Anonimen
|
sem že nazaj! porodna zgodba: mislim da sem že večer pred odhodom v P nekaj jamrala po forumu, da me vse ščipa in boli. No naslednji dan sem morala najprej zjutraj hčero peljati na urgenco, ker si je pri plezanju poškodovala roko in je dobila lungeto, zato pravzaprav nisem imela časa mislit na to, a mi je kaj al mi nič ni. šele popoldne, ko sem se umirila, sem ugotovila, da so ščipanje in topa bolečina še vedno tu in da je otrok miren, da pa se je vsemu pridružil še močan pritisk navzdol. no, ko je prišel zvečer mož domov, sem se odločila, da je morda čas, da greva v P preverit kaj se dogaja. Pa sva šla. da ne bo pomote, jaz sem šla kar s kufrčkom. Mož je bil malo presenečen, in je govoril nekaj v stilu, a ne greva samo na pregled, pa sem rekla, da naj se za vsak slučaj kar pelje z nama, saj ga lahko vrneva nazaj v stanovanje, če ne bo nič. v P me je babica najprej dala na CTG, ki je prikazal dva srednje močna popadka v 25 minutah (skratka bolj švoh zadeva), ginekološki pregled pa je bil rahko drugačen - odprta 3-4 prste, čep v fazi luščenja, MV mehak. PA je rekla da bo preverla gor (porodni blok) kaj bo rekla taglavna babica. taglavna babica je rekla GREMO! In smo šli. Moža, zmedenega (pričakoval je fanfare v smislu odtekanja vode al pa močnih popadkov) je poslal kar v Štorkljo na večerjo (pa brez alkota), da mene zrihtajo. potem klasika - klistir, britje, čakanje, tuš, mož, ki je študiral še zadnje detajle na fotoaparatu. in porodna soba. ura že 23.30. babica Katarina (stroga, odločna, na prvi pogled zelo ostra, ampak kasneje uvidiš, da je prav da ima tako avtoriteto) mi je predrla plodni mehur in začeli so se popadki, 5 min, 4 min, 3 min. vmes dihanje, in šale v stilu, a bo še danes, al bo že jutri? dodanij 10 kapljic "umetnih", ob 00.35 KAtarina pravi no da pogledamo kako smo odprti, pa potem še 10ktar predihamo popadke na boku in... NI BILO TREBA PREDIHAT NA BOKU. V trenutku njen avtoritativen glas: Primte se pod kolena in dejmo! Pa smo. Trikrat pritisnili fejst, s trebušno prepono in je bilo 00.43 rojen Leonid, očka prereže popkovino, Agpar 9,9,10 (zaradi barve), vse OK. Mami brez rezanja, brez šivov, brez popokanih kapilar. skratka punce, to je to. Porod v manj kot dveh urah, mojstrsko, brez lažne skromnosti. moj nasvet vsem: čim manj strahu, ker je nepotreben in kontraproduktiven in vse kar morate delati je, da poslušate babico. Zgolj samo to. in ko pritiskate pritiskajte s trebušno prepono. sej je res, da se lahko vedno kaj zakomplicira, ampak v osnovi je pa to naraven proces. Vsem novopečenim mamicam čestitke in vsem mamicam ki še čakajo objem za srečo.
|