Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: Rožica I Te reve, prodajalke, delajo kot črnci, ponavadi delo za dve osebi, in itak niso nikoli v redu in pridne. Gnjavijo jih tako stranke kot nadrejeni. Veš za kakšno plačo?! Za manj kot ti dobiš, ko si doma, verjetno. Sem bila nekaj časa trg. potnica in poznam situacijo. Verjemi, da marsikje nimajo časa niti malice izkoristit. In najbolj glup izgovor je, da so zato hodile v šolo in je to njihova stvar. Ni res, ko so se one šolale, po večini, je bil ta poklic relativno spoštovan in garancija za povprečno življenje. Danes pa je vse skupaj prava žalost . Kar je boldirano- ni moje mnenje, ampak golo dejstvo. Je pa res, da vsi niso tako sočutni, da bi to opazili Sem oseba (zanimanje doloci po potrebi: medicinska sestra, usluzbenka na banki z deljenim delovnim casom - itak....) in delam kot crnec, ponavadi delo za dve osebi, pa itak nisem nikoli v redu in pridna. Gnjavijo me tako stranke, kot nadrejeni. Ves za kaksno placo?! Za manj kot sosed dobi, ko je doma ( ce ne dela na crno), verjetno. Poznam situacijo. Verjemi, marsikje nimamo casa malico izkoristit. In najbolj glup izgovor je, da sem za ta poklic hodila v solo in da je to moja stvar. Ni res, ko sem se jaz solala je bil moj poklic relativno spostovan in garancija za povprecno zivljenje. Danes pa je vse skupaj prav zalost. In zato dragi kupci, ker me premalo placajo, ker imam slab dan , ker imam doma tezave in probleme, ker je treba tasco vozit sem ter tja, ker **** od mene pricakuje yx... mi za vas dol visi. In ker moj poklic ni vec garancija za povprecno zivljenje imam pravico znest se na vas, ki ste stopili v trgovino, bolnico, poslovalnico, urad... in vsi ima da razumete kako imam nizko placo, kako mi je hudo, kako nimate vzroka od mene pricakovati profesiopnalnega odnosa... ker jaz imam tezave, vi ste vsi ostali razvajene riti, brez problemov, navadni razvajenci, ki vam vse skupaj na pladnju prinesejo in nimate pravice biti tezavni, slabe volje, nimate pravice izrazat svoje nezadovoljstvo z zivljenjem tako kot ga imam jaz, ker moji problemi in pocutje so realni, vasi pa namisljeni. Sem oseba 2 (zanimanje doloci po potrebi: medicinska sestra, usluzbenka na banki z deljenim delovnim casom - itak....) in mi dol visi s kaksnimi tezavami se ubada moja trgovka(tako kot njej dol visi s kaksnimi tezavami se jaz ubadam). Od nje ne rabim socutja. Niti zelim, da pricakuje moje socutje. Trgovina ni za razmenjevanje socutja ampak ima drug namen. In prav tako, kot ona dobi placo zaradi tudi mojega (in meni podobnih) obiska v trgovini, jaz dobim placo zaradi njenega obiska v banki, zavarovalnici, prihoda v ZD, bolnisnico. Ce mene in meni podobnih ne bi bilo, bi bila brez sluzbe, tako kot bi jaz bila brez sluzbe ce nje in njej podobnih ne bi bilo na mojem delavnem mestu. Zato predlagam, da se dvostransko razumemo: nudim profesionalen odnos in pricakujem profesionalen odnos. ce so druge stranke tecne, naj to resi z njimi. Ce je sef tecen, naj to resi z njim, ce je placa premajhna naj zamenja sluzbo ali se obrne na sindikat. Jaz z njeno sluzbo, drugimi strankami, sefi, placo nimam nic in nocem biti kanta za smeti za nicigar slabo voljo ali nekulturo, se manj pa za stresanje zagrenjenosti. Mozne domace probleme naj resuje doma ali pri psihijatru, ne v sluzbi. Enostavno - ce moja trgovka pricakuje, da jo bom na svojem delovnem mestu obravnavala kot cloveka, naj bo sama pripravljena na to, da mene in druge obravnava kot cloveka in naj svoje delom opravlja v okviru profesionalnega odnosa, ki ga narekuje poklic. Za druzbeno veljavo njenega poklica pa tudi zavracam vsako odgovornost. Predstavniki poklica naredijo vtis o poklicu. In ne, to nima veze z denarjem oz. placo. Ima pa z odnosom do dela.