Tanja55
|
IZVIRNO SPOROČILO: AnjaPH IZVIRNO SPOROČILO: liliana Torej tudi "muslimanski verouk" v šole kot interesno dejavnost...... Ne. V Sloveniji je (zaenkrat) največ pripadnikov rimokatoliške vere. Znaš navesti eno muslimansko državo, ki prakticira verouk drugih ver? Odvisno kako razumes prakticiranje. In ja Etiopija (vecina je muslimanske veroizpovedi, ampak 40% ljudi je pripadnikov etiopske ortodoksne krscanske Cerkve). Pa resno vsem na tem forumu: locite med versko vzgojo in veroukom. Napaka je ze v naslovu, ker Lisicka ni locila razlike, potem ko smo razliko definirali ljudje tele kace niso vec brali...torej se enkrat, ogromna razlika je med veroukom in versko vzgojo, drzi? In ja, Egipt ima krscanske skupnosti, ki prakticirajo verouk, ni pa del ucnega procesa menda, ne vem, lahko pa vprasam. Ampak koliko Slovencev pa ve kaj so Koptski kristjani, pa kaksna je razlika med njimi in Rimokatolicani? pa razlike med Sirijsko, Armensko in Grsko ortodoksno Cerkvijo itd. itd. Jaz sem za versko vzgojo, ne pa za verouk. Zakaj? zato, ker sta cerkev in drzava loceni in tako v javnem solstvu nimata kaj poceti skupaj. In zato, ker, kljub temu, da je v Sloveniji rimokatoliska vera vecinska, ni edina in ker imamo zakonodajo, ki naj ne diskriminira drugace verujocih je potrebno tudi njim zagotoviti enake pravice za prakticiranje veroizpovedi. Ste potem se za? Vam dam konkreten primer: trenutno sem na univerzi, ki ima vec kot tri prostore namenjene molitvam. Zasebnim ali skupnim. Zakaj? ker so studentje kristjani, muslimani, Zidje in budisti. Pri verski vzgoji sem pa za to, da je del splosnega ucnega programa (ker sem mnenja, da v sodobnem svetu in globalni povezanosti ljudje nujno potebujejo osnove zgodovine verstev, ker brez znanja se siri nestrpnost in strah pred necim, kar je baba kazala in nihce videl) VENDAR s predpostavko, da so ucitelji za kaj takega usposobljeni. Zaenkrat Slovenija nima izobrazevanja, ki bi dostojno usposabljalo profesorje verske vzgoje (oz. primerjalne religiologije, ce hocete). Sem pogledala link, ki ga je na moje prvotno vprasanje v tej smeri pripopala liliana (hvala, liliana), in poznam vse profesorje, polovica njih me je tako ali drugace ucila. In dejansko so izbrani najbolj primerni ljudje, da naredijo najbolj verodostojen prerez skozi verstva, AMPAK to se ne pomeni, da so dejansko najbolj usposobljeni oz. da so vsi dejansko specializirani v teh strokah. Vsem, ki zelijo o verstvih vedeti kaj vec toplo priporocam vse tri dele Mircea Eliade: Zgodovina religioznih verovanj in idej. In ja, Misek, zdej se mi pa res ne da vec.
< Sporočilo je popravil Tanja55 -- 9.12.2009 13:14:21 >
|