|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  167 168 [169] 170 171   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Aprilski srčki 2008 II. del
11.11.2008 20:47:20   
katka28

IZVIRNO SPOROČILO: resnično srečna

ne bi raje na 200..ne bodimo no malenkostni he he

najprej 170 pa 180 pa 190 potem pa 200....saj ves kamen na kamen....post na post stran user posted image

(odgovor članu resnično srečna)
Neposredna povezava do sporočila: 4201
11.11.2008 20:56:08   
resnično srečna
mah mene pojezi, ker se vedno ene i iste obesijo na vsako vprašanje...in potem sodijo in se delajo norca...ma sej če jim kaj ni prav lahko to milostno spregledajo...

sicer se pa strinjam, da kvantiteta ni kvaliteta...mi je luštno tukaj debatirat...pa tud kaj pametnega prebrat...in nekako nisem za nabijanje postov samo zato, da je stran polna...

ampak je pa tud fino, da se tukaj kaj dogaja...da ko odpre lahko z užitkom kaj prebereš...se nasmejiš...pritrjuješ nekaterim napisanim stvarem...pa sočustvuješ...in pa vidiš, da še komu drugemu kaka stvar dvigne pokrov...

She
May be the face I can't forget.
A trace of pleasure or regret
May be my treasure or the price I have to pay.
She may be the song that summer sings.
May be the chill that autumn brings.
May be a hundred different things
Within the measur

(odgovor članu katka28)
Neposredna povezava do sporočila: 4202
11.11.2008 20:57:46   
resnično srečna
joj pa katka še eno vprašanje iz tvoje bodoče stroke...

bi bila vzgojiteljica v vrtcu svojim otrokom...oz. ali misliš, da se da uskladiti vlogo matere in vlogo vzgojiteljice v skupini?

She
Within the measur

Neposredna povezava do sporočila: 4203
11.11.2008 21:06:02   
katka28
Na nikoli nisi vzgojiteljica svojim otrokom, ker so doloceni momenti ko bi lahko drugace reagirala (bila bolj kriticna ali podobno) do svojih otrok kot pa do ostale. Je pa res, da znajo tudi otroci locevati kaj je doma in kaj drugje. Sama bi zelela, da me ne dajo k otrokoma...naj se naucita reda pri drugi vzgojiteljici jaz pa bom doma nadaljevala prevzgajanje.

Je pa zanimivo hoditi takole v solo saj nas ucijo tiste, ki imajo ali pa so imela ze same nekaj delovne dobe v vrtcu in ti znajo s prve bojne crte porocat kaj lahko pricakujemo. Problem so v vecini primerov starsi in ravno zdaj se bomo ucili kako reagirati na obtozbe starsev (ce otrok pade, ali ce se stepejo ali se obgrizejo...)....

Neposredna povezava do sporočila: 4204
11.11.2008 21:11:03   
katka28

mah mene pojezi, ker se vedno ene i iste obesijo na vsako vprašanje...in potem sodijo in se delajo norca...ma sej če jim kaj ni prav lahko to milostno spregledajo...

sicer se pa strinjam, da kvantiteta ni kvaliteta...mi je luštno tukaj debatirat...pa tud kaj pametnega prebrat...in nekako nisem za nabijanje postov samo zato, da je stran polna...

ampak je pa tud fino, da se tukaj kaj dogaja...da ko odpre lahko z užitkom kaj prebereš...se nasmejiš...pritrjuješ nekaterim napisanim stvarem...pa sočustvuješ...in pa vidiš, da še komu drugemu kaka stvar dvigne pokrov...

Se strinjam. Res pride vcasih do razlicnih mnenj, ker se mi zdi prav saj le tako se lahko debatira. Vsak predstavi svojo plat in sigurno se pojavijo stvari o katerih se strinjamo.
Se mi zdi, da so se med nami nekako stkale nevidne nitke, ki nas drzijo skupaj...upam samo, da bomo tudi kasneje lahko ohranjale stike, ko bomo sle v sluzbe in ko bodo otroci odrascali. Vsak vsake pol leta bi se lahko druzinsko dobivali in tako bi ohranjale stike z nami in tudi otroci i dobili dobre prijatelje...

Neposredna povezava do sporočila: 4205
11.11.2008 21:19:38   
Majček28
no pa sem na tekočem user posted image

in kar sem prebrala ugotavljam: danes je en 'faking dej'...al vse naše frocke zobki dajejo pa vreme pa luna al so pa tko povezani med sabo, da vsi začnejo na isti dan tečkat. Brina je bla pa dons nemogoča....če sem se že pohvalila da je začela velik jest, danes umikam to izjavo....zajtrk in večerja sta bila sicer OK vmes pa draaaaammmmaaaa....ne skutke  banano, ne pirejček in špinača, ne hruška z jabolčkom in piškotkom, ne bučka s krompirčkom....jok jok jok pa dretje do konca...za popiz***** user posted image user posted image user posted image user posted image  
Sem jo kar mal dediju nesla en štuk niži na čuvanje, jaz sem pa frustracije spucala z generalko stanovanja...eto, vsak zakaj ima svoj zato user posted image user posted image

...uf, sem se še jaz mal spucala user posted image

Nasveti, fulll me jezijo razne babice, tete, tašče, sosede, bla bla bla, ki so vse ful pametne kaj in kako na poskrbim za svojga malčka, pa kaj in kdaj so njihovi otroč že vse jedl in kolk oh in sploh kompliciram....pa ne ostanem dolžna, niti svoji mami in zdaj imam mir...jim pa pravim: Vi ste imel svoje otroke pa ste z njimi delal kar ste hotel, jaz imam pa svojega in prosim da spoštujete moj način, moje prepričanje, mojga otroka in mi ne dajete občutka, da sem čist nesposobna mama.....me mal debel gledajo pol jim je pa nerodn in drugič so čist medeni user posted image
Zolika, ne bežat pred taščo če te ne upošteva....jaz sem še moji mami rekla, da če želi še kdaj Brino čuvat naj ne dela neki po svoje...pa vem da je svoji mami lažje povedat kot tašči, pa vseen mislim, da bi ji mogla dat vedet

Martina in Malamalinca VSE NAJBOLJŠE user posted image user posted image user posted image

Kriste al pa katera ki uporablja Just kozmetiko, a pomaga za povhen nosek tudi, če bi jo namazala z materino dušico po prsih, hrbtku in podplatkih? Sej ji pucam in težim 100/h s fiziološko pa baby vacom, ampak je še kar 'smrčko'.
Pa če ima katera zapiske (Simvir je enkrat že neki pisala ) za kaj se vse uporablja materina dušica, tee tree krema in kaplice 31. Hvala, hvala, hvala

....zdej pa f5

BRINA JE POSTALA SESTRICA...WIIII
DOBILA JE BRATCA JURETA
....zdaj imamo dva sončka....
You are my sunshine, my only sunshine,
you make me happy, you make me smile....

(odgovor članu katka28)
Neposredna povezava do sporočila: 4206
11.11.2008 21:22:49   
Majček28
a dons sta pa Katka in Srečka zastavle user posted image user posted image

DOBILA JE BRATCA JURETA

(odgovor članu Majček28)
Neposredna povezava do sporočila: 4207
11.11.2008 21:32:55   
resnično srečna
IZVIRNO SPOROČILO: Majček28

Pa če ima katera zapiske za kaj se vse uporablja materina dušica, tee tree krema in kaplice 31

http://www.sendspace.com/file/7nqid3

eto majček...tukej si lahko najdeš v pdf-ju vse od Justa pa za kaj se uporablja...

She
Within the measur

(odgovor članu Majček28)
Neposredna povezava do sporočila: 4208
11.11.2008 21:35:09   
katka28

a dons sta pa Katka in Srečka zastavle user posted image user posted image

Danes mam mal casa oz. sproti dela domaco nalogo, ki je hrana hrana in hrana seveda zdrava in prehranska piramida in oh in sploh....

Srecka se mi je pa skrila

Kar se pa vseh nasvetov tice....sem pa jaz ze tak imun in se nepustim premaknit niti za cm....se drzim kar istega nacela kot ti Majcek, to je moj otrok lahko ga cuvate ampak pod mojimi pogoji..., ce recem pijemo samo vodo to tudi zahtevam in nobenega cajcka ali sokca...za enkrat se drzijo reda in se lepo razumemo (ravno jutri bo spet tast varuska, ker mam jaz solo moj bom pa zadrzan v sluzbi)...to bo pestro, ko se bodo hranili na zlicko user posted image user posted image verjetno bo vse umazano naokoli...razmisljam, da bi skrito kamero nastavla...

(odgovor članu Majček28)
Neposredna povezava do sporočila: 4209
11.11.2008 21:35:41   
Majček28
zlata si...pa sej to itaq veš user posted image

DOBILA JE BRATCA JURETA

Neposredna povezava do sporočila: 4210
11.11.2008 21:38:00   
resnično srečna
Tee tree krema za: ureznine, opekline, poškodbe kože, brazgotine, aknasta koža, baje tudi proti glivicam, pri pikih komarjev in drugih žuželk

- metino olje: glavoboli

- sivkina krema: glavoboli

- krema iz materine dušice: proti prehladom

- brinova krema: utrujene, boleče noge,. Moja babi jo uparablja proti bolečinam v kolenu (obraba sklepa in ji ful pomaga)

- olje 31: proti glavobolom, ustno nego, parne kopeli

She
Within the measur

Neposredna povezava do sporočila: 4211
11.11.2008 21:41:04   
Majček28
a pol če jo namažm z materino dušico bi lahko kaj pripomogl k 'odravitvi' noska

DOBILA JE BRATCA JURETA

Neposredna povezava do sporočila: 4212
11.11.2008 21:43:00   
resnično srečna

a pomaga za povhen nosek tudi, če bi jo namazala z materino dušico po prsih, hrbtku in podplatkih? Sej ji pucam in težim 100/h s fiziološko pa baby vacom, ampak je še kar 'smrčko'.

jaz Izi kar v banjico kanem kapljico olja 31...da se malo nadiha..pa da ji odpre nosek...pa da začne teči ven...potem ji pred spanjem lepo očistim...pa namažem jo...po prsih spredaj...pa zadaj po hrbtu...s tem da fino masiram, da mesto postane lepo toplo in se ta toplota zadrži....

baje pomagajo tudi lamilice v loncu pod posteljo...no jaz imam izparilnik...ki vsake toliko ovlaži zrak v sobici in hkrati pošlje še vonj po olju 31...

no Iza ni več prehlajena...ne smrka in ne kašlja...samo vsake toliko morda kaka vodica priteče z noska...pa še te ni zadnje 3 dni...

je pa groza ja, ko so tile naši mulčki prehlajeni...

She
Within the measur

(odgovor članu Majček28)
Neposredna povezava do sporočila: 4213
11.11.2008 21:45:55   
Jo@n
Čer!
Pišuka, se mi tolk dogaja, da sploh nimam cajta pisat in komentirat. Mali princ je po kosilu kar dobro zastavil svojo kitico, potem sva skočila preobut mamino rjasto kripo in celo večnost vozičkala naokoli, da je bilo delo končano. Domov sva prišla skoraj v času kosila velikih človečkov, tako da je rižota padla v vodo in namesto nje je na fronto skočil kar ričet iz skrinje. Mali princ pa je pocmokal zadnji del skutke s sadjem, ker je bilo to premalo je bilo potem še malo sadja, pa jogurta.user posted image

Majček jamra o neješčih in sitkastih današnjih bebicah, morda smo mi iz okolice kak dan pred ali pa za vami (al pa za luno). Pri nas je danes pojedel ogromno, z nadpovprečno dozo sitnarjenja se tudi ne bom hvalila, bom kviskota šparala za drugič. Tako da res ne vem, kaj je z vašimi otroci narobe.user posted image

Ko ravno govorim o ješčosti, zanima me, kaj storite, ko aprilčkom priopravite določeno količino obroka, kot jo po navadi poje, pa se potem zgodi da je posodica prazna on pa še kar odpira svoj kljunček? Jaz po navadi poštukam z nekim sorodnim živilom, če je sadje, potem z banano, ali kašico, če pa ni drugega pa frutek odprem. hja, drugič pa (skoraj) vse roma v user posted image

No, današnji dan seveda ne bi bil popoln, če MM popoldne ne bi delal okrog hiše, nam na vrtu pušča vodovodna cev in ker fontane nimamo namena imet, bo treba klicat strice od komunale.

Zvečer sva z MM iz Lj privlekla še novo pridobitev, si je mali princ privoščil nov avtosedež (HB babicam in šparovčku), ker v času recesije bi tiste ojre res dolgo skup nosila in bi bil verjetno v lupini do prvega razreda. V lupinici je bilo zadnje čase eno samo dretje, da ne govorim, kako je stlačen če ima oblečeno kaj več kot bodi. V sedežu se počuti kot kralj, je takoj zaspal in trdno spal do doma. Tudi ogovarjanje na domačem dvorišču ga ni zbudilouser posted image .

Uf, nekaj mi net šteka, pa je zgledal da je šel cel post v maloro. Sem že iskala tiste cenzoje med smajliji, bi jih kr celo stran nalimala, tolk sem bilauser posted image

Ok, F5, bolje preventiva...

(odgovor članu Majček28)
Neposredna povezava do sporočila: 4214
11.11.2008 21:57:32   
Majček28
Joan, a nas ti mal zaj*******? Kaj jim damo, če vse pojejo pa bi še?
Mene zanima kaj mu ti daješ v hrano, da tko odpira kljunček user posted image
Brina ga bolj zapira kot odpira user posted image

DOBILA JE BRATCA JURETA

(odgovor članu Jo@n)
Neposredna povezava do sporočila: 4215
11.11.2008 22:00:51   
Krista28
Živjo punce,

Kriste al pa katera ki uporablja Just kozmetiko, a pomaga za povhen nosek tudi, če bi jo namazala z materino dušico po prsih, hrbtku in podplatkih? Sej ji pucam in težim 100/h s fiziološko pa baby vacom, ampak je še kar 'smrčko'.
Pa če ima katera zapiske (Simvir je enkrat že neki pisala ) za kaj se vse uporablja materina dušica, tee tree krema in kaplice 31. Hvala, hvala, hvala

Simvir je neki pisala, materina dušica mislim da je boj za kašelj...ne vem...Posadtka jo uporablja...jaz imam tea tree kremo in jo namažem pod nosko, da se kožica obnovi čez noč in lažje diha...pa olje 31 se nakapa na pleničko in jo da nekam v bližino, pa ne preblizu ker je močno. Zapiske bom pa dobila, pa v čet. grem na predtavitev...pa jih prepišem sem...

Evo spalnica pospravljena, edino eno mazilo ali sprej za pohištvo bi še rabila, pečica spucana....Kristjan je bil ene tečka, ker ni spal v vrtcu, Nadja pa kar pridna, edino popoldne sva imele mal borbe za popoldansko kitico...no mamici je uspelouser posted image ...je bila potem prav faca..user posted image user posted image se je bratcu smejala ko je tulu za vsako malenkostuser posted image user posted image .

Barby
, ne skrbi, s tvojo bejbiko je vse ok...teža itak ni edini pokazatelj...

O Katka, ti imaš pa dons mal več frej....lepo da si še vedno tko aktivna...

Posadka...men se kar sline cedijo....haha...a glasilke nč ne bolijo...pa zdej bodo itak spet prazniki se začel, pa veseli dec. in res ni cajt za dietouser posted image ..mal tud sebe tolažim.... Imaš ZS

Nč, lepo se imejte, grem kar počasi spat, ker je kar kriza ko začne mala sred noči zavijat..user posted image user posted image user posted image

Mirno noč vsem...

Otroka sta moja sreča in skrb. Ničesar ne zamenjam! Kristjan april 2006, Nadja - april 2008

(odgovor članu Majček28)
Neposredna povezava do sporočila: 4216
11.11.2008 22:02:05   
resnično srečna

čas mu daš...pa ne siliš ga...tko je bilo pri Izi...sedaj pa skoz odpira usta...in bi pojedla vse kar vidi...še Nerota...mislim, da je najpomembneje poslušat svojega otroka...pa počakat, da pride njegov čas...ponudiš mu...če noče pa ok...pač ne rabi...ko bo bo že pokazala...verjemi...

sicer pa če primerjaš sebe...ko si prehlajena, bolana tudi nimaš apetita...boš videla...če bi preveč jedla bi se pa sekirala, da preveč poje in da bo debela...

tko kot ketrin pravi: Nikoli nam ni prav...

Jo@n...sadje ji dam...ker to naj bi bilo najmanj kalorično...al pa tisto kar mi jemo...prilagojeno njej...da spozna okuse...pa teksturo...malo improviziramo...

She
Within the measur

(odgovor članu Majček28)
Neposredna povezava do sporočila: 4217
11.11.2008 22:03:33   
katka28

IZVIRNO SPOROČILO: Jo@n

Ko ravno govorim o ješčosti, zanima me, kaj storite, ko aprilčkom priopravite določeno količino obroka, kot jo po navadi poje, pa se potem zgodi da je posodica prazna on pa še kar odpira svoj kljunček? Jaz po navadi poštukam z nekim sorodnim živilom, če je sadje, potem z banano, ali kašico, če pa ni drugega pa frutek odprem.

Jaz mam vedno pripravljen dodaten frutek in ga lepo odprem jima sfilam kolikor pac zelita drugace pa MM poje ce ga pa ni doma pa nasa psicka.

(odgovor članu Jo@n)
Neposredna povezava do sporočila: 4218
11.11.2008 22:04:25   
NiLe

se podpišem ... tale naša druščina, čveki in vezi med nami so vredni zlata user posted image user posted image ... pa kot je dejala Katka - resnično upam, da se bo to nadaljevalo tudi, ko bomo šle nazaj v službo in bo manj časa za čveke in srečanja ...

Ej, Majček, zgleda, da danes niso bili tečkasti samo naši user posted image naša je bila tud kr neki sitkasta in komaj sem dočakala večer, da je zaspala ...Sicer sem pa jst brez karkšnegakoli vzroka tečna in žnarastauser posted image , zato se bom kar odklopila in šla raje v mižule . Upam, da bo jutri bolj pozitiven dan in da bo bad mood pozabljenuser posted image .

Pridno čvekajte in se beremo jutri!

Nočko user posted image

Spi, dete, spi!
Biba je zaspala, buba je zaspala, baja, ki nagaja, v sanjah s tabo raja.

Neposredna povezava do sporočila: 4219
11.11.2008 22:05:48   
simvir
Čer!

Verjamem da je debata že kje drugje,ampak vseeno.
Vmes ko tole pišem, kar naprej hodim k Nejcu, je že skoraj 14 dni cela štala z njegovim uspavanjem (je dudo, ki jo je imel samo za spat pregriznil, zdaj je pa brez). Pa k malemu sem tudi že morala 2xuser posted image .

in kar sem prebrala ugotavljam: danes je en 'faking dej'...al vse naše frocke zobki dajejo pa vreme pa luna al so pa tko povezani med sabo, da vsi začnejo na isti dan tečkat.

Ja danes je pa res obupen dan, tudi pri nas. Še najbolj tečen je bil Nejc, opoldne sem ju dve uri spravljala spatuser posted image . Ko je MM prišel domov smo pa vsi 3je spaliuser posted image . Sem bila čisto fuč in sem šla popoldne kar sama po nakupih, tamaledva sem pa MMju doma pustila - pa naj jih kdaj še on sam rihta. Oh kako je pasalouser posted image user posted image user posted image .

Martina in Malamalinca VSE NAJBOLJŠE user posted image user posted image user posted image

Se pridružujem čestitkam.

Meni se zdi da pomaga, če namažem z materino dušico.

Aja pa Srečka hvala za pesmice, sicer nisem vsega za nazaj brala, sem pa prišla do fajla, ki ga je Posadka gor dala in si res carica, da si si vzela čas za vse nasuser posted image user posted image user posted image .

(odgovor članu Majček28)
Neposredna povezava do sporočila: 4220
11.11.2008 22:06:00   
Jo@n

Ne, nič te ne za****avam. MM pravi, da je po očku (100 kil žive vage user posted image ).
OK, resno, pri nas pa včeraj ni skoraj nič pojedel in je cel dan visel na joškomatu. Če prav pomislim, smo pa mogoče res 1 dan pred ostalim svetom? user posted image  user posted image

Je pa res, da je takoj na začetku uvajanja GH, ko so bili enostavni okusi (samo jabolko,samo hruška) pojedel kašice za 150-180 ml, sedaj pa je tega nekoliko manj, oz. je toliko poje le občasno. Hja, me je že zadnjič Srečka čudno gledala, ko sem komentirala kako primerno porcijski lonček za Izo ima.... pa je bila menda notri Izina dnevna porcija.

Sem pa vesela, da recept s kompotom deluje, in da je Izika pričela tankati. Pri nas voda ali samo nelsadkan čaj ne laufata, razredčen sok ali pa švoh kompot pa sta deležna skoraj ovacij. In namočene plenice. Srečka, v kaj si ji pa dala kompot, v TT ali cucelj varjanto?

(odgovor članu Majček28)
Neposredna povezava do sporočila: 4221
11.11.2008 22:07:19   
resnično srečna
Nočko NiLe...

pa upam, da te mine tisto, kar te teži in spravlja v slabo voljo...brcni na mraz tegobo tečno...

She
Within the measur

(odgovor članu NiLe)
Neposredna povezava do sporočila: 4222
11.11.2008 22:08:27   
katka28

IZVIRNO SPOROČILO: Krista28

O Katka, ti imaš pa dons mal več frej....lepo da si še vedno tko aktivna...

danes nisem mela sole...pa moram nadoknadit za naprej in za nazaj user posted image

Barby: kar se pa teze otrocka tice pa ne sekiraj se, kot ti je ze Krista povedala mi se 7 kg nimamo user posted image
pa bomo ze 9 mesecev stari user posted image ..bosta bolj manikenske postave ......

(odgovor članu Krista28)
Neposredna povezava do sporočila: 4223
11.11.2008 22:10:24   
resnično srečna
IZVIRNO SPOROČILO: Jo@n

Srečka, v kaj si ji pa dala kompot, v TT ali cucelj varjanto?

v TT...cucelj odpade...sem kar isto cuco uporabila kot za kašico zvečer..le flaška je druga...ma ne vem koja ji fora, da morajo vsi njeni cuclji in dude met neke izbokline...se že sprašujem, če mam jaz bradavice z bunkicami al kwa...

She
Within the measur

(odgovor članu Jo@n)
Neposredna povezava do sporočila: 4224
11.11.2008 22:12:05   
JABOLKO3
Živijo!

Spet nobenega cajta za rr, malo na hitro prebrala, padla na rit, ko sem brala vse tiste verze - Srečka, res si faca - pa Posadka tudi, zdaj pa spet šibate v takem tempu, da ne dohajam. Bom jutri nadoknadila.

lep večer

(odgovor članu Jo@n)
Neposredna povezava do sporočila: 4225
Stran:   <<   < Prejšnja stran  167 168 [169] 170 171   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  167 168 [169] 170 171   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Čestitke in verzi ob rojstvu
Kaj napisati v voščilnico staršem, ki so preliti z ljubeznijo do novorojenčka? Da bo pisanje lažje, smo zbrali najlepše ...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...

Ritka.
пеперутка16

Ali za dojenčkovo zadnjico uporabljate samo kremo ali samo puder ali oboje hkrati?