Grascakinja
|
Oj Balaena, ni panike, bom vse povedala: Najprej se včlaniš v Ebay. Dat moraš mail, domači naslov in telefonsko številko, potem pa potrdiš svojo eksistenco, s tem, da daš številko svoje kreditne kartice ali pa ti pošljejo neke papirje po pošti – toliko, da vedo, da nisi fantomski kupec. Na mail nato dobiš uporabniško ime in geslo. Potem pa lahko začneš. Midva sva se za prvič odločila za opcijo Sofort Kaufen, kar pomeni, da za ponujeno blago ne licitiraš, ampak ga kupiš po ponujeni »Sofort Kaufen« ceni. Voziček sva našla, preverila ali ga pošljejo v Evropo in možne načine plačila, pogledala renome prodajalca in komentarje prejšnjih kupcev. Potem sva prodajalca nekaj stvari vprašala po mailu, na koncu pa se odločila za nakup. To gre tako, da poklikaš in označiš, kateri artikel boš kupil in potrdiš. Nakup je od tega klika obvezujoč – kliknjeno moraš plačat, prodajalec pa poslat. Ebay pa o tem, da si se odločil kupit, obvesti prodajalca. Nama je prodajalec nato poslal potrditev nakupa in račun ter plačilne podatke na mail. Plačala sva preko nakazila v tujino, ki ga moraš naredit na banki (nama Klik tega ne omogoča). Provizija za plačilo je 1500 sit. Nekateri imajo opcijo kreditne kartice, lahko pa tudi s PayPalom, o katerem pa jaz ne vem nič, mogoče Kira. Položnice in to pa ne gre. Ko prodajalec prejme plačilo, pa ti pošlje robo. Tebi ostane samo še to, da ga na Ebayu oceniš in pokomentiraš svoje zadovoljstvo. Naju je komplet vse: voziček, lupinica, poštnina in pakiranje in bančna provizija, veljalo 52.000 sit. Paket pošta pripelje na dom (če si doma, sicer moraš iskat na pošto). Carine za EU ni. Pazi pa, če gre za nakup pod 50€, ker manj kot toliko ne moreš nakazat v tujino preko banke, lahko samo preko kreditne kartice, da se ne boš uštela! Glede ugodne ponudbe je pa tako – jaz sem par tednov spremljala, kake so cene, ponudbe, vsak artikel preverila, kak je na spletni strani proizvajalca in tako naprej. Po kakih treh tednih sva pa našla pravo stvar za naju. Veliko sreče in uspeha!!!
|