|
RE: moj otrok se redi, pa ne vem od česa... 10.9.2009 20:39:24
|
|
|
|
Paštetka
|
ok., mogoče se bo nesramno slišalo, ampak res nočem biti nesramna. Ker sem se precej ukvarjala z zdravo prehrano, hujšanjem... mi precej stvari ni jasnega. 1. če človek zdravo je, definitivno ne more biti debel! Ti praviš, da zdravo kuhate, v drugem stavku pa rečeš, da imate vsi prekomerno težo. Torej definitivno ne jeste zdravo. Razloži, kaj pomeni zate zdravo jesti, kaj je zate zdrav način priprave hrane. 2. od zraka in vode se nihče ne redi! Ali preveč poje, ali se ne prehranjuje pravilno. Torej, če nimate težav z zdravjem, se definitvno ne prehranjujete pravilno. Se opravičujem, če zveni ostro, ampak je realno. 3. če mu non stop tiščiš nekaj, jogurt, keks, smokije, čokolado... in vsakega malo poje imaš res občutek, da ničesar ne poje. Ampak vsakega malo je dosti. 4. tak otrok mora imeti: zajtrk, malico, kosilo, malico in večerjo in ničesar drugega. Nič hudega, če bo malo lačen vmes. Bo vsaj pojedel potem cel obrok uravnoteženega kosila ali večerje. 5. Zame mleko ni večerja. Definitivno je preveč mleka. Namesto mleka zvečer mu daj raje drug mlečen obrok. Ter namesto mlečen malice kakšno sadje. Če ne bo jedel jabolke, nič hudega. Torej ni lačen in definitivno mu potem ne tiskaj keksa v usta, ker potem bo takoj vedel, kako doseči svoje. 6. Kar nekaj krat sem že pisala na hujšanju in sem mi več ne ljubi. Vse je v biologiji, kemiji, fiziki. Primer: špageti bolognese. Lahko jih skuhaš al dente, lahko jih razkuhaš. Razlika je OGROMNA!!!! Naj enostavno razložim... Pri razkuhanih špagetih boš hitro lačen, telo jih ne more tako hitro porabiti, kot se razgradijo in jih naloži na bedra, pas, rit... Pri al dente, pa se proces "razgradje" podaljša, za kar telo rabi več energije, dajejo daljši občutek sitosti in jih posledično telo porabi za funkcijo. Potem pa vzamimo še npr. omako. Prav tako so razne finte.... Iče vse skupaj na koncu sešteješ kalorije, lahko pri enih samih šagetih hodi lahko od 200-300 kalorij razlike. To je pa ogromno. Veliko je tudi odvisno od prebave, kakšno jo ima, prebava je pa žal največ pogojena s prehrano in gibanjem. Ne pravim, da je tvoj otrok debel, ker ga nisem videla. Se pa strinjam s predhodnicami, da imajo vsake oči svojega malarja. Eni so taki, da pač morajo nekaj ziniti, ko vidijo otroka. Res, je tudi, da ko začnejo laufati, da se vtegnejo. res pa je tudi, da tisti, ki imajo manjšo težo oz. normalno, statistično gledano prej shodijo, ker so bolj gibčni in lažje premagujejo težo. Če misliš, da je tvoj otrok debel, nekaj ukrenei, če misliš, da je kot ostali vrstniki, pa se ne sekiraj! ....
< Sporočilo je popravil Paštetka -- 10.9.2009 20:47:36 >
|