Encijan
|
Dobro jutro, so ! Vas moram enkrat spet malo pozdravit, ker vas že dolgo nisem, saj preberem, za kaj več pa mi zmanjka časa. Pa najprej par komentarjev: Cotice in oprema. Nič nismo še rihtali, imamo precej od prvorojenke, letos pa nas čaka še selitev, tako da bova pri nakupih bolj skromna in bova najbrž še malo počakala. Rabiva pa sicer voziček s košaro za začetek (za kasneje imava Peg Perlego Pliko P3) in lupinico od večjih stvari, najbrž si bova izposodila ali kupila rabljeno. Še moja izkušnja z coticami, najina pupa je marčica in sem jo ene 14 dni na široko povijala in jo oblačila v dvojne majčke in tople žabice do ramen, a sem kmalu ugotovila, da ji je prevroče in sem jo začela oblačiti v bodije in samo bombažne žabice do pasu, kar je bilo tudi pri previjanju zelo praktično. Meni recimo tisti pajacki, ki so mi prej izgledali ful praktični z netki pri nogicah, sploh niso prišli v poštev, so se mi zdeli zelo nerodni za previjanje. Aja pa prvih 14 dni ji tudi bodijev nisem oblačila, ker se mi je zdela prekrhka, da bi jo s tem matrala (pa jaz sem bila najbrž tudi nerodna), čeprav so bili vsi na preklop. Kreme in druga kozmetika. Bom uporabljala čim manj, le lekarniško hladilno mazilo za ritko (po potrebi Lasepton, Bepanthen), pa olje za gubice in temenca (če bo treba). Špela je imela s kožo kot dojenček kar nekaj problemov, pri 5 tednih je bila čisto pikasta, pa nisem razen tega nič drugega uporabljala, res pa je, da sem jo na začetku po nasvetu patronažne nekajkrat namazala z oljem in jo zmasirala, ker se ji je luščila koža (menda zato, ker je bila prenošena). Po obisku pri dermatologu sem to seveda opustila, opozoril naju je, da pore tako čisto zamašimo in otroku s tem samo škodujemo. Novorojenčkova in dojenčkova koža ima samočistilno lastnost in je najbolje, da jo čim bolj pustimo pri miru, tudi vsakodnevno kopanje nam je odsvetoval, takrat se skoraj en mesec nismo kopali, potem pa max. po 2-x na teden. Olja tudi za gubice nisem več uporabljala, D nam je priporočal kremo Exomega od A-derme, ki je namenjena otrokom z atopičnim dermatitisom, tako da jo imam še zdaj vedno doma in ji gubice in za ušesi namažem, čeprav najbrž ne bi bilo več treba, ji je pa tako všeč, da je postalo kar del rutine pri kopanju. Najbrž bom tudi pri novem kmalu olje nadomestila s to kremo (samo za gubice, da se razumemo). Sem pa sedaj tudi zase začela uporabljati (če že) naravno kozmetiko z ustreznimi certifikati, saj je znano, da vse kar namažemo na kožo, delno preide v kri, iz krvi pa seveda v maternico in kasneje v mleko. Tako da, Gwendolen, se priporočam za poročilo, ko naštudiraš še otroško naravno kozmetiko... Pa tudi las si sedaj v ne barvam s konvencionalnimi barvami, ampak sem dolgo hodila naokrog z avtocesto (sivo seveda) na glavi, pred kratkim pa sem si jih končno uspela prebarvati z Logonino naravno barvo, ki resda sivih las ne prekrije v celoti, je pa občutek le malo drugačen od tistega z avtocesto na glavi. Da vas ne prestrašim preveč, naj vam povem, da je Špela imela alergije (kravje mleko, pšenica), zato sem sedaj toliko bolj previdna in se izogibam kemiji, kjer se le da. Jaz sem pri naši punci tudi mislila, da bom uporabljala kaj več od Bubchna, ampak je po njihovi kremi za ritko takoj dobila rdečo ritko (čeprav je imela prej lepo), uporabljamo pa zdaj en njihov šampon za lase, ji ji ful všeč. Sem pa od drugih mamic slišala, da so bile zelo zadovoljne, tako da, otroci so različni, že kot dojenčki, ni kaj. Pralni praški, mehčalci. Zaenkrat uporabljam Persil sensitive, nič mehčalca - iz enakih razlogih kot pri kremah, bom pa tudi tu poskusila najti kaj bolj naravnega, danes že kar obstaja nekaj tega na trgu, slišala sem recimo za 7th generation, videla pa ga še nisem. Glede na svoje izkušnje mehčalca ne bom niti poskušala uporabit, saj je problem v tem, da pri otroku lahko spodbudiš alergijo, če ga prezgodaj izpostaviš določenim snovem, podobno kot pri uvajanju hrane kasneje, tako da tista varianta, da bomo uporabljali, pa potem videli, kaj bo, pri meni ne gre skozi. Aja, pa o ločenem pranju ste se pogovarjale, nam so v šoli za starše pred 3 leti naročili, da moramo obvezno svoje (materine) cote prati ločeno, ker je čišča, ki traja približno 6 tednov, kužna (prav tako moramo paziti, da čišča ne pride na dojke ali dojenčka), za dojenčka pa je potrebno cunjice še dodatno izprati (dvojno izpiranje). Se še vrnem...
|