|
RE: tiste, ki NISTE cepile otroka 31.10.2008 9:24:22
|
|
|
|
oka
|
Sem zagovornica cepljenja. Zakaj? Ker se prekleto dobro spomnim kako grozno je bilo, ko je moja sestra tik pred prvim cepljenjem OMR zbolela za ošpicami. Bilo je grozno, mami so napovedovali vse možne scenarije, od gluhosti, slepote... Moj stric pa je v najstniških letih fasal mumps in posledica je, da ne more imeti otrok. To so zame preveliki riziki in res jih ne bi hotela obesiti sebi na rame. In zakaj so bile nekatere nalezljive bolezni praktično izkoreninjene, če ne zaradi cepljenja, če je to tako bz in škodljivo? Ne mi rečt da zaradi boljših higienskih razmer. Odgovora na to vprašanje, vsaj takega utemeljenega s strani nasprotnikov cepljenja še nisem dobila. In računati na precepljenost drugih otrok je meni rečeno rahlo egoistično. Se pravi, nekdo, ki svojega otroka ne bo dal cepiti, se lahko tolaži s tem, da je večina staršev tako "brezvestnih" da da svoje otroke cepit. Ker predstavljajte si kako bi bilo, če otrok ne bi več cepili. Bolezni ne poznajo meja in za prestop ne potrebujejo potnega lista. In še nekaj. Menim da je velika razlika med starši, ki se za necepljenje odločajo na podlagi zdravstvenega stanja otroka in tistimi, ki so nekaj prebrali o škodljivosti, jih je kak bio fanatik v to prepričal oz. gre za modno muho. Pri prvi skupini se mi zdi edino logično, da otroka, ki bi mu cepljenje lahko ogrozilo življenje ne cepiš. Nimaš kaj drugega storiti in tukaj se mi zdi upravičeno upati na tisto precepljenost. Tisti pa, ki svojih otrok ne cepijo zaradi modne muhe, ker je to po kao enih hudih raziskavah škodljivo pa so za moje pojme... In še odgovor na vprašanje o zbolevnosti otrok. Pred časom je bilo o tem poročilo na tv, da v tistih deželah, kjer so ukinili obvezno cepljenje znova prihaja do izbruhov rdečk, mumpsa... In zanimivo, gre za necepljeno populacijo. Zbolevajo predvsem necepljeni otroci, ki pa zaradi tega, ker nobeno cepivo ni 100% "ogrožajo" tudi tiste, ki so cepljeni. O 100% učinkovitosti in zaščiti bi lahko govorili takrat, ko bi bila cepljena večina populacije.
|
|
|