bumerang
|
Ja, only_me, strašno stram me je, ker si upam prekiniti kreganje in blatenje z neko malo bolj konstruktivno debato. Pravzaprav se posipam s pepelom! Glede na to, da so ostale teme tako puristično čiste, si kaj takega bogokletnega res ne bi smela privoščiti. ****, tudi jaz sem si vzela malo več časa. Prebrala pa sem te že včeraj navsezgodaj zjutraj preden smo odrinili na smučanje. Ker potrebujem za zapis svojih misli malo več časa in predvsem mir. Ja, res je. O Islamu in muslimanih sem govorila na splošno neglede na kraj na svetu oz. državo, ki sem jo obiskala, saj o tem je bil govor, ne? O ženskah muslimankah in o položaju žensk muslimank v primerjavi z ostalimi ženskami. S tem, da sem jaz pod "ostale ženske" mislila ženske, ki so neobremenjene z vero oz. tiste, ki so (kvazi)kristjanke. Kvazi pišem zato, ker se krščanstvo v zahodnem svetu večinoma odvija res kot kvazi. Vzameš to, kar ti paše, ostalo opustiš oz. ignoriraš. Po prebiranju tvojega foruma (mimogrede - zelo zanimiv, škoda, da ne napišeš še kaj več, sploh o vsakdanjem življenju in načinu življenja in o tvoji osebni poti, me res firbec matra) sem ugotovila bistveno razliko med nama. Ti si bila vzgojena že od mladih nog, ali pa si čutila potrebo, v veri in se potem tudi v njej iskala. Mene nobena od ver ni nikoli fascinirala v celoti, kot otrok sem bila vzgojena v ateista, vendar v spoštovanju do vseh religij, kasneje sem se bolje spoznala z budizmom, Islamom nikoli, ker se mi je vedno zdel preveč temačen in zatirajoč. Nisi se našla v krščanstvu, ker si ga pač občutila kot zlaganega. Glede na to, kar zadnje čase beremo v raznih knjigah, bi si upala trditi, da to ni tako daleč od resnice. Pa tudi vsakdanje življenje nam to potrjuje. Ampak veš, z Islamom je enako. Eno je teorija, drugo je praksa. Ti teorijo dobro poznaš in tudi živiš, o praksi pa si zagotovo slišala in jo tudi videla. In prav ta razlika je to kjer ti oporekam. Koran je res že lepo napisan ampak kaj to pomaga milijonom ženskam po svetu, ki so zatirane in mučene? Ker procentualno gledano, je takih žensk neprimerno več kot tistih, katerih možje upoštevajo Koran tako kot je bil mišljen. In tu pridemo do razlik v "zahodnem" svetu. Ženska v zahodnem svetu, ki ni zadovoljna s svojim življenjem in je ekonomsko neodvisna od svojega moža, lahko TEORETIČNO svojega moža nekam pošlje in zaživi drugače, muslimanka večinoma ne more, ker jo v tem omejuje vera. Ali z zakoni, ki ji tega ne dovoljijo, ali morala, javna ali njena lastna, ki ji tega ne dovoli. In to je point vsega mojega pisanja. Vera, tako ekstremna in tako izvajana, da se ji slepo sledi brez da bi premislil z lastno glavo. Po branju tvojega bloga vem, da me ne boš razumela. Imaš pregloboko potrebo po veri, vse življenje si se iskala in videla samo v okrilju neke vere in se našla v Islamu. Vesela sem zate, da te to osrečuje in da si se končno našla. Ampak veš, nekatere ženske (ker o ženskah gre debata) nimajo sploh nikakršne potrebe po veri, z mano vred. Kar ne pomeni, da ne verjamem v nekaj, kar je nad nami in močnejše od življenja samega. Ampak to, kar zame pomeni verjeti, ni v nobeni povezavi z nobeno od ustvarjenih ver. Ker zame so samo umetni stvor peščice ljudi, ki so si na tak način želeli pridobiti oblast. In jo tekom stoletij tudi obdržali. Zato me noben "izem" ne fascinira tako, da bi svoje misli podredila do stanja: "Če tam tako piše, potem tako mora bit." In če že upoštevam katerega od izmov, sem za oportunizem. In si od vsake vere vzamem to, kar meni ustreza. Nikakor pa se nisem pripravljena podrediti nečemu, s čemer se ne strinjam in je v nasprotju z mojim razumom. Ampak jaz si to lahko privoščim, množica muslimank (če do tega sploh zaradi prežetosti z javno moralo sploh pridejo) pa ne. Ti sicer praviš, da nimajo nobene potrebe po tem. Ja, nimajo, ravno zato, ker so gor tako rasle. Ampak jaz jih pa imam in verjamem, da če bi bila zdaj prisiljena živeti skladno z islamskimi načeli, bi hudo trpela. Grem še korak naprej. K zadnji moji misli. Torej: zapisala sem že, da je Koran lahko sicer fajn zapisan (ne vem, nikoli ga nisem brala, ker me nikoli ni zanimal) ampak izvaja se pa že ne tako. V veliki meri in v večini primerov. V teh primerih seveda nastradajo ženske, ne moški. Le zakaj? Zato, ker so ekonomsko od njih odvisne. Če bi se ženske izobraževale in zaposlile in, če sem lahko malo ironična in povzamem sklop misli , same brisale svoje šipe, potem bi bilo veliko več možnosti za to, da bi se Koran izvajal tako kot je zapisan. Ker bi imele dejansko oblast v svojih rokah, ne pa samo teoretično. Zdaj grem pa še enkrat tvoj post prebrat, da vidim, kaj vse sem izpustila. 1. Ja, seveda govorim o muslimanih in ne o Arabcih. Kot rečeno sem debato razumela kot razliko med položajem žensk muslimank in žensk "zahodnega sveta". In ko govorim o muslimanih, govorim tako o afriških kot o azijskih, oboje sem spoznala in videla večkrat na lastne oči. 2. Se strinjam glede tega, da sodim o muslimanskem narodu po njegovi veri. Ampak bog pomagaj, saj narod živi prežet s to vero in vsi jo izražajo do skrajnosti. Jaz v Egiptu ne vidim zmernosti, vidim samo osebe, ki živijo tako kot jim vera zapoveduje ali pa kot si jo sami predstavljajo. V Sloveniji pa vidim osebe, ki živijo po lastnem prepričanju neglede na to, kaj vera pravi. Vzamejo to, kar jim paše, ostalo izpustijo. In zaradi tega niso ne kaznovani ne izobčeni. In seveda sodim tudi vero po narodu. Ker če vera ne dovoli, da narod živi človeku dostojno življenje, in je tisti, ki to poskuša storiti, kaznovan, potem to ni človeška vera. 3. Ne, agresija ni stvar vere. Ampak agresija nad žensko se v muslimanskih državah izvaja pred očmi vseh, ker je to normalno, v krščanskih državah, ali če želiš, Sloveniji, pa za zaprtimi vrati. 4. Zame to, da moški z mano ne govori, če ga kaj vprašam, ni spoštovanje ampak poniževanje. Ker si ne želim prav nobene zaščite in je tudi ne rabim, ker sem sama sposobna oditi na trg in kupiti kilo jabolk. In če si samo zato, ker sem ženska, ne zaslužim odgovora, potem zame to ni normalno. Konec koncev obstaja tudi homoseksualnost. Če moški govori z moškim, a je potem v nevarnosti, da bo postal homoseksualec? Razlaga z nevarnostjo prešuštva je zame le krinka podpiranja večvrednosti moškega sveta. Ki tako pod zastavo vere prisilijo svoje ženske, da ostajajo doma za štedilnikom in kuhajo in se ukvarjajo z otroki. Prevara namreč ni v priložnostih ampak v glavi. In če me moj moški ne prevara samo zato, ker nima priložnosti, potem hvala lepa za takega dedca, naj ga kura nekam brcne! 5. Tudi v Bibiliji vera zapoveduje ženski, da naj bo moškemu pokorna in ponižna. Ampak ženske so z izobraževanjem in ekonomsko osamosvojitvijo dosegle enakopravnost, če si jo seveda želijo. In potem lahko izbirajo svobodno ali so take, kot zapoveduje Biblija, ali pa živijo tako kot jih lastna pamet vodi. V katerokoli smer pač. 6. Revščina... Ja, revščina v Afriki in Aziji. Solze mi stopijo v oči, ko pomislim na to, kar sem videla, in na dejstvo, da sem nemočna nad tem. Bogi, bogi otroci. Bogi, bogi ljudje. Samo vidiš, če bi bili malo manj pokorni svoji veri in bi kaj naredili zase, potem bi bilo revščine definitivno manj. Ampak ne, vera jim tega ne pusti. 7. Ne, zaradi barve čevljev te ne bo nihče klofutal. Zaradi tega, ker imaš krilo do kolen, pa ja. In ker hodiš naokoli nezakrita. Ne primerjaj zdaj tega s tem, da tudi v Sloveniji ne moreš hoditi naokoli naga. Ker med biti kakorkoli oblečen in biti nag je velika razlika. 8. Krajo alkohola sem doživela na vsakem obisku Maldivov in na enem od obiskov Egipta. 9. Ostale komentarje bom izpustila, ker sem že predolga pa tudi sicer se vse vrti okoli zgornjega sestavka, ki ni numeriran. Ker bi res čisto vsako tvojo misel zamenjala moja na enako vižo. In ta je "svoboda mišljenja in bitja". Tako tudi niti pod razno ne uspem razumeti tega, da boš svojo hčer zakrila. In če še tako razmišljam, res ne razumem. In vem, da jaz tega ne bi sprejela in naredila nikoli. Bi raje umrla kot živela na tak način. Kar pa ne pomeni, da tvoje izbire in tvojega načina življenja ne spoštujem in te ne z zanimanjem berem. Ampak smisel sobivanja, po moje, je v tem, da skupaj živijo vsi, čeprav drugačni, ampak enakopravni. Če bi jaz želela živeti po svoje v npr. Savdski Arabiji, bi me po cesti klofutali in kmalu zaprli, če pa ti svoj način življenja živiš v Sloveniji, pa boš slišala največ pripombe in videla čudne poglede. Če bi pa tako živela v Milanu ali Parizu, te pa niti opazili ne bi. Vidiš, v tem je ves point! Prošnja za moderatorje: Tale debata je res prešla okvire naslova. Tudi meni ni prav, da moram, če hočem komu sporočiti kaj o tem sestavku, povedati, naj išče pod "Drugačen način zadovoljitve". Prosim, če del pogovorov o Islamu in muslimanih prestavite pod ustrezen naslov na ustrezen forum in sodelujoče o tem obvestite, da bomo vedeli, kje se lahko najdemo.