Anonimen
|
Živjo! Že klepetate... in tako je prav. Glede dojenja: če kateri ne bo uspelo takoj, naj se predvsem ne sekira! Sama sem imela v porodnišnico prav krizo zaradi tega, ker malček ni in ni hotel jesti, hujšal je (to je drugače čisto normalno, da izgubi nekaj teže takoj po porodu) in samo spal bi (pa je potem še zlateničen postal in šel na sončenje pod lučko za en dan)... nasvet tu in tam, vsak malo drugačen. Moj nasvet: umirite se in poglejte otročka in mu povejte, da zdaj bosta pa začela, ker je jesti pač potrebno (to boste nekatere morale še pri treh letih stalno opozarjat), izberite si položaj, ki vam najbolj ustreza (lahko je leže, sede, polsede, tudi stoje... vse poskusite in boste videle, kako vama najbolj ustreza),... Potem pa vsaka drugače; jaz sem si bradavico stisnila in otročka pobožala po ličku ali pod ušeskom, da je odprl usteca in ga prislonila na mlekarno... pri tem sem ga stalno spodbujala, včasih je med hranjenjem malo počival (to je za otročka izredno naporen postopek in še utrujen je od poroda). Vsekakor pa ne obupat. Mleka je na začetku bolj malo, naj vas to ne prestraši - večje količine se šele delajo. Povpraševanje - ponudba, pravijo in res je tako. Nama je dojenje steklo šele, ko sva prišla domov in sva se dejansko posvetila eden drugemu. Pa je kar fino, ko ti prazni polno mlekarno (s tem se rešiš mastitisa) Je pa seveda tudi boleče - sem si bradavice mazala z Bepantenom. Čez kakšen mesec se zadeva umiri, kakšna pa sploh nima problemov s tem. Če bi rade vpodbudile nastanek mleka, so stiskalnice kar fina zadeva. Pa še otročka lahko na lažji način nahranite - ampak kupite jo šele, ko se vam bo res zdelo, da jo potrebujete. Uporabljala sem Aventovo, ker so jo najbolj priporočali. Ampak dudice na flaškah mi pa niso bile všeč, ker nimajo oblike prsne bradavice. Oskarju je odgovarjalo... mogoče se je zaradi tega tudi hitreje naučil piti iz različnih lončkov, stekleničk, po slamici (??) Sterilizatorja nisem imela, sem kar prekuhavala... ampak so stekleničke postale belkaste. Mogoče se pri sterilizatorju temu ogneš? Glede moških, ki se odtujijo od nosečnice... sem slišala, da imajo nekateri strah pred novim članom. To je na nek način le njegov tekmec. Nikoli več ne bo tako kot je bilo,... se večinoma vse uredi potem ko je otrok zunaj in ko vidijo nemočno bitjece. Vseeno pa je za moškega to stresno obdobje - še bolj kot za nas. Me otročke čutimo v sebi, kasneje je na naših prsih... šele ko otrok shodi, se začne njegova želja po še čem drugem kot mami - takrat je šele očetova vloga tista prava, do tega trenutka pa je bolj kot ne "nemočni" opazovalec. Saj pomaga s svojimi nežnostmi in prisotnostjo, a včasih se nas ustraši, ko smo tako spremenljive in drugačne kot takrat, ko nismo bile noseče. Spremembe so vedno stresne... pogovori so najboljše zdravilo za stres... Včasih pa se, žal, želje in poti razidejo... Ojoj, sem se razpisala. Upam, da nisem preveč za-težila... Pa hitro pisat diplomo! Imejte se skrajno lepo in čim več zdravja vsem... čuvajte se! petrazg - Naj mali kar počaka!
|