Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: pingi Moram par stvari komentirat 1. umazana kampanja: naj mi nekdo potrdi, da je bila afera Patria SLUČAJNO lansirana 14 dni pred volitvami Patria je finsko državno podjetje, proti kateremu na Finskem poteka resna preiskava (in ne le v zvezi s posli s Slovenijo, temveč tudi z Egiptom in drugimi) in finski mediji se pač s tem ukvarjajo. Finci večinoma sploh nimajo pojma, kje je Slovenija in jih, po domače povedano, en klinc briga za naše volitve. Finskih medijev ne nadzira niti finska politika, zato ne vem, kako naj bi jih slovenska in kaj naj bi finci od tega imeli? Sploh pa je Patria Janši neizmerno koristila, precej bolj, kot levici. Janša si je tako nadel vlogo žrtve in zanimivo, vernikom se smili, četudi je prostovoljno nastopil v oddaji tiste 'nesramne finske novinarke'. In če nihče okoli njega ni sposoben dvakrat klikniti po internetu in ugotoviti, kakšne vrste oddajo gospodična vodi, potem si ne zaslužijo mandata. Brez zamere, ampak zame je to paranoja. Prebivalci tega planeta pač niso razdeljeni na tiste, ki vse noči snujejo zarote proti Janezu Janši in na tiste, ki ga podpirajo. Večini prebivalcev tega planega Janeza Janše ni mar. Sveta čisto nič ne zanimajo naše volitve. 2. rezultat volitev ni presenetljiv glede na totalno mobilizacijo, ki sta jo spodbudila Kučan in Janković, pa še kakšna Spomenka Hribar se najde in nepristranska državljanka Marta Kos Marko, ki objavi v Dnevniku celostranski oglas za 8400 evrov... Aja, pa da ne govorim o tem, da sta šla Kučan in Janković kot dve branjevke na štante od Lipe v Fužine Očitno jim je res šlo za nohte... Ja, ta kampanja je res bila zgolj samo PROTI Janši in ne za resno alternativo, ki bi predstavila konkreten program za prihodnost Slovenije. Verjamem, da ima vsak človek svobodno voljo. In pravico, da izrazi svoje mnenje. Kučan se lahko zaradi mene na trepalnice meče, jaz se bom odločila tako, kot se bom odločila sama. In sem tudi se. Seveda bo pa v maniri Janševe paranoje in politike strahu, vedno in večno 'vsega kriv Kučan'. Se je mogoče kdo vprašal, koliko podtikanj in žalitev je bivši predsednik države gladko požrl? A njega se pa lahko žali in se mu podtika brez dokazov? Na podlagi trivialnega članka rumenega novinarja? Se temu reče resna politika? 3. No, pa še nekaj o medijih. Če mi kdo lahko zatrdi, da so mediji nepristranski in da so v 4 letih te vlade objektivno poročali o njenem delovanju, si dam takoj tetovirat Pahorja na rit. Govorim o največjih medijskih hišah, ki imajo v lasti vse velike dnevnike in njihove edicije. Itak, pivovarski kapital je zakon... Mislim, da peščico tistih, ki so vsaj približno naklonjeni tej vladi (Demokracija, Reporter, Ekspres) itak berejo ljudje, ki so že politično opredeljeni. Pa glede na toliko neresnic, buč in norčevanj o Janši in njegovi vladi kot sta v 4 letih objavila Dnevnik in Mladina, je pa sploh presenetljivo, da je dal Janša intervju za njih. Pozabila si omeniti Delo. Po prevzemu Dela so vsi boljši novinarji odšli k Dnevniku. Pozabila si omeniti nacionalno TV, ki piha v Janšev rog. Pozabila si B.Nežmaha pri Mladini. Seveda. Janševe vernike moti vsak medij, ki ne tuli skupaj z njim. Za njih bi bilo nadvse demokratično, če Dnevnika, POP TV in podobno, ne bi bilo, da ne bi širili 'napačne slike'. Vsi mediji bi morali biti Janševa trobila, potem bi bilo to res demokratično in pravično. In prav zato, ker je Dnevnik od vlade neodvisen medij, ki ga berejo tudi potencialni sveži in še neodločeni volilci, bi se Janša moral še dvakrat bolj potruditi, ko je dal intervju zanj. Brala sem oba intrevjuja - tudi tistega s Pahorjem. Z njim niso bili prav nič bolj nežni, vendar se je obvladal. Janša je s tem pokazal, da ga za bralce Dnevnika čisto nič ne briga, oni niso njegovi volilci, v svoji domišljavosti je mislil, da ima volilcev dovolj, zato bralci Dnevnika niso bili vredni spodobnega intervjuja. Zato smo z začudenjem brali izvajanja samovšečneža, ki se v prvi vrsti ukvarja s svojo lastno užaljenostjo. Zelo me je presentil, imela sem ga za pametnejšega. Pravi politik se bo dvakrat bolj potrudil, ko bo dal intervju za medij, ki mu ni ravno naklonjen. Veličina politika ni v tem, kako se obnaša tam, kjer pred njim klečeplazijo, ampak kako se obnaša tam, kjer so do njega nezaupljivi. 4. Janša je ob objavi rezultatov čestital Pahorju za zmago in se prav gotovo zaveda, da ne bi kar zmagal zaradi ponovnega štetja ali celo ponovnih volitev. Gre zgolj za to, da se razjasni situacija, da bo volilni rezultat nesporen. Mislim, da to zagovarja tudi Pahor. Vsekakor je bolj v Pahorjevem, kot v Janševem interesu, da je volilni rezultat nesporen. Predvsem pa je v Janševem interesu, da zaseje dvom, paranojo in strah, da nagaja, kolikor se nagajati da. Tipčno njegovo izvajanje: zelo ga čudi tolikšno število neveljavnih glasovnic, pa nikoli še ni bilo tako malo neveljavnih glasovnic. Kako je bilo s tem, si lahko ogledaš na: http://volitve.gov.si/ . Seveda Janša zelo dobro ve, da si vsakdo lahko ogleda to stran in se prepriča o resnici. Ampak zdi se mi, da tudi dobro ve, da njegove ovčke tega ne bodo storile, ker želijo verjeti vse, kar jim naloži. Če pa že, se je pa njihov Bog 'pač zmotil' in nihče ne razmišlja, da si politik njegovega formata takih špekulacij ne bi mogel privoščiti. Janša je svojim vernikom všeč predvsem zato, ker govori tisto, kar želijo slišati, ker hrani njihovo sovraštvo, paranojo. Volilcem levega bloka je pa jasno, da od čvekanja in pritoževanja nad tem, kdo vse meče polena pod noge, nimajo nič. In so dali možnost drugim. 5. Pa še glede volilnega sisema. Mislim, da SDS že od nekdaj zagovarja večinski sistem. Janša je imel štiri leta časa in neomejeno oblast v parlamentu, da bi storil z volilnim sistemom kar si pač želi. OK, vem, da bom zdaj izpadla kot neka totalna aktivistka za SDS, ampak se mi res zdi, da je ta gonja proti Janši neutemeljena. Poraz na volitvah ni 'gonja proti Janši', ampak samo rezultat volitev. In levica je zmagala iz čisto enakih razlogov, kot je pred štirimi leti zmagal on in njegov blok. Tedanja koalicija si je bila čisto sama kriva, da si je zapravila zaupanje ljudi. Janša & Co niso dobili volitev zato, ker so imeli prepričljive programe, ampak preprosto zaradi dejstva, ker niso bili tedanja koalicija. Žal se niso zavedali, da njihov jezni način vladanja in koncentracija na 'mi smo boljši, ker nismo oni', ne bo zadoščala še za en mandat. Čeprav sem v osnovi levičar, se mi je takrat zdelo prav, da se zadeve spremenijo, premešajo in prav se mi zdi še danes, da so gospodje iz LDS dobili lekcijo. Koliko so se iz tega naučili, bomo videli v naslednjih štirih letih. Ampak kot je videti, se Janša in Co iz svojega fiaska ne nameravajo nič naučiti. Kar je slabo - pomeni, da ne bomo imeli neke kvalitetne opozicije. Sicer ima pa vsak pravico do svojega mneja, a ne? Absolutno. In lepota vsega je, da lako volilci svoje mnenje izrazimo vsake štiri leta. Tudi ta vlada bo morala prestati svoj preizkus. In predvsem zato se mi zdi Janševa reakcija, s tem mislim predvsem na njegov intrevju na radiju Ognjišče, absolutno pretirana - ni bilo državnega udara, nihče ni pridobil absolutne in večne oblasti, samo naslednje štiri leta pač ne bo Janša na oblasti.