ronja
|
Ronja ti si čist norc s temi tvojimi izdelki!! Dej povej kok se pa cenovno splača šivat?? Ker določene stvari so v trgovini res poceni. Jest sem imela samo enkrat eno idejo trak narest, za otroka okol nosit in je bil samo blago skoraj dražji kot cel izdelek!?? Čist tko me zanima.. jancci, hehe, normalno (če kupiš blago na meter in narediš eno čist navadno majco) - se ne , kot si že ugotovila. Samo se pa da hvatat krivine. Ene stvari se fejst splačajo - recimo torba za nosit dojenčka, ki stane od 100E dalje, jaz pa sem jo naredila po moje za cca 20. Pa slingi se splačajo, ker so sicer dragi, pa še zanič. Pa dekice se splačajo, ker so bolj tople, pa tudi kake oblekice se včasih splačajo, če češ, da so lepe, ker so lepe dostikrat ipak drage... Recimo hlačke s stopalkami sem zadnjič videla, stanejo 9E v BC - sem vidla v reklami... Jaz jih pa naredim za 1-2E za material.. plenice se fuuuul splača šivat, ker so svinjsko drage, če jih kupiš (iz blaga, seveda). prekrivne pleničke se splača, ker so kupljene zanič (začnejo točit, vsaj meni so: Racmanke res kmalu, ene druge mal boljš, samo vseeno tudi). Potem se seveda ful splača, če recikliraš - jaz dostikrat šivam iz starih oblek,starega blaga, ki ga kdo ni več maral... Tako me blago nič ne stane, izdelek je pa vseeno narejen. Blago dostikrat kupim na kilo, to so razni odrezki, ki ostanejo na koncu role, ali pa imajo nekje neko napako in je cela rola za na kilo prodat ali pa je pač kaka fora, da že original kupujejo na kilo. Večinoma te napake niti ne vidiš ali pa je ne dobiš v tvojem kosu, kvaliteta je pa ista (če je pa res kaka velika napaka, pač tam ne odrežeš svojega kosa, pa je, pa daš tisto za pleničke za soaker, kjer se nič ne vidi). Flis recimo ni tako drag, je pa neprimerno boljše kvalitete kot pa kupljene flis zadeve nižjega cenovnega razreda (višje so seveda ok material, samo so pa 10x dražje). Tako da je to primerjat včasih nehvaležno, ker ne dobiš pravega razmerja. Splača se v gl. zato, ker ne dobiš stvari, ki bi bile po meri narejene - tudi recimo prevleke za povšter - mava ene penaste povštre (sem alergična na perje) in navadne preveleke enostavno ne pašejo gor. Tako da če češ met fit - moraš asm naredit al pa hodit ko budala iskat, kje prodajajo take. Meni se slednje ne da, prvo pa . Evo, zdaj naslednji projekt je plašček za Ronjo iz ovčje kože, pa še za noge tak muf, ki se odpre - ala dekica na drukerje, da ji bo v vozičku toplo, ker je pritisnil mraz, pa seveda muf za roke. No, tega enostavno ne moreš kupit - vsaj jaz ne vem, kje bi lahko kupila. pa če bi bila prava ovčja koža, potem bi bilo drago ko žafran! Saj tudi to ni poceni - za dve koži sem dala 45 E - samo bom pa naredila vse troje iz tega, pa še za kake copatke bo ostalo... Tako da če vse porabiš do zadnje krpice, se navadno vseeno splača. Pa Ronji je strašno všeč, če ji kaj naredim, tak da se že zato splača. Tiste iskrice v očeh... Neprecenljivo, hehe če pa kupuješ dizajnersko blago, se pa ne splača - za eno obleko - tako dolgo, poletno lepo obleko, recimo 6 m blaga - ki lahko stane po več kot 10E na meter... Torej te blago pride 60E - plus razne zadrge, sukanec, kaveljčki za pripenjat, trakovi,... Nanese, čeprav so prčkarije... Čeprav taka obleka bi verjetno tudi stala 100E, če tako pomisliš... Pa lahko narediš prsi št. 42-44, pa boke 36-38, če maš take probleme, ker dojiš, recimo . Ali pa obratno, če si paš obratno grajena... Lahko narediš lubiju pulover, kjer mu bojo dejansko dovolj dolgi rokavi, recimo. Pa tamalim hlače, v katerh ne bosta kot klovna, ker so jima kupljene navadno preširoke (predvsem Lejli, za 2. letnike delajo že tudi neplenične kroje )... V tem se splača. pa nosečniške cote bi se splačalo sešit, ker so drage, pa lahko narediš take, da so fajn elastične in dolgo nosiš. Samo jaz si jih nisem, ker nisem smela in mogla šivat takrat. če bom še 1x noseča, si pa bom sešila kaj. (to sem že taprvič rekla;)
|