ronja
|
Drugače je nenasilen, prijazen fantek. Se ne tepe, uboga. To je važno! Fantki imajo radi nasilne igrice, pač taki so, to je ostanek davnega nagona za boj za teritorij, lova... In to morajo izživet - očitno, nekateri bolj , drugi manj. Moj lubi se je z bratom mlatil 100/h (sta precej skup po letih - malo več kot 2 leti razlike je med njima), hodila sta na judo, pa vseeno ni dosti pomagalo in tudi sta se non stop streljala. Pa je eno najbolj nenasilnih bitij, kar jih poznam (njegov brat tudi). Moj bratranec je celo mladost gradil strašne makete z vojački, tanki, oklepniki (ne vem, a je to isto? ), milijon različnega orožja, čisto verne imitacije pravih... Pa ni še nikomur nič naredil (vsaj ne da bi vedela). Ampak tega je veliko, v bistvu so se vsi moji bratranci veliko igrali te igre, pa so vsi čisto normalni (pa imam precej bratrancev ). (jaz mam sicer punčki, pa še ti sta tako mali, da pištole še niso v igri, tak da praktičnih izkušenj nimam) Tak da se ne sekiraj preveč, pač fant mora to nekje izživet. Prav je, da mu poveš, da ne odobravate nasilja, prav je, da ga učita, da se v ljudi, ki se ne igrajo z njim te igre, ne meri, ampak to je pa po moje dovolj, kar se tebe tiče. Ostalo je pač njegova domišljija in hvalbogu, da jo ima in da jo uporabja. Ne ga kaznovat za tako vedenje, ker s tem daš nasilju velik pomen, pa njegovo domišljijo boš po moje še bolj razplamtela. Kaznuj ga, če komu res kaj naredi, ampak s tem praviš, da ni problemov. Po moje mu tudi lahko kupiš kako vodno pištolco, sploh če ni podobna pravemu orožju, ampak je karikirana ali pa v obliki krokodilčka, recimo. Najina mala jo ima in jo obožuje - bi bilo škoda, da se ne bi smela špricat in bi zamudila vso zabavo zato, ker se temu reče pištola... Saj nima nobene veze z nasiljem, dokler mi tega ne povežemo. Dejstvo je, da otroci ne doživljajo tega na isti način. Zanje je vse igra in dokler nikomur v resnici nič hudega nočejo, naj se igrajo, saj preprečit tako ne moreš, tudi če bi hotela. Navsezadnje tudi ne želim, da bi moji punčki cele dneve samo gospodinjili in stregli svojim možem, ko odrasteta, pa jima ne bom preprečevala, da se to igrata . Hočem rečt, da za otroke biti ranjen nima veze s tem, da te nekaj res boli. To je v igri zabavno. Saj so se otroci to vedno igrali - tudi mi smo se kepali - in kaj je to drugega kot streljanje - pač s kosom snega... Ciljat premikajočo se tarčo je pač bolj zabavno kot ciljat mirujočo, ker je težje... imitacij pravega orožja pa ne bi kupovala, ne svojim, ne za darilo.
|