Tanja55
|
Pretolkel sem se (površno moram reči, ker mi je žal časa za vse izlive gneva, besa in srda) skozi vseh kajvemkoliko strani razpredanj predvsem zakaj NE verouk v šole. In ob povrsnem branju sodis, da so VSI posti blesavi mene kot vernico tudi tvoja sala ni spravila v smeh... Cerkev se pise z veliko in z malo zacetnico; z veliko, ko je misljena institucija, z malo, ko govorimo o objektu/stavbi. In samo tako je slovnicno pravilno. enako velja za Bog in bog: s prvim razumemo boga monoteisticnih religij, z drugim bozanstvo. Npr. Asirski bog vojne itd. Se opomba na Slomska: ce ne bi blo Trubarja, Slomsek ne bi mel kaj uvajat v sole, ker slovenscine kot knjiznega jezika ne bi blo. Trubar pa ni bil katolican, ampak luteran. In zmajaz, bom ce bos tako govorila o slovenscini...res, ker ves kako jo pogresam ko sem v tujini, pol pa slisim taksno macehovsko udrihanje ceznjo. A ni dovolj, da premier govori so what? namesto, da bi nasel lepo slovensko ustreznico?? Evo, pa se ena cvetka: Drugače pa nimam nič proti, da se v šoli uvede pouk o verstvih. Ne samo krščanski, naj bo še potem budizem, islamska vera, hinduizem, evangeličanstvo, judovstvo, sikhizem,... pa še ne vem katere vere vse. Naj se potem uči nasplošno o verah in naj se nobena preveč "poudarja". Naj bo potem kot predmet zgodovina verstev. Evangelicanska, luteranska, kalvinisticna in anglikanska cerkev so vse krscanske! Eno je katolicanstvo, drugo krscanstvo. In tole vse me spominja na enako debato lani okrog Bozica...
|