rožca26
|
Pinakolada - mislim, da sem jaz (pa še ene par) zelo dobr vir info glede teh stvari in zastoja plodu (pri prvi nosečnosti je bilo tako) 1. KAJ POMENI ZASTOJ RASTI? To pomeni, da plod ne raste sorazmerno s tedni oz. da ne ustreza po meritvah glede na gestacijsko starost. To ne pomeni, da je otrok kaj bolan ..., ampak le da ne raste dovolj in da ne dobiva dovolj hranil iz maternice. 2. ALI NAJ JEMLJEM ASPIRIN? JA. Jest ga jemljem, saj je velikokrat vzrok zastoja rasti ravno pretočnost žil v maternici in popkovini. S pomočjo aspirina pa se tako kri redči in je s tem pretočnost boljša. Res, da je aspirin v strogo prepovedan, vendar pa to velja predvsem za večje odmerke ala aspirin 500 mg ... - ta aspirin pa niti ne vpliva toliko na plod. Jest ga že skoraj celo nosečnost jem in je trenutno vse ok (tok, tok po lesu). 3. ZASTOJ RASTI IN ZGODNEJŠI POROD? Vse to je pa odvisno od odziva tvojega telesa na zdravilo. Ker je tvoja G ugotovila možen zastoj rasti, te mora bolj pogosto imeti na pregledih in nadzirati rast. V primeru, da G ugotovi, da bi se otročku bolje godilo zunaj ob skrbni negi prijaznih sester, te pošlje v P. Tudi tam te pregledajo in podajo mnenje glede zgodnejšega poroda. Je pa tak, da je otrok komot donošen, kljub temu, da ima zastoj rasti. Jest sem bila ena takih primerov in en kup jih je. Glej na to, da bo otrok manjši in ga bo lažje roditi 4. MERE OTROKA (dala ti bom dve meri - prva bo od mojega prvorojenca,ki je bil zahiran in je ob rojstvu ustrezal GS 28 oz. 29 t(drgač rojen s 33. tedni), druge mere so od moje zdajšnje pupe): GV/TT/BPD - 68 PSU/GIBI - PRISOTNI HC - 270 AC - 230 FL - 55 Zdej pa še mere zdajšnje pupike: GV/TT/BPD - 74,30 PSU - 143 HC - 265,13 AC - 255,31 FL - 58,30 5. ZAKLJUČEK: Svetujem ti, da se pomiriš in ne zganjaš prevelike panike, ker vse to vpliva na otroka. Bodi vesela, da so to tako zgodaj odkrili in da vaju bodo zaradi tega še bolj spremljali. Vem, da je to lažje reči kot storiti, vendar pa, glede na to, da otroček zaostaja le za 1 teden, ni alarmantno. Bodi pomirjena, ker to blagodejno vpliva na otroka in čim več počivaj na L boku. Vem, da je to na koncu zelo grobo napisano, vendar pa je vse res. Moj otrok je bil nedonošen, rojen s 33 tedni, težak pa le 1170g. V Lj. P so vse to poštimali in je pri enem letu že ujel po teži in velikosti svoje vrstnike. PA ŠE ZA KONEC IMEJ V MISLIH: SLABE MISLI NE PRINESEJO NIČ DOBREGA.