis, kjer si pregledno in kronološko sledijo nanizane izkušnje, sposobnosti, izobraževanja. To je torej prvi korak! Sama sem v pretekli službi sodelovala pri izbiri kandidatov za dol. delovna mesta in je prišlo tudi po 400 prošenj! Katere izstopajo in katere povabiš na razgovor? Prošnje (kot sem jo opisala zgoraj), izkušnje oz. sposobnosti, ki so čimbolj ali točno podobne tistemu, kar iščemo. Primer: če je zahtevano odlično znanje nemščine, potem tudi pričakujem prijavo kandidata s takim znanjem jezika.. Ne pa, da napiše, da zna odlično angleško in pasivno nemško. Takšna prošnja meni nič ne pomeni, take osebe ne moreš povabit na razgovor. Torej prvenstveno je treba izpolnjevat pogoje. Če pa že nimaš izkušenj, potem pa izpostavit svoje želje, svoje sposobnosti, ambicije... Tudi take se povabi na razgovor, ki v dopisu napišejo, da se pač vidijo v prihodnosti v tem delu, čeprav zaenkrat še nimajo teh izkušenj. In dejansko je res in v bistvu kontradiktorno: vsak si želi delavca z 20 let del. izkušenj, obenem starega 20 let, z odraslimi otroci . Evo malce sem dolgovezila.
< Sporočilo je popravil vanilla -- 18.2.2010 22:01:50 >
|