Gina
|
Čupka, poglej, če je otrok to naredil prvič, če sicer tega ne dela, potem bi bila tudi jaz kot mama ogorčena in bi se sigurno pogovorila z vzg. o tem, da se to ne sme zgoditi nikdar več pod nobenim pogojem. Če pa ima otrok s tem težave in če ga tega ne morete odvadit, potem pa bi se šla tja pogovorit o tem, kako naj skupaj rešimo težave, povedala bi vzg. da ne odobravam tega, kar je naredila, da mi je hudo, ker tudi njej povzroča težave, ter bi jo vprašala kaj še ona predlaga, da skupaj ukrenemo, da bo vsem skupaj lažje - predvsem pa, da bo otrok pomirjen in srečen. No, tako bi jaz naredila. A veš, mogoče sem res preveč hudih reči videla v življenju in najbrž me asociira vsaka reč na kaj. V tvojem konkretnem primeru se mi je odvrtel film enega fanta, (mama psihologinja), ki je v primeru, ko ni bilo tako, kot si je zamislil, eksplodiral. Doma so ga zaprli v sobo, da se je počasi pomiril. Veliko so se menda pogovarjali, samo on ko ga je prijelo, ga je prijelo. Saj nikdar ni bilo posledic, razen da je ropotal v svoji sobi, dokler ga ni minilo. Starši so zagovarjali, da ne bodo povzdignili glasu, še manj seveda tepli, vendar niso niti uveljavili posledic. Ničesar, razen ohladitve. So rekli, da kazen pri njem ne deluje. (morda zato taka asociacija na tvoj post, vendar oni po moje niti probali niso, glede na videno, kaj je otrok zganjal). V šoli ga je včasih prijelo in metal je stole po učilnici. Kake 3x je metal mize. Morala sem evakuirati cel razred večkrat, da ni koga zadelo, ker ni nehal in ni nehal. Mama je rekla, da moramo razumeti, da rabi skuliranje, vendar v razredu nimaš sobe, kjer bi se ohladil, poleg tega je bil prevelik, da bi ga mi lahko kam odnesli. Ogrožal je ves svet okoli sebe ves čas, dokler je bil na šoli. In nihče ni nič mogel. Bil je zaščiten kot kočevski medved. Enkrat ga je kasneje na nekem taboru ena učiteljica dobesedno ko je metal reči, odnesla fizično, večjega in močnejšega kot ona, ven od ljudi, tolk ji je prekipelo, kaj bo ostalim naredil. Celo ko je vrgel stol iz nadstropja,.....hvala bogu ni nikogar ubil, zato jo je odnesel se mi zdi da samo z opominom. Kaj je iblo kasneje hvala bogu ne vem niti nočem vedeti. Hočem ti povedati, da je reči treba urejati, dokler je otrok majhen, ker kasneje je prepozno. Vzgoja je huda reč, otroci so različni, ne učinkuje vedno tisto, kar pišejo knjige. Pa ne govorim o eni čez rit, niti o prskanju, ampak zgolj o posledicah, ceni, ki mora biti učinkovita. Najti jo moraš pa sam, ker ni univerzalna za vse. Mi je pa še ena zanimiva reč, ki se ne nanaša na tale post, ampak na splošno. Tisti starši, ki najbolj zagovarjajo nenasilje, se pravi zelo orto, niti če je otrok v nevarnosti pa bi ga morda lahko avto povozil zaradi njegove objestnosti, ga ne smeš v afektu čez rit, niti ne smeš povzdignit glasu, ....taki načeloma tolerirajo daleč največ nasilja od svojih otrok v praksi. Se pravi ne zdi se jim tolk grozno, če je njihov otrok nasilen, zmanjšujejo pomen tega, tolerirajo mnogo več od vseh ostalih staršev. Čupka še enkrat, jaz o tvojem otroku ne morem soditi, ker ne poznam situacije. Vse, kar sem pisala o nasilnih otrocih, je napisano načeloma o nasilnih otrocih, mogoče tvoj sploh niti od daleč ni tak, pojma nimam, ne morem vedeti. Naredila pa bi tako, kot sem v prvem odstavku tega posta napisala.
|