|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  54 55 [56] 57 58   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 10:37:31   
Anonimen
Ninny,a ti jo zjutraj se prej preobleces?Pri nas ni sans,najprej flasa,ce ne je fajn alarm.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 1376
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 10:39:05   
Anonimen
Ooooouuuujjjjeeeeeeeeeeeeuser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 1377
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 10:39:12   
Anonimen
kleopatra oujeeeeeeeeeeeeeuser posted image user posted image user posted image


ja, ponavadi se oblečeva in potem dobi flašo

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 1378
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 10:41:19   
Anonimen
Jaz pa ze tako koj ne vstanem,jo najprej pustim mal cebljat,pa po postli skakat,samo je pa hecna,ko vstanem in me vidi,pa hoce KOJ flasouser posted image .

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 1379
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 10:41:56   
Anonimen
user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 1380
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 11:00:29   
mtinca1
ninKa
pa ful ne najdem časa, ker sem se sedaj spravila delat spletno stran za tamaladva, da bosta interaktivno pisala božičku in mam cel kup dela z risanjem.


a nam boš dala link, da mal pokukamo user posted image ?

no, tudi mi smo dobili prvi zobek (oz. belo pikico), pa dlesen je malo razklana, tako da se začenja....user posted image .

(odgovor članu NinKa)
Neposredna povezava do sporočila: 1381
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 11:07:00   
RMRM
IZVIRNO SPOROČILO: lunca14

...........Kako si kaj,mami?


dobro, hvala, pa tiuser posted image .


Danes še posebej, pri nas ful sije sonček, čeprav je zunaj deževno. Je namreč fizioterapevtka Lukasa zelo pohvalila, kako je napredoval v enem tednu user posted image user posted image user posted image , pa tako lepo je sodeloval pri razgibavanju, sem res veselauser posted image .


Taanikaa user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu lunca14)
Neposredna povezava do sporočila: 1382
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 11:10:21   
Cofijana
Zivjo cveke vidm da kr prisete jz sm dons ze imela alarm ob pol sedmih pol pa je okol pol devetih zaspal za urco pol so se pa zacele tezave user posted image  sploh ni hotu jest pa sploh ga nism mogla potolazt k je tok joku sm mislna ze znort od tega. Mam pa eno vprasanje za tiste mamice k majo njihovi soncki ze zobke, ko mu dam moj prst v usta ga skor odtrga ko ga tok srbi a je mozno da bo kmal dubu zobke ker se mu ze pozna bela crtica? Hvala se se kej slismo pa cestitke vsemuser posted image user posted image user posted image user posted image  pa tistim ki rabite user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .Caw baw

_____________________________

http://cofijana.moj-album.com/

(odgovor članu mtinca1)
Neposredna povezava do sporočila: 1383
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 11:12:30   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: RMRM

IZVIRNO SPOROČILO: lunca14

...........Kako si kaj,mami?


dobro, hvala, pa tiuser posted image .


Danes še posebej, pri nas ful sije sonček, čeprav je zunaj deževno. Je namreč fizioterapevtka Lukasa zelo pohvalila, kako je napredoval v enem tednu user posted image user posted image user posted image , pa tako lepo je sodeloval pri razgibavanju, sem res veselauser posted image .


Taanikaa user posted image user posted image user posted image


superuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu RMRM)
  Neposredna povezava do sporočila: 1384
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 11:28:52   
alea01
živjo mamićkeuser posted image

najprej user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  za vse, ki ste bubani.. pa user posted image user posted image user posted image user posted image  za pikice

no, m itudi imamo oteklino od cepljenja. Hvala za nasvete glede obkladka. Tudi nam prav prideuser posted image

Sem pa že princeske naredila.user posted image

aleksandra silvija- bi ti pomagal akaj z recepti, sam mi jemo bolj nezdravouser posted image . Sladkor in še enkrat sladkoruser posted image . Sicer pa lahko narediš štrudelj brez sladkorja in je tudi dober. Je enkrat moja mami naredila, ko je sorodnica z sladkorno prišla na obisk. Je pa prav, da svinjine ne delaš, ker je res nezdrava.

no, pri nas bodo tudi verjetno zobeki, ker moji prsti so zakon za v usta se čohatuser posted image . Včasih se kar zapodi v mojo ramo in grize.... kot majhen kužekuser posted image

Spimo odlično. hodimo spat par minut pred 7zvečer in je prvo hranjenje ob 5 in pol spimo do nekje 7... včasih več, včasih manj. Ker še takrat ni laćna, se kobaca po postelji in vriska, se pogovarja..... jo pa zmeraj prej zrihtam in pol jemo

GH- mi smo še zmeraj na zelenjavi. Danes ji bom dala jabolko.... dam ji sam par žlic in zaenkrat sprejme vse kar ji porineš v usta. Se sicer ob cvetači zelo kremži, ampak poje jo pa vseeno. posledica dajanja na žlico pa je to, da zdaj spije sam slabih 80ml po flaši o stalo pa" mami lepo po žlici prosim"user posted image . Tak, da zdaj je šele naporno. sam da vsaj papca kolikor toliko. Kak dan ima še post. Hoče biti manikenka, ni kajuser posted image

< Sporočilo je popravil alea01 -- 6.11.2008 11:30:28 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 1385
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 11:41:37   
Anonimen
Moja je tudi imela oteklini na obeh nogicah,in to pri prejsnjem cepljenju septembra.Pa ves popoldan se je jokala,tako da sem jo zvecer se enkrat peljala na pregled.Pa je pediater rekel,da je vse OK,ni predlagal nobenih obkladkov,temvec svecke proti bolecinamuser posted image .Je imela zatrdline skoraj cel mesec.Zdaj v zadnje,pa prav nic.Jaz mislim,da je odvisno kako jim dajo injekcijo.V sep.je bilo zelo na hitro in za moje pojme cist prevec grobo.Sva imeli takrat nadomestnega pediatra,mi je zraven se ful zatezil zaradi njene kao prekomerne teze.

(odgovor članu alea01)
  Neposredna povezava do sporočila: 1386
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 12:03:20   
l.daisy
helou...

kakšni novi zobeki? če so, potem vsem čestitke user posted image user posted image user posted image

taanikaa, user posted image user posted image user posted image za potep... jaz si ga še nisem privoščila.... user posted image


IZVIRNO SPOROČILO: nya

IZVIRNO SPOROČILO: mtinca1

mi imamo pa malo oteklino, tam kjer smo včeraj dobili pikico.
kakšen nasvet, da jo odpravimo?


Mi jo imamo tudi - sm pa danes zvedla, da je baje tko, da je na prvem cepljenju ni, na drugem je  in na tretjem je še malo večja. Jaz sem mu dala alkoholni obkladek.


so so
pri nas je bila pri obeh obakrat... dajala sem jima pa obkladke medicinski alkohol + voda v razmerju 1:1...



IZVIRNO SPOROČILO: *anamor*

To je kašica iz mullerja. Mešaš jo z vodo. Je kot nekakšen prah, ki ga dodaš v vodo,



bodi previdna... te kašice, ki se mešajo z vodo, večinoma vsebujejo NADALJEVALNO mleko (torej mleko št. 2, ki je po novem priporočljivo šele po 6. mesecu)... očitno se proizvodnja kašic še ni prilagodila novim direktivam EU.....


šibam miksat zelenjavo.... čauuuuuu...


_____________________________

28.05.2008: 1 + 1 = 4

(odgovor članu *anamor*)
Neposredna povezava do sporočila: 1387
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 13:15:00   
Anonimen
evo,mi nazaj..ceoljenje je bilo z malo malo joka,pa je takoj se umiril...je blo pa tko nahitro danes vse,pa stehtali smo se tudi in kr ne morem vrjet-v enem mesecu in pol je zrasel za 6,5cm!!!kile pa 1120 šlo gor..torej nove mere
teža-8500 višina 70cm..pravi da zelo hitro mali napreduje da kot da bi bil že večji hitro raste in se redi kar pa ni nič narobe,je na zgornji meji tabele za svojo starost in to,ampak niso odstopanja da bi pa zdej bil Žan pretežek al pa prevelik..za svojo starost je,nasplošno pa ni...

(odgovor članu l.daisy)
  Neposredna povezava do sporočila: 1388
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 13:21:41   
Anonimen
anaj pravkar vidla sliko ...iii kak šarmer je Jaka,vidim da že veslo osvajauser posted image ..lepi je,pa vidim da ste tudi feni medvedka puja hihi..mi tudi..včasih že kar nehote kupim pa pol doma vidim da se spet kolekcijo Pu kupilauser posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 1389
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 13:38:07   
*anamor*
punce zanima me če ima  katera kakšno paparico kaj začeti jesti. Če ima mi lahko pošlje prosim.

_____________________________

Sinek moj je najvecji zaklad v mojem zivljenju

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 1390
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 14:24:53   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: *anamor*

punce zanima me če ima  katera kakšno paparico kaj začeti jesti. Če ima mi lahko pošlje prosim.


user posted image

(odgovor članu *anamor*)
  Neposredna povezava do sporočila: 1391
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 14:26:58   
aleksandra silvija
Uvajanje goste hrane
Avtor:
Mandić Marijana

Kaj moramo starši upoštevati, preden začnemo dodajati prve kašice.



»Se je začel ponoči večkrat prebujati?« me je o dojenčku vprašala patronažna sestra. Ko sem prikimala, mi je nasula nekaj nasvetov o uvajanju goste hrane - »je že kar čas, da začnete«. »Le kam se vam vendar tako mudi?« pa me je skorajda oštela zdravnica, h kateri sem s sinom prišla zaradi še vedno neraziskane alergijske reakcije na eno od novih živil. »Do šestega meseca samo dojite.« Takrat sem se prvič pošteno zamislila, kaj moramo pravzaprav starši upoštevati, preden začnemo dodajati prve kašice.

ZAČNITE ČIM POZNEJE, NAJBOLJE PO 4. MESECU
Zgodnje uvajanje goste hrane, pred četrtim mesecem, je bilo zelo moderno, ko so bile mlade naše matere. Medicinske raziskave pa kažejo, da prebavni sistem pri zelo majhnem dojenčku - vse od jezička, ki izpljune vsako gosto hrano, do pomanjkanja prebavnih encimov - na gosto hrano še ni pripravljen.
Za gosto hrano je pomembno izbrati pravi, načeloma čim poznejši čas. Zelo zgodnje uvajanje goste hrane otroku sicer ne bo telesno škodovalo, lahko pa škoduje njegovim bodočim prehranskim navadam.
Če dojenček, ki še ni pripravljen na gosto hrano, to zavrne, lahko razburjenje na obeh straneh skodelice povzroči, da bodo morda tudi kasneje v otroštvu obroki polni napetosti. Po drugi strani pa lahko tudi prepozno uvajanje goste hrane povzroči kasnejše težave. Starejši dojenček se bo morda upiral učni uri žvečenja in požiranja, saj je bil predolgo navajen na sesanje. Tako kot navade morate dojenčku pomagati spreminjati okus. Medtem ko so štiri- do šestmesečni dojenčki še dojemljivi, pa eno leto star otrok morda ne bo pripravljen na nove gastronomske izkušnje.

JE MOJ OTROK ŽE PRIPRAVLJEN NA PRVE ŽLIČKE GOSTE HRANE?
– Da, če že lahko drži glavo trdno pokonci. Tudi pretlačene hrane otroku ne ponujamo, dokler ne zmore, podprt v sedečem položaju, držati glavice pokonci. Hrana v koščkih mora počakati, dokler otrok zares dobro ne sedi sam, kar pa se navadno ne zgodi pred 7. mesecem.
– Refleks potiskanja jezička iz ust je izginil. Otroku dajte v usta rižev kosmič, prepojen z vašim mlekom ali mlečno kašico z roba krožnička. Če se hrana takoj spet vrne iz ust in se pokaže tudi jeziček, kar se večkrat ponovi, pomeni, da je refleks še živ in da je treba z gosto hrano počakati.
– Da, če otrok grabi z roko po hrani, ki jo vidi na mizi. Otrok, ki vam hoče izvleči vilice iz roke ali izbezati kruh z vašega krožnika, ki pozorno gleda in pokaže navdušenje pri vsakem koščku, ki mu ga daste, vam hoče povedati, da je željan drugačne hrane, kot je je bil vajen doslej.
– Otrok že zna premikati jeziček naprej in nazaj, gor in dol.
– Otrok je sposoben umakniti spodnjo ustnico navzdol, da lahko zajame hrano z žličke.

POZORNO V PRIMERU ALERGIJ
V določenih primerih mora otrok, čeprav je razvojno že sposoben za gosto hrano, še malo počakati. Največkrat zaradi primera ali primerov alergije na določeno hrano v družini. Dokler ne bo o alergijah več dognanega, je pametno, da so otroci v takih družinah dojeni čim dlje (12 mesecev ali več) in da pri njih uvajate gosto hrano zelo previdno, pa še to vedno samo po eno novo jed hkrati. Praviloma začnete z manj obarvano zelenjavo (in ne s sadjem), nato stopnjujete do močno obarvane.
DOBRA ZAČETNA HRANA ZA DOJENČKE
Čeprav se vsi strinjajo, da je prva popolna tekočina za otroka materino mleko, pa glede tega, kakšna je idealna prva gosta hrana za otroka, mnenja niso tako enotna, celo pri pediatrih ne. Razlog je v tem, da je le malo znanstvenih dokazov, ki bi lahko zagotavljali eno in edino, najboljšo gosto hrano. Videti je, da otroci prav dobro uspevajo ob različni hrani, če je zanje le primerna.

Vedite, da po otrokovih odzivih ne boste mogli takoj soditi, kaj meni o hrani, ki ste mu jo prvič dali, saj večina otrok na začetku stisne usta, pri čemer jim ni prav nič pomembno, kakšnega okusa je to, kar so dobili. Še posebej uporniški so, ko okusijo kislo. Zato nadaljujte, ko otrok spet odpre usta. Sprva bo pojedel manj kot eno žličko hrane, nekateri dve do tri, spet tretji v kratkem času več. Vse je prav. Hrana je lahko sobne temperature, kar je večini otrok najbolj všeč, ali le malo toplejša. Nekateri starši sicer hrano segrevajo, a to počnejo predvsem zaradi sebe, in ne toliko zato, ker bi bilo to všeč tudi otroku.

Dobra začetna hrana:
– riževi kosmiči, ovseni kosmiči, ječmenovi kosmiči
– pretlačen krompir, korenje, por, cvetača, stročji fižol, grah, avokado
– jogurt, kefir (ne dodajajte sladkorja)
– sadni sokovi, jabolka, banane, breskve, hruške, melone, marelice
– postopno piščanec, puran, teletina, jagnjetina, ribe

NAJRAJE IMAJO, KAR JE PODOBNO MLEKU
Bo kar držalo, da bo otrok kot svojo prvo hrano z večjo naklonjenostjo sprejel nekaj, kar je po zgradbi in okusu podobno mleku; takšna sta na primer jogurt iz polnomastnega mleka in kefir. Večina dojenčkov ju bo z veseljem sprejela brez dodatka sladkorja. Tako bodo razvili okus za kislo in nesladkano hrano, kar jim bo kasneje zelo koristilo.

PREVIDNO S SLADKO BANANO
Številni otroci dobijo za začetek dobro zmečkano ali pretlačeno bananino kašico. Večini otrok je to zelo všeč, zato pa kasneje zavračajo vse, kar je manj sladko, kot na primer zelenjavo in nesladkane žitne kašice.

NAJBOLJE JE ZAČETI Z ZELENJAVO
Teoretično je zelenjava dobra začetna hrana, hranljiva je in ni sladka. Vendar je zaradi močnega in izrazitega okusa večini dojenčkov manj všeč kot riževa kašica ali sadje. Pametno je, da kljub temu začnete z zelenjavo prej kot s sadjem, saj je otrok bolj dojemljiv za nove vrste okusov. Kar je bolj ali manj rumeno, kot na primer krompir in korenček, sprejme raje kot grah ali stročji fižol. Pa še bolj hranljivo je.

ŽITA
So pomemben vir vitaminov kompleksa B, rastlinskih beljakovin in vlaknin. Po dopolnjenem 4. mesecu starosti lahko že uvedemo riž in koruzo (žita brez glutena), šele po dopolnjenem 6. mesecu lahko začnemo uvajati pšenico, rž, oves in ječmen (žita z glutenom). Vsa žita močno povečajo kalorično vrednost jedi. Žitno-mlečne kašice so kakovostna zamenjava za mlečni obrok. Žitno-sadne kašice pa pomenijo energetsko bogat obrok z malo beljakovin in kalcija.

MESO IN RIBE
Meso in ribe navadno uvajamo po 6. mesecu starosti. So pomemben vir živalskih beljakovin, vitaminov, železa in elementov v sledovih. Zaradi lažje prebavljivosti in manjše vsebnosti živalskih maščob imajo prednost meso mladih živali, bele ribe in perutnina. Strogo vegetarijanstvo – veganstvo (brez mleka in jajc) je za otroke zelo škodljivo, ker lahko povzroči slabokrvnost, pomanjkanje vitaminov in nizko rast.

POZOR!
Do prvega leta dojenčku ne dajemo jajčnega beljaka, svinjskega mesa, medu, orehov, lešnikov, arašidov ...
Na ovitkih industrijsko pripravljenih živil (sadnih, zelenjavnih sokov, kašic, žit) so večkrat neprimerna navodila v zvezi z otrokovo spodnjo starostno mejo, ko jih lahko uvedemo v njegovo prehrano. Zato se v zvezi s tem, kdaj je kaj priporočljivo in v kakšni količini, držimo navodil, ki jih najdemo v natančno izdelanih tabelah pediatrov in dietetikov.  
Uvajanje goste hrane
Z uvajanjem mešane prehrane je potrebno začeti postopoma, da se otrok počasi privaja na okuse in načeloma šele po 6. mesecu starosti. Prva hrana naj bo enostavna, enega okusa, sočna in mlačna, razredčena s prekuhano vodo, materinim mlekom ali prilagojenim mlekom.

Prezgodnje uvajanje goste hrane ni priporočljivo. Z uvajanjem mešane prehrane je najbolje začeti po dopolnjenem 6. mesecu, še posebej, če imate v družini nagnjenje k alergijam. Seveda ob uvajanju mešane hrane nadaljujte z dojenjem oziroma s hranjenjem po steklenički. Za začetek sta najbolj primerna sadje ali zelenjava. Najprimernejši sadeži za začetek so jabolka, hruške, banane ipd. Izogibamo se citrusom. Od zelenjave sta za začetek najbolj primerna korenček in krompir. Kmalu pa lahko na jedilnik dodate še bučke, brokoli, cvetačo, grah in ostalo zelenjavo. Zalivančku med 4 in 6 mesecem lahko uvedete tudi žitarice, ki ne vsebujejo glutena (riž, koruza in ajda). Meso uvedete za sadjem in zelenjavo, običajno po 6 mesecu. Meso naj bo nemastno in sveže. Najprej ponudite otroku piščančje, nato puranje, zajčje in telečje meso. Bele ribe naj začne otrok uživati po 9 mesecu. Po šestem mesecu lahko otroku ponudimo tudi trdo kuhan rumenjak.

Prva hrana naj bo enostavna, enega okusa, sočna in mlačna, razredčena s prekuhano vodo, materinim mlekom ali prilagojenim mleko. Nove jedi uvajajte postopoma, da se otrok počasi privaja na okuse. Če po določenem živilu otrok bruha, ima drisko ali izpuščaje, jo izključite iz jedilnika.
Potek uvajanja goste hrane po mesecih
Starost 4. – 6. mesecev (gosto tekoče in gladko zdrobljeno):
  • Bel riž, pomešan z materinim mlekom, prilagojenim mlekom ali prekuhano vodo.
  • Korenčkova kaša: korenje olupite, skuhajte, pretlačite in razredčite.
  • Jabolčna ali hruškova kaša: sadje naj bo zrelo in sveže.
  • Krompirjeva kaša: krompir olupite, skuhajte, pretlačite in razredčite.
  • Zdrobljen ali pretlačen grah, bučke, cvetača.

Starost 6 - 8 mesecev (gosto kot skuta z dodano tekočino ali jogurtom):
  • Sesekljan piščanec: odstranite maščobo in kožo, pecite na žaru ali dušite, odstranite koščice in v mešalniku dobro zdrobite ali pretlačite.
  • Trdo kuhan rumenjak: dva do trikrat tedensko.
  • Koščki banane: koščke naj sam nosi v usta..
  • Zakuhe pripravljene z vodo: ovseni ali riževi kosmiči, koruzni zdrob, močnik, puding.
  • Suhe marelice, namočene v vodi, sladka koruza.

Starost 8 - 9 mesecev (bolj grobe kaše; hrana naj bo sesekljana):
  • Pusta zmleta govedina.
  • Testenine s polivko iz pretlačenega paradižnika.
  • Pretlačena leča.
  • Dobro skuhan riž.
  • Rdeče meso, neslana, doma pripravljena juha.

Starost 10 - 12 mesecev  ( živila narezana na manjše koščke in čim manj slano):
  • Stebelna zelena, korenje, jabolko, breskev, marelica: grižljaje naj je sam z rokami.
  • Brokoli, kuhan v sopari: sam naj je ohlajene z roko.
  • Stročji fižol: samostojno naj je cele stroke.
  • Sadje: čas je za nove okuse, npr. za malino.
  • Dobro skuhana sveža svinjina.
  • Zelenjava močnejših okusov: npr. paprika ali olupljen paradižnik.


Do prvega leta naj otrok ne je:
-          sladkorjev
-          soli,
-          mehko kuhanega rumenjaka in kuhanega beljaka,
-          svežega sira,
-          medu,
-          oreščkov in arašidov ter izdelke, ki jih vsebujejo, npr. smoki, bobi palčke (lahko povzročajo alergijo),
-          kravjega mleka,
-          morskih sadežev (povzročajo alergične reakcije).

Prehranjevalna shema





Mesec

Prehranjevanje/dan


1.

8 ali več dojenj


2. do 5.

6 - 8 dojenj


6.

5 - 6 dojenj + postopno dodajanje sadne ali zelenjavne kaše


7.

3 dojenja + enkrat sadna ali zelenjavna kaša + kosilo (zelenjavna juha, dvakrat tedensko z dodatkom mesa in dva do trikrat tedensko četrtina kuhanega rumenjaka)


8.

Od 8. meseca naprej: 2 dojenji + sadna kaša + kosilo (štirikrat tedensko z dodatkom mesa in trikrat tedensko pol kuhanega rumenjaka) + večerja (žitarice ali škrobno živilo)






Nisi izvedel vsega? Vprašaj strokovnjaka!
Akcije dokumenta



Recepti:
Prikazujem rezultate: 1 - 3



1.  

riževa kaša z mlado zelenjavo
okusna vegetarijanska riževo zelenjavna jed, primerna za dojenčke po 6. mesecu starosti
  • datum: 8. September 2007


2.  

pretlačeni zelenjavni svaljki v koruzni moki
zelenjavna kaša iz krompirja, pora, graha on koruze za dojenčke od 6. do 8. meseca
  • datum: 11. September 2007


3.  

krompirjev pire z ohrovtom
preprosta poslastica za dojenčka od 6. do 8. meseca, pri kateri ohrovt skrijemo med krompir 
kašica z rižem in zelenjavookusna vegetarijanska riževo zelenjavna jed, primerna za dojenčke po 6. mesecu starosti


user posted image Za pridelavo kilograma riža potrebujejo kar 2.300 litrov vode.user posted image

priprava
Jed pripravimo kakor rižota z mlado zelenjavo, le da zelenjavno osnovo nadomestimo z vodo, jed pa nazadnje gladko pretlačimo. 



VELIKA PAPARICA ZA MALE PAPAVČKE
Naravni sladkorji:
- sadje in sadni sokovi
- zelenjava in zelenjavni sokovi

Naravni škrob:
- polnozrnati žitni izdelki
- polnozrnata moka
- polnozrnati kruh
- polnozrnate testenine
- neoluščeni (rjavi) riž
- krompir
- posušeni fižol in leča
- grah, banane... (sadje in zelenjava)

Nenasičene maščobe:
- sončnično olje
- sezamovo olje
- sojino olje
- repično olje
- olivno olje
- polinenasičena margarina
- oljne ribe

Vitamin A (rast, zdrava koža, zobna sklenina, dober vid...):
- jetra
- oljne ribe
- korenje
- temna zelenjava
- sladki krompir
- pomaranče
- grenivke
- paradižnik
- leča
- vodna kreša
- marelice in breskve
- polnomastno mleko in jajca
- maslo in margarina

Vitamini B-kompleks (rast, za spreminjanje hrane v energijo, za zdravo živčevje in dobro prebavo...):
- meso, posebno mesni sok in jetra
- ribe
- mlečni izdelki in jajca
- žitni kalčki
- temna zelenjava
- krompir
- kvas
- orehi
- posušeni fižol
- banane

Vitamin C (za rast, zdravo tk
ivo in celjenje ran; pomaga pri vsrkavanju železa):
- brokoli
- brstični ohrovt
- regrat
- špinača
- paprika
- krompir
- cvetača
- pomaranče in ostali agrumi
- črni ribez
- melona
- papaja
- jagode
- paradižnik
- ...

Vitamin D (za pravilno rast kosti – pri tem sodeluje s kalcijem)
- oljne ribe (ribje olje)
- jetra
- olja
- jajca
- margarina
- mlečni izdelki

Vitamin E (za oblikovanje celične strukture, za pomoč pri ustvarjanju in vzdrževanju rdečih krvničk):
- rastlinska olja
- margarina
- žitni kalčki
- orehi

Vitamin K (pomaga pri strjevanju krvi, vzdržuje kosti in ima svojo vlogo v črevesju):
- v mnogih zelenjavah
- v polnozrnatih žitnih izdelkih

Kalcij (za močne kosti, dobre zobe in rast):
- mleko in mlečni izdelki
- konzervirane ribe s kostmi (npr. sardine)
- posušeno sadje
- kruh in moka
- brokoli
- stročnice

Železo (za dobro kri in mišice):
- jetra in rdeče meso
- oljne ribe
- rumenjak
- posušeno sadje (še posebej marelice)
- polnozrnati žitni izdelki
- leča in posušeni fižol
- listnata zelenjava
- čokolada


Roki hrambe v zamrzovalniku:
- sadje: 6 mesecev
- zelenjava: 6 mesecev
- mlečni pirejčki: 4 – 6 tednov
- ribe: 10 tednov
- meso: 10 tednov

 
 
 
 

SADJE IN ZELENJAVA (ČETRTI/PETI MESEC):

JABOLKO: Sladko jabolko olupite in narežite, skuhajte v vodi, da se zmehča, nato vzemite iz vode in ukašite. Po želji lahko jabolko kuhate skupaj s cimetovo palčko.

HRUŠKA: Enako kot pri jabolku (ko otrok dopolni 6 m., zrelih hrušk ni potrebno kuhati!)

BANANA: Zrelo banano pretlačite, po potrebi lahko dodate malo prekuhane vode ali dojenskega mleka.

PAPAJA: Srednje velik sadež prepolovite, odstranite semena in izjemite pulpo. Osoparjajte 3-5 min., potem ukašite. Po 6. m. je ni potrebno več kuhati.

SADNE KREME: Olupite, otrebite, osoparite ali poširajte in ukašite sadje, dodajte žlico riževih kosmičev ter nekaj žlic dojenskega mleka.

TRISADNA KAŠICA: Po eno desertno žličko hruškove in jabolčne kašice zmešajte s polovico pretlačene banane. Po 6. mesecu lahko uporabite zrelo hruško, banano in jabolčno čežano.

KORENČEK: Ostrgajte, narežite korenje, soparite ali kuhajte do mehkega. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, s katero se je korenje kuhalo. Večji ko je otrok, manj je potrebno korenje kuhati.

KOLERABA, REPA, PASTINAK: Izbrano zelenjavo narezano na kocke kuhajte , odcedite in pretlačite.

STROČJI FIŽOL: Strokom porežite vršičke, odstranite nitke, narežite in soparite. Ukašite, lahko dodate malo vode, s katero se je fižol kuhal ali pa dodate malo dojenskega mleka. Ko bo otrok večji, bo stročji fižol jedel kar cel.

BROKOLI IN CVETAČA: Vzemite vsakega enako količino in skuhajte (ca. 15 min.), nato ukašite, po potrebi dodajte malo kuhalne tekočine ali pa dojenskega mleka. Lahko pa vršičke tudi kuhate nad soparo, tako ohranijo več vitaminov. Ko otrok raste, lahko čas kuhanja skrajšamo.

BUČKE: Operite bučko, lupiti je ni treba, narežete na majhne kocke, ki jih skuhte nad paro, nato pretlačite.

KROMPIR: Operite krompir in ga skuhajte. Nato ga olupite in pretlačite, lahko dodate malo dojenskega mleka.

KREMNI KORENČKOV PIRE: Najprej skupaj zmešajte riževe kosmiče in dojensko mleko, nato to mešanico vmešajte med zelenjavni pire (npr. korenček).

KROMPIR, BUČKA IN STROČJI FIŽOL: Nad soparo dajte kuhati krompir, čez nekaj časa dodajte stročji fižol in še sesekljano bučko. Nato vso zelenjavo ukašite.

TROJČEK Z BROKOLIJEM: Nad soparo kuhajte krompir, čez nekaj časa dodajte brokoli in cvetačo, ko se skuha, ukašite. Lahko dodate malo dojenskega mleka ali vode.

KORENČKOV IN CVETAČNI PIREJČEK: Skuhajte korenje in cvetačo, dodajte malo dojenskega mleka in ukašite.


SADJE IN ZELENJAVA (PETI/ŠESTI MESEC)

BRESKEV IN MARELICA: Nad soparo skuhajte breskev, jo olupite in ukašite. Enako pripravite marelice. Oboje lahko otrok po 6. m. je presno.

DINJA: Nad soparo kuhajte nekaj minut, nato ukašite. Po 6. m. presno.

ČEŠPLJA: Češplje olupite in kuhajte nekaj minut. Ukašite, po potrebi dodajte malo vode, v kateri so se kuhale. Po 6. m. presno.

MARELICE IN HRUŠKE: Očistite nekaj marelic, olupite in narežite hruško in vse kuhajte nad soparo nekaj minut. Marelice olupite in vse skupaj ukašite.

SUHE ČEŠPLJE IN SUHE MARELICE. Suhe češplje namočite v mrzli vodi čez noč in odcedite. Marelice operite, češplje in marelice kuhajte 10 min., odcedite in ukašite. Lahko dolijete malo kuhalne tekočine.

VKUHANO JABOLKO Z ROZINAMI: Jabolko očistite in narežite na koščke, dajte v kozico z malo vode in nekaj rozinami. Kuhajte nekaj minut, nato odcedite, ukašite in po potrebi dodajte malo vode, v kateri se je jabolko kuhalo.

GRAH: Skuhajte grah, ga ukašite z malo vode.

PARADIŽNIK: Paradižnik za minuto potopite v vrelo vodo, nato ga prestavite v mrzlo vodo. Olupite, razsemenite in meso kuhajte približno dve minuti. Dobro pretlačite in pretisnite skozi cedilo. (v Sloveniji paradižnika ne priporočajo pred enim letom!)

ŠPINAČA: Operite špinačne liste in odstranite trša stebla. Kuhajte v vodi ali nad soparo, nato ukašite.

STEBELNA ZELENA: Operite zeleno in ji odstranite čimveč nitk. Razrežite na koleca, prelijte z vrelo vodo in kuhajte do mehkega. Odcedite in ukašite. Enako lahko skuhate ribano zelje.

RDEČA PAPRIKA: Operite, odstranite semena in narežite na kocke. Prelijte z vrelo vodo in kuhajte 5 min. Odcedite, odstranite kožico in pretlačite.

AVOKADO: Zrel avokado olupite in pretlačite. Hitro postrezite, preden porjavi. (Avokada nikakor ne smete zamrzovati!).

 
 

RECEPTI

OD ČETRTEGA DO ŠESTEGA MESECA IN ODSTAVLJANJE

KIVI IN BANANA
(1 porcija)
¼ zrelega kivija, olupljenega
¼ zrele banane, olupljene
Ukašite kivi in ga pretlačite skozi fino sito, da se znebite črnih semen. Ukašite banano in jo zmešajte s kivijem. Postrezite nemudoma, preden banana porjavi.

JABOLKO IN BANANA S POMARANČNIM SOKOM
(1 porcija)
¼ jabolka, olupljenega in sesekljanega
¼ banane, olupljene in sesekljane
½ čajne žličke pomarančnega soka
Osoparjajte jabolko do omehčanega, ukašite in zmešajte skupaj z ukašeno banano in sokom.

BRESKVE, JABOLKA IN HRUŠKE
(14 porcij)
2 jabolki, sesekljani
1 cm vanilijeve palčke
2 zreli breskvi, sesekljani
2 zreli hruški, sesekljani
Jabolko in vanilijo stresite v kozico s 50 ml vode. Poširajte 5 min., dodajte breskvi in hruški in kuhajte še 5 min. Odstranite vanilijo in ukašite.

VKUHANO SADJE, PRESNO IN SUHO
(18 porcij)
50 g suhih marelic
50 g suhih hrušk
50 g suhih češpelj
1 jabolko, olupljeno, sesekljano
1 hruška, olupljena, sesekljana ali 3 presne marelice
Stresite suho sadje v kozico, nalijte obilo vrele vode in poširajte do omehčanega (25 min.). V kozico denite zdaj še jabolko in bodisi hruško bodisi marelice. Podvrevajte še nekako 10-15 min. in po potrebi dolivajte vodo. Ukašite.

ZELENJAVNI FOND
(900 ml)
Zelenjavni fond je osnovna sestavina mnogih zelenjavnih receptov. Splača se pripraviti lastno zalogo, ki ne bo vsebovala aditivo
v in soli. Zamrznjena vam bo prihranjala čas.
½ čebule, olupljene
1 korenček, ostrgan
1 steblo zelene
175 g mešane gomoljne zelenjave (repa, pastinak, repica...), olupljene
1 začimbni šopek
1 vejica svežega peteršilja
1 lovorov list
nekaj semen črnega popra
Sesekljajte vso zelenjavo, denite jo v ponev in čez in čez zalijte z vodo. Dodajte začimbe, pustite, da zavre, in poširajte (podvrevajte) nekako 1 uro. Izcedite, odvrzite zelenjavo, kuhalno vodo pa uporabite oz. spravite kot fond.

PIREJČEK IZ BUČKE IN BANANE
(2 porciji)
1 manjša bučka, narezana
½ banane, narezane
Bučko osoparjajte 8 min., potem skupaj z banano ukašite.

KOSMIČKI IN ZELENJAVA
(16 porcij)
¼ drobne čebule
2 bučki
50 g brokolija
2 korenčka
25 g zelenega naribanega zelja
25 g mladega graha
zelenjavni fond
3 jedilne žlice riževih kosmičev

ZELENJAVNA MEŠANICA
(10 porcij)
50 g stročjega fižola, narezanega
50 g cvetače
50 g bučke, narezane
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in nerezan
Nekako 6-7 min. osoparjajte fižol, cvetačo in bučko. V soparnik pridenite paradižnik in kuhajte do omehčanega (še ca. 4 min.). Ukašite in precedite zelenjavo.


PIREJČEK IZ BUČKE, VODNE KREŠE IN KROMPIRJA
(12 porcij)
prgišče vodne kreše
1 velik krompir, olupljen in narezan
350 ml zelenjavnega fonda
1 žlička sesekljanega peteršilja
75 g buške, narezane
dojensko mleko
Odstranite lističe vodne kreše in jih sesekljajte. Denite lističe in krompir v fond, pustite da zavre, potem pa nekaj minut še poširajte. Mešanico ukašite in če želite, dodajte še malce dojenskega mleka.

AVOKADO IN PAPAJA
(1 porcija)
¼ avokada
¼ papaje
Odstranite meso z obeh sadežev in ju spasirajte.

POROV KVARTET
(13 porcij)
1 krompir, narezan
50 g porovega beljaka, opranega, sesekljanega
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in narezan
1 korenček, narezan
250 ml zelenjavnega fonda
1 jedilna žlica sesekljanega peteršilja
Zelenjavo skuhajte v fondu in ukašite.


OD ŠESTEGA DO DEVETEGA MESECA

PEČENA BANANA
(1 porcija)
1 banana, razklana
1 čajna žlička javorjevega sirupa
cimet v prahu
margarina ali maslo
Banano denite v pekač. Polijte z javorjevim sirupom, potresite s cimetom in nanesite nanjo malo margarine ali masla. Pokrijte s stanjolom in 10 min. pecite v pečici na 180°C.

AVOKADO, BANANA IN JOGURT
(1 porcija)
2 rezini avokada
½ majhne banane
jedilna žlica navadnega jogurta
Izdolbite avokadovo meso iz kože in ga zmešajte skupaj z drugima dvema sestavinama.

JABOLKO S KOSMIČKI
(6 porcij)
1 jabolko, narezano
85 ml naravnega jabolčnega soka
2 čajni žlički kosmičkov
2 čajni žlički navadnega jogurta
Jaboko kakih 15 min. kuhajte v jabolčnem soku in vodi (2 žlici). Vse skupaj ukašite in potem vmešajte še kosmičke in jogurt.

HRUŠKA Z RIŽEM
(10 porcij)
50 g rjavega riža
jabolčni sok
2 zreli hruški, narezani
navadni jogurt
Riž prekrijte z jabolčnim sokom in kuhajte do omehčanega. Ukašite hruške, vmešajte riž in za 15-20 min. denite v namazani posodi v pečico pri 180°C. Ukašite in postrezite z malce vmešanega jogurta (po želji).

 

JABOLKA IN SUHE SLIVE S KRUSTADO
(20 porcij)
8 suhih sliv, čez noč namočenih
4 jabolka
1 jedilna žlica Gustin-a
200 ml mleka
1 čajna žlička sladkorja v prahu
Slive kuhajte v vodi od namakanja do omehčanega (10 min.). Medtem ukašite jabolka. Slive otrebite in ukašite. Zmešajte skupaj z jabolčnim pirejčkom.
Krustada: 175 mleka pustite v kozici, da zavre. V preostalo hladno mleko do gladkega vmešajte Gustin in sladkor. Vse skupaj vmešajte v vroče mleko, ki ste ga odstavili. Potem naj vse skupaj zavre. Mešajte, dokler se ne zgosti.

SKUTA IN KAKI
(2 porciji)
1 kaki ali 2 rezini manga ali papaje
2 jedilni žlici navadne skute
Kakiju odstranite kožo in ga zmešajte s skuto do gladkega.

LEČIN PIREJČEK
(36 porcij)
Lečo ponavadi namakajo čez noč, vi pa pojdite po bližnjici: oplaknite jo, na debelo pokrijte s fondom, pustite, da zavre, in vrite 2 min. Odstavite, pokrijte posodo in pustite lečo, da bo 1-2 uri vsrkavala fond. Leča je dober, cenen vir beljakovin, vendar je pred koncem 8. meseca ni priporočljivo
dajati otročkom.
50 g posušene in razluščene rdeče leče
600 ml piščančjega fonda
1 korenček
1 krompir
½ drobne čebule
½ porovega beljaka
15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja
Čez noč namočite lečo v fondu. Naslednji dan olupite in nakockajte korenček, krompir in čebulo, oprani por pa sesekljajte na drobno. Na margarini ali olju na hitro prepražite čebulo in por, potem pa dodajte še korenček in krompir in kuhajte še 5 min. Dodajte lečo in fond, pustite, da zavre, potem pa kuhajte kakih 40 min. oz. dokler leča ni mehka. Po želji ukašite.

STROČJI FIŽOL S PARADIŽNIKOM IN JABOLKOM
(10 porcij)
75 g stročjega fižola
1 jabolko, sesekljano
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in sesekljan
Fižol oluščite in operite. Do omehčanega (10 min.) ga soparite skupaj z jabolkom. Po 6-ih min. dodajte paradižnik. Ukašite.

PIRE IZ ŠPINAČE IN KROMPIRJA
(14 porcij)
1 čebula, sesekljana
25 g margarine
225 g špinače, sesekljane
1 velik krompir, nakockan
120 ml piščančjega fonda
Čebulo 4-5 min. pražite, dokler ni mehka. Dodajte špinačo in krompir, dolijte fond in podvrevajte kakih 35 min. Ukašite.

PIRE IZ OVSA IN ZELENJAVE
(20 porcij)
1 steblo stebelne zelene
1 porov beljak
2 korenčka
50 g šampinjonov
50 g kolerabe
50 g cvetače
50 g brokolija
3 jedilne žlice ovsene kaše
1 žlica sesekljanega peteršilja
Olupite, otrebite in na drobno sesekljajte vso zelenjavo. V kozici jo čez in čez zalijte z vodo in dodajte ovseno kašo. Pustite, da zavre, potem pokrijte in podvrevajte kakih 20 min. oz. dokler se zelenjava ne zmehča. Ukašite do željene gladkosti. Vmešajte peteršilj.

TROJČEK CVETAČE, RDEČE PAPRIKE IN SLADKE KORUZE
(10 porcij)
Če bi rade zamrznile jed, ki vsebuje sladko koruzo, morate pri pripravi uporabiti bodisi mlado bodisti konzervirano koruzo – že zamrznjene koruze ne smete še enkrat zamrzniti. Sladko koruzo vselej obdelajte v mlinčku, da odstranite žilavo povrhnjico.
100 g cvetače
120 ml mleka
25 g sesekljane rdeče paprike
75 g sladke koruze
Cvetačo denite v kozico skupaj z mlekom in kuhajte na počasnem ognju nekako 12 min. Medtem skuhajte v drugi kozici v vodi papriko in koruzo (ca. 6 min.). Odcedite koruzo in papriko. Skupaj s cvetačo in mlekom ukašite.

CVETAČNI SIR
(15 porcij)
175 g cvetače
Sirova omaka: 15 g margarine
1 jedilna žlica koruzne moke
175 ml mleka
50 g nastrganega edamca ali kakega drugega sira
Operite cvetačo in jo osoparite do mehkega. Medtem na šibkem ognju v kozici stopite margarino, vmešajte koruzno moko, da dobite gladko pasto. Dodajte mleko in mešajte, dokler se ne zgosti. Ostavite kozico in vmešajte še sir. Mešajte, dokler se sir ne stopi in postane omaka gladka. Dodajte cvetačo in, če je otrok še primajhen, ukašite. Starejšim otrokom pretlačite z vilicami ali pa na drobno sesekljajte.

 
 

GRATINIRANA BUČKA
(18 porcij)
Namesto bučke lahko vzamete tudi stročji fižol ali brokoli.
1 krompir, olupljen
175 g bučke, narezane na rezine
120 ml mleka
25 g ementalca, nastrganega
1 vejica sesekljanega peteršilja
malo margarine
Krompir kuhajte v vreli vodi do mehkega in ga odcedite. Bučko osoparjajte 8 min. Ukašite vse skupaj.

PIRE IZ PORA IN KROMPIRJA S SMETANOVIM SIROM (vrsta skutke)
(16 porcij)
25 g margarine ali 2 jedilni žlici olja
175 pora, narezanega
225 g krompirja, olupljenega in nakockanega
450 ml piščančjega fonda
2 žlici smetanovega sira
Margarino segrejte v kozici, dodajte por in na blagem ognju kuhajte do mehkega (ca. 10 min.), pri čemer občasno mešajte. Dodajte krompir in fond ter kuhajte še 25-30 min. do mehkega. Ukašite in vmešajte še smetanov sir.

SLASTNI PIREJČEK IZ LEDENKE IN BUČKE
(4 porcije)
½ čebule, sesekljane
15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja
50 g bučke, narezane na tanko
100 g solate ledenke, na drobno scefrane
50 ml piščančjega fonda
Na blagem ognju tri min. pražite čebulo. Dodajte bučko in solato in kuhajte na šibkem ognju še 3 min. Prelijte s fondom in kuhajte še 3 min. Ukašite. Jed je lahko kot juha za celo družino.

MINEŠTRA
(7 odraslih ali 40 otroških porcij)
Silno prilagodljiv recept, saj lahko dodajate riž, testenine in/ali tako rekoč vso zelenjavo. Meni se zdi najbolj okusna s piščančjim fondom.
15 g margarine ali 1 jedilna žlica olja
½ čebule, sesekljane
1 korenček sesekljan
½ stebla stebelne zelene, sesekljan
½ stebla porovega beljaka, sesekljanega
100 g zelja, naribanega
1,2 litra vode ali piščančjega ali zelenjavnega fonda
1 krompir, nakockan
3 jedilne žlice graha
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 čajni žlički paradižnikove omake
50 g testenin (po želji)
V kozici pogrejte margarino, popražite čebulo, dodajte korenček, zeleno in por. Pražite 2 min., dodajte zelje in kuhajte še 4 min. Čez in čez zalijte z vodo ali fondom. Dodajte krompir, grah, peteršilj in paradižnikovo omako ter kuhajte 20-25 min. na blagem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča, tako do jo bo otrok lahko prežvečil (če je še majhen, lahko zelenjavo pretlačite). Če želite v juhi še testenine, jih dodajte pred koncem kuhanja.

MORSKI LIST S KROMPIRJEM IN PARADIŽNIKOM
(4 porcije)
1 filet morskega lista, brez kože
2 paradižnika, olupljena, razsemenjena in razkosana
malce margarine ali masla
1 lovorov list
150 ml mleka
1 krompir
Denite filet v posodo, prekrijte z razkosanim paradižnikom, položite na vrh malo margarine in dodajte lovorov list. Prelijte s skoraj vsem mlekom. Pokrite s staniolom in 20 min. kuhajte v pečici, ogreti na 180°C. Medtem, ko se riba kuha, dajte vreti krompir. Ko se zmehča, ga vmešajte skupaj s preostankom mleka in margarine. Kuhano ribo razdrobite, odstranite lovor in ribo ukašite skupaj s kuhalno tekočino. Krompir lahko bodisi vmešate ali pa postrežete kot prilogo.

MORSKI LIST V SIROVI OMAKI
(8 porcij)
1 morski list, v filetih in brez kože
120 ml mleka
1 vejica peteršilja
1 paradižnik, razčetverjen
nekaj šampinjonov
sirova omaka: 25 g margarine
25 g moke
120 ml mleka
75 g polmehkega sira, nastrganega
1 čajna žlička sesekljanega drobnjaka ali peteršilja
Filete morskega lista denite v pekač, prelijte jih z mlekom in jih obdajte s peteršiljem, paradižnikom in šampinjoni. Pokrijte s staniolom in v pečici, ogreti na 180°C kuhajte nekako 20 min. oz. do trenutka, ko je z vilicami mogoče ribo luščiti. Mleko precedite, zelenjavo pa zavrzite.
Ko je riba kuhana, pripravite omako. V majhni kozici stopite margarino, vmešajte moko. Kuhajte 1 min., potem postopoma vmešavajte mleko in tekočino, v kateri se je kuhala riba, dokler ne dobite gladke bele omake. Odstavite kozico in vmešajte sir. Ko se ta povsem stopi, dodajte narezan drobnjak ali peteršilj.
Z vilicami razdrobite ribo in poskrbite, da ne bo v mesu ostala kaka koščica. Meso vsujte v sirovo omako, oboje pa ukašite v gladek pire.

MORSKI LIST S ŠPINAČO IN SIROM
(8 porcij)
1 morski list, v filetih in brez kože
1 jedilna žlica mleka
1 lovorov list
malce margarine
100 g špinače
100 g čedarja ali drugega pasteriziranega sira, nastrganega
Ribo skuhajte z mlekom, lovorjem in margarino – tako kot v prejšnjem receptu. Medtem v vreli vodi skuhajte špinačo, jo odcedite. Odstranite lovor, vse preostale sestavine pa zmiksajte.

OSTRIŽEV FILE Z BUČKO
(3 porcije)
1 bučka, narezana v trakce
75 g ostriževega fileta, brez kože
1 vejica timijana
½ limone
1 žlička olivnega olja
Ribo položite skupaj z bučko in timijanom na staniol, pokapajte z limoninim sokom in z olivnim oljem ter zavijte. Nekako 20 min. kuhajte v pečici, ogreti na 180°C. Pred serviranjem ribo razdrobite z vilicami.

ORADA V POMARANČNI OMAKI
(5 porcij)
225 g oradinega fileja
40 g čedarja ali drugega pasteriziranega sira, nastrganega
1 žlička sesekljanega peteršilja
sok 1 ožete pomaranče
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in razkosan
25 g zdrobljenih koruznih kosmičev
7 g margarine
Orado položite v namaščeno posodo, prekrijte s pomarančnim sokom, sirom, peteršiljem, paradižnikom in kosmiči in z margarino. Pokrijte s staniolom in nekako 20 min. pecite v pečici pri 180°C. Ribo skrbno razdrobite in pretlačite skupaj s kuhalno tekočino.

PIŠČANČJI FOND IN MOJ PRVI PIŠČANČJI PIREJČEK
(za nekako 2 ½ litra)
1 piščanec skupaj z drobovjem
2 pastinaka
1 drobna repa
3 korenčki
2 pora
2 veliki čebuli
1 steble stebelne zelene
3 vejice peteršilja
Piščanca zrežite na osem kosov in obrežite odvečno maščobo. Zelenjavo ustrezno otrebite, olupite in operite. Kose piščanca denite v veliko kozico skupaj z drobovino. Obilno čez in čez zalijte z vodo, pustite, da zavre, in nekako 3 ½ ure podvrevajte. Po nekako poldrugi uri je piščančje prsi najboljše vzeti ven, če jih nameravate jesti, sicer bodo prepuste.
Juho pustite čez noč v hladilniku in zjutraj odstranite vso maščobo, ki se je nabrala na gladini. S precejanjem izločite vse meso in zelenjavo, tekočino pa začinite, da bo po vašem okusu.
Del piščančjih prsi lahko ukašite skupaj z izborom zelenjave in z nekaj fonda – tako boste dobili piščančje-zelenjavni pirejček za otroka; ali pa ukašite zelenjavo in fond v gosto juho za odrasle.

PIŠČANEC S SKUTO
(6 porcij)
50 g kuhanega piščanca
1 jedilna žlica navadnega jogurta
1 ½ jedilna žlica skute z ananasom
Zmešajte skupaj piščanca, jogurt in skuto, ukašite do gladkega.

PIŠČANEC Z RIŽEM IN FIŽOLOM
(10 porcij)
75 stročjega fižola
50 g rjavega riža
3 jedilne žlice jabolčnega soka
50 g kuhanega piščanca
Osoparite fižol do omehčanega, riž pa skuhajte v vodi. Vse sestavine zmešajte skupaj in ukašite. Po potrebi dodajte jabolčni sok.

PIŠČANEC S KROMPIRJEM IN PARADIŽNIKOM
(6 porcij)
1 krompir
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen
2 jedilni žlici mleka
50 g kuhanega piščanca
V vodi skuhajte krompir do mehkega. Pretlačite ga skupaj z mlekom in paradižnikom, dodajte piščanca, ukašite. Če je pire pregost, dodajte še malo mleka.


PIRE IZ PIŠČANČJE SOLATE
(4 porcije)
25 g kuhanega piščanca
1 paradižnik, olupljen in razsemenjen
1 žlička navadnega jogurta ali skute
1 žlička sesekljanega drobnjaka
1 rezina avokada
1 kos kumare
Vse sestavine v mešalniku ukašite do željene gladkosti.

SLASTNI PIŠČANEC Z BRESKVIJO
(10 porcij)
50 g kuhanega piščanca
50 g kuhanega rjavega riža
1 zrela breskev
1 jedilna žlica breskovega soka
1 žlička pšeničnih kalčkov
Zmešajte vse sestavine in grobo sesekljajte v mikserju.

PIREJČEK IZ PIŠČANCA IN MEŠANE ZELENJAVE
(15 porcij)
1 piščančje prsi ali 2 bedrci brez kože in kosti
½ stebla stebelne zelene, sesekljane
1 paradižnik, sesekljan
1 korenček, nakockan
3 cm porovega beljaka, narezanega
1 krompir, nakockan
vejica peteršilja
250 ml piščančjega fonda
Piščanca razrežite na kosce in ga skupaj z zelenjavo, peteršiljem in piščančjim fondom denite v manjšo nepregorno kozico. Nežno poširajte 30 min. in potem ukašite do željene gledkosti.

PIŠČANEC Z GROZDJEM IN BUČKO
(8 porcij)
1 piščančje prsi
150 ml piščančjega fonda
8 jagod belega grozdja, olupljenih in brez pešk
1 bučka, narezana
1 jedilna žlica riževih kosmičev
Piščanca razrežite na koščke. Vse sestavine razen riževih kosmičev dajte v mahno kozico in poširajte 30 min. Ukašite do želene gladkosti in zgostite z riževimi kosmiči.

PIŠČANEC S PARADIŽNIKOM
(15 porcij)
1 piščančje prsi
1 korenček, narezan
1 krompir, narezan
400 g paradižnika iz pločevnike (sok do polovice odcedite)
Piščanca narežite na koščke. Z drugimi sestavinami ga denite v ponev in na blagem ognju kuhajte 15-20 min., dokler ni meso kuhano, zelenjava pa mehka. Za manjše otroke mešanico pretlačite, za večje pa le na drobno sesekljajte.

PIŠČANČJA JETRCA NA MAMIN NAČIN
(6 porcij)
dvoja piščančja jetra, očiščena in obrezana
1 žlička sesekljanega korenčka
1 žlička sesekljanega porovega beljaka
1 jedilna žlica sesekljanih šampinjonov
120 ml piščančjega fonda
1 krompir
Piščančja jetra na blagem ognju nekako 8 min. kuhajte skupaj s sesekljano zelenjavo v fondu. Medtem v vreli vodi kuhajte krompir do omehčanega in ga pretlačite. Jetra in zelenjavo ukašite skupaj s krompirjem. Zaradi piščančjega fonda je ta pirejček kremast.

TESTENINSKA POLIVKA IZ PARADIŽNIKA IN ŠAMPINJONOV
(za 3 porcije polivke)
Kupiti se dajo prav drobne testeninice, ki jih otroku ne bo treba žvečiti. Za 3 porcije potrebujete 25 g suhih testenin. Kuhajte jih po navodilih na embalaži, za majhne otroke lahko tudi malo dlje.
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in narezan
2 lista bazilike
15 g margarine
4 mladi šampinjoni, narezani
1 jedilna žlica mleka
20 g mozzarelle, nakockane
Paradižnik skupaj z baziliko 2 minuti pecite na margarini. Dodajte šampinjone in pecite še 2 minuti. Dodajte mleko in mozzarello. Dobro premešajte, da se sir stopi, potem pa zmešajte s kuhanimi testeninami. Za majhne otroke ukašite.

ZELENA TESTENINSKA POLIVKA
(5 porcij)
175 bučk
50 g stročjega fižola
2 jedilni žlici piščančjega fonda
Operite in narežite bučke in stročji fižol. 8-10 min. soparite in ukašite skupaj s fondom. Prelijte čez kuhane testenine.

ŠAMPINJONOVA TESTENINSKA POLIVKA
(4 porcije)
1 šalotka, sesekljana
25 g porovega beljaka, sesekljanega
malo margarine
50 g šampinjonov, narezanih
50 ml piščančjega fonda
Popražite šalotko in por na margarini, da pozlatita. Dodajte šampinjone in pražite še 3 min. Vlijte fond in kuhajte 5 min. Ukašite in prelijte po kuhanih testeninah.

TESTENINSKA POLIVKA IZ PARADIŽNIKA, SIRA IN SKUTE (Z RIŽEVIMI KOSMIČI)
(4 porcije)
15 g margarine
1 paradižnik, olupljen, razsemenjen in narezan
1 žlička riževih kosmičev
20 g čedarja ali drugega pasteriziranega sira, nastrganega
1 jedilna žlica skute
Margarino stopite v ponvi, dodajte paradižnik in 2 min. kuhajte na blagem ognju. Odstavite, vmešajte sir in pustite, da se stopi. Naposled vmešajte še riževe kosmiče. Polivko prelijte po kuhanih testeninah in postrezite.

ITALIJANSKA POLIVKA
(6 porcij)
½ drobne čebule, sesekljane
¼ česnovega stroka, sesekljanega
25 g porovega beljaka, sesekljanega
½ drobne rdeče ali zelene paprike, sesekljane
1 žlička sesekljanega peteršilja
15 g margarine
6 srednje velikih paradižnikov, razsemenjenih in razkosanih
1 žlička bazilike
2 jedilni žlici riževih kosmičev
15 g stebelne zelene, sesekljane
Na margarini popražite čebulo, česen, por, zeleno, papriko in peteršilj. Dodajte paradižnik in baziliko in kuhajte še 2 min. Vso zelenjavo ukašite, vmešajte riževe kosmiče, da polivko zgostite. Prelijte z njo kuhane testenine.

POPAJEVI POLŽKI
(8 porcij)
100 g špinače
50 g polžkastih testenin
40 g sira grojer, nastrganega
2 jedilni žlici mleka
Špinačo kuhajte v malo vode. Skuhajte testenine. Špinačo odcedite in jo skupaj s sirom, testeninami in mlekom ukašite (za starejše otroke samo sesekljate).



(odgovor članu *anamor*)
Neposredna povezava do sporočila: 1392
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 14:31:29   
aleksandra silvija
http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/knjiga_alergije/recepti.php

(odgovor članu aleksandra silvija)
Neposredna povezava do sporočila: 1393
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 14:33:32   
aleksandra silvija
Ups.

ninny-ti si to elegantnejše rešila.user posted image

(odgovor članu aleksandra silvija)
Neposredna povezava do sporočila: 1394
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 15:00:10   
*anamor*
as in ninny hvala vama. Zdaj pa grem preučevat. Še enkrat hvala.

_____________________________

Sinek moj je najvecji zaklad v mojem zivljenju

(odgovor članu aleksandra silvija)
Neposredna povezava do sporočila: 1395
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 15:29:21   
mtinca1
a.s. - že berem.... en mesec še imam čas da naštudiram!
moram se pa pohvalit, da že tretji dan spimo tudi podnevi - zaspi malo pred eno in spi nekaj čez tretjo user posted image .

(odgovor članu *anamor*)
Neposredna povezava do sporočila: 1396
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 15:43:04   
aleksandra silvija
a.s. - že berem.... en mesec še imam čas da naštudiram

Ampak sama sem po receptih kuhala samo v začetku pri Patricii. Pa se mi je mešalo. Jaz kar naprej nekaj kuhala, ona ni jedla, samo packala, pa kaj bi ji dala, pa,...


Potem pa nisem več upoštevala receptov-samo kdaj katera živila-v GROBEM.
Pač dam dojenčku tisto, kar za nas-iz juhice vzamem zelenjavo, jo pretlačim-za nas kasneje solim,...
Vzamem malo rižote in jo pretlačim-rižek razrečim npr. z žličko mojega mleka,.,.
Razen 1. zelenjava. Npr. korenček., krompir, brokoli-tega pa samega skuham-ali pa vzamem iz zelenjavne juhice za ostale družinske člane.


Skratka. Ne kompliciram. Vsaj poskušam ne.user posted image

(odgovor članu mtinca1)
Neposredna povezava do sporočila: 1397
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 19:36:32   
anaj22
čer

naš škratek je dons že pred sedmo omagu se je pa zajc ob sedmih zbudu in spet same kozlarije počne

mam eno vprašanje za vse k dojite jest mam en problem dons mam občutno man mleka pa sploh nevm zakaj? Ful pijem pa upam da ga bo jutr več. A mislte da so lohk moje mlekarne že pošle?

_____________________________

Mi mamo se fajn
NJJP

(odgovor članu aleksandra silvija)
Neposredna povezava do sporočila: 1398
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 20:48:19   
HEI
čer...
as in ninny jaz se tudi zahvaljujem za paparico.
Sicer sem že na forumu Uvajanje GH prosila, da mi pošljejo pa do zdaj še nisem dobila maila.
Sem si pa tudi linke dala med priljubljene in paparico sprintala. Zdaj pa študirat. 

(odgovor članu anaj22)
Neposredna povezava do sporočila: 1399
   RE: <<junijski princi in princeske 3.de...
6.11.2008 20:57:23   
HEI
Anaj22 jst sm do pred slabim tednom tudi redno dojila, zdaj pa mi kar vidno primanjkuje mleka. Mogoče zato, ker sem dobila M user posted image . Ufff kok je blo fajn ko je tko dolg ni blo.
Jst sm se orng matrala, da sem do zdaj dojila in čim sem začela dodajat so se začele  težave.
Je mi pa enkrat ena rekla (ji je rekla frendica, ki je babca), da baje naj bi v času ko naj bi imela menstruacijo, ženska ki doji, imela manj mleka. Zakaj ne vem.  Ne vem no če to drži user posted image
Upam da je v tvojem primeru tako in da boš imela še en čas mir pred tem user posted image .

(odgovor članu HEI)
Neposredna povezava do sporočila: 1400
Stran:   <<   < Prejšnja stran  54 55 [56] 57 58   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  54 55 [56] 57 58   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Zgodbe malih junakov: Najmanjša nedonošenk...
photo
V prvih mesecih je bilo naporno sedeti pred inkubatorjem, moliti, da deklica preživi in ostati močan za njo, ji dajati p...
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...




umetna oploditev
bit

Zanima me, kje so vam opravili uspešno umetno oploditev? prosim za komentar: v katerem poskusu

LJ GK (58%)

MB (14%)

PO (10%)

Tujina (18%)


Število vseh glasov: 188

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!