Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: kleopatra28 Za manj akrilamida v domači kuhinji Živila raje kuhajte v vodi, na pari ali pa jih dušite. Če živilo pečete, med pečenjem dodajajte vodo, ali pa naj bo živilo med peko pokrito, da se duši v lastnem soku. Živilom pred pečenjem dodajte npr. rožmarin, zeleni čaj, žajbelj ali limonin sok, saj ti dodatki dokazano zavirajo nastanek akrilamida. Krompir za pečenje ali cvrtje narežite na debelejše rezine oz. kose, ki jih pred peko 20 do 30 minut namakajte v vodi, saj to delno zmanjša nastanek akrilamida. Krompir po namakanju seveda dobro obrišite. Blanširanje (nekajminutno kuhanje v vreli vodi) krompirja pred peko prav tako zmanjša nastanek akrilamida. Pri pečenju predpripravljenih živil upoštevajte navodila za pripravo na embalaži. Krompir zapecite le toliko, da je zlato rumene barve. Krompir, kuhan v vodi ali pečen v mikrovalovni pečici, vsebuje manj akrilamida kot pečen, pražen ali cvrt. Bolje je, če krompirja ne cvrete, saj pri tem nastane več akrilamida kot pri pečenju in praženju. Kruh in toast popecite le toliko, da je svetlo rjave barve, ki je za vas senzorično še sprejemljiva. Preveč pečene dele živila, ki so temno rjave ali že črne barve, odrežite. Temperaturo pečice nastavite na največ 200ºC, še bolje pa bo, če ne preseže 180ºC. Pri uporabi aparatov za pripravo kruha nastavite program za svetlo barvo skorje. Živila med pečenjem na žaru pogosto obračajte, tako da se posamezni deli ne zažgejo. Krompir shranjujte v temnem, hladnem prostoru (ne manj kot 8ºC) in ne v hladilniku, saj to poveča nastanek akrilamida med peko. jaz ga imam vecinoma v hladilniku .....as hvala.Saj sem vedla.Pa prevec zapeceno ali zazgano je zelo skodljivo.Tako sem imela vedno najraje,sem se mogla odvadit. Ampak ciiipsss ,ga ne kupim vec!!!!Pa crn,temnejsi kruh.... Joj, ne zdej paničarit no. Pa kje misliš, da imam jaz krompir? V hladilniku. V kleti mi skali v 4 dneh, ker je pretopla. Na balkonu bi bil preveč zakajen....
|