Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: RAČKAPK Tretje vprašanje je tudi popolnoma nesprejemljivo, saj kaže na dve stvari: da učenci skupaj z učitelji določajo, kdo se neprimerno vede in kažejo s prstom nanj (na kaj vas spominja) in ni kriterijev za slabe ocene in neprimerno vedenje. Oboje je popolnoma nesprejemljivo z vidika učenca, ki ne more dežurati in absolutno odpira nove krivice, izločenost, žalost itn. Če bi prišla v šolo, bi ti bilo popolnoma jasno, da se nekateri otroci dejansko popolnoma neprimerno vedejo. To ne pomeni, da imajo pubertetniške izpade, te ima itak večina, ampak da počno res hude neumestnosti, od tega da pošljejo vsakega v p,.m., mečejo stole čez okno, plezajo po zunanji strani oken v tretjem nadstopju, izsiljujejo otroke, zganjajo vandalizem, nasilje nad vsemi, spihično in fizično, da primejo mimoidočega za "jajca", da zažgejo smeti pred šolo, da razmečejo učitelju mizo, s predali vred... In ja, meni se zdi popolnoma jasno, da otroci morajo poznat razliko. Jaz kot učitelj moram zaščitit ostale otroke, ne pa da takega otroka nagradim s tem, da je lahko dežuren. Ne more biti dežuren, če še zase ne zna skrbet, kaj šele za koga drugega. Ne mroe biti dežuren, če v sebi nima osnovnega odnosa do soljudi in minimalne odgovornosti. Tukaj noben zakon ne stoji za vami. Zakon o enakosti velja, dokler vsi spoštujejo osnovne človeške norme. Če boš kradel, boš zaprt, ne boš več svoboden. Če boš zažigal, boš zaprt, ne boš več svoboden. Taka so pravila družbe. Svoboden si, dokler deluješ v skladu z varnostjo ostalih. In prav se mi zdi tako, čeprav ti to imenuješ kazanje s prstom na nekoga. To da tak otrok ne dežura ni krivica, je edina logična posledica. krivica je, da si tak otrok sploh dovoljuje zganjat teror večinoma nad ostalimi otroki, ali pa celo kakšnimi zaposlenimi. To pa je krivica in nasilje. A si predstavljaš,d a gre ne majhen otrok v času dežuranja takega nasilnega učenca sredi ene ure na wc? Od učitelja zahtevaš, da skrbi za tvojega malega otroka, zraven zahtevaš,d a da nasilnega otroka dežurat. Če se karkoli zgodi s katerimkoli od obeh, bo kriv itak samo učitelj, ker jih kao ni dovolj motiviral, ni bil sposoben, ne zna opravljat poklica... Mal razmisli no. Če za otroka veš, da mora biti pri uri, če naj sploh kaj odnese od nje (otrok s slabšimi ocenami je ponavadi tak), mu zavestno delaš škodo, če ga od te ure odjaviš, ga daš dežurat. A je to moralno do njega? Pravično? Ni, zavestno mu delaš škodo. Pod izrazom enakosti. Enakosti v tem smislu ni. Otrok ne bo enak, če bo dežural. otrok bo enak, če bo imel enake možnosti za izobrazbo. Te pa bo imel samo, če mu bomo nudili vse, kar je vzakonsekm obsegu zanj nudenega. Torej uro poslušanja snovi. IZVIRNO SPOROČILO: RAČKAPK Niti z eno besedo pa niso omenili velik problem in to je, da učitelji niso izobraženi za vzgojo otrok (so samo za izobraževanje) in da je ogromno pritiskov, maltretiranja s strani učiteljev na učence. Torej nobeden ne izpostavlja nasilja učiteljev (direktnega in prikritega) nad učenci v osnovni šoli. Ne obstaja akt, ki bi uredil tovrstno problematiko. Tudi ne obstaja akt, kam naj se obrnejo starši in po kakšnem postopku v primeru, da ugotovijo nasilje učitelja nad otrokom. Šolski inšpektorat gleda samo na probleme pri izobraževanju, ocenah, maturi ipd. in ne na tovrstne probleme. Sprejeti pravilniki, hišni redi, vzgojni načrti, ki so napisani z ogromno subjektivnimi členi, odpirajo in uzakonjajo nasilje učiteljev nad učenci, ki pa jih v našem prostoru noben ne ugotavlja in zaznava. Tole kar pišeš, je pa tako zelo krivično, da bi te lahko kateri zaradi nesramnosti lahko celo tožil. če je kdo izobražen za vzogjo sploh pri nas, so to učitelji. Imajo obvezna izobraževanja v teh smereh ne le v času študija, kjer je ogromno ene pedagogike, psihologije in podobnega, da o didaktikah, kako priti blizu otrokom sploh ne govorim, ampak tudi vsako leto sproti. Poleg tega imajo seminarje za pogoj pri napredovanju, beri višanju plače. Če hočeš dobit piko za napredovanje, moraš izdelat ponavadi še kakšno svojo nalogo, predstavit, kako si delal z otroki, da ti je uspelo, strategije predstavit in podobno... Maltretiranja učiteljev do učencev da bi bila pogosta? Prosim za natančen primer, al pa je tole tvoje vse skup eno samo blebetanje! A veš, jaz sem kar zahteven starš in me poznajo z imenom in priimkom na šoli mojih otrok tudi če smao po telefonu govorim in vem, da komot prideš v nesoglasje z mnenjem šole kot starš, da včasih delajo drugače, kot si želiš ali meniš, da je prav, vendar to ne pomeni, da tvojega otroka maltretirajo. Mojega zihr še nobenega niso, čeprav sem včasih kakšno učiteljico zaradi meni tujih postopkov ali ravnanja hotela "kar v žlici vode utopit". Maltretiranje pomeni da nekoga udariš, fizično napadeš, ali da ga ponižuješ, zmerjaš, zadržuješ proti svoji volji, mu uničuješ reči in podobno.... Ne, moji otroci niso bili nikdar maltretirani od učiteljev. So bili maltretirani od šolskega sistema. Sedeti toliko ur v šoli za brez veze je malteretiranje, preveč domačih nalog je maltretiranje - ampak če v šoli ne moreš predelat snovi zaradi prenatrpanega UN, ti drugega ne preostane... Od učitelja pa ne. Še če jim je kdo kdaj krivico naredil vem, da to ni bilo nalašč ali da niso znali drugače - ne zato, ker ne bi bili izobraženi, ampak ker so kot ljudje drugače razmišljali. Še celo, ko so bili učitelji name jezni, mojim otrokom nihče ni nič naredil v nobeni obliki. Tako da mislim da si bila zdaj ne le krivična, ampak celo žaljiva. Želim konketni primer, ali pa tole zgoraj briši. Kar se tiče nasilja nad otroki, da ne bi bilo izvršilne oblasti, se motiš. Prva inštanca je ministrstvo ali inšpekcija. Naslednje je civilna tožba. To se dogaja. V bistvu so inšpekcije neprestano po šolah. Tudi take zaradi kao maltretiranja. Je pa res, da so najbrž že malo siti staršev, ker večinoma prijavljajo reči, ki nimajo prave osnove. Šola se mora zagovarjat, pa imeti odvetnika, pa vsako malenkost vodit pisno, vsakič ko se en otrok spotakne, delat zapisnike, ko kdo komu kaj reče, delat zapisnike, ko kam gremo, predvidet kaj se lahko zgodi, skatka odvetnike...zaradi ničesar. Zaradi staršev, ki zagovarjajo svojega nasilnega otroka. Zaradi staršev ki ne vedo, da je prav, da otrok ne meče pomaranč v steno, da stoji v koloni in da ne pošlje vsakega, ki mu pot prekriža v p.m....zaradi preobčutljivih staršev, ki ne znajo otroku postavit mej in se jim to zdi še cleo prav. Nasilja nad učitelji je mnogo. Fizičnega in psihičnega. Zaradi demokratične vzgoje otroci več ne vedo, kaj je prav in kaj ni. Ne vsi, nekateri pa ne. Pridi pogledat.
|