|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Kaj je žensko delo?
25.2.2008 13:36:18   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica
Nič ni žensko delo. Je delo posameznika, neglede na spol, z namenom omogočiti lepo življenje za vse v neki skupnosti. Glede hišnih opravil pa so GOSPODINJSKA dela. Vsak prispeva tisto in toliko kot zmore in najbolje zna, zato, da imamo vsi skupaj kot družina nekaj od tega. In nobeno delo ni več vredno od drugega.

Se podpišem.

Največja zabloda je enakopravnost spolov. Tega ni in nikoli ne bo. Razen če bodo kdaj moški rojevali. Takrat bi šele lahko govorili o enakopravnosti spolov in ne delitvi vrst del. Ker ne gre za to kdo je višje ali nižje, pomebnejši ali manj pomemben. Gre za to, da sta spola različna in v tej svoji različnosti lahko vsak prispeva svoje k boljšemu skupnemu življenju.

Če žena rajši pospravlja kot kuha in če mož rajši kuha kot pospravlja, zakaj bi o tem razpravljali in si metali počez kaj kdo dela.

Mislim, da je bolj problem v tem, da eden dela drugi pa leži ali kolovrati okoli. To pa ni zaradi delitve del ampak je zaradi lenobe.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
25.2.2008 13:36:35   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: TIA22
Mislim, da nebi smelo obstajati moško in žensko delo.

Se strinjam. In potem kar izvoli. Delaj na bajti, polagaj izolacijo, ...., nadziraj izvajalce, sproti prilagajaj in usklajuj,... Kar izvoli.
Aj, pa kar izvoli iti malo posekat v gozd. Pa izvoli razmišljat o materialu in količinah, naročanju in dostavi. Pa tudi izvoli popravit avto, kolo, vrata,....

Lepo je govoriti, da ni razlike, dokler imate v mislih samo gospodinjska opravila. Dokler govorite samo o opravilih, ki jih same delate.

No, jaz delam vse zgoraj našteto. Pa zraven še pucam, peglam, kuham... In isto dela moj mož. Tisti ki prej pride, ima čas, bolje zna neko stvar narediti... Živiva v hiši.

(odgovor članu tehnofil)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
25.2.2008 13:38:36   
Anonimen

Mislim, da je bolj problem v tem, da eden dela drugi pa leži ali kolovrati okoli. To pa ni zaradi delitve del ampak je zaradi lenobe.

Te moram še enkrat citirat user posted image . To je to, ja, en dela, drugi opazuje strop user posted image . Tu je problem.

(odgovor članu tehnofil)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
25.2.2008 13:41:18   
lukec

Se strinjam. In potem kar izvoli. Delaj na bajti, polagaj izolacijo, ...., nadziraj izvajalce, sproti prilagajaj in usklajuj,... Kar izvoli.
Aj, pa kar izvoli iti malo posekat v gozd. Pa izvoli razmišljat o materialu in količinah, naročanju in dostavi. Pa tudi izvoli popravit avto, kolo, vrata,....

Lepo je govoriti, da ni razlike, dokler imate v mislih samo gospodinjska opravila. Dokler govorite samo o opravilih, ki jih same delate.

In tega naj ženske ne bi zmogle al kaj? Razmišlajt o materialu in količinah pa naročanju in dostavi...? Kaj pa je v tem tako moškega? Kaj pa tiste, ki nimajo nobenga deca pri roki pa stvari speljejo kot je treba?

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 29
25.2.2008 13:44:04   
Anonimen
In tega naj ženske ne bi zmogle al kaj? Razmišlajt o materialu in količinah pa naročanju in dostavi...? Kaj pa je v tem tako moškega? Kaj pa tiste, ki nimajo nobenga deca pri roki pa stvari speljejo kot je treba?

No sem se s tem"ukvarjala", k je bil moj bolan in je bila nuja - v bistvu raje likam in perem, kot pa da se zafrkavam s tistimi zadevami... Nekak sam takrat lahko vsaj malo možgane na pašo...

(odgovor članu lukec)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
25.2.2008 13:44:08   
lukec

S tem pa se seveda strinjam, tako pa ne gre.
Glede moči bi rada dodala še to, da ta ni vedno na strani moških. Poznam kakšnega, ki niti ne dvigne toliko, kot jaz prinesem iz trgovine v eni roki.

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu lukec)
Neposredna povezava do sporočila: 31
25.2.2008 13:47:20   
Anonimen
Čistilka

(odgovor članu lukec)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
25.2.2008 13:47:37   
TamaraJ

Ja, nekatera dela pač ne dela ženska (razen izjem, o katerih potem objavijo članke v lady, Jani,...) in nekaterih ne dela moški. Še vedno se ločimo med seboj, predvsem fizično. Saj jaz tudi npr. razderem likalnik in ga popravim.. pa vtičnice montiram, pa še marsikaj. Ampak v tem uživam btw. Drv pa ne cepim in tudi na streho ne plezam npr. dimnika spucatuser posted image . In ne pričakujem, da bo moj likal npr. Mi pa pomaga rožice presajat user posted image
Prav je, da si med seboj pomagamo. Ampak nekatera dela opravljam samo jaz in nekatera samo on. Tak jeuser posted image

Amor Omnia Vincit

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 33
25.2.2008 13:53:26   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Detece

No po pogovoru z mojim user posted image  Vam moram zastaviti naslednje vprašanje: Kakatera dela (v gospodinjstvu, v hiši) so po Vašem mnenju ženska dela?

Aja, aj, doma je bilo mišljeno, nisem vsega prebrala. No, saj tudi zdaj nisem,upam, da bo zadela. Se bom osredotočila na tale odstavek.

Torej, ni dolg tega, ko sem nekje prebrala, da je kar v redu za zakon, če se deli na ženski in moški del, v tradicionalnem smislu. Saj je že fajn, da moški tudi kaj postori v gospodinjstvu, nima čisto nič proti, ampak da sta pa vlogi totalno zamenjani, pa menda ni dobro. Zdaj se ne spomnim več, kje sem to prebrala, ampak vem, da se mi je zdelo v redu in čisto razumljivo.

(odgovor članu Detece)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
25.2.2008 14:00:17   
taja27
Čistilka

Ni res!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 35
25.2.2008 14:02:58   
Pajaca
Res ne vem kaj je tako težkega razmišljat o količinah pri gradnji hiše???

V čem je problem usklajevanja in nadziranja delavcev?????

To pa res ni nič težkega.

Ne rečem, če bi bilo rečeno prenašati 50kg težke žakle cementa, ker pač fizično to nisem sposobna narest. A rečmo moj ni fizično sposoben zamenjat žarnice v svojem avtu, ker ima prevelike roke.

Ženske zmoremo marsikaj. Razbit robnike okoli hiše z macolo, prenovit same celo stanovanje, da bo primerno za bivanje, sešravfat pohištvo, prebelt stene, snet okna in jih prebarvat, popravt odtoke v kuhinji, spraznt greznco, prestavt peč, da se lahko kuriš na olje če si prej na drva..... tud dopovedat enmu nadzornemu (kdo mi je dal tak naziv???), da se lesena panoramska stena nikakor ne sme ubetonirati......

Halo!!!! Tu pa res ni nobenega problema. Nardiš pa je,

ampak ko je treba pa kuhat... no to pa priznam, to je moško delo. Ste dost boljši kuharji kot me.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 36
25.2.2008 14:49:20   
tehnofil
Draga Pajaca.
Ne govorimo o tebi ampak o večini. Če znaš z macolo razbijat ne pomeni da to velja za vse ženske. Kar pa se tiče nadzora ne gre za težo ampak za znanje, ki na začetku izgleda enostavno a zafurane stvari v gradnji se najtežje popravljajo in praviloma z velikimi stroški. Malo si preberi po forumu ko jamrajo da so jim naredili kopalnico brez odtoka. Ampak ne gre samo za eno stvar. gre za mnogo stvari in stvarčic naenkrat. Dobro, če si iz foha. Ampak govorimo o večini.

(odgovor članu Pajaca)
Neposredna povezava do sporočila: 37
25.2.2008 15:05:12   
Detece

Draga Pajaca.
Ne govorimo o tebi ampak o večini. Če znaš z macolo razbijat ne pomeni da to velja za vse ženske.

Tudi me smo govorile o večini moških, ki nimajo ali pa neznajo delat nič drugega kot ženska. Ali o času kadar moški ne počne "moških" opravil.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 38
25.2.2008 15:06:04   
srki
IZVIRNO SPOROČILO: Pajaca

Res ne vem kaj je tako težkega razmišljat o količinah pri gradnji hiše???

V čem je problem usklajevanja in nadziranja delavcev?????

To pa res ni nič težkega.

Ne rečem, če bi bilo rečeno prenašati 50kg težke žakle cementa, ker pač fizično to nisem sposobna narest. A rečmo moj ni fizično sposoben zamenjat žarnice v svojem avtu, ker ima prevelike roke.

Ženske zmoremo marsikaj. Razbit robnike okoli hiše z macolo, prenovit same celo stanovanje, da bo primerno za bivanje, sešravfat pohištvo, prebelt stene, snet okna in jih prebarvat, popravt odtoke v kuhinji, spraznt greznco, prestavt peč, da se lahko kuriš na olje če si prej na drva..... tud dopovedat enmu nadzornemu (kdo mi je dal tak naziv???), da se lesena panoramska stena nikakor ne sme ubetonirati......

Halo!!!! Tu pa res ni nobenega problema. Nardiš pa je,

ampak ko je treba pa kuhat... no to pa priznam, to je moško delo. Ste dost boljši kuharji kot me.

Dobra si ti, da ti res vse to uspeva. meni ne. In si ne želim. Ne vem no, jaz niti pomislim ne, da bi šla sama okna ven zmontirat in potem nova not dat. Jaz ne, majster, ki bi ga plačala, pa ja. Ala ti vera, če vse to znašuser posted image .

(odgovor članu Pajaca)
Neposredna povezava do sporočila: 39
25.2.2008 15:06:07   
Gina

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica
Nič ni žensko delo. Je delo posameznika, neglede na spol, z namenom omogočiti lepo življenje za vse v neki skupnosti. Glede hišnih opravil pa so GOSPODINJSKA dela. Vsak prispeva tisto in toliko kot zmore in najbolje zna, zato, da imamo vsi skupaj kot družina nekaj od tega. In nobeno delo ni več vredno od drugega.

Se podpišem.

Največja zabloda je enakopravnost spolov. Tega ni in nikoli ne bo. Razen če bodo kdaj moški rojevali. Takrat bi šele lahko govorili o enakopravnosti spolov in ne delitvi vrst del. Ker ne gre za to kdo je višje ali nižje, pomebnejši ali manj pomemben. Gre za to, da sta spola različna in v tej svoji različnosti lahko vsak prispeva svoje k boljšemu skupnemu življenju.

Če žena rajši pospravlja kot kuha in če mož rajši kuha kot pospravlja, zakaj bi o tem razpravljali in si metali počez kaj kdo dela.

Se podpišem pod oba posta. Predvsem se mi zdi, da nekatere moška dela čist ignorirate in se vam zdijo čist b.v. Meni so ta dela odvratna in se jih ne dotaknem. Zato sem resnično neskončno vesela, ker ima moj strašen smisel zanje. Spoštujem njegov delež, ki ni majhen. Naredi čist vse okrog tega in to je pri obnavljanju hiše res ogromen zalogaj. Zato se tudi s tem postom strinjam:

Pri nas delam jaz bolj "ženska" dela zato, ker mi tako bolj paše, moj pa bolj "moška" dela zato, ker mu tako bolj paše. Vsekakor pa oba delava več ali manj reči, ki nama bolj ustrezajo in oba delava veliko. Jaz npr. skoraj nikdar ne peljem otroke k zdravniku, ker mi je to res nekaj najbolj strašnega v življenju, pa tudi razvažam jih redko, moj pa skoraj nikoli ne zloži posode v stroj, ker mu je to res zoprno. Ampak to ni tako važno, važno je, danama ustreza, pa kakorkoli že.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 40
25.2.2008 17:02:30   
SpeliG
Moj je bolj tehničen tip, popravil ti bo vse možno in nemožno, kar tudi ful rad dela. Ker živiva v hiši se najde kar precej "moškega" (?!) dela, razen tega je njegov delovnik daljši od mojega. In potem seveda začnem kuhat ko pridem prva domov, naj njega čakam?
Sicer pa riba tla, sesa, čisti za mačko in psom, obeša perilo in odkar imava pomivalca celo skoraj vedno zadane kam sodi umazana posoda...
Ker je avtomehanik ne rabim poudarjat da se v ponedeljek proti službi vedno peljem v brezhibnem avtu, ki je tudi čist in natankan.
Kuham praviloma jaz, posodo pomiva stroj, tako da ni panike.
Je pa res, da kadar naredi nekaj kar se mu zdi moje delo (mislim da je Karin tut to omenila...) npr. likanje, bi najrajši dobil kakšno priznanje za požrtvovalnost in trud.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 41
25.2.2008 17:07:09   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: taja27

Čistilka

Ni res!

Ja no, jaz še nisem srečala moškega, ki bi opravljal delo čistilke. Službeno, sem tu mislila.

Pa nisem še videla ženske, ki bi bila cestarica.  V smislu, da bi pometala ceste, ne ono drugo.

(odgovor članu taja27)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
25.2.2008 18:47:27   
lelaval
Pri nas je vse delo naše - ker zdaj že večjadva otroka tudi kaj postorita (no, z najmlajšo pač porabiš več časa, kot sam user posted image ). Edino tuš kabine se še ni spomnil sam čistit - a, če bi mu rekla, bi šel. Tako zunaj, kot notri delava oba vse.

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 43
25.2.2008 19:05:13   
marcela
Od tako imenovanih ženskih del še nikoli ni zlikal, sicer pa občasno skuha, posesa, se ukvarja z otroci, sicer pa če nima nobenega moškega dela okrog hiše ali znotraj popravila, opravlja najljubše moško delo na kavču ležanje z daljincem v rokah. Je pa več v službi kot jaz, pa spomladi in poleti ima kar nekaj dela okrog hiše, no pozimi pa pač malo več počiva.

Počni kar ti je volja, le poskrbi , da s svojimi dejanji ne prizadaneš drugih

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 44
25.2.2008 19:17:06   
taja27
IZVIRNO SPOROČILO: taja27

Čistilka

Ni res!

Ja no, jaz še nisem srečala moškega, ki bi opravljal delo čistilke. Službeno, sem tu mislila.

Pa nisem še videla ženske, ki bi bila cestarica. V smislu, da bi pometala ceste, ne ono drugo.

Splišni, verjetno je tvoje 'gibanje' omejeno predvsem na Slovenijo ... ker kamorkoli grem, je povsod več čistilcev (letališča, hoteli, želežniške postaje, bolnice, domovi za ostarele ...) kot čistilk. In meni ni resnica tako majhna, kot so majhne meje naše lepe Slovenije.
Drugač pa, v našem kraju je 'cestarica', ki pometa ceste ... pa so moški kolegi tolko prijazni do nje, da res bolj ali manj pometa, težja dela pa opravljajo oni.

(odgovor članu marcela)
Neposredna povezava do sporočila: 45
25.2.2008 19:32:02   
Putka
IZVIRNO SPOROČILO: marcela

Od tako imenovanih ženskih del še nikoli ni zlikal, sicer pa občasno skuha, posesa, se ukvarja z otroci, sicer pa če nima nobenega moškega dela okrog hiše ali znotraj popravila, opravlja najljubše moško delo na kavču ležanje z daljincem v rokah. Je pa več v službi kot jaz, pa spomladi in poleti ima kar nekaj dela okrog hiše, no pozimi pa pač malo več počiva.
user posted image Aja, pozimi lenari kot medvedi?

Jaz vidim problem v tem, da veliko moških ni živelo samostojno. Prej so jih mamice rihtale, zdaj jih pa žene/punce. Moj je živel par let čisto sam, pa je skuhal, pomil, opral.. Če jim ni treba, se ne bodo lotili gospodinjskih del.

Pri nas doma sta oba starša enako delala, pač tisto kar je imel kdo rajši. Fotr je likal in kuhal, mami bolj ostalo. Tast pa živi v all inclusive hotelu, ker žena naredi vse namesto njega in ji očitno že paše tako.

(odgovor članu marcela)
Neposredna povezava do sporočila: 46
25.2.2008 19:32:47   
dulcinea

Jaz skoraj vse to počnem. In če on raje kuha, kot jaz, in mene tako "moško" delo veseli, zakaj ne bi?

-----------------------------------------------------------------
Otroci so vredni najboljšega, ker so otroci in iz nobenega drugega razloga. Svoje dostojanstvo in svojo vrednost imajo preprosto zato, ker so.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 47
25.2.2008 20:02:20   
Anonimen
Kakatera dela (v gospodinjstvu, v hiši) so po Vašem mnenju ženska dela?

Piljenje nohtov.

(odgovor članu Detece)
  Neposredna povezava do sporočila: 48
25.2.2008 20:09:42   
Rubin.
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Kakatera dela (v gospodinjstvu, v hiši) so po Vašem mnenju ženska dela?

Piljenje nohtov.

Samo sebi, ali njemu tudi? user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 49
25.2.2008 20:57:10   
Kaliope
tudi meni se zdi delitev na ženska in moška dela neumna ... in sploh izjave, da je kateremu kaj izpod časti ... ne rečem, če nekatera dela eden ali drugi fizično ni sposoben naredit ... ampak vsi tisti argumenti, da tip pač žarnico zamenja in omaro sestavi pa avto šraufa, ženska naj pa lika, pere, suši, kuha, čisti, nakupuje hrano, skrbi za otroke, misli na vse pomembne dogodke, vlaga, dekorira, preureja, izbira vse, kar je treba imeti v hiši, skrbi za hišne ljubljenčke itd itd --> kolikokrat dnevno je treba žarnico ali pa avto popravit?!? In koliko krat vsa "ženska dela"? Ne me basat no ... kot je že bilo zapisano - vsak naj po svojih najboljših močeh prispeva k skupnosti, ne glede ne delo ... je pa tudi drugače, če imaš kmetijo ali večje posestvo, seveda ... ampak največkrat (kot slišim) imajo takšne neumne argumente ravno dedci, ki živijo v bloku ali pa ki jim je v hiši edina zunanja potreba to, da pokosijo 2x2 m tratice.
Moj, hvala Bogu, nima nobenih komplekov do nobenega dela - kuha veliko boljše in posledično tudi zelo veliko več kot jaz, tudi z likanjem ima več potrpljenja, ob tem je pa izredno "handy man" tip in ni stvari, ki je ne bi znal popravit ali naredit ... tako da delama po principu jaz to, ti to ...

(odgovor članu Rubin.)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

ime za fantka
markicaa

Katero ime vam je bolj všeč?

Ožbi (12%)

Bit (1%)

Liam (28%)

Maj (59%)

Število vseh glasov: 601

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!