Nika v službi
|
2ursae, blagor vam, že uživate najbrž. En krasen dopust želim, ostanite zdravi, dobro se imejte in pridite polni lepih vtisov nazaj domov. Potem pa nam poročajte - v besedi in sliki! Pia67, jaz sicer Wisky-ja ne maram, se mi bolj prileže kak likerček ala Bailey's.... No, tega tam ni bilo v mini baru, me je pa zato pričakala steklenica nekega vina, pojma nimam, ali je bilo belo ali črno, sem videla le steklenico, kozarčke, odpirač in posvetilce o dobrodošlici.... Kaj ko bi kdaj dali raje kak šampanjček.... Ja, teta beta, Nitra je lepo mesto, vedno se rada tja vrnem, čeprav imam večinoma (pre)malo časa za kake podrobnejše oglede. Bolj hoteli, večerje, kosila, kak sprehod po Štefanikovi in to je to. Včeraj sem predvsem uživala na "mojem" Dunaju (v študentskih letih sem tam preživela več mesecev) - oh, Kärntnerca, glasbeniki, Sacher torta, Wiener Melange, Demel slaščice....... oh, oh.... Bilo je krasno sončno in kot običajno vetrovno vreme. Nika in Tomaž sta se dobro rihtala doma, vse b.p. Danes bo spet veselje, ko bo zagledala mamico doma. Ponoči je spala in ni povsem dojela, da sem ob njej, čeprav sem ji zjutraj dala stekleničko mleka in je z napol zaprtimi očkami rekla "mami" Teta beta, midva imava precej razpršen portelj, se kar malce spoznava na investicije, delnice, sklade, nepremičnine ter ostale oblike naložbenih varčevanj. So pa takile nasveti precej nehvaležni. Vse te zadeve so v principu dolgoročne oz. če se hočeš iti špekulacije in prislužiti kakšen evro s prodajami in nakupi v krajših intervalih, moraš zadevo zelo dobro spremljati, slediti, pa še precej znanja potrebuješ, da ne rečem tudi veselja... Da to sama delaš ne priporočam, ker imamo vsi premalo znanja (in časa) za kaj takega. Če gre za omembe vredne količine vrednostnih papirjev, je smiselno najti borznega zastopnika (brokerja), ki mu zaupaš in bo res delal (tudi) v tvoje dobro. Pri delnicah podjetij je pomembno mnogo detajlov in po možnosti tudi insajderskih informacij - lastniška struktura, bilance stanja in uspeha, naložbena politika, plani, itd. Laškega konkretno ne spremljam, tako da ti ne vem svetovati, so pa ta nihanja normalna in če denarja ne potrebuješ ravno nujno, ti svetujem, da se ne odločaš preveč impulzivno. Pojdi se malce posvetovat v kako BPH, saj to lahko narediš brez obveznosti. Ti bodo razložili, kako poteka prodaja (kotacija, ki jo ti vidiš določenega dne, ni ravno tista garantirana, ki jo potem tudi dobiš - obstaja več načinov prodaje....).... Zadeve so precej kompleksne, zato poišči nasvete pravih poznavalcev. Lahko pa se odločiš prodati le del delnic in jih mogoče reinvestirati v kako drugo obliko varčevanja - skladi, zlato oz. kaki drugi žlahtni materiali, nepremičnine, ipd. Če te kaj še bolj podrobno zanima, se lahko slišiva po telefonu ali na zs. Bom poskušala pomagat, če bo le v moji moči. Mimo grede, sama imam z BPH Ilirika precej dobre izkušnje.... Grem delat, danes bi šla rada prej domov, ker je petek in ker me sedaj nekaj dni ni bilo doma.... Lep vikend vsem!
|