|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  60 61 [62] 63 64   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: ***Avgustovčki '08 - 4.del***
2.3.2009 20:53:46   
tinka14
mi gremo pa jutri na roglo!!! upam na kak lep dan, da se fajn nasmučam, pa tut če ga ne bo, glavno da mal GREMO...

lepo se imejte!

(odgovor članu Ryssa)
Neposredna povezava do sporočila: 1526
2.3.2009 20:54:45   
Barbarinha
Čakam na gospodinje...

Naš Luka preden gremo nakupovat - mamina mala zvezdica....

user posted image

Mirno, lahko noč....

Tudi črna ovčka volno daje!

(odgovor članu Ryssa)
Neposredna povezava do sporočila: 1527
2.3.2009 21:29:15   
sandra123
Čer, se javljam na raport, Erinuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image ...ja, veste, jaz poskušam nadoknadit čas, ki je šel v nič, ko smo bile v bolniciuser posted image , pa malo manj tukaj na RR-ju visimuser posted image user posted image user posted image user posted image ...saj je bil user posted image ful priden in je stanovanje popedenal v nulo, ko me ni bilo, ampak revežu pa teh kupov oblačil ni uspelo do konca spravit, pa se je tako zelo tudiluser posted image ...
Mali2 sta poluser posted image , zdaj malo bolj intenzivno lezeta po tleh, pa nimam časa za ničuser posted image ...ravno danes se mi je Teja skrila pod mizo - pa samo na wc sem ušla, je ful hitra, tale naša punca, Taja pa se je obrnila iz trebuha na hrbet in z glavico malo po tleh usekala, pa sem bila čisto autuser posted image ...pa HB ni bilo nič narobe z njo....Popoldan smo vozičkale, pa sta 2 uri spali v vozičku, no, pa je bil spet problemm zaspati zvečer in sem bila spet malo "zlobna" mami in sem ju pustila, da se malo user posted image ...sta zelo hitro zaspaliuser posted image , čeprav mi to ni ravno v veselje delatuser posted image ...pa še ena drugo spodbujata potem k user posted image ...
No, pa tudi mi2 imava konec meseca 10. obletnicouser posted image ...
Andrejaboris, Barbarinha, Erin, Anita, Dojenč,Sayuri, super slikceuser posted image

Šibam malo pred tv....lepo noč vsemuser posted image

user posted image

Lp, Sandra

(odgovor članu Barbarinha)
Neposredna povezava do sporočila: 1528
2.3.2009 21:49:54   
bambi14
Lahko noč,.....da bi naši angelčki spali celo noč in se zbudili dobre volje.user posted image

< Sporočilo je popravil bambi14 -- 2.3.2009 21:53:17 >

(odgovor članu sandra123)
Neposredna povezava do sporočila: 1529
2.3.2009 22:05:37   
Erin
sandrauser posted image user posted image user posted image si me nasmejala s tvojim postom..se vidi da se vračate nazaj... lepo je to brat!user posted image user posted image user posted image

anita - vidva imata že 10 let?! ČESTITAM! user posted image Sta pa dobro skrivala... če te ne bi tukaj spoznala bi rekla da je tvoj še vedno samski, saj ni bilo nikoli opaziti da bi z bratom kako domov pripeljalauser posted image

PA ČESTITKE VSEM OSTALIM TUDI za 10, ... letnice... pridni ste.. midva sva skupaj 5,5 letuser posted image

Barbarinha - tvoj Lukec pa izgleda tako nežen fantič... mu laski malo na rdeče potegnejo ali je taka svetloba? Našemu Tilnu tudi hočejo..očitno ima malo mojega pigmenta..

tinka14 - uživaj na Rogli!!! Pa malo poslikaj user posted image

andrejaboris - čestitke za izpit!user posted image

K_a_t_J_a - kaj in kje pa tvoj predava?user posted image

Naš je že 2 dni tečen ko drekec...dlesni ima čisto trde in če mu jih s prstom masiram me ugizne kot bi imel že zobe..čutijo se ful ampak ven pa nočejo pokukat... grr... koliko časa bo še to trajalo?user posted image

KAr se tiče razvoja vaših sončkovuser posted image - ne sekirajte se tiste katerih otroci določene stvari še niso osvojili...100 ljudi 100 čudi..vsak se razvija na svoj način...eni najprej intelektualno, drugi najprej telesno...telo naj bi se vedno osredotočilo na posamezne stvari...najprej eno potem drugo..naš tudi še ne govori zlogov in ne puza pa se nič ne sekiram..če ga bom forsirala bom prej škodovala njegovemu razvoju saj se mu bo vse zamerilo in bo imel odpor do vsega..počasi, počaaasiii....vse ob svojem časuuser posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil Erin -- 2.3.2009 22:06:03 >

(odgovor članu Ryssa)
Neposredna povezava do sporočila: 1530
2.3.2009 22:13:19   
Vilika
Čer!

Še sem med živimi......polno zasedena... če ne z drugim s FB...

Tamal je nekam slabovoljen zadnje dni user posted image .

Berem vas, ko bo padal dež, zdaj res ne utegnem.

'PRAZNOVALČKOM' pošiljam najlepše želje.

Pogrešam: Gajko, Majo T., Naty, Tejko, Cebrco, Mishel, karmar, tatly

Na sončni dan sva dobila svojega sončka Vida

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 1531
2.3.2009 22:13:32   
bella02
IZVIRNO SPOROČILO: andrejaboris

Aja pa še z 8 sem nsredla, ne morem verjet! Moram si zaploskatuser posted image user posted image user posted image user posted image   user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Čestitam! V tem je fora foruma, da se bodrimo in navijamo druga za drugo!

Zojko Mišek, ne bit user posted image , ne bo propadel. Vsaj upam, da ne. Jaz se trenutno manj javljam, ker se učim 100/h, pa bo od petka že bolš. Kaj bi brez vas? Nas bo pa 10 ustvarjalo ta forum. Anita, Matejchi, Erin (aha, se že oglaša, sem prišla do tamuser posted image ), Sayuri, ti, Tejka, Naty, andrejaboris, Sandra, Krysia, cebrca, gajka, jaz, Nell, Bambi, Katja, Neža in še katera bomo ostale, ne? Pa sem verjetno katero spustila (ne me user posted image ) od tistih, ki smo bolj redne, so pa potem tle še padalke in punce, ne se dat!

Anita, Bunchen je kul, imam prav to za mrzle dni, sam nisva bli veliko zunaj

matejchi hb za masivno mizouser posted image
Rože..kaj je touser posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Še mal učit, pol pa spat! Nočka

< Sporočilo je popravil bella02 -- 2.3.2009 22:17:00 >

(odgovor članu anita goitan)
Neposredna povezava do sporočila: 1532
2.3.2009 22:28:51   
tinka14
gajka, če hočeš kako slikco s plavanja, povej, smo te (vaju) našli na parih!

(odgovor članu bella02)
Neposredna povezava do sporočila: 1533
2.3.2009 22:44:05   
matejchi
Erin Maruša tudi še ne zna abecede od spredaj nazaj... samo ŽZVUT... ah bo že..user posted image
anita je svojega raje na primorsko peljala, ker se tam bolje jé, a ne soseda? user posted image
vika a te že kaj noga boli (FB)?user posted image

27.01.2004 - ŽIGA 20.08.2008 - MARUŠA
RD RR
Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s svetá odganjaš - sence. (T. Pavček)

(odgovor članu tinka14)
Neposredna povezava do sporočila: 1534
2.3.2009 22:53:45   
Erin
IZVIRNO SPOROČILO: matejchi

Erin Maruša tudi še ne zna abecede od spredaj nazaj... samo ŽZVUT... ah bo že..user posted image

To je od zadaj naprej user posted image

(odgovor članu matejchi)
Neposredna povezava do sporočila: 1535
2.3.2009 22:53:50   
K_a_t_j_a
Erin moj hodi na predavanje in ne predava on. Ima 14 dni predavanj in potem izpit za dietnega kuharja. Mu je kar muka sper sedet v šolskih klopeh.user posted image Sej je vedel, ko se je prijavil kaj ga čaka. Pa še seminarsko bo mogu narest.
bella02 držim pesti, da nardiš izpit!user posted image user posted image user posted image
Lahko noč!user posted image

30.07.2008 - najina sreča JAN

04.03.2011 -06.04.2011 angelček Jure

(odgovor članu matejchi)
Neposredna povezava do sporočila: 1536
2.3.2009 22:57:22   
kaja02
čer!!

najprej hvala za čestitke, joj kam gre cajt, sej je že 7 mescev stara, še malo pa bomo hodili, pa čvekali.... jaz pa iskat službouser posted image , bi najraje kar doma ostalauser posted image

zelo lepe slike naših avgustovčkovuser posted image

midva sva pa 2.2. mela 13 let

andrejaboris- user posted image  za izpit in zobek

bella- a sodim pod padalkouser posted image user posted image  

Kaja, 9.1.2002
Leja, 2.8.2008

(odgovor članu matejchi)
Neposredna povezava do sporočila: 1537
2.3.2009 22:58:13   
andrejaboris
Katja kaj prideš kdaj v Slov. Bistrico? Bise lahko kaj dobile! Če maš cčas
Lahko noč babike!

< Sporočilo je popravil andrejaboris -- 2.3.2009 23:04:32 >

Lan, Enej in Boris so moj smisel življenja!!!

22.11.2005 Lan
17.08.2008 Enej

(odgovor članu K_a_t_j_a)
Neposredna povezava do sporočila: 1538
2.3.2009 22:58:34   
matejchi
IZVIRNO SPOROČILO: Erin

To je od zadaj naprej user posted image

no sej to zna... od A-Ž pa ne..

RD RR
Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s svetá odganjaš - sence. (T. Pavček)

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 1539
2.3.2009 23:00:28   
matejchi
Sem klicala v Polje pa nobene iz RR nimajo tam, tako da res ne vem kje naj jih še iščem...user posted image

RD RR

(odgovor članu matejchi)
Neposredna povezava do sporočila: 1540
2.3.2009 23:02:37   
Erin
Koliko spanja potrebuje dojenček?

Spanec je pomemben za slehernega človeka, dojenčku pa je življenskega pomena. Pri tem se telo razvija, raste, razvijajo pa se tudi možgani.

Otroci, ki premalo ali nemirno spijo so običajno čez dan sitni, čemerni njihovi gibi pa zelo neusklajeni. Preutrujeni so, da bi raziskovali okolico, s pomočjo katere se razvijajo. To razpoloženje se lahko proti večeru povsem spremeni, postanejo razpoloženi, a kljub temu preutrujeni da bi lahko mirno zaspali. Starši pogosto mislijo da so njihovi otroci zamenjali noč za dan in to težavo je težko odpraviti.

Spodnja tabela prikazuje dojenčkovo povprečno potrebo po spanju glede na njihovo starost:

STAROST  URE SPANJA
1 teden        15-20
1 mesec         17
3 mesci          16
6 mesecev     15
9 mesecev     14
1 leto             14

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 1541
2.3.2009 23:04:29   
Erin
IZVIRNO SPOROČILO: K_a_t_j_a

Erin moj hodi na predavanje in ne predava on. Ima 14 dni predavanj in potem izpit za dietnega kuharja. Mu je kar muka sper sedet v šolskih klopeh.user posted image Sej je vedel, ko se je prijavil kaj ga čaka. Pa še seminarsko bo mogu narest.

Dietnega kuharja? To vama bo pa prav prišlo glede na to da morata pri Janu paziti na prehrano, kajne?user posted image

(odgovor članu K_a_t_j_a)
Neposredna povezava do sporočila: 1542
2.3.2009 23:05:26   
matejchi

Dietnega kuharja? To vama bo pa prav prišlo glede na to da morata pri Janu paziti na prehrano, kajne?user posted image

pomoje je to dieta - hrana z manj kalorijami, ne tista dieta..user posted image

RD RR

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 1543
2.3.2009 23:05:51   
Erin

Sem klicala v Polje pa nobene iz RR nimajo tam, tako da res ne vem kje naj jih še iščem...user posted image

PA ja nisi  pomislila na to da se je kateri skeglalo? Mi imamo pa ja pridne otročeuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu matejchi)
Neposredna povezava do sporočila: 1544
2.3.2009 23:06:48   
Erin

pomoje je to dieta - hrana z manj kalorijami, ne tista dieta..user posted image

Mogoče pa oboje dobi v paketu...saj dieta pravzaprav je ločevanje določene hrane iz jedilnika..diet pa mnogo....

(odgovor članu matejchi)
Neposredna povezava do sporočila: 1545
2.3.2009 23:10:40   
Erin
Dojenčkov razvoj in hrana

Psihomotorni razvoj dojenčka ter njegovo doživljanje okolice sta od rojstva naprej tesno povezana s prehranjevalnim vedenjem, z namenom, da se iz nebogljenega, od drugih povsem odvisnega bitja razvije v samostojno osebo, sposobno preživetja.

Ob rojstvu

Ob rojstvu ima zdrav novorojenček razvite primarne reflekse in avtomatizme, ki se jih ne zaveda.
Za hranjenje je pomemben predvsem sesalni refleks in seveda refleks požiranja, ki prepreči, da hrana ne zaide v dihala. V prvih mesecih življenja dojenček še ne obvlada glavice in ostalih delov svojega telesa, pije pri prsih ali po steklenički in večino časa spi. Iz meseca v mesec postaja vse bolj sposoben obvladovati lastno telo, začne se zanimati za okolico, spremeni tudi ritem spanja.

Druga polovica prvega leta
V drugi polovici prvega leta postane dojenček razvojno ( psihomotorno in čustveno) pripravljen na to, da začne osvajati veščine hranjenja. S tem je mišljena pripravljenost otroka za uvajanje nove hrane, tako glede vrste, gostote in okusa kot načina njenega sprejemanja.

V tem starostnem obdobju je dojenček pripravljen na odstavljanje od prsi.
Različni gibi v ustih, zmožnost dajanja hrane iz rok v usta in razvoj finih gibov prstov, obvladovanje pokončne drže telesa ter zmožnost komuniciranja so tiste veščine, ki jih dojenček osvoji do konca prvega leta življenja, da lahko je sam.

Kdaj se razvije katera spretnost?
  • Po četrtem mesecu postane sposoben sprejemati gostejšo hrano z žličko.
  • Nekoliko pozneje se hrano nauči žvečiti.
  • Med šestim in devetim mesecem začne posegati po hrani z roko, pozneje s prsti in jo dajati v usta.
  • Proti koncu prvega leta je otrok sposoben sam piti iz skodelice ali stekleničke.

Kdaj začeti otroka hraniti z žličko?

Po četrtem mesecu starosti se pri dojenčku začne izgubljati refleks »plazenja jezika«. Do takrat vsako hrano, ki mu jo ponudimo po žlički, z jezikom odrine iz ust. Kadar pri hranjenju po žlički kljub temu vztrajamo, moramo žličko sprazniti na drugo polovico jezika, pri čemer obstaja velika nevarnost, da bo hrana zašla v dihala. Med petim in sedmim mesecem se otrok nauči jesti kašasto hrano z žličko, pri osmem mesecu pa žličko sprazni že z ustnicami in ob tem tudi primakne glavo k žlički. V tem starostnem obdobju otrok že sedi ob opori ali samostojno, kar mu olajša požiranje čvrste hrane.

Kdaj začeti s hrano, ki zahteva žvečenje?

Po šestem mesecu se otrok začne učiti žvečenja. Sprva s premikanjem čeljusti navzgor in navzdol, pozneje (pri sedmih mesecih) s krožnim gibanjem čeljusti, kot odrasli. Veča se tudi gibljivost jezika (predvsem vstran), tako da med desetim in dvanajstim mesecem otrok obvlada žvečenje in mu brez strahu lahko ponudimo kašasto hrano. Strokovnjaki poudarjajo, da je čas začetka hranjenja z žličko zelo pomemben – nesmiselno je začeti prezgodaj (pred četrtim mesecem), prav tako je nesmiselno otroka hraniti le po steklenički ali ga samo dojiti celo prvo leto življenja.

Kdaj bo naš malček jedel sam?
Pri sedmih in osmih mesecih otrok ponavadi že samostojno sedi, kar mu omogoča večjo gibljivost v ramenih in rokah in večjo svobodo seganja po hrani. Sprva (pri šestih mesecih) sega po predmetih s celo roko, pri devetih do desetih mesecih pa začne posegati po hrani s prstki.

Razvije se tako imenovani »pincetni prijem«, značilen za devet-desetmesečne nadobudneže, ki se plazijo po vseh štirih, veselo pobirajo s tal majhne drobtinice in si jih dajejo v usta. Pri tej starosti otrok hote (zavestno) spusti predmet iz roke in poseže po drugem ter preprijema igrače iz roke v roko, kar mu tudi pri hranjenju omogoča, da postaja vse bolj samostojen.

Po desetem mesecu posega po žlički in si jo daje v usta, čeprav večina namesto žličke raje uporablja svoje prste. To je čas, ko mu lahko ponudimo koščke kruha, sadja, zelenjave in mesa – vse glavne skupine hranil.

Pitje iz skodelice in stekleničke

Otrok lahko srka mleko iz skodelice že po šestem mesecu, vendar mu veliko mleka priteče nazaj skozi ustne kotičke preden pogoltne, ker jezik refleksno potisne naprej. Ta refleks se izgubi proti koncu prvega leta. Ob prvem letu veliko otrok že zna samostojno držati skodelico z obema rokama in narediti nekaj požirkov, ne da bi se jim zaletelo.

Ko otrok posega po predmetih sam in jih zavestno daje v usta, je zmožen tudi sam piti iz stekleničke. V tej starosti lahko začnemo dajati otroka k počitku s stekleničko (pri devetih do desetih mesecih), seveda pa naj bo tekočina v steklenički brez sladkorja, zaradi nevarnosti razvoja zobne gnilobe.

Njegova volja, naše veselje
Vzporedno z osvajanjem veščin hranjenja poteka tudi otrokov psihosocialni razvoj, skupaj z razvijanjem višjih možganskih funkcij. Otrok začne komunicirati z okolico s smehom, čebljanjem, pozneje z zlogi izraža zadovoljstvo ob hranjenju. V drugi polovici prvega leta se nauči pokazati, da je sit. Sprva s pljuvanjem ponujene hrane, pozneje z odkimavanjem, pri enem letu pa hrano, ko je sit, vrže na tla. V tem starostnem obdobju otrok tudi začenja razumevati želje staršev in jih proti koncu prvega leta tudi zna izpolniti (kadar je seveda pri volji).

Plavanje je koristno
Plavanje pomaga pri razvoju otroka Plavanje pozitivno vpliva na otrokov razvoj, skozi igro in gibanje ter pospešeno dihanje se povečuje otrokova vzdržljivost. Otrok je v prijetno topli vodi sproščen, se razgiba in zato bolje spi. Gibanje v vodnem okolju pozitivno vpliva na telesni, psihični in socialni razvoj otroka, gledano z zdravstvenega vidika pa dobro vpliva na dihalni sistem, razvoj mišičja in sklepov, termoregulacijo...

Vodni pritisk pozitivno vpliva tudi na srčnožilni sistem, saj deluje na dele telesa, ki so potopljeni v vodo, in prek kože na vene. Pod vplivom pritiska priteka približno dvajset odstotkov več krvi v desni del srca in prek pljuč v levi del srca. S tem se poveča in krepi srčno mišičje. Redna vadba dojenčkov v vodi znižuje frekvenco srca in zviša njegovo zmogljivost. Otrok si po naporu hitreje opomore in kaže povečano vzdržljivost.

Na razvoj skeleta vpliva intenzivno gibanje v vodi, zaradi katerega pride do intenzivne rasti kosti in dobrega oblikovanja sklepov. Gibanje v vodi pripelje do enakomernega oblikovanja skeletnega mišičja. Hrbtenica otroka, ki hodi na vadbo, se prej začne spreminjati iz okrogle v dvojno obliko S. Ortopedi v tem vidijo osnovo za dobro držo otroka, saj se v prsnem položaju v vodi krepita hrbtno mišičje in mišičje ramenskega obroča.

Gibanje v vodi pospešuje psihični razvoj otroka. Dojenček si lahko izpolni željo s svojimi lastnimi močmi, na primer ko priplava do igračke ali nazaj k staršem. Ko se otrok začne samostojno gibati, se začnejo razvijati socialni odnosi.

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 1546
2.3.2009 23:16:24   
Erin
Igre user posted image

Vid

»Vaje za vid so v prvih šestih mesecih dojenčkovega življenja zelo pomembne.«

Otrok naj ima čim bolj pisane igrače. Če jih približujemu k njegovemu obrazku in potem zopet oddaljujemo s tem spodbujamo njegov vid.

»Prvih šest mesecev dojenčki odkrivajo svoje dlani.« Dolgo se ukvarjajo s tem, da so zdaj tukaj, potem pa izginejo, dokler ne ugotovijo, da to povzročajo sami.

Buci buc

»Ob nežnih dotikih bo vaš dojenček razvijal občutek varnosti, zato bo postal samozavesten in pozneje tudi samostojen.«
Dvignemo dojenčka v zrak in rečemo buci buc ter se ob tem dotaknemo njegovega noska z našim… to igro ponavljamo večkrat…

Po lojtrci gor

»Primite dojenčka za prstke in mu nežno dvignite roke, pri tem pa ponavljajte verz:

Pa po lojtrci gor
pa po lojtrci dol
pa po lojtrci gor
pa po lojtrci dol…

Dvignite dojenčkove noge in ponavljajte isti verz.«

Tako naj dojenček telovadi izmenično z rokicami in nogicami na koncu pa dobi poljubček.

Biba

»Afektiran (igralski) govor pri dojenčku spodbudi čustveno izražanje. To spodbudi možgane, da začnejo izločati kemične snovi za boljši spomin.«

S prsti se sprehajamo po roki dojenčka in pojemo pesmico »biba leze biba gre«.

Pogovor

Z dojenčkom se čim več pogovarjajmo. Govorimo mu kratke stavke. Če dojenček kaj »odgovori«, posnemamo njegov glas. Tako mu pokažemo, da ga poslušamo. Med posameznimi stavki vedno počakamo…

»Število besed, ki jih dojenček sliši vsak dan, vpliva na njegovo prihodnjo inteligenco, družbene veščine in uspeh v šoli.«

Otroško čebljanje

Posnemite otroško čebljanje in mu predvajajte posnetek in ga opazujte.

Brcanje

»Pogosto ponavljanje vaj za motorično spretnost okrepi nevronske povezave med deloma možganov, ki sta odgovorna za mišljenje ter motoriko, in živci, ki premikajo mišice.«

Kobacanje

»Kobacanje pomaga pri nastajanju možganskih sinaps, ki sodelujejo pri razvoju motoričnih spretnosti.«
Dojenčka položite na trebušček in predenj postavite pisano igračko tako, da je ne bo mogel doseči. Ko bo poskusil doseči igračko, se bo verjetno pomaknil malo naprej…

Iz roke v roko

»Med tretjim in šestim mesecem bo vaš dojenček morda začel prestavljati predmete iz ene roke v drugo«
Dajte mu v roke majhno igračko, ki jo bo lahko prijel in ga pustite, da se z njo igra.

Ples

Držite dojenčka tesno ob sebi in z njim plešite po sobi. Pojte mu svoje najljubše pesmi.

Prevalimo se

Dojenčka položite na hrbet in mu pokažite igračko, ki jo ima rad. Držite jo pred njegovim obrazkom.
Ko vidite, da je dojenčku igračka zanimiva, jo pomaknite na stran, tako da bo sledil igrački z očmi, morda pa celo s celim telesom.
Če se bo poskušal prevaliti na stran mu pomagajte.

Iskanje igračke

Dojenčku pokažite njegovo najljubšo igračko, potem pa jo skrijte. Spodbudite ga, da prične igračko iskati. Vprašajte ga, kje je… Kasneje jo bo začel iskati sam.

Zibanje

» Zibanje ali guganje sta predpogoj za hojo.«
Držite otročička v naročju in ga zibajte.
-----------------------------------------------------------------
CITATI IN IDEJE IZ KNJIGE: Jackie Silgerg, Miselni razvoj dojenčka in malčka

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 1547
2.3.2009 23:20:41   
kaja02
evo. še mal slikc za lahko noč!

moji princeski: ena pri dobrih 7.letih, druga pa pri 7 mesecih

user posted image

user posted image

Kaja, 9.1.2002
Leja, 2.8.2008

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 1548
2.3.2009 23:25:17   
matejchi

Buci buc

»Ob nežnih dotikih bo vaš dojenček razvijal občutek varnosti, zato bo postal samozavesten in pozneje tudi samostojen.«
Dvignemo dojenčka v zrak in rečemo buci buc ter se ob tem dotaknemo njegovega noska z našim… to igro ponavljamo večkrat…

Pomanjkanje tega lahko opazite pri velikem odstotku moške populacije, ki se pri 30+ ne znajo odlepit od mamine kiklce.. če poznate kakšnega.. nikoli ni prepozno, kar z buci buc ga ogovorite... pač pomanjkanje buci bucijev..

Po lojtrci gor

»Primite dojenčka za prstke in mu nežno dvignite roke, pri tem pa ponavljajte verz:

Pa po lojtrci gor
pa po lojtrci dol
pa po lojtrci gor
pa po lojtrci dol…

Dvignite dojenčkove noge in ponavljajte isti verz.«

Erin pol mu pa še samo frajtonarco kupiš...

Zdaj pa izskočim iz RR do jutri.... padaaaam!

RD RR

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 1549
2.3.2009 23:49:47   
lana777

Naš je že 2 dni tečen ko drekec...dlesni ima čisto trde in če mu jih s prstom masiram me ugizne kot bi imel že zobe..čutijo se ful ampak ven pa nočejo pokukat... grr... koliko časa bo še to trajalo?user posted image

Hej,

no ostale že lepo spančkate, mi pa
mal norimo - kot Tilen ma tud Lev enake probleme,
fino (u)griz(n)e - pa ne sam prst user posted image
Se mi zdi, da bojo kr naenkrat vsaj 4 zobi vn pogledal - a je
to mogoče?

Gremo se naprej cartat ...

Vsak trenutek mine. A v nas ostanejo tisti, ki nas delajo boljše in srečnejše. Taki postanejo neminljivi.

(odgovor članu Erin)
Neposredna povezava do sporočila: 1550
Stran:   <<   < Prejšnja stran  60 61 [62] 63 64   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  60 61 [62] 63 64   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...

Kajenje med nosečnostjo.
пеперутка16

Zanimajo me izkušnje KADILCEV glede te teme, ali še kadite/ste kadile, ker vem, da nekadilci reagirajo zelo ostro in ne razumejo želje po cigareti.