|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   črpanje-rabim nasvet
3.12.2008 16:46:58   
moyca
nameravam si začet črpat mleko (poleg tega bom zraven dojila, saj hočem narediti eno "zalogo mleka" v zamrzovalniku, ker bom po novem letu šla nazaj na fax), pa nimam pojma, kako naj se tega lotim. Ok, za začetek bom nabavila aventovo ročno črpalo in tiste lončke z modrimi pokrovčki.
Zanima me, kdaj naj si črpam mleko? Ko user posted image  poje? Iz iste dojke? Iz druge dojke? Enkrat vmes med dvema obrokoma? Po koliko ml naj načrpam v eno posodico, da bo najbolj praktično za uporabo (mala bo po novem letu stara skoraj dva meseca)?

Gre črpanje s črpalko kaj lažje kot ročno iztiskanje? Ročno iztiskanje mi ne gre najbolje, sem se trudila pol ure, pa je bilo le nekaj kapljic??
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: črpanje-rabim nasvet
3.12.2008 18:55:03   
cv3rklic4
Živjo. Žal ne vem točno kako boš uspela poleg dojenja še črpati, saj predvidevam, da polno dojiš. Mogoče se ti javi še katera, ki ima enako situacijo kot ti. Tule je moja zgodba:
Zdi se mi, da se boš kar malo namučila - vsaj jaz sem se. Ker se je mali že v porodnišnici navadil na flaško in ker dojenje ni steklo, sem si že v porodnišnici, nato pa doma črpala mleko s črpalko (doma z ročno). Na začetku je bila to prava muka, saj sem za en obrok - se pravi okoli 80 ml - potrebovala več kot pol ure, pa še bolelo je fuuul. Najprej sem si črpala po vsakem otrokovem obroku, mali je dobival 2 dni adaptirano mleko, da sem naredila dovolj zaloge, da je lahko ob vsakem trenutku lakote potem dobil moje mleko. Črpala sem si vedno več mleka - od 80 ml na par ur, sem si začela črpati dvojno količino na 4 ali 5 ur, nato pa sčasoma (v kakem tednu) po 240 ml na 6 ur. Tako sem imela vedno nekaj zaloge. Ker mali še ni pojedel toliko, sem kupila Aventove lončke in začela mleko zamrzovati. V parih mesecih sem imela poln zamrzovalnik lončkov mleka (15 lončkov) in sem bila s sabo kar zadovoljna. Vendar pa je mali zahteval vedno več in okoli 4. meseca 240 ml na 6 ur ni več zadoščalo in tako je bilo treba počasi začeti odmrzovati mleko iz zamrzovalnika - na par dni sem odmrznila 1 lonček, da se je izšlo, saj količine mleka nikakor nisem mogla povečati. Na koncu je bila res kriza - mleka je ves čas zmanjkovalo. Verjetno tudi zaradi bolezni, ki se mi je ponovila 3x v enem mesecu. Ko je bil mali star približno 4 mesece in pol pa sem si začela črpati približno 300 ml na 8 ur, se pravi 3x na dan. Je pa res, da sem za to količino porabila od pol do ene ure. No, še vedno je tako, saj si še vedno črpam, mali bo v nedeljo star 6 mesecev. Sem pa začela malemu dodajati riževo kašico za večerjo. Jo pa pripravljam z adaptiranim mlekom, saj bi se mi mojega zdelo škoda metati stran, če ne poje vsega. Tako se mi je zdaj začela zaloga v zamrzovalniku spet povečevati. bomo pa videli, kako dolgo bo še takole "teklo".
Veliko sreče, punca!

(odgovor članu moyca)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: črpanje-rabim nasvet
3.12.2008 18:59:43   
Majuska
Kar se mene tiče, je ročno iztiskanje mleka čisto mučenje...

Imam Aventovo ročno črpalko, črpam si po potrebi - dokler nismo osvojili ritma hranjenja, sem črpala ko sem čutila naval mleka. Zdaj si črpam zjutraj, ko vstanem (spimo po 8 ur skupaj) in zvečer pred spanjem. Fino si je tudi načrpati pred tuširanje, zaradi tople vode se mi je mleko rado pocejalo.

S tem tudi vzdržuješ količino mleko, da ga ne izgubiš prekmalu. Po dojenju najbrž ne boš imela več veliko mleka notri ... meni je malček recimo prespal uro za obrok, v tem primeru sem pač črpala. Pri črpanju se držim istega načela kot pri dojenju: začnem na tisti dojki, kjer je mali končal obrok.

Upam da sem kaj pomagala user posted image


_____________________________

Aleksander "the great" is here :)
08.08.2008


(odgovor članu moyca)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: črpanje-rabim nasvet
3.12.2008 21:44:59   
azarmitra
Jaz sem si mleko črpala celih 9 mesecev, ker je bil mali en mesec prezgodaj rojen in praktično brez sesalnega refleksa. Jaz sem imela pa mleka za izvoz in v tem času ni niti poskusil adaptiranega mleka. user posted image Po parih mesecih sem se navadila in si iz obeh dojk načrpala obrok v dobrih 20 minutah. Vsakič ko je imel obrok sem si nato jaz načrpala za naslednji obrok. Jaz bi ti svetovala, da najprej podojiš in ostanek načrpaš, ali pa da si načrpaš če ti otrok obrok prespi. Pa kr iz obeh, sej boš tako spodbudila večjo laktacijo v obeh.

Aja črpala sem si pa z Aventovo črpalko in je super user posted image  - ročno pa tudi meni ni in ni šlo, je preveč bolelo pa sploh ni teklo. user posted image

(odgovor članu Majuska)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 14:16:55   
pikolina66
jaz sem si na začetku črpala mleko, ker si nisem mogla poceliti ranjenih bradavic, potem ko se je to rešilo, pa je dojenje nekako steklo. sedaj črpam samo kadar mali kakšen obrok prespi, največkrat ponoči, ko imam prepolne dojke, takrat načrpam kak lonček na zalogo, ampak da bi si pa skrinjo s tem polnila pa ne, več ali manj se dojiva in po dojenju ne ostane dosti za črpat. če pa si boš začela še vmes med dojenji ali po dojenju, pa se verjetno bo povečala količina v določenem času in boš lahko potem črpala na zalogo. ročno si jaz ne morem nič, z aventovo črpalko pa kar gre, samo malo me bradavice po tem bolijo, tako da si mažem z lanolinom.

(odgovor članu azarmitra)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 15:29:17   
lion
Jaz pa sem mnenja, da načrpano mleko ni nič v premirjavi z dojenjem. Razumem, da greš na faks in da tisti čas ne boš prisotna zraven otroka.

Moje mnenje je, da ne gre toliko za materino mleko (in za njegovo odpornost) ampak za čustveno uravnovešenost, ki je prisotna v trenutku ko mati otroka doji.

Jaz mojo pupiko polno dojim že 5 mesecov. Dojim iz užitka in tudi zato, ker se mi zdijo dojeni otroci bolj uranovešeni v nadaljnem življenju, inteligentejši in sploh same superlativi...user posted image

ob tej priložnosti samo user posted image user posted image user posted image vsaki mamici posebej ki doji. Alergična sem na reke ,,nimam mleka,,user posted image user posted image .
Sem mnenja, da vsaka ima mleko, če le hoče (ajde 5% žensk nima mleka-pa ste res med njimi--kot svetovni zadetek na tomboli - čestitam).

Ne me linčat, to je samo moje mnenjeuser posted image

(odgovor članu pikolina66)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 17:21:35   
AnciM
ajde 5% žensk nima mleka-pa ste res med njimi--kot svetovni zadetek na tomboli - čestitam


Saj veš, da to sploh ni tako malo? Malo približne matematike: Slovencev je približno 2 milijona. Od tega približno pol moških pol žensk. Torej je približno 1 milijon žensk. 5% od tega je 50 000. Torej samo v Sloveniji 50 000 žensk nima mleka.

Pokaži mi tombolo, ki ima tako verjetnost zadetka, da vplačam listek. user posted image

(odgovor članu lion)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 18:42:43   
lion
user posted image user posted image Dej no...pa še to izračunaj koliko je mater začetnic od vseh teh 1 mio žensk user posted image

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 18:43:51   
lion
..oz po tvoje 50.000 ženskuser posted image

(odgovor članu lion)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 19:19:37   
Ryssa
IZVIRNO SPOROČILO: lion

Jaz pa sem mnenja, da načrpano mleko ni nič v premirjavi z dojenjem.



Lepo te prosim no user posted image
Ka pol ko gre na fax naj joško doma pusti?

A pol jaz ko si črpam že skoraj štiri mesece, si brezveze črpam, moj otrok bo pa neuravnovešen?

Mi ni treba nič odgovorit, ker niti ne mislim več brat te teme tak da ne izgubljat časa.


moyca sprašuje kdaj si naj črpa in če ji ne znaš odgovorit ne vem kaj sploh pišeš v to temo. Zato da boš dala slab občutek vsaki mamici ki bo tole ponesreči prebrala?
Zadrži svoje komplekse zase.



moyca ne znam ti prav svetovati, ker sama si ves čas črpam.
Mogla pa sem komentirat tale post od lion ker me je razuser posted image

(odgovor članu lion)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 19:31:32   
vianne
IZVIRNO SPOROČILO: lion

Dojim iz užitka in tudi zato, ker se mi zdijo dojeni otroci bolj uranovešeni v nadaljnem življenju, inteligentejši in sploh same superlativi...user posted image




Joj, joj ... ko sem to prebrala ... žalostno. A ostali ki nismo bili dojeni iz takšnih in drugačnih razlogov (npr. nekateri smo bili dva meseca v inkubatorju ali poznam mamo ki je zaradi smrti v družini zaradi stresa izgubila mleko itd.) smo manj inteligentni, nadarjeni... pa od kje pobiraš ti te podatke.



(odgovor članu lion)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 19:41:56   
moyca

IZVIRNO SPOROČILO: lion

Dojim iz užitka in tudi zato, ker se mi zdijo dojeni otroci bolj uranovešeni v nadaljnem življenju, inteligentejši in sploh same superlativi...user posted image




na podlagi česa pa to lahko trdišuser posted image user posted image user posted image

drugače pa hvala vsem, ki ste se potrudile z nasvetiuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu vianne)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 19:47:55   
Anonimen
Joj joj kaj berem.user posted image user posted image user posted image Dojeni bolj inteligentni.user posted image user posted image user posted image Se upam stavit, da tista, ki ni bila dojena kot majhna in sodeluje dandanes na RR, da kot razgledana oseba z vso svojo inteligenco, kaj takega nebi nikoli izustila iz sebe.user posted image Dejte prej premislit kaj napišete no. Vse tiste, ki se trudijo za dojenje in tole berejo, jih več ali manj vse mine, da bi se še naprej trudile dojit.

In o teh procentih, pa da ne govorim mleko je če se hoče ga imet...take ste pa res razgledane in najbolj pametne na svetu, ki to izjavite.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu moyca)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 19:53:31   
lion
Tudi jaz nisem bila dojen otrok.

To mi je povedal moj oče. Svoje mame nikoli nisem poznala. Ko sem postala jaz mama me je vse zanimalo in seveda tudi to, ali me je mama do svoje smrti dojila. Njegov odgovor je bil, da sem zrastla ob flaški.

Napisala sem, da ne me linčat zaradi odgovora, ravno zaradi tega ker nimam izkušenj. Sem pa prebrala mnogo lepega in koristnega(internet in tuja literatura) glede dojenja.

Sem ponosna mamica in polno dojim zato sem se mogoče tako burno odzvala, nisem mislila pa nič slabega.

l.p.

(odgovor članu vianne)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 19:55:53   
blaža
Nisem vsega brala, ti pa svetujem, da si kupi raje vrečke od aventa za shranjevat, boš mela več placa v skrinji, pa še bolj ekonomično je. če so ti že povedali, pa sory.

(odgovor članu lion)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 20:01:25   
vianne
No tudi mene je razjezil komentar od lion ...

... drugače pa težka bo tole z dojenjem in črpanjem. Odvisno koliko mleka imaš sedaj.
Ali ga imaš dovolj le za en obrok in ti user posted image izprazni joško (oz. obe) do konca... če je tako bi jaz najprej podojila potem pa skušala s črpalko vzpostavit več mleka in čez čas bi se ti naredilo dovolj mleka (saj veš povpraševanje = ponudba) še za shranjevanje. Morda bi bilo še najbolje med obema obrokoma, da bi se ti prej vzpostavilo dovolj mleka.
Če pa imaš dovolj, in ti user posted image poje iz ene, si nato z druge načrpaj kolikor lahko oz. vsaj toliko kolikor ti sedaj poje. Dobro bi bilo več saj čez mesec bo verjetno več pojedel.

Jaz bi si shranila polno merico saj drži 180 ml. Moj dvomesečnik trenutno poje od 110-140 ml odvisno od dneva in lakote.

Ročnega črpanja si ne predstavljam... ga sploh nisem prakticirala in verjetno tudi ne bi znala. Se mi zdi da je ročno črpanje boleče in pravo mučenje.
Jaz uporabljam aventovo ročno črpalko in sem zadovoljna z njo. Izčrpam si v 10-20 minutah odvisno od hitrosti črpanja in na koliko ur si črpam. Če si na tri ure je mleka manj in teče bolj počasi zato tudi traja dlje. Če pa na pet ali več ur so dojke bolj polne in teče hitro...

Mislim, da je pomembno da otrok dobi materino mleko (če ga mati seveda ima). Ni važno kako, po joški ali flaški.
Čustveno povezanost pa nudiš otroku lahko tudi drugače... ma ne bi več komentirala.

(odgovor članu vianne)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 20:04:25   
vianne
IZVIRNO SPOROČILO: blaža

Nisem vsega brala, ti pa svetujem, da si kupi raje vrečke od aventa za shranjevat, boš mela več placa v skrinji, pa še bolj ekonomično je. če so ti že povedali, pa sory.


O nisem vedela, da obstajajo tudi vrečke...

... hvala za tale podatek. Ker v mojem zmrzovalniku je tudi vedno manj placa user posted image

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   [Brisano sporočilo]
4.12.2008 20:41:11   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu vianne)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 21:20:08   
moyca
IZVIRNO SPOROČILO: Almera

Priporočajo pa, da si prvih 6 tednov ne črpaš mleka, dokler se vzpostavlja zaloga mleka.


a resuser posted image
ker mala se mi zdaj naje že iz ene joške, a pol bi blo ful narobe, če bi si iz druge strani pač načrpala mleko???

Pa še to:
koliko ml pa gre v te aventove vrečke za mleko? A moraš met kakšen poseben nastavek za na črpalko, da lahko črpaš v vrečke? Ali mleko šele potem, ko ga načrpaš, preliješ v vrečke?

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: črpanje-rabim nasvet
4.12.2008 21:37:23   
evi28
a res
ker mala se mi zdaj naje že iz ene joške, a pol bi blo ful narobe, če bi si iz druge strani pač načrpala mleko???




Nič nebi bilo narobe, sploh, če imata z user posted image že vzpostavljen en normalen razmak med dojenji (da se ne doji vsake pol ure npr.)

(odgovor članu moyca)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: črpanje-rabim nasvet
5.12.2008 10:57:07   
pepa6
No jaz sem dojila svojo hčerko prva 2 meseca, pol pa sem morala it dokončat pripravništvo za 1 mesec, in sem si ga takrat izčrpavala, ampak odkar je okusila flaško, se ni hotla dojit, pa tud že od samega začetka sma imele borbe za dojenje. Zdaj bo mala stara 5 mesecev, in je še vedno na mojem mleku, vendar po flaški.

(odgovor članu evi28)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: črpanje-rabim nasvet
5.12.2008 13:19:59   
moyca
IZVIRNO SPOROČILO: pepa6

No jaz sem dojila svojo hčerko prva 2 meseca, pol pa sem morala it dokončat pripravništvo za 1 mesec, in sem si ga takrat izčrpavala, ampak odkar je okusila flaško, se ni hotla dojit, pa tud že od samega začetka sma imele borbe za dojenje. Zdaj bo mala stara 5 mesecev, in je še vedno na mojem mleku, vendar po flaški.


...saj tega se jaz najbolj bojimuser posted image
Sicer je v porodnišnici dobila enkrat AM po flaški, sam to jo pomoje še ni moglo zmesti.

(odgovor članu pepa6)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: črpanje-rabim nasvet
6.12.2008 21:28:22   
country
Tudi jaz sem si začela črpati, da bi nadomestila en obrok v dnevu ko me ni bilo. Začela sem pri njenih treh mesecih. Najprej sem ugotovila, da je najlažje, če črpam medtem ko ona na drugi strani je. Takrat sem tudi največ načrpala. Črpala sem pa vedno samo na eni dojki.

No, potem pa je šlo vedno težje, mogoče zaradi pritiskov, živcev... ne vem. V glavnem mleka je bilo vedno manj. Dostikrat sem na budilko vstala pred malo, da bi si načrpala in bi se potem nabralo za naslednji obrok. In dostikrat sem obsedela objokana in s prazno stekleničko.

Potem sem začela piti sezamov napitek. Za približno dva tedna je bilo bolje, potem pa ne več. Mleko je usihalo in tudi brez črpanja ga je bilo že premalo.

Na koncu (pri njenih šestih mesecih) sem staknila rota virus in mala je pristala na Novalacu. Kar je bilo v dojkah je pojedla, več pa ni nastalo.

Če bi se sedaj še enkrat odločala bi ji že od samega začetka dajala adaptirano mleko za tisti obrok, ostalo pa pomirjena dojila.

Pa še to: pred tem sem imela mleka toliko, da sem imela v modrcu tetra plenice, ker blazinice za dojenje niso vsega popile.

To je moja izkušnja, upam pa, da se tebi kaj takega ne bi zgodilo.

(odgovor članu moyca)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: črpanje-rabim nasvet
6.12.2008 21:49:21   
moyca
IZVIRNO SPOROČILO: country

Če bi se sedaj še enkrat odločala bi ji že od samega začetka dajala adaptirano mleko za tisti obrok, ostalo pa pomirjena dojila.


ja, če bi šlo pri meni samo za en obrok, bi verjetno tudi dala AM. Jaz pa bom (upam!) dojila le ponoči in pozno popoldne, ostalo bi pa črpala...upam, da bo šlo...

(odgovor članu country)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   [Brisano sporočilo]
7.12.2008 21:00:57   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu lion)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?