Raho
|
IZVIRNO SPOROČILO: srilanka IZVIRNO SPOROČILO: saline Nihče ni proti CR, če je ta indiciran, oziroma, da se izvede, ko je to potrebno, da se preprečijo hude komplikacije pri mamici ali otročku. Nikakor pa ni CR poseg, ki bi ga izvajali kar tako, saj obstaja veliko tveganje za mamico (anestezija) , še bolj pa je ogrožen otrok. Otroci, rojeni s CR nimajo stimulusa za vdih, tako kot tisti, ki so se spuščali po porodnem kanalu, in jih je treba velikokrat predihavati (beri oživljati), preden sami zadihajo. Zato pa je pri porodu s CR vedno prisoten tudi pediater, kar za normalen naravni porod ne velja. Cr je predrag, da bi ga kar tako izvajali, pa tudi je operacija. A spet je razlika v cr v mb in fb. V mb ne dajejo spinalne analgezije in dajo polno narkozo, medtem ko polne narkoze v fb ne dajejo, ampak priporočajo spinalno, ker je boljša za mamico in dojenčka. Poleg tega je tako omogoče prvi podoj,... joj, pa o vsem tem smo že toliko pisali.Pa tudi v fb se ne čaka tako dolgo. Moje dete je imelo obseg glavice 38 in sem imela cr (priporočan), v mb mi obsega glavice niso niti merili in mi zaradi tega ne bi šli delat cr. No, jaz sem imela CR v MS. In spinalno analgezijo dajo samo, če ni nobene kontraindikacije - jaz sem imela težave s pritiskom in hrbtenico celo nosečnost in se zdravnica ni strinjala s spinalno analgezijo. In v MS so mi omogočili prvi podoj - v operacijski; je pa res, da sem imela fantastičnega anastezista (dr. Lansak), ki je poskrbel za to, da sem bila uspavana le 15 minut. Prvič pa sem imela urgentni CR. Prav tako v MS. Moje osebno mnenje pa je takšno: Menim, da je najpomembnejše pri porodu to, da G. in babici zaupaš. Jaz sem že drugič rodila v MS in sem bila tako z odnosom kot s strokovnostjo več kot zadovoljna. Če pa se nekatere odločijo za porod v Fb - sama sem bila tam na NS - naj se, za to, da pa niso plačevale pa niso krive same, amak sistem - saj pa so na ZZZS videli, da so rodile v FB (takrat naj bi bili pristojni pač naredili rez, ne pa da so sedaj naenkrat začeli skakati - ene pa so tam rodile že pred dvema letoma ali pa še več nazaj). Res je, da so vsi prijazni (še posebej dr. Miglar, ki jekljub operaciji počakal, da se je prepričal, da res obvalava nemško), vendar je tudi v MS bilo tako že prvič, sedaj v drug, ko je nova porodnišnica, pa je še boljše. Sicer pa - vsake oči imajo svojega malarja. Se pa vidi, da je polna luna:)
|