willma
|
Odločila sem se, da napišem nekaj na temo alergija na gluten in kravje mleko. Najprej mi dovolite, da na kratko opišem življenje ene moje znanke, ki ima alergijo na gluten. Ko gre družba na pico, je ona ne more jest, ko ima druzba piknik, mora prinesti svoj kruh, ko jo želi fant povabiti v restavracijo, ga raje odbije, kot pa da reskira alergično reakcijo,... Zamislite si življenje brez pšenice......nobenega kruha, ki se ga da kupiti kar tako na policah, nobenih običajnih testenin, keksov, peciva, sladoleda v KORNETU,.... (mimo grede-pecivo-prazniki se bližajo; si lahko predstavljate praznike brez peciva in keksov?) Za kaj vse mora biti otrok prikrajšan, ker so starši hiteli s hranjenjem hrane, ki vsebuje gluten, ker so mu dajali kravje mleko, ker je prilagojeno (adaptirano) mleko predrago (starši...za koliko prodajate svojega otroka?). Pri tej moji znanki se je zgodilo prav to! Seveda obstajajo brez-glutenski izdelki in druga mleka, vendar ste se že kdaj ustavili in pogledali kolikšna je cena teh izdelkov....in zamislite se...celo življenje! Poznam še dve dekleti, ki sta prav tako alergični na gluten in enega moškega, ki je alergičen na kravje mleko (na vse mlečne izdelke). Po mojih ocenah se nekatere mamice premalo zavedajo nevarnosti alergij. Te alergije se lahko pojavijo takoj ali pa zelo pozno. Moški, je dobil alergijo šele pri 30. letih!!! Eni od punc se je alergija pojavila šele v puberteti (komaj so jo rešili, ker niso vedeli kaj je narobe). ....tukaj pa je še nekaj odlomkov iz člankov o dotičnih alergijah.... ...Alergične reakcije na posamezna živila se lahko pojavijo že v najzgodnejšem otroštvu ali pa jih pridobimo kasneje. Težave se lahko pojavijo takoj ali pa tudi več ur kasneje. Alergija se izraža kot koprivnica, srbeči izpuščaji na koži, srbenje oči, otekanje vek, otekanje ustnic, nahod, dušenje, migrena, driska, napenjanje, bruhanje, bolečine v trebuhu in slabost. Pri živilih je treba posebej paziti na to, da se v določenih dobrih (nealergenih) živil lahko nahajajo samo določeni deli sestavin, ki pa so alergene. Sumljivim živilom se je potrebno ogibati.... ...Človek, ki je občutljiv na gluten, ponavadi reagira z bruhanjem, drisko, zgublja telesno težo, je nemiren, odvaja veliko smrdečega in svetlečega blata. Trebuh je večji in napet. Pojavijo se avitaminoze (pomanjkanje vitaminov). Je počasen, razdražljiv. Če to traja več časa, pride lahko pri otroku do zastoja rasti.... ...Anafilaktični šok je huda alergija, ki hkrati prizadene več organov, povzroči nenaden padec krvnega pritiska in omedlevico, včasih tudi smrt..... A je vse to vredno za tisth par tolarjev več za nakup prilagojenega mleka v začetku otrokovega življenja? Nam je res tako luškano gledat kako papcka griseka (pšenični zdrob) narejnega s kravjim mlekom??? Je res to tako pomembno? Nam je težko počakati dve, tri leta? Smo za vse to pripravjeni prvzeti odgovornost za drugačno življenje naših otrok? In zdravniki, pediatri....osvežite znanje!!!...znanost napreduje, potekel je čas...rezultati so tu! Hvala lp willma
|