Anonimen
|
Si samo mama z malo slabšimi živci, kar bi rekla, da je razumljivo pri dveh otrocih + nosečnosti. Bo treba malo delati na sebi. Tavelik išče pozornost in to žal na način, da nagaja. Lahko je svetoavti, če nisi v takšnem položaju, jaz nisem, ampak vseeno. Nič ne poveš, kaj je z očetom otrok. A je popoldne kaj doma? Kje so otroci dopoldne? V vrtcu? Porazdeli delo, ker sama ga očitno ne zmoreš, torej vpelji očeta v varovanje otrok. Popoldne torej. Kadar pa si sama, pa se probaj skulirati. Tavelikemu ni lahko, kot sem rekla, išče pozornost in zato jih revež faše. To tudi sama veš, da ni prav. Malo se postavi v njegovo kožo: kadar iščeš pozornost pri možu, te nagrene? verjetno ne, ker odrasli med sabo ponavadi tega ne delamo, otrok je pa pač šibkejši in ko nam dvigne plafon, ga enostano zgarbamo. Kako se revše takrat počuti? Se znaš vživeti vanj? Uničuješ njega in sebe, ker praviš, da jokaš, potem ko znoriš. Zdaj popolnoma preprečiti, da bi ne nagajal malemu, je težko oz. nemogoče. Ko začne, bi jaz skušala preusmeriti pozornost oz. se vsesti k njemu na tla in se s čim zaigrati. Prej, preden ga udari. Ker prej mu je verjetno dolgčas, potem udari malega in tako ve, da bo pritegnil pozornost, čeprav negativno. Ne sme te vreči s tira. Otrok tebe ne. Mora imeti non stop zaposlitev, da mu ne grejo neumnosti po galvi. Vpelji ga v svoje delo, naj ti pomaga, recimo zlagat štumfe, dajat perilo vpralni stroj, "pobrisat" prah, zložiti posodo v omaro ali kaj podobnega. Tako se bo počutil koristnega. Otrok ne more razumeti, zakaj ga nekdo, ki ga ima najraje na svetu, torej mati, naklofa po riti in ga vrže na psotejo, zakaj mu povzroča bolečino. In iz tega ne bo nič dobrega potegnil za naprej. Pa tudi mali verjetno ni vedno svetnik (ne poveš, koliko je star, no okoli leta in pol verjetno), z njim lahko oz. moraš delati že zdaj, tudi o n se mora naučiti kaj je prav in kaj ne. Naj ne vleče igrač starješemu iz rok, naj mu ne podira sestavljenih kock...Skratka, svoj čas posveti otrokoma, naj začutita, da sta ljubljena, da se mama rada igra z njima, da jima rada bere pravljice, da se z njima ukvarja. To pa seveda ne pomeni, da non stop skupaj zlagate kocke, itd...pač pa da vesta, da si tam za njiju ves čas, ko te potrebujeta. Morda lahko tavelikega navadiš, da ti pove, ko mu začne brat nagajat in posreduješ...Mah, kaj pa vem, bolj bluzim, ker nisem v taki situaciji, pa vendarle, se mi zdi napisano še kar razumljivo. Te pa razumem, da ti ni lahko, zato pa, otroka imata OČETA in MATER (no, upam, da je pri vas tudi tako, torej se naj z njima ukvarja tudi OČE.
|