Poka
|
IZVIRNO SPOROČILO: lilip IZVIRNO SPOROČILO: noranate Pri nas imamo plastično v kopalnici in tam mi je o.k. ker je nad kadjo, drugače pa smo se raje odločili za lesena (impregnirana) od Inlesa in moram rečt, da smo več kot zadovoljni. Pri plastiki me osebno moti, ker je to hermetično zaprto, si kot v konzervi. V tujini recimo, jih mečejo ven. Sicer je pa to odločitev vsakega zase. Srečno, karkoli se boš odločila To, da so hermetično/neprodušno zaprta ni res. Vsaj Mik Celje ima tak sistem, da se prostor "zrači", tudi ko je okno zaprto. Pa mislim, da tudi drugi. Imamo jih že dobrih deset let, pa smo še vedno super zadovoljni, je pa zdajšnja izdelava verjetno še bolj kvalitetna kot pred desetimi leti. To, da jih v tujini mečejo ven, so nam govorili že takrat, torej več kot deset let nazaj, pa mislim, da je to samo reklama trgovcev, ki ponujajo lesena okna. Ali pa: Baba čula, baba rekla. Znanec se ukvarja z montažo teh oken, večino materiala dobiva iz Nemčije in pravi, da gor tak posel kar cveti. Tudi njemu ne gre slabo... No, mi imamo med drugim tudi proizvodnjo oken, moj je v tem poslu že skoraj 20 let (PVC in aluminij, pa aluminij les), pa ti povem, da jih mečejo ven. Sploh se v zvezi s tem spreminja zakonodaja, pri nas še ne sicer. Če mene vprašaš - težko je predlagat - odvisno kaj ti hočeš. Meni npr. je plastika grda, pa naj bo kakršnakoli imitacija že, občutek v prostoru je pa pri lesu malo drugačen. Pa ne rečem, da je pri plastiki slab, ampak les je nekaj drugega. Sam se moraš vprašat, če se ti da barvat les - moja mama nori... In bi rada dala kak drug material. Najboljši je pa itak aluminij, ampak je cenovno ponavadi nedostopen. To imava midva in razne zgodbice, ki krožijo o neizolativnosti, kondenzu in podobno nalaganje so pa res daleč od resnice. Jih pa firme itak nerade tržijo, ker okna npr. pridejo 20 000 eur, zaslužek je pa glede na ceno materiala manjši kot pri PVC, ki stane vsaj pol manj. Drugale povedano - firme imajo pri PVC oknih ne glede na to, da stanejo najmanj, največji zaslužek. Zato pa normalno, da se dela taka reklama. Pa še enkrat, niso nujno slaba, sam niso pa to vrhunska okna. Pa še eno priporočilo - razni profili Schucko - so kao najboljši. Imaš primerljive profile, ki so (za firmo) cenejši, na koncu mogoče tudi za potrošnika. Fora je v tem, da Schuco profili skoraj vedno pridejo brez napak in ni treba firmi nazaj pošiljat materiala, pa manj je odpada. Pri drugih profilih je več napak, sam tega potrošnik ne opazi, ker se material pošlje ali nazaj, ali pa če so kakšne manjše napake, se tistega pač ne uporabi in reže stran - je več odpada. Slabše samo za firmo, ne za potrošnika. Pazite pa, da ne nasedete samo na znamko profilov, ker sem videla že katastofalna okna, draga, iz naj profilov, postrani vgrajeno, ful grdo sestavljeno - katastrofa... Ni zgledalo po standardih dobro izolativne hiše... MIK ma razne fore ja :) Sem tudi že videla razne stvari. Niso nujno slaba okna, ampak moraš pa imet ful srečo z monterji. Pa pazi - 10 let nazaj in zdaj je velika razlika. Lahko pa da imaš srečo. Še najboljši občutek glede PVC oken imam pa pri DURAL, ne poznam pa toliko firm iz bolj Ljubljanskega konca, mogoče da so OK. Firme na tem področju imajo krizo, ki pri kakih velikih firmah zelo vpliva na kvaliteto, je pa raznih garažnih firm že malo morje, tu pa tud ne moreš bit ziher... Po mojem je najbolje vprašat kakega znanca, ki je dal pred kratkim, kako je zadovoljen - tako sva midva delala pri gradnji in se je dobro obneslo. Najslabše se je obnesla ena firma s super reklamo, na internetu bolj kot ne pohvale, izkazalo se je pa malo drugače. Včasih so menda bili OK, zdaj pa - kirza pač, zaposlovanje manj izkušenega kadra, ki ga manj plačaš in pol dobiš to...
|