N _ B
|
Pozdravljene, sem šele danes odkrila to temo o 4-letnikih. Upam, da nimate proti, če se vam pridružim. Doma imamo eno navihano 4-letnico. Sama sebi grem že na živce, ker sem kot papiga. Ne sliši popolnoma nič, razen, ko odprem kakšno omaro s sladkarijami in če kaj rabi. Ko sem vas malo prebrala (priznam, da zaenkrat bolj površno), sem opazila, da se več ali manj vse ukvarjamo s podobnimi muhami. IZVIRNO SPOROČILO: viv Dan... Jaz sem imela včeraj v vrtcu govorilne. Pa sploh ne vem, kaj naj si mislim... Najprej sem slišala plaz kritik, da ni niti sekunde pri miru, da mora bit vedno v centru dogajanja, da ne pospravlja igrač, bla bla bla... Rekla je celo, da meji že na hipermotoričnega otroka... Kriza! Potem pa pravi, da je zelo brihtna, da ima neverjeten besedni zaklad in jo ostali včasih ne razumejo, da je edina, ki pozna 100% vse barve, vse črke, bere dvomestne številke, se ne utrudi, ne glede na to, kako dolg je sprehod... Lansko leto so imeli super vzgojiteljico, ki se je posvetila vsakemu posebej, je vedela, koliko lahko od vsakega pričakuje in jih je znala motivirat. Ta pa se mi zdi, da se preveč drži programa in Mirni je potem kar malo dolgčas, ker ji stvari niso zanimive. Je rekla, da so se hoteli it Človek ne jezi se, pa je edino Mirna razumela, povezala kocko, štetje... Sploh ne vem, kaj naj si mislim. Včeraj sva imeli pogovor o vedenju za mizo, pospravljanju igrač... Upam, da bo kaj zaleglo. Se mi zdi, da je izpadlo, kot da jo ful forsiramo, pa je ne... Ona pač kaže zanimanje za te stvari. Je imela pol leta nazaj napad "koledar" in smo vsak dan debatirali o koledarju... Potem je imela obdobje "ura" in smo imeli 3 mesece samo uro na tapeti... Jaz ji pač povem, kar jo zanima oz. sledimo njenim interesom. Ma, prav slabe volje sem... Tolk mi jo je skritizirala, kako je "nevzgojena", pa je v resnici čisto OK punca. OK, ne rečem, da ni mal živahna, ampak kateri otrok pa ni... Joj, se kar bojim, kaj bo z njo... Viv, ko sem tole prebrala, sem dobila občutek, kot bi brala o Niki. Imam popolnoma enake težave. Tudi v vrtcu. Na govorilnih sicer še nisem bila, ampak jih čakam in tudi pričakujem, da bom dobila isto pod nos kot ti. Ne bom presenečena. Čeprav je pa ena stvar res. Nika se obnaša popolnoma drugače, če naju z možem ni zraven. Kamorkoli gre brez naju (na počitnice k babici, teti, izlet,...) vsi pravijo, kako je pridna, ampak ko jo pripeljejo nazaj, v tistem trenutku obrne gumb in podivja. Glede forsiranja sem imela tudi jaz tak občutek, vendar mi je lani njena vzgojiteljica, ki je bila enkratna, rekla, da to ni forsiranje, če otrok sam pokaže interes, sprašuje in z voljo nekaj dela. Forsiranje bi bilo pri njenih letih (takrat še dobre 3 leta), če bi jo posedla za mizo, dala list papirja in jo učila pisat proti njeni volji.
|