Anonimen
|
Čao babuške! Madonca danes pa ste odprle tem, sem si morala kar zapisat, saj veste - nosečniška skleroza. Pri meni deluje že od začetka, kar ne najdem besed, zadnje čase pa še takšne stvari izustim, da so vsi okrog mene začeli dvomiti v mojo inteligenco. Junona - Porodni načrt ti pošljem na mail takoj, ko tole spišem. Upam, da ti bo kaj pomagal. Jaz sem ga ravno v soboto predstavila svoji babici na Ptuju in bom baje prva na Ptuju s porodnim načrtom. Ga bo babica skopiranega razdelila vsem babicam in porodničarjem na oddelku, tako da bodo pripravljeni na to nekoč Ptujčanko, danes Ljubljančanko, ki "tako zelo komplicira" . Moram reči, da sem bila zelo navdušena nad porodnimi sobami (so kar prostorne in je dovolj prostora za razne "porodne plese") in to možnostjo, da smo po porodu lahko vsi trije v eni sobici in imamo svojo kopalnico. Tako da bomo jaz, Ela in moj možek od prihoda v porodnišnico pa do odhoda domov 24h na dan skupaj. Zares si težko predstavljam, kako so morale ženske nekoč rojevati po več žensk v isti sobi, brez kogarkoli ob sebi, ki jih ima rad ... Saj vem, da so rodile, toda jaz si želim zares intimen in kar nekako spiritualen porod. Dogodek, ki nas bo vse tri dotaknil in povezal na nov način. Ravno sem prebrala knjigo od Sheile Kitzinger: The new pregnancy and childbirth choices and challenges (je samo v angleščini) in se me je zelo dotaknil stavek, da je porod "act of love". In to je tisto, kar mislim da slovenska medicina pozablja ... Junona si pa ful pridna, da si tako vse oprala. Jaz se že 3 tedne spravljam prat vse za Elo (od posteljnine do cotic in plenic), pa kar nekako ne pridem zraven. Aja babe vprašanje: Ali ste ve pleničke prale na 90 stopinj, je to nujno, ali je dovolj, če jih operem na 60? Midva namreč sploh nič ne pereva na 90, ampak večinoma na 40. Vem, da višje temperature ubijejo več bakterij, toda glede na to, da so nove pleničke (od Toto) pa mogoče le niso tako zelo "okužene". Ali pač še toliko bolj? Hvala za pomoč. Vprašanje 1: Jaz imam ful kul G, ki ne komplicira preveč in mi je ravno zato všeč. Imela sem test za sladkorno, ker ima nekdo v daljnem sorodstvu sladkorno, tudi toxo je rutinsko preverila usput, ko sva preverjale kri. Mi je pa zelo všeč, ker mi ne dela vaginalnih pregledov, temveč samo poslušava srčka. Sem pa zaradi rizične nosečnosti imela kar nekaj ultrazvokov na začetku, toda sedaj, ko se je vse uredilo, hvala bogu le tiste, ki so nujni. Mislim, da danes pozabljamo, da nosečnost ni bolezen in nekateri G pretiravajo s preventivo. Dokler se nosečnica dobro počuti in G preverja tiste osnovne stvari, ki so nujne, nima smisla nekaj preveč komplicirati in strašiti. Vprašanje 2: Jaz sem o nosečnosti in porodu prebrala le 4 knjige in so mi vse veliko veliko dale: Modrost rojevanja, Moj porodni načrt, Materinstvo in dojenje iz srca in ta angleška od Kitzingerjeve, ki sem jo omenila zgoraj. Vem, da sem dobro informirana in me zdravniki ne morejo kar tako zlahka nekaj okrog prenesti, ta informiranost me umirja, saj vem, kaj me čaka, kakšni so možni zapleti, hkrati pa mi seveda nalaga odgovornost zame in za mojega otroka, saj se ne mislim slepo prepustiti medicini. Kot povsod, rada mislim s svojo glavo in stvari vzamem v svoje roke, še posebej če gre za moje telo in mojega otroka. Ker posledice bom nosila jaz in ne zdravniki. Žal pa nisem prebrala knjige Izzivi poroda, tako da ne morem soditi. Vprašanje 3: Hm, ljubosumje. Mislim, da če se oba partnerja iskreno veselita otroka, da ga sprejmeta v svojo sredino brez občutkov ljubosumja in da kar spontano nastane ljubeča trojica. Je pa res, da se morata oba zavedati, da je v začetku pač otrok središče dogajanja in ne mama in ne oče. Onadva sta tista, ki se morata prilagoditi otroku, saj je nebogljen in popolnoma odvisen od njiju. Jaz se noro veselim, kaj vse bomo počeli v troje, vsekakor pa se zavedam, da je potrebno biti pozoren in nikakor pozabiti na partnerja in partnerstvo, temveč se mu aktivno posvetiti. Najbrž v manjši meri kot pred prihodom otroka, toda to je preizkušnja za partnerstvo. Otrok ali partnerja poveže še globlje ali pa ju oddalji. Kaj se bo zgodilo, pa sta odgovorna oba partnerja. Toda brez truda ne gre. Kot pravijo: brez muje se še čevelj ne obuje. Vprašanje 4: Jaz računam, da bo moja "muca"po porodu ista kot zdaj. A živim v iluzijah? Srčno upam, da se bom lahko izognila prerezu presredka, saj zna zares pustiti grde posledice; od problemov pri seksu do problemov z uriniranjem. Sem pa ravno imela doma predstavnico od Justa in mi je priporočala, da je za po porodu za ta malo super ta njihova Tea tree krema, ki blaži vnetje. Ni kaj, kakorkoli že bo, jo bo moral dragi potem tako pogosto in tako dolgo božat in poljubljat, da bo spet takšna kot včasih. cveta28 - Hvala za kompliment glede bušija . Jaz nisem ravno manekenka, ker sem velika 162 cm, toda kot je ugotovila G na morfologiji, bo pa Ela res velika po očiju (180 cm) in manekenske postave, saj je baje dolga suhica z velikimi stopali. Toda ne vem, če jo bova ravno spodbujala, da gre v manekenske vode. No, nič ji ne bomo prepovedovali, naj se sama odloči, kaj hoče biti, ko bo velika, toda nezavedna vzgoja bo gotovo delala svoje . Kar se tiče železa in "prijateljstva s školjko", pa je pri meni isto. Odkar jem ta sirup Legofer, so problemi z zaprtjem izginili. Je pa kar malo spooky, ker so k... črni kot noč. Dopust - Midva načrtujeva, da bomo šli v prvi polovici avgusta za kakšnih 5 dni na Roglo, da se ravno ne pečemo na morju, vseeno smo pa v naravi in malo zamenjamo okolje. Potem pa v začetku septembra nekam na Hrvaško (čim bliže) na morje, da ni več vročine in gužve. Vas pa babnice občudujem, da planirate it tako hitro v tujino, saj ne vem, če bi si pred otrokovim enim letom upala iti tako daleč. Tujino planiram bolj za drugo leto. Toda različni smo in gotovo je najbolje, da vsak naredi to, v kar verjame, da je zanj najboljše. mišk - Nočem biti kritična, toda tako kot tebe motijo tisti, ki zagovarjajo naravni porod in možnost orgazmičnega poroda, si morda tudi sama preveč ostro in nekompromisno nastrojena proti njim. Gotovo si nobena ženska ne bi izmislila, da je med porodom doživela orgazem in takšne obstajajo. Če še nisi prebrala knjige Modrost rojevanja od Ine May Gaskin, tam zelo lepo razloži, v čem je fora porodne bolečine (zakon sfinktrov, sproščenost, naloga porodne bolečine ...). Seveda je takšnih žensk malo, toda bistvo je, da če je ženska že a priori prepričana, da je porodna bolečina najhujša bolečina v njenem življenju, jo bo gotovo zelo bolelo. Če pa na porodno bolečino pogleda iz sveta, da gre za funkcionalno bolečino, ki se jo da predihati, zmanjšati in v nekaterih primerih celo obrniti v ekstazo, pa lahko samo drugačna miselnost sproži popolnoma drugačne psihične in fizične procese v telesu. Porod ima več skupnega s seksom kot se zavedamo ... Utrujenost - Pri meni gre za prave fazne dneve. Kakšen dan sem polna energije in zanosa, kakšen dan pa se cel dan vlečem po stanovanju kot da bom zdaj zdaj umrla od utrujenosti. Takrat pač spim tudi po trikrat na dan, veliko ležim in sem bolj kot ne neuporabna. Če takrat preberem, kako imate ve vse generalke in pridno čistite in kuhate, me zagrabi totalna slaba vest, saj se meni ne da niti skuhati kosila. Takrat pač jemo cmoke in kompot. detelja - Joj, kako sem vesela, da si omenila ta poseben feeling, da si se počutila kot bi dotikala drugo telo. Mene je namreč pred dnevi ponoči zagrabila čista panika, sem mislila, da sem že malo nora. Hotela sem zaspati, pa se mi je zdelo kot da izgubljam stik z lastnim telesom. Predvsem se mi je zdelo, da moja čeljust ni več moja, kot bi se kar stapljala nekam. Tudi ostalo telo sem imela mehko, toda najbolj me je motilo v čeljusti. Glede na to, da je baje čeljust zelo povezana s "spodaj" (zato je tako pomembno, da med porodom zavestno sproščamo čeljust!), sem potem naslednji dan sklepala, da se je morda izločila večja količina prostaglandina, ki mehča maternični vrat in sem zato bila cela mehka. Očitno pa le nismo nore, samo naša telesa se počasi pripravljajo na porod in te procese pač ene bolj čutimo. lakiranje nohtov - Baje je res fajn, da ko gremo rodit nimamo nalakiranih nohtov, saj se pri zapletih da marsikaj razbrati iz nohtov. Tako da si bom jaz gotovo pred odhodom v P sčistila nohte, tako na rokah kot na nogah. Konec koncev si lahko lak nesem s sabo in če me bo to tako motilo, si jih bom s prozornim ali roza lakom namazala po porodu. Če se bom seveda spomnila na nohte. Uf, sem se razpisala. Ja, kaj pa odpirate same take zanimive teme, same ste si krive. Zdaj pa berite. Objemček za vse bebice v bušijih , NenaLena
|