N _ B
|
Pri nas v materinski je bilo govora o izogibanju spolnih odnosov do 6. tedna zaradi možnosti okužbe. Sem poiskala par odg. dr. Pušanjaka. Upam, da najdete vprašanje na odgovor. Vpr: Zanima me, zakaj se spolnost 6 tednov po porodu odsvetuje? je to samo zaradi povecane moznosti okuzbe in zaradi cisce? ali ima pri tem tudi kaj krcenje maternice? kako je z orgazmom? je "nevaren" tudi, ce bi bil dosezen brez moznosti okuzbe (bozanje ...)? Odg: orgazma nihče ne prepoveduje, saj se ta dogaja v glavi. Koitus po porodu pa se odsvetuje zlasti zaradi večje možnosti okužbe, saj je maternica vsaj 6 tednov še dovolj odprta, da ob manipulaciji med odnosom vanjo lažje vdrejo bakterije iz nožnice in povzročijo vnetje maternice ter se le to lahko prenese naprej proti jajcevodom in v trebušno votlino (pelvično vnetje), to pa je glavni vzrok neplodnosti. Vpr: na začetku vas prav lepo pozdravljam! Mene pa zanima, koliko časa pa porodu z carskim rezom naj nebi imel spolnih odnosov.Meni je minil že en mesec, poporodna čišča se je tudi že končala. To me zanima zaradi tega, ker baje nekaj časa pa porodu lahko pride do kakšne okužbe, ker naj nebi bil maternični vrat po porodu takoj zaprt. Upam da sem se prav obrnila za nasvet saj nisem vedela koga naj na tem forumu oprašam glede tega. Najlepša hvala in upam da mi boste odgovorili! Odg: če nimate nobenih težav, ne krvavite in si spolnih odnosov želite, lahko poskusite, še bolje pa bi bilo počakati na pvi pregled pri ginekologu, ki ga načeloma predvidevamo okrog 6 tednov po porodu. Vpr: Zanima me, kdaj lahko s partnerjem pričneva s spolnimi odnosi po porodu? Je to stvar počutja ali vseeno obstaja kakšna časovna meja? Odg: okvirna meja za "prepoved" spolnih odnosov po porodu je 6 tednov, sicer pa naj bo absolutna meja prenehanje čišče. Priporočamo tudi, da naj bo pred prvimi ponovnimi spolnimi odnosi pregled pri ginekologu. Seveda se je včasih vsem "omejitvam" težko prilagajati, zato je lahko primeren tudi "lasten občutek". Ko se boste počutili pripravljeno, lahko imate spolne odnose, saj tudi nekoč ženskam nihče ni pripovedoval, kdaj lahko imajo ponovno spolne odnose. Vpr:Pred petimi tedni sem rodila s carskim rezom pa me zanima ali se zaradi carskega reza priporoča daljše obdobje od šestih tednov brez spolnih odnosov in ali priporočate uporabo vlažilnega gela in če katerega? Odg: tudi po CR so priporočila glede spolnih odnosov enaka kot po običajnem porodu. Uporaba vlažilnega gela je osebne narave in stvar okusa. Če bodo nastopile težave ga seveda uporabite, sicer ni potreben. Vpr: Pred točno enim mesecem se rodila z CR. Vse je šlo brez zapletov, tudi sedaj nimam problemov, pa tudi krvavim ne več. Ker si z možem želiva spolnih odnosov, bi vas vprašala, kako dolgo je treba počakat, saj sem nekje prebrala, da hitet ni dobro, ker lako pride do infekcije v maternici. Odg: Glede spolnih odnosov velja počakati 6 tednov oziroma do prvega pregleda pri ginekologu. Kaj je pelvično vnetje? Medenična vnetna bolezen oziroma pelvično vnetje (PV) pogosto poteka brez znakov. Bolezen lahko povzroči zabrazgotinjenje enega ali obeh jajcevodov, kar posledično oteži, če ne celo onemogoči, srečanje jajčeca s semenčico. Poškodovane jajcevode je težko pozdraviti, zato se lahko posledice vnetja kažejo kot neplodnost. Strokovnjaki ugotavljajo, da se to zgodi pri 11 do 12 odstotkih bolnic s PV. Vzroke za obolenje je težko ugotoviti, saj jih je kar nekaj: škodljive bakterije, umetna prekinitev nosečnosti, spolni odnosi brez kondoma, uporaba materničnega vložka.
|