|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  10 11 [12] 13 14   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: nosečniška sladkorna
15.4.2008 13:04:42   
Miša7
Hojla, hvala za lepe želje, ja Neža ni bila velika, čeprav so jo v porodnišnici merili kot velik plod, le moja gin. jo je izmerla vedno nekje v sredini, tako da sem njej zaupala, pa diete sem se držala, hodila na redne kontrole k diabetologu...in deklica je res zdrava, brez kakšnih posledic, je pa res, da so mi ugotovili mejne vrednosti na 100g ogtt kar hitro, tako da sem začela zelo hitro jest dietno prehrano, no saj sem že prej jedla večinoma zdravo hrano...

Rodila sem naravno, teden dni pred terminom, s svojimi popadki, v 3h, brez šivov...

Ja Neži so izmerili sladkor 4h po porodu, pa je imela vrednosti 2.5( pod 1.8 jim ne sme past), ko pa sem dobila mleko 2-3 dan, pa je dobila malo več sladkorjev z hrano, pa je bilo ok. Med porodom sem si izmerila 2x, pa so bile vrednosti od 4-5, po porodu pa so me nafilali z glukozo, da sem si opomogla, pa sem imela 8.4, ampak je potem padel sladkor, ko so me odklopli iz infuzije.  user posted image

Imam svoj merilec, ki sem ga dobila med nosečnostjo na posojo, pa sem si sama merila sladkorje -vedno pod 6, po obroku, sem pa zadnjič jedla lazanjo ravno zato, da vidim, kako telo reagira po takšni prehrani, pa sem imela vrednost 5. Drugače pa kar jem naprej zdravo, ovseni kruh, sladkarij čim manj, ker imaš vseeno en občutek, da si v rizični skupini če ne prej na stara leta...user posted image
75ogtt moram delat, čeprav nisem bila na inzulinu, ker je dr. res super in se zavzeme za tebe, ampak je rekel, da moram sedaj jesti normalno, sicer zdravo s tu in tam kakšno pregreho, ker šele takrat bo test realen!!!

Zredila sem se vsega 7kg, 5 dni po porodu, pa imam 2kg manj kot preden sem zanosila!
Je pa res, da sem jedla res samo za dete, na meni ni nič ostalo in počutim se super, tako da je neke vrsta nagrada tudi za mamico, če se je pridno držala diete!!user posted image

Upam da sem ti kako pomagala, me pa zanima, tiste, ki ste rodile, kaj este po porodu, sem bila navajena pojest ful svežega sadja in zelenjave, zdaj pa se malo bremzam, da pikice ne napenja preveč...user posted image

Joj, sem se razpisala, lep dan vsem Miša7&Hana&Nežauser posted image

(odgovor članu Katina)
Neposredna povezava do sporočila: 276
15.4.2008 17:45:46   
Yasminka
Miša7 - Čestitke za krasno Nežo user posted image user posted image user posted image

Drugače pa ostajam z vami. V pon. sem na Polikliniki opravila še 100g test - POZITIVNO user posted image . Na žalost vrednosti ne vem, saj mi jih sestra ni povedala. Dobila sem epruvetko za jut. urin ob naslednjem pregled in predavanje o zdravi prehrani. Rezultate in datum za pregled dobim po pošti. Sedaj se držim diete. V veliko pomoč so mi vaši jedilniki user posted image . Bo pa kar nekaj časa trajalo, da se navadim. Nenehno mi je rahlo slabo, me žeja in očitno pojem preveč mleka, jogurta saj imam blato zeloooo tekoče.

(odgovor članu Katina)
Neposredna povezava do sporočila: 277
17.4.2008 15:16:42   
gaja27
Kako pa so vam ga ugotovili? Mene ni noben dal na test za glukozo.
A so bile vaše pikice prevelike? Oziroma... kaj je bilo preveliko - glavica ali trebušček? Menda, da če je obseg trebuščka ok, da ni panike??

(odgovor članu buči)
Neposredna povezava do sporočila: 278
17.4.2008 16:11:17   
Yasminka
Jaz sem sama rekla za test, saj se mi je zdelo res čudno, da sem se do 24.tedna zredila za 15 kg. Pa še mama in babica imata diabetes tipa 2.

(odgovor članu gaja27)
Neposredna povezava do sporočila: 279
17.4.2008 16:12:31   
Yasminka
Pikica po UZju v 12. in 20 tednu prehiteva za en teden.Drugače pa je z user posted image vse OK

(odgovor članu Yasminka)
Neposredna povezava do sporočila: 280
17.4.2008 16:14:37   
Yasminka
Punce mene pa zanima kakšne so normalne vrednosti  po 100g OGTTju?

(odgovor članu Yasminka)
Neposredna povezava do sporočila: 281
17.4.2008 21:05:04   
Katina
Yasminka, za OGTT ravno ne vem, vendar 90 minut po jedi ne bi smela imet več kot 6,6 in pred jedjo več kot 5,5. Glede na to, da so obroki cca na 3 ure bi morala biti zadnja vrednost pod 5,5, tretja pa absolutno pod 6,6. 

(odgovor članu Yasminka)
Neposredna povezava do sporočila: 282
18.4.2008 9:10:01   
Nataan
Živjo!

tudi jaz se vam bom pridružila v debati o NS. Pred nekaj dnevi sem bila na testih in so mi ugotovili kar visoke vrednosti, vendar izvidov še nisem dobila. Šla sem na Polikliniko... Po kolikem času pa dobiš te izvide po pošti in kako zgleda to merjenje sladkorja s posebno napravico? Jo dobiš tam ali si jo moraš sam kupiti? Jaz sem sedaj na dieti, vendar sem še zelo v dilemi, kaj in koliko lahko pojem. Počutim se ne ravno dobro, predvsem zjutraj sem zelo omotična... Jezna sem tudi na ginekologa, saj so mi že trikrat odkrili sladkor v urinu in me ni dal prej na presikave, še le v 29. tednu mi je dal napotnico in rekel, da je to kao rutinski pregled.. pa mislim, da temu ni tako. Jaz sem pa že od začetka nosečnosti nenormalno žejna in tudi v nezavest sem velikokrat padla... Zadnji UZ pregled sem imela v 20. tednu in takrat naj bi bilo vse ok z otrokom, sedaj naj bi imela UZ nekje v 34. tednu, kar se meni zdi kar pozno in bi rada šla še h komu drugemu prej. A katera ve za samoplačniški UZ, kjer bi hitro prišla na vrsto?

Pa hvala vsem za odgovore in lep dan vam želim!

(odgovor članu Katina)
Neposredna povezava do sporočila: 283
18.4.2008 9:54:17   
Katina
Nataan, pozdravljena. težko rečem dobrodošla, ker NS ni dobrodošla. Jaz sem teste delala v svojem ZD, zato ne vem čez koliko časa dobiš izvide iz Poliklinike. Vse ostale preglede sem imela na Polikliniki pri dr. Tomaževič in je super zdravnica.

Jaz sem merilec za sladkor dobila pri zdravnici, hkrati sem dobila napotnico za listke in lancete, ter listke za merjenje ketonov v urinu (sem imela zelo velike vrednosti na 100 g testu). Nato sem imela edukacijo oz. šolanje kako ravnati z merilcem in kako si meriti ketone, hkrati sem bila tudi na predavanju o zdravi prehrani, nato sem dobila primer diete in knjižico s katero si pomagam delat jedilnike.

Če si padala v nezavest, to pomeni, da si imela hipoglikemijo - diabetično krizo, ker ti je cuker padel pod vrednost 4 oziroma še nižje. Če imaš še vedno te težave pojej kakšen kos polnozrnatega kruha in jabolko, ki počasi dvigneta sladkor, če je ful kriza spij sadni sok (fructalov, 2 dcl tetrapak) ali si naredi mešanico s 3 kock sladkorja in vode, da hitro prideš k sebi. To so me naučili na predavanju o inzulinu. o teh težavah obvezno povej zdravnici!

Priporočam ti, da se resno držiš diete in ne grešiš, ker s tem lahko škodiš otroku.

Glede samoplačniškega UZ, je pa po mojem povsod tako, da si hitro na vrsti, ker si samoplačnica. Moja G je dr. Strah Darija in sem z njo zelo zadovoljna. Dela v ZD Domžale in dela tudi samoplačniške Uz-je. Če rabiš tel. št. mi sporoči.

Kmalu se boš naučila kako živeti z NS in se boš bolj počutila, zato kar pogumno in veliko sreče!

(odgovor članu Nataan)
Neposredna povezava do sporočila: 284
20.4.2008 18:33:17   
lili3
Pozdravljene,

glede na to da se približuje lepo vreme (danes je bil super dan) in obdobje sladoleda, me zanima, kakšne izkušnje imate kaj s sladoledom in vrednostmi sladkorja. Sicer še sama nisem poskusila, me pa zanima ali bi mi kakšna kepica dvignila sladkor ali ne?

(odgovor članu Katina)
Neposredna povezava do sporočila: 285
20.4.2008 22:00:56   
asra
Po dolgem času se spet oglašam... malo stavkamo hihi
lili3, kepica sladoleda ti bo 100% dvignila sladkor v krvi. Je pa odvisno kakšen sladoled si boš izbrala. Če že ne moreš brez, si raje v trgovini kupi kakšnega od lahkih sladoledov. Na škatlo poglej kateri ima najmanj OH na 100g in kateri nimajo pretirano veliko maščob. Pa še to...jaz bi ta sladoled vključila v nek obrok, ali pa bi celo naredila zamenjavo za naprimer popoldansko malico. (Ampak ne tega delat vsak dan) Če imaš naprimer 45g OH za malico, naj bo v skodelici toliko sladoleda da pokriješ 45 OH in nič več. Pa če imaš merilec bi si raje parkrat več pomerila sladkor za vsak slučaj, ker ne veš kako bo telo nanj reagiralo. Lahko se ti bi dvignil sladkor šele čez 3 ure.

Katina, če mi ju3 uspet, ti bom poslala jedilnik za 1500.

(odgovor članu lili3)
Neposredna povezava do sporočila: 286
23.4.2008 10:17:06   
Samsa
Pozdravljene punce...

Se obracam na vas, ker imam kar nekaj vprasanj:
1.  Kako mleko pijete? ( z 1,6 mm ali 0,5 mm)
2. Koliko semen uporabljate ( laneno seme, mesanica semen...) in kam jih date?
3. Kako vpliva svez kruh na vas? A vam kaj dviguje KS?
4. Pod kako vrsto skrobnih zivil naj dam pirin kruh ( to mislim kolicinsko - koliko bi bila 1E)?
5. Kako je pa kolicinsko s kus kusom? (kam ga uvrscate - verjetno pod skrobna zivila in kaka bi bila 1E?)
6. Kako je pa kaj s suhim sadjem? ( kolicinsko in kdaj ga jeste)
7. Ali si kdaj za zajtrk naredite npr. rzene ali pirine palacinke in kako? Kako kaj vpliva na vas KS?

Madona, sem radovedna....
Se vam ze vnaprej zahvaljujem za odogovre

(odgovor članu asra)
Neposredna povezava do sporočila: 287
24.4.2008 14:40:40   
Katina
Asra, hvala da misliš name. Bom zelo vesela, če mi jo pošlješ, ker bo (upam) kmalu uporabna.

Samsa,
1.  Kako mleko pijete? ( z 1,6 mm ali 0,5 mm) --> jaz pijem 1,5 ali 1,6 (za 0,5 so nam rekli, da ni primerno)
2. Koliko semen uporabljate ( laneno seme, mesanica semen...) in kam jih date? --> jaz uporabim 1 jogurtov lonček mešanih semen za pripravo polnozrnatega kruha v kruhomatu
3. Kako vpliva svez kruh na vas? A vam kaj dviguje KS? --> mislim, da ni razlike ali je kruh svež ali ni, le to katere sestavine vsebuje
4. Pod kako vrsto skrobnih zivil naj dam pirin kruh ( to mislim kolicinsko - koliko bi bila 1E)? --> 1E =30g, seveda če misliš polnozrnato pirino moko (pira je samo predhodnica pšenice)
5. Kako je pa kolicinsko s kus kusom? (kam ga uvrscate - verjetno pod skrobna zivila in kaka bi bila 1E?) --> kus kus po mojem mnenju ni najbolj primerna hrana, ker gre za tolčeno pšenico, ki ni polnozrnata in zato boš imela prevelike količine sladkorja
6. Kako je pa kaj s suhim sadjem? ( kolicinsko in kdaj ga jeste) --> sem ga popolnoma izločila iz prehrane, ker se ne priporoča zaradi velike vsebnosti sladkorja oz. količinsko ga lahko poješ veliko manj
7. Ali si kdaj za zajtrk naredite npr. rzene ali pirine palacinke in kako? Kako kaj vpliva na vas KS? --> ne, še nisem poskusila, ker se zamenjav načeloma izogibam, saj se je izkazalo, da imam navadno po njih previsoko KS.

(odgovor članu Samsa)
Neposredna povezava do sporočila: 288
25.4.2008 9:39:30   
Nataan
Živjo punce!

že pred nekaj dnevi sem se oglasila na tem forumu s vprašanji glede NS. Katina, havla za nasvete in poslano knjižico. Tudi jaz sem včeraj dobila merilnik in knjižico, 90 min po zajtrku sem imela namreč 7,3. Danes zjutraj, ko sem si merila pa sem mela 7,9! Pojedla sem pa:
Jogurt Ego (150g)
dva kivija (v knjižici piše, da bi lahko tri)
Rženi kruh (100g) - glede na knjižico bi ga lahko 120 g oz. tri enote po 40 g
malo puste skute, ki sem jo namazala na kruh
Mesa nisem jedla, pa bi ga glede na načrt, ki sem ga dobila lahko.

A bi torej bilo bolje, če bi pojedla še več od naštetega, tako kot piše v načrtu? Pa kaj naj sploh še jem? A mislite, da kivi tako poviša cuker?

Pa še to: jaz jem zajtrk ca. 15 min, pač počasi in v miru. Kaj se smatra 90 min po obroku? Jaz gledam, kdaj začnem in prištejem uro in pol... torej, če začnem ob sedmih, si bom merila cuker ob pol devetih. A je to ok al bi ,ogla počakat še 15 min?

Pa havla za vse odgovore in lep dan vam želim!

(odgovor članu Katina)
Neposredna povezava do sporočila: 289
25.4.2008 10:20:41   
asra
Nataan;
Sladkor je bil še pod 8, kar naj bi bilo še ok za sladkorčice, je bil pa vseeno previsok glede na normalne vrednosti.
Glede kivija in ostlega sadja... lahko ti kivi ne odgovarja...poznam punco, ki ji pomaranča naredi cel cirkus... Jaz bi na začetku raje tehtala, kot pa uporabljala domače mere.
Ržen kruh 100g??? Prvič slišim, da bi bila enota kruha 40g. (Verjetno imaš podoben jedilnik kot jaz, če imaš 3 e kruha zjutraj.) Jaz bi šla raje na 30g ker je lahko krivec za porast prav kruh in ne kivi.
Če poješ 15 čez 8 meri sladkor ob 9.45.
Jaz bi se zaenkrat držala priporočenega načrta...za kruh pa poglej, da nisi šla kakšno vrstico niže. Sicer se pa za ves kruh držim načela 30g je 1e.

Samsa,
1.  Kako mleko pijete? ( z 1,6 mm ali 0,5 mm) jaz pijem  1,6
2. Koliko semen uporabljate ( laneno seme, mesanica semen...) in kam jih date? Zjutraj za zajtrk jem mešane kosmiče (cc 50g - odvisno od proizvajalca in vrste semen) z jogurtom.
3. Kako vpliva svez kruh na vas? A vam kaj dviguje KS? 
Se strinjam s Katino. Izogibaj se belega, ker ma visok glikemični indeks.
Pod katero vrsto skrobnih zivil naj dam pirin kruh ( to mislim kolicinsko - koliko bi bila 1E)? Jaz bi rekla, da je enota 30g.
5. Kako je pa kolicinsko s kus kusom? (kam ga uvrscate - verjetno pod skrobna zivila in kaka bi bila 1E?) 45g kus kusa ima 15 OH, torej 1 e je 45g. (kuhanega!!)
6. Kako je pa kaj s suhim sadjem? ( kolicinsko in kdaj ga jeste)
Jaz ga še vedno jem. Mi ne povzroča težav. Samo se je treba res držat predpisanih količin.
7. Ali si kdaj za zajtrk naredite npr. rzene ali pirine palacinke in kako? Kako kaj vpliva na vas KS? Jaz si včasih naredim palačinke iz polnozrnate moke. Ponavadi za večerjo ali pa za zajtrk. Meni na sladkor ne vplivajo. Tvoje telo pa ne vem kako bi reagiralo. Namažem jih pa z domačo marmelado kuhano brez sladkorja.

Samo za info: imam pa 5,4% glikiranega hemoglobina, kar pomeni, da imam povprečne sladkorje okoli 4,8 mmol/l

(odgovor članu Nataan)
Neposredna povezava do sporočila: 290
25.4.2008 13:51:50   
gaja27
Ali ste lahko jedle npr. govejo juhco, sir, slane (ne preveč) stvari?

(odgovor članu buči)
Neposredna povezava do sporočila: 291
25.4.2008 15:34:38   
Katina
Nataan,

jaz mislim, da je čisto možno, da ti kivi preveč poviša sladkor, še posebno če je zelo zrel in sladek. 3 kiviji se mi zdijo kar velika mera, preveri če si prav razumela. Tudi jaz mislim, da je enota kruha 30g. Vprašanje je kakšen rženi kruh si kupila oz. kaj vsebuje - mogoče čisto majhen delež rži in je lahko to vzrok. Jaz si zaradi tega doma pečem kruh.
Se mi pa zdi tvoj zajtrk kar obilen, glede na mojega, ki sploh ni majhen. Napiši koliko enot ćesa smeš pojesti.
Si meriš KS tudi pred obrokom?
Meni so rekli da je vrednost pred obrokom lahko do max 5,5 in po obroku 6,6. Sedaj, ko sem na inzulinu si moram celo sama poviševati dozo p 2 enoti, če mi pride KS po obroku čez 6. Tako, da asra jaz ne vem kako to, da se tebi zdi do 8 OK?

Strinjam se z asro glede tega, da je potrebno tehtati in ne uporabljati domačih merskih enot - boš vidla kako hitro lahko kiksneš - sploh na začetku. Tudi glede merjenja ima asra prav. 90 minut po obroku pomeni, da ti obrok že poješ, nato pogledaš na uro in si izmeriš KS čez 90 minut. jaz si navadno kar naštimam alarm na mobitelu, tako da vedno vem, da so meritve absolutno primerljive. Tudi 15 minut razlike lahko pri KS veliko pomeni - zdaj si si KS namreč merila prekmalu.

asra: samsa: 5. Kako je pa kolicinsko s kus kusom? (kam ga uvrscate - verjetno pod skrobna zivila in kaka bi bila 1E?) 45g kus kusa ima 15 OH, torej 1 e je 45g. (kuhanega!!)

Ja, asra maš prav, da bi lahko jedla kus kus pod temi pogoji. Ampak 45g kuhanega je cca ena velika jedilna žlica ali dve user posted image

gaja27, jaz sem govejo juho jedla v cca 3 mesecih 2-3x v sklopu kosila in mi ni škodila. Jem npr. lahki jošt, vendar namesto mesa (pazi na enote). Solim praktičn le solato in tu pa tam še kaj npr. kadar si za kosilo naredim špinačo, krompir in pečeno jajce (na teflonu brez maščobe) si včasih jajce malo posolim. Nikoli ne solim zelenjave, mesa ali testenin.

(odgovor članu gaja27)
Neposredna povezava do sporočila: 292
25.4.2008 16:44:17   
Samsa
Najlepša hvala za odgovore... je kar malo lažje, ko izveš odgovore na vprašanja...
Sam ta cuker je pa neverjeten - skoraj bi lahko doktorirala kako in kaj, a se mi takoj naslednji dan pri isti stvari teorija podre user posted image

Najbolj jezna sem pa zjutraj, ko mi en dan kaže tako ( npr. pred zajtrkom 5,3; po zajtrku pa 6,3 ), naslednji dan z istimi sestavinami pa čisto drugače ( pred zajtrtkom 5,4; po zajtrku pa 7,2) user posted image

(odgovor članu Katina)
Neposredna povezava do sporočila: 293
25.4.2008 18:48:04   
lili3
Pri nas v Celju, nam niso dali nobene knjižice, kako bi naj izgledala dieta (meni jo je poslala Katina, hvala), samo povedali so nam samo kaj lahko in kaj ne smemo jesti. Jaz si sicer ne tehtam tako hrane kot ve (tehtam samo kruh za zajtrk), drugače pa jem po občutku, kolikor sem lačna. Sem v 27.tednu in zaenkrat še nimam problemov s previsokim sladkorjem. Ponavadi imam 2x na mesec kakšno vrednost, ki gre malo čez 6,6.

Samsa, glede mleka jaz uporabljam tistega z 0,5 ali 1,6 mm tisti, ki je pri roki (uporabljam ga samo za kavo ali pa če ga potrebujem pri kuhanju), semena jem včasih zjutraj za zajtrk z jogurtom, kruh si pečem sama doma (rženega), kus kus sem glih jedla ta teden polnozrnatega (50 g surove teže) + špinačo in sem imela po 1,5h vrednost 6,2. Od suhega sadja jem včasih suhe marelice in slive in mi ne dvignejo sladkorja (imajo nizek GI). Palačinke sem do zdaj jedla 3x iz polnozrnate moke in je tudi bilo v redu. Že nekaj časa se spravljam da bi si naredila skutine palačinke (malo zapečene), pa mi še ni uspelo. Problem pri meni so testenine, zdaj sem si kupila ene v Hoferju, piše da so iz pšeničnega polnozrnatega zdroba, pa bom te probala, ker one, ki so sicer polnozrnate ali ajdove so iz pšeničnega zdroba in po njih sem vedno imela vrednost nad 7, tako da sem se jih bolj izogibala. Sir tudi kupujem v Hoferju, ima samo 13% maščobe, pa še dober je.

No, malo sem se razpisala....

(odgovor članu Samsa)
Neposredna povezava do sporočila: 294
25.4.2008 22:32:59   
asra
Katina, da ti razložim: Sama dr. Tomažič je rekla: Sladkor diabetika se sme med nosečnostjo gibati med 4 - 8 mmol/l, pri tistih ki niso noseče pa do 10 mmol/l. Je pa res, da sem diabetik tipa I. in ne nosečniška sladkorčica.user posted image   Tako, da lahko je razlika tukaj, ali pa vas hoče samo bolj na kratko držat user posted image  (Sladkorne bolnice, ki so noseče tam okoli 20-25 tedna ponavadi dobijo tudi knjižico, v katero vpisujejo meritve KS, ki se izvaja 10x na dan. Na podlagi teh meritev se za vsak dan posebej nariše graf. Črti sta postavljani med 4 in 8 mmol/l. Če je vmes je OK, drugače si pa malo kregan. Poleg tega je na nasprotni strani tudi razpredelnica kamor se vpiše VSA zaužita hrana in VSE natančno izmerjene količine. Jaz tega še nimam, pa tudi upam da ne dobim, ker tolk pisat se mi pa ne da. Bomo videli ali bom dobila, zaenkrat imam sladkor okoli 4,8 mmol/L, tako da upam, da ne bo potrebe po tem. )
Enote kus kusa pa so pobrane iz neke druge knjižice, ki sem jo prav tako dobila ob uvajanju štetja OH. Je pa super, ker so notri še mineštice, jota, kaneloni, pohan sir, hitra prehrana iz McDonalsa itd...Saj ne da bi zdaj to jedla, ampak včasih se zgodi da človek zavije tudi na kakšen tak prigrizek. Mislim pa, da ga še nisem jedla kar sem noseča. In ja, domača mera bi bila 2 jušni žlici.

gaja27;
Jaz jem juho normalno enkrat na teden, ali pa tudi večkrat če mi zapaše. Je pa razlika ali piješ čisto juho, ali pa imaš v njej kakšno vrsto testenin, cmočke, riž itd...ker moraš potem te dodatke upoštevat pri OH. Od sirov pa najraje in največkrat jem Šmarski Rok. S soljo pa nikoli nismo preveč pretiravali... tako da kar je "treba" solim.

Pa punce...tiste k ste na inzulinu...inzulin znižuje vrednost kalija v krvi...meni so zato priporočali banane (sem imela strašno pomanjkanje ...v vseh teh letih špikanja se pozna), ker imajo več kalija. Samo dajte pazit, da jih ne boste jedle preveč...pač v okviru jedilnika...

(odgovor članu lili3)
Neposredna povezava do sporočila: 295
26.4.2008 12:40:23   
Nataan
jaz mislim, da je čisto možno, da ti kivi preveč poviša sladkor, še posebno če je zelo zrel in sladek. 3 kiviji se mi zdijo kar velika mera, preveri če si prav razumela. Tudi jaz mislim, da je enota kruha 30g. Vprašanje je kakšen rženi kruh si kupila oz. kaj vsebuje - mogoče čisto majhen delež rži in je lahko to vzrok. Jaz si zaradi tega doma pečem kruh.
Se mi pa zdi tvoj zajtrk kar obilen, glede na mojega, ki sploh ni majhen. Napiši koliko enot ćesa smeš pojesti.
Si meriš KS tudi pred obrokom?

Katina in asra: Kot zgleda, je res nekaj na tem kiviju in tudi kruhu, po vsej verjetnosti. Ja, res sem se zmotila v količini rženega kruha, vendar tako ali tako nisem pojedla več kot tri enote, ker enostavno mi je preveč toliko kruha. Kupila sem si ržen kruh, tistega kislega, ki pride pakiran v tankih rezinah...

Danes zjutraj sem za zajtrk jedla:

Jogurt (200 g) - več kot 1E, ker sem izpustila kategorijo maščobe (npr. skuto)
maline in črni ribez (200g)
Pšenični otrobi (25g) - v jedilniku, ki sem ga dobila piše, da bi lahko 3E, meni je 1E čisto dovolj, ker drugače ne morem vsega pojesti

Po zajtrku sem skočila na kratek sprehod in mela sem 5,3 mmol/l, kar je v primerjavi z včerajšnjim res velika razlika (7,9)
Sladkor si merim 3x na dan, po zajtrku, kosilu in večerji, pred obroki mi ni potrebno.

Za zajtrk bi lahko pojedla še 1E mesa, vendar meni to res ne paše in tudi količinsko ne morem toliko pojesti na dan. Mislite, da premalo pojem in da s tem spet škodim otroku, da dobi premalo hrane?

Pa še to - verjetno je res razlika, ali si sladkorni bolnik tipa 1 ali pa imaš NS. Meni je tudi zdravnica rekla, da bi morala sladkor spraviti pod 6,6 mmol/l.

Pa še nekaj glede hrane ... včeraj sem si kupila pirin zdrob in sem prebrala, da ga lahko skuhaš tako kot navaden zdrob, lahko na mleku ali pač na vodi... V knjižici ni navedena enota za to vrsto zdroba. Jaz Mislim, da bi bila 1E ca. 20g. Kaj ve pravite? Ste že poskusile ta zdrob? Jaz si ga bom privoščila za malico in dodala še 1E sadja.

Mejte lep vikend in hvala za odgovore.

(odgovor članu Katina)
Neposredna povezava do sporočila: 296
26.4.2008 17:53:36   
gaja27
Punce, mene pa tole zanima. Dve uri po kosilu (graham makaroni, zelenjava in ppiščanec popečen, solata) sem si pri tastu merila sladkor in je pokazal 4,7. To je ok, zanima pa me, al že to kaj pomeni. Npr, da pa le nimam NS (ker naj bi imela moteno toleranco, testa s 100 glujkoze mi pa še niso delali)?
Kaj mislite?  

(odgovor članu Nataan)
Neposredna povezava do sporočila: 297
26.4.2008 20:41:19   
Jo@n
Pozdravljene ta sladke!

Z Jakobom sva že od ponedeljka doma, ker pa se vse sprašujete, kako je z NS po porodu, naj vam napišem mojo izkušnjo...

NS sem krotila z dieto, 3 tedne pred PDP sem za las ušla inzulinuuser posted image  (Katini se ni uspelo izogniti), ker je dr. Tomažičeva očitno ocenila, da ni dovolj časa za uvajanje... Mi pa ni bilo treba tehtati količin (to se mi zdi cela znanost), prehrano sem prilagajala vrednostim sladkorja in se izogibala živilom, ki so ga preveč dvignila (kruh!!).

V P sem na planiran CR odšla z merilcem in v porodni sobi so bile vrednosti v mejah normale (ja, le kako naj bojo na tešče previsoke???; prenizke pri meni niso bile nikoli). Takoj po porodu so mi pričeli že na intenzivni meriti KS, ki je bil 3,7. Izmerili so ga tudi Jakobu, imel ga je 3,0. Na intenzivni, ko sem bila še na infuzijah, so mi ga merili še večkrat, pa je šel do 6,0 le po stečeni steklenici glukoze...

Z Jakobom je vse ok, tudi trebuščka nima, ocenjena teža je bila 4100g, dejanska pa 3870. Je pa poba velik, 55 cm,

Po prejemu "ta prave hrane" (goveja župca in 6 koškov belega prepečenca, mi je dan po porodu sladkor po mojih meritvah še vedno narastel do 9,2 in me je že malo skrbelo, da diabetes ne bo izzvenel, dr. pa so vsi zatrjevali, da je cukr ok. Seveda, ko so mi ga vdeno!!! merili na tešče. Samo kot kaže so hormoni dan po porodu še vedno delali svoje... zato vrednosti niso padle. Nadaljne meritve so bile malo čez  6, doma pa so padle na 4-5. Ob prehrani, ki bi mi v N vrednosti dvignile čez dovoljeno mero.

So mi pa v P ves čas dajali dietno hrano (svežega sadja, solate  in jogurtov mi res ni manjkalo...).

Kot kaže je bil moj sladkor zgolj nosečnostni, seveda pa se bo treba kolikor toliko zdravo prehranjevati tudi v prihodnje, da ne bomo na stara leta spet hodili po hodniku na Polikliniki v pritličju desno...

Želim vam uspešno spopadanje s cukrom, in da male cukrčke vse čimprej stisnete k sebi.

(odgovor članu Nataan)
Neposredna povezava do sporočila: 298
26.4.2008 20:49:43   
Jo@n
Gaja, 2 uri po kosilu ti meritev nič ne pove, meriti moraš 90 min po obroku. Izven časovnega okvira lahko vrednosti zelo padejo.

(odgovor članu Jo@n)
Neposredna povezava do sporočila: 299
1.5.2008 7:10:32   
Katina
Samsa, tudi meni se je začelo dogajat, da je vsa logika odpovedala. Takrat mi je dr. razložila, da ima pač moja trebušna slinavka prevelike potrebe po inzulinu, ki jih jaz z dietno prehrano ne morem več zagotovit. Še posebno, ker ne smem zmanjšat količine hrane.
lili3, me veseli, da nimaš toliko dela s tehtanjem in merjenjem kot me. Krasno, da ti vrednosti ne uhajajo user posted image .
Jaz imam dobre izkušnje s polnozrnatimi testeninami tako od Barille, Mlinotesta in še enega proizvajalca (SLO) pa se ga ne spomnim.

asra, ja čisto možno, da nas hoče dr. Tomaževič imet bolj na kratko. Taka taktika je čisto učinkovita in tudi če nam cuker kdaj res pobegne pravzaprav ni panike, razen, me se sekiramo.  Zanimivo je, da imam jaz "Dnevnik samokontrole" ,ki sem ga dobila v ambulanti. Taj vpisujem vse meritve, pa tudi število enot inzulina, ki si ga dajem.
Vanj mi je edukatorica (tako tam imenujejo tiste sestre, ki te izobražujejo) napisala dovoljene vrednosti pred oziroma po obroku, ki naj bi bile pred obrokom 5,5 in po do 6,6, razen pred spanjem od 6-7 (takrat mi ni treba opravljat meritev, tako da ne vem kakšen cuker imam takrat). Nazadnje mi je dr. Tomaževič rekla, da si moram za 2 enoti povišat dozo inzulina, če vrednosti po obroku 2x presežejo 6 user posted image (ne 6,6!).
Hkrati s to knjižico sem dobila tudi list diete, ki sem si ga mogla skopirat in vsak dan vpisujem kaj jem in koliko. Najbolj zanimivo je, da se mi radi pojavijo ketoni v urinu, če pri povečerku izpustim maščobo 2-3x.

Tudi jaz sem dobila še eno knjižico (Pomen OH pri urejanju sladkorne bolezni), ki je pa ne uporabljam in sem čisto pozabila nanjo user posted image .

Hvala za info glede zniževanja kalija. Jaz mislim, da 2 meseca inzulina še ne bosta imela bistvenega vpliva na kalij. Še posebno, ker upam, da se me drug teden usmilijo in dobimo user posted image .

Nataan, veš, jaz se količin kar držim, na začetku sem kdaj komaj vse pojedla (občasno tudi kaj izpustila) zadnje čase pa me daje lakota user posted image . Glede manjših količin si jaz nisem preveč upala tvegati, ker se je to poznalo na ketonih in še najlažje je bilo, da sem upoštevala vse predpisano in nisem imela težav. Pirinega zdroba tudi v drugi knjižici nisem našla, vednar ti lahko za orientacijo povem, da je 1E pšeničnega zdruba 20g (sorovega) in 1E ječmenovega zdroba 25g.

gaja27, tako kot ti je rekla jo@en, se sladkor meri 90 minut po obroku in že 15 minut razlike je veliko.

Jo@en, pozdravljena user posted image user posted image user posted image . Hvala za tvojo izkušnjo po porodu. Tudi jaz bom imela merilec s seboj in sama nadzirala vrednosti (upam, da mi ostane kaj listkov). Krasno, da se ti vrednosti sladkorja normalizirajo. Me prav zanima, ali bodo tudi meni dajali dietno hrano ali ne. Ti si namreč prišla z intenzivne na oddelek, jaz pa ne bom.

Tudi jaz si želim, da bodo moji obiski na Polikliniki kmalu preteklost, ker mi tole ubadanje s hrano res preseda. Čeprav se zavedam, da bo potrebno tudi po porodu zelo pazit kaj in kako jem. Upam, da se mi bo ta izkušnja tako vtisnila v spomin, da bom večino časa upoštevala zdravo prehrano.

Drugače pa lepo uživajta z Jakobom, ki je pravi korenjak!

(odgovor članu Jo@n)
Neposredna povezava do sporočila: 300
Stran:   <<   < Prejšnja stran  10 11 [12] 13 14   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  10 11 [12] 13 14   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...
To je 20 najhujših bolečin. Je porod med n...
Strokovnjaki britanske Nacionalne zdravstvene službe so naredili seznam najbolj bolečih stanj, ki jih človek lahko doživ...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?