2ursae
|
IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana Arsen pa sedajle leži na sončnem vrtu in se uči obračat mu gre full fajn, 2 ursae kako je pravilno.. evo, tole sem objavila pred davnim časom na podforumu razvojna ambulanta. Je sicer napotek, kako pomagaš, da se otrok pravilno obrne, a se da iz tega sklepati, kako naj bi se obrnil sam - torej za obračanje preko levega boka naj bi stegnil levo rokico, pokrčil desno nogico (oboje na način, opisan spodaj), pri tem pa se odrinil z desno rokico. Glave naj ne bi usločeval nazaj, ampak jo nekako naslonil na levo rokico in se prekotalil: "otroka prevališ s trebuha na hrbet takole: če ga npr. želiš prevaliti čez levi bok, mu, ko pase kravice, stegneš naprej levo ročico (tko, kot je letel Superman) in ob telesu pokrčiš desno nožico (tako, kot imajo nogce žabice, če si predstavljaš). Mene ta poza spominja na plezalca, ki je ravno pripravljen, da se povzpne malo višje in je zato segel gor, da bi se prijel, in nogo vtaknil v luknjo v steni . Pol ga pa primeš za koleno pokrčene nogice in obrneš. Sam pazi - kolence mu potisni navzgor in proti boku ... ufff, tole je težko opisati ... recimo, da je mali ura in glava leži na 12h, mu kolence potisni nekako v smeri pol enajste. S tem povzročiš, da gre otrok v položaj "C", se pravi, da "zleze vase" in se zato pravilno obrne. pozabila sem še dodati, da ves čas, ko otroka obračaš, z drugo roko paziš njegovo glavico in sicer tako, da jo, če je treba, vodiš v smeri obračanja in paziš, da se ne zateguje nazaj, ampak da je obrnjena navzdol proti trupu, nekako tako, kot da bi otroček s pogledom spremljal svoje telo " Sam ne se sekirat, če mali ubere kakšen drug način - če nima gibalnih težav, zaradi katerih bi moral obiskovati RA, je najbrž vseeno, če experimentira obračanje na različne načine, pol bo pa že sam pogruntal, kako je prav .