nejcko
|
Nisem imela namena odgovoriti, ker nimam osebnih izkušenj, ampak bom vseeno - vera, moja tema Ne bom se spuščala v sodbe, kdo zdaj pri vama bolj "krši" dogovor, nekako sem razbrala, da ga itak oba oz. ga oba niti ne. Praviš, da ne on ne ti nista institucionalna vernika; to je zelo velika prednost za nevtralno vzgojo, ki jo želita. Meni se zdi super, da otroka seznanita s kulturo (vera, muslimanska ali katoliška, je pač tukaj nerazdružljiv del narodnostne kulture), ki ji pripadata ter seznanita otroka s prazniki, ki jih praznujeta po neki družinski in/ali narodnostni tradiciji. Kot je že ena napisala, je to za otroka super, saj nenehno nekaj praznuje in se nečesa veseli - mar ni to super? vsaka tretja beseda je "Isusek!", čeprav pri mojih ni nobenih slik od Isusa, ali Marije na stenah....pa vedno po obisku mi teži da o tem, kako bo najina hči ko bo spregovorila, bo po obisku začela govorit o Isusu in podobno Ja, in? Ga bo pač omenjala. Tudi jaz ga kar precej omenjam, pa se en smatram za institucionalno kristjanko - frazeologija pač, ki jo vsakodnevno poslušam v okolju, v katerem živim. Če bi živela v islamskem svetu, bi pa Alaha omenjala, verjetno. Dejstvo je, da je Bog en sam. Eden in edini. Naj ga imenujemo Jezus, Alah, Jahve, Šiva ali žnjlb, je še vedno en sam. Eden in edini. Kakor je pač ena ena, uno=ena, one=ena, jedan=ena ... neglede na poimenovanje, boš povsod po svetu za izraz 1 dobil točno in samo eno (jabolko). In če Bog res je (v kar tudi sama verjamem, da je), me bo uslišal neglede na ime, s katerim ga bom poklicala ali imenovala. Ker če je Bog vsemogočen, ni vrag, da me ne bi razumel, pa če molim očenaš ali se priklanjam k tlom ali butam z glavo ob steno. Torej, to da sta "osvobojena" institucionalizirane vere, se meni zdi fajn. In na tak način lahko vsi skupaj, ne samo vajina hči, v imenu Boga (enega in edinega) ali medkulturnega dialoga ali medkulturne strpnosti ali v imenu slovenskega naroda barvate jajca z veliko noč in postavljate smrekico za božič, kakor se lahko v imenu Boga (enega in edinega) ali medkulturnega dialoga ali medkulturne strpnosti ali npr. bosanskega naroda veselite bajrama (žal obredja ne poznam). In se imate fajn. In še napotek: otroka le vzgajajta v "verskem" duhu: tako pri katolikoh kot muslimanih veljajo iste zapovedi: ne kradi, ne laži, ne ubijaj, spoštuj očeta in mater in v končni fazi imenuj enega BOGA (ki ima na nesrečo vseh Zemljanov več imen, kot je v resnici potrebno)!
|