mamicam v vednost (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


willma -> mamicam v vednost (4.11.2004 0:21:43)

Odločila sem se, da napišem nekaj na temo alergija na gluten in kravje mleko.

Najprej mi dovolite, da na kratko opišem življenje ene moje znanke, ki ima alergijo na gluten.
Ko gre družba na pico, je ona ne more jest, ko ima druzba piknik, mora prinesti svoj kruh, ko jo želi fant povabiti v restavracijo, ga raje odbije, kot pa da reskira alergično reakcijo,...
Zamislite si življenje brez pšenice......nobenega kruha, ki se ga da kupiti kar tako na policah, nobenih običajnih testenin, keksov, peciva, sladoleda v KORNETU,....
(mimo grede-pecivo-prazniki se bližajo; si lahko predstavljate praznike brez peciva in keksov?)
Za kaj vse mora biti otrok prikrajšan, ker so starši hiteli s hranjenjem hrane, ki vsebuje gluten, ker so mu dajali kravje mleko, ker je prilagojeno (adaptirano) mleko predrago (starši...za koliko prodajate svojega otroka?).
Pri tej moji znanki se je zgodilo prav to!
Seveda obstajajo brez-glutenski izdelki in druga mleka, vendar ste se že kdaj ustavili in pogledali kolikšna je cena teh izdelkov....in zamislite se...celo življenje!
Poznam še dve dekleti, ki sta prav tako alergični na gluten in enega moškega, ki je alergičen na kravje mleko (na vse mlečne izdelke).
Po mojih ocenah se nekatere mamice premalo zavedajo nevarnosti alergij.
Te alergije se lahko pojavijo takoj ali pa zelo pozno.
Moški, je dobil alergijo šele pri 30. letih!!! Eni od punc se je alergija pojavila šele v puberteti (komaj so jo rešili, ker niso vedeli kaj je narobe).

....tukaj pa je še nekaj odlomkov iz člankov o dotičnih alergijah....

...Alergične reakcije na posamezna živila se lahko pojavijo že v najzgodnejšem otroštvu ali pa jih pridobimo kasneje. Težave se lahko pojavijo takoj ali pa tudi več ur kasneje. Alergija se izraža kot koprivnica, srbeči izpuščaji na koži, srbenje oči, otekanje vek, otekanje ustnic, nahod, dušenje, migrena, driska, napenjanje, bruhanje, bolečine v trebuhu in slabost. Pri živilih je treba posebej paziti na to, da se v določenih dobrih (nealergenih) živil lahko nahajajo samo določeni deli sestavin, ki pa so alergene. Sumljivim živilom se je potrebno ogibati....

...Človek, ki je občutljiv na gluten, ponavadi reagira z bruhanjem, drisko, zgublja telesno težo, je nemiren, odvaja veliko smrdečega in svetlečega blata. Trebuh je večji in napet. Pojavijo se avitaminoze (pomanjkanje vitaminov). Je počasen, razdražljiv. Če to traja več časa, pride lahko pri otroku do zastoja rasti....

...Anafilaktični šok je huda alergija, ki hkrati prizadene več organov, povzroči nenaden padec krvnega pritiska in omedlevico, včasih tudi smrt.....

A je vse to vredno za tisth par tolarjev več za nakup prilagojenega mleka v začetku otrokovega življenja?
Nam je res tako luškano gledat kako papcka griseka (pšenični zdrob) narejnega s kravjim mlekom???
Je res to tako pomembno?
Nam je težko počakati dve, tri leta?
Smo za vse to pripravjeni prvzeti odgovornost za drugačno življenje naših otrok?

In zdravniki, pediatri....osvežite znanje!!!...znanost napreduje, potekel je čas...rezultati so tu!

Hvala
lp
willma




nejcko -> mamicam v vednost (4.11.2004 0:41:46)

Ja, verjamem, da mora biti tako življenje prava muka, ampak,kot vidimo, se alergije lahko pojavijo v katerem koli življenjskem obdobju. Po moje je to povsem neodvisno od načina prehranjevanja, ali pa vsaj v večj meri. Mislim, da je bolj ključno, kakšno gensko preddispozicijo imaš, torej ali so alergije v rodu ali ne. Moji generaciji je bil gres prva gosta hrana, pa n ne poznam nikogar, ki bi bil alergičen na gluten. Je pa res, da je bilo okolje, v katerem jee takrat pšenica rasla, veliko bolj neoporečno kot dans.
Ampak to je samo moje mnenje!




Anonimen -> mamicam v vednost (4.11.2004 7:20:03)

Ne pretiravati.




BARBARA R. -> mamicam v vednost (4.11.2004 8:03:30)

:bravo::bravo::bravo: willma :bravo::bravo::bravo:
res,zakaj bi hiteli ,če je toliko drugih možnosti.Imejmo radi svoje otroke! :duda: In jim nudimo,kar je njim primerno!

:muca:





ninca -> mamicam v vednost (4.11.2004 8:54:59)

:bravo::bravo::bravo: willma
ena moja prijatljica :) je tudi alergična na gluten in prov boga...:(
...npr.ko smo hodili na smučarske treninge za več dni na ledenike (jaz sem smučanje trenirala 6 let (od 3.do 8.razreda)) je imale ona vedno s sabo svojo hrano in so ji morali v kuhinji skuhati njene izdelke, vsak dan je jedla špagete :zmeden: (no skoraj...v 5dneh je 3krat sigurno jedla špagete), za zajtrk ni jedla svežih toplih žemljic kot mi ampak je imela s seboj tiste riževe tablice...:(
ampak njej se že izboljšuje...zdaj že je tudi kdaj pa kdaj kako pico, včasih ima tudi sendvič iz kruha oz.žemljice...počasi se "odvaja" no ;)




Nogavička -> mamicam v vednost (4.11.2004 9:49:26)

Zanimivo branje. Pri svoji hčeri bom že pazila, da bo jedla stvari, ki so njeni starosti primerne. Pač, spoznanja znanosti le ne gre kar tako zanemariti.

Pa vendar se mi ob tem poraja vprašanje - včasih smo vse te izdelke, ki jih naštevaš,jedli že zelo zgodaj - bil je pač tak trend, pa je alergičnih na gluten zelo zelo malo. Verjetno je vzrok za razne alergije, ne samo na gluten, še kje drugje, ne samo v tem, kako hitro začnemo dajati kravje mleko ali pšenične izdelke otroku.

Poznam npr. otročka, ki ga je mama dojila do enega leta in še nekaj več, pa je kljub temu alergičen na ogromno stvari, za povrh pa še astmatik?!?

L.p.


Tea




MINEJA -> mamicam v vednost (4.11.2004 9:52:44)

Človeku se pokaže celiakija (neprenašanje glutena), ko se mu v telesu nakopiči dovolj glutena. In če otroku damo žemljico pri 8. mesecih ali pri 2. letih jo bo vseeno dobi, seveda če je kandidat za njo ...

:zmeden::zmeden::zmeden:





puncica -> mamicam v vednost (4.11.2004 10:02:50)

tud jaz poznam mamico, ki je otroka dojila do enga leta, pa mu prej nič ni dala, nobene goste hrane:zmeden: in rezultat, otrok je bil alergičen na vse kar je možno, pa še zdravnik jo je nadrl, da kaj ji je, da bi moral otrok zdaj že skoraj vse jest (1 leto)
Tako da jaz temu nič kaj bolj ne verjamem. Vsakmu se lahko nardi pa če še tako paziš.
Moj mož je tud vedno bil izpostavljen čebelam, ker imajo doma čebelnjak in 20 let ni blo nič narobe, potem pa reakcija, da sploh dihat ni mogo. Tako da mi bomo delali po svoji presoji.

A so znanki dokazali da je dobila celiakijo zato ker so jo prehitro hranil, in moški alergijo na kravje mleko?




kimi -> mamicam v vednost (4.11.2004 12:44:04)

samo za informacijo v slo naj bi se otroku ne dajal gluten do 6 meseca v nemčiji pa le do 4 meseca, ker smo sedaj mi v EU bo ta zakon začel kmalu veljati tudi pri nas.




Nogavička -> mamicam v vednost (4.11.2004 12:49:04)

Kimi,

tisto z zakonom - verjetno si se zmotila?

L.p.

Tea




Anonimen -> mamicam v vednost (4.11.2004 13:03:25)

Se strinjam, da je tako življenje težje. Ampak v nečem se pa ne morem strinjati s tabo. Alergija na kravje mleko ali gluten se bo pojavija tako ali tako. Če daješ tako hrano otroku pred enim letom, se bo pojavila že takrat, če pa mu jo začneš dajati kasneje, pa se bo pokazala kasneje. Zato se res ne morem strinjati, da s tem, da dajemo otročku tako hrano pred enim letom, povzročimo alergijo! Je pa res, da jo manjši otroci verjetno težje prenašajo kot večji in je zato bolje, da jih temu ne izpostavljamo!
Eni so žal bolj izpostavljeni alergijam in tega ne moremo preprečiti, če se jim izogibamo le prvo leto življenja. Zato se mi zdi nepravično obsojanje mamic, češ, da so one za to krive!

Lp :metulj:




Seven* -> mamicam v vednost (4.11.2004 16:46:12)

Alja, zal to ne bo drzalo. Pred doloceno starostjo je crevo dosti bolj nezrelo in pride zaradi tega do alergije. Iz tega sledi, da bo mogoce nekdo, ki je bil prehitro izpostavljen nepravilni prehrani, razvil neko alergijo, ki jo mogoce kasneje nebi. Seveda je treba upostevati se faktor dednosti.

Nezrelo crevo povzroci, da otrok na doloceno hrano odreagira kot na nek tujek. In temu je tudi vzrok pri alergijah. Ce pa je crevo dovolj zrelo, bo taksna hrana pravilno prebavljena in do taksne alergije mogoce ne bo prislo.

In dovolj je ze enkrat. Enkrat samkrat damo otroku prehitro mleko, gluten ali kaj podobnega in je ze lahko usodno.

A mislite, da se stroka moti. Zakaj pise na Hipp-f*!**@* flaskah od 4 meseca dalje??!? Zato ker je nas svet usmerjen tako, da je ekonomsko boljse, ce nek otrok zacne papat hrano prej, ker jo bo zato nek Hipp posledicno vec prodal. A mislite da oni gledajo na otroke?!? Haha. Yea right.

Razumem pa, ce neka mama da otroku hrano zato, ker mogoce nima denarja za prilagojeno mleko, ali pa ce res nima NIC casa in ji je to v preveliko breme..

Sicer se pa vsaka mama odloca po svoji vesti, ne vem pa kako boste sprejele to, da je otrok alergicen na gluten, sploh ce same veste, da ste pri tem "zlocinu" soodelezene.

Vsaka naj dela tako kot ji pase, ne maram pa, da se delijo neki nesmiselni napotki, ki prepricajo v narobno misljenje tudi ostale mamice..

Pa brez zamere!




puncica -> mamicam v vednost (4.11.2004 17:20:40)

Ampak še vedno pa ni noben povedal zakaj alergija če je otrok "samo" dojen do enega leta in ne okuša nobene druge goste hrane? Pa še vse mogoče alergije ima. Verjetno tu nima nič zraven nezrelo črevo ali pa bi mogla ta mamica počakat do 1,5 leta al pa do 2 let, da bi črevo dozorelo.:zmeden:

Jaz še zmeraj mislim da prej ko otroka navadiš na okuse, pa da ne bo spet pomote, prej ko se njegovo telo navadi na nova živila (tujki)in začne telo proizvajat obrambo, manj možnosti je za alergijo. Pa ne mislim da zdej mora pa pri 3 mescih že vse jest, pač počasi ga navadiš na vse, jaz vem da ne bom gledala na to kje piše kaj mora jest pri 6 mescih, kaj pri 7, 8.... Pač pa bom delala po občutku.

Mislim da se nekateri pretiran knjig držite. Poznam kup ljudi, ki so odrasli pri kravjem mleku, pa ne predelanem, pač pa tistem, ki je še iz pod krave in je še toplo, pa nič prekuhano, pa jim ni blo nič, celo ful zdravi so. Pa sestrična je jedla že pri 3 mescih fižol in zelje (ja je pač bil star ate usekan:)-), pa dans nima nič reakcij.

Kaj pa tiste alergije (na mačjo dlako, pršice) ki nastanejo, ker imajo mamice preveč sterilno okolje doma in ker pač otrok v zgodnji mladosti ni bil izpostavljen "umazaniji"? Potem je to v čistem nasprotju s tistim kar je napisano za hrano

Pa brez zamere!




Anonimen -> mamicam v vednost (4.11.2004 17:23:20)

punčica se strinjam s tabo! :bravo:




willma -> mamicam v vednost (4.11.2004 18:02:43)

Ola,
mislim, da je iz naslova jasno, da nikogar ne obsojam! To sem napisala v upanju, da tudi če se zaradi napisanega, samo ena mamica odloči, da bo počakala s to prehrano in s tem ravno svojemu otroku preprečila alergijo, sem že dosegla zaželjen cilj.
Se opravičujem, če sem premalo jasno napisala, da za vsem tem stojijo dolgoletne raziskave in da je sigurno pomemben tudi dedni faktor.
.....včasih, danes??.....
Ja, res je, včasih je zelo veliko ljudi zrastlo "na" kravjem mleku in pšeničnih izdelkih.....pa nimajo vsi alergije!...saj jaz to ne trdim...še zdaleč ne! Pravim zgolj to, da so raziskave pokazale, da je zelo velik procent (torej ne velja za vse primere) teh alergij posledica uživanja te prehrane v prezgodnjem otroštvu...in naj se alergija pojavi takoj ali pa zelo pozno.

Naprimer, še ne dolgo nazaj so govorili, da je dojenje povsem nepotrebno, ker otrok preživi, tudi če ga hranimo z drugim mlekom. Danes pa vemo za VELIKE prednosti dojenja oz. materinega mleka. (podrobneje o tem nebi zdaj)
Včasih so tudi dude v šmarnico namakali, pa je to bilo takrat povsem normalno....in zdaj?
Dude so bile včasih tako popularne in promovirane...in kaj zdaj svetujejo?.....ja, če se le da, jih ne uporabljajte.
.....včasih, danes?....
Roko na srce, ni zadeve za katero se ni skozi čas mnenje spremenilo.
Sedaj pa je še samo odvisno od nas, čemu bomo verjeli, starim prepričanjem ali novim raziskavam?

lp
willma

ps:
Mleko živalskega izvora je tako setavljeno, da je idealno za svojo vrsto...tako je npr. kravje mleko namenjeno teletom in ne dojenčkom (seveda obratno tudi velja;))
Še nekaj glede mleka:
mleko vsebuje snovi, ki delijejo tako, da blokirajo določene funkcije v možganih. Ta funkcija je namenjena temu, da se mladič od sesalca v obdobju dojenja maksimalno telesno razvija in šele kasneje umsko oz. da šele kasneje razvija svoj samostojni intelekt.
Sicer pa....ste že slišale, da za lažje spanje popijemo kozarec toplega mleka? Le zakaj, od kod mleku ta moč?




Seven* -> mamicam v vednost (4.11.2004 18:08:11)

Zdaj bom pa morala malo citirat, da se bomo boljse razumele.
"Ampak še vedno pa ni noben povedal zakaj alergija če je otrok "samo" dojen do enega leta in ne okuša nobene druge goste hrane? Pa še vse mogoče alergije ima. Verjetno tu nima nič zraven nezrelo črevo ali pa bi mogla ta mamica počakat do 1,5 leta al pa do 2 let, da bi črevo dozorelo."

Velik pomen ima tudi dednosti faktor in nagnjenost k alergijam. Eni otroci bodo pac alergicni, mogoce zato, ker so njihovi starsi ali pa so pac nekoliko bolj nagnjeni k alergijam.
Spet citiram: Zanimivo je, da so sodobne študije pomen dednosti za nastanek alergij prepričljivo potrdile in ga postavljajo čedalje bolj v ospredje. Če nobeden od staršev nima alergijske bolezni, je verjetnost, da bo alergijsko bolezen dobil otrok, med 8 in 10 %. Če ima eden od staršev alergijsko bolezen, je verjetnost, da bo otrok imel alergijsko bolezen, približno 20 %. Če pa imata oba starša enako alergijsko bolezen, je tveganje za otroka večje od 70 %.


"Jaz še zmeraj mislim da prej ko otroka navadiš na okuse, pa da ne bo spet pomote, prej ko se njegovo telo navadi na nova živila (tujki)in začne telo proizvajat obrambo, manj možnosti je za alergijo. Pa ne mislim da zdej mora pa pri 3 mescih že vse jest, pač počasi ga navadiš na vse, jaz vem da ne bom gledala na to kje piše kaj mora jest pri 6 mescih, kaj pri 7, 8.... Pač pa bom delala po občutku"

Pri tem je posebej pomembno poznati delovanje imunskega sistema in kaj alergija sploh je. Alergija je preobcutljivostna reakcija.
Citiram: Alergijska reakcija nastane, če imunski sistem proti neškodljivim snovem v okolju (cvetnemu prahu, zaužitemu sadju itd) začne izdelovati posebno vrsto protiteles, ki jih imenujemo protitelesa IgE. Ta protitelesa se takrat, ko alergičen človek zaužije škampe, vežejo na njihove sestavine in ob tem povzročijo vnetje. Kjerkoli že vnetje nastane in kakorkoli se klinično pokaže, so v ozadju vedno protitelesa IgE, s katerimi se imunski sistem brez potrebe bojuje proti neškodljivim snovem - alergenom.

OK. To kar ti pravis pa je prava obramba telesa v primeru vnosa skodljivih snovi - npr. bakterij. V tem primeru je to res kar si napisala.


"Mislim da se nekateri pretiran knjig držite. Poznam kup ljudi, ki so odrasli pri kravjem mleku, pa ne predelanem, pač pa tistem, ki je še iz pod krave in je še toplo, pa nič prekuhano, pa jim ni blo nič, celo ful zdravi so. Pa sestrična je jedla že pri 3 mescih fižol in zelje (ja je pač bil star ate usekan), pa dans nima nič reakcij."

Ja mogoce res. Se mi pa zdi, da tudi nekateri prevec na pamet delate. :hudicek: Verjamem, da je res kar si napisala. Vendar moras vedeti, da je tudi clovek dandanes drugacen. Smo dosti bolj degenerirani in obcutljivi kot so bili nekoc ljudje. Danes je porast alergij v velikem poskoku. Kar se pa tice prehranjevanja z fizolom. S tem pa res ni nic narobe, mogoce je pac edino prdela. V knjigi, ki jo imam celo priporocajo fizol po 4. mesecu. Fizol ni alergen in s tem ni popolnoma nic narobe.

"Kaj pa tiste alergije (na mačjo dlako, pršice) ki nastanejo, ker imajo mamice preveč sterilno okolje doma in ker pač otrok v zgodnji mladosti ni bil izpostavljen "umazaniji"? Potem je to v čistem nasprotju s tistim kar je napisano za hrano"

Tiste alergije nimajo nic veze s tem. Dejstvo je, da prevec sterilno okolje vpliva na to, da se imunski sistem neprimerno razvija, ampak do tega pride bistveno kasneje, ker gre za to, da otrok ne uspe razviti ustreznega imunskega odziva. Pa spet seveda ne zaradi tega, ker mu ni bila postezena vsa hrana. Verjetno se nisi vidla 3 mesecnega dojencka alergicnega na pasjo dlako ali na prsice?









Anonimen -> mamicam v vednost (4.11.2004 18:43:50)

Wilma in Seven,

saj ne pravim, da imam jaz prav, vedno dopuščam možnost, da se motim.
Tudi jaz namreč nisem Lei dajala kravjega mleka in kruha vsaj prve pol leta. Tudi kašice sem kupovala brez glutena. Pač nisem strokovnjak, da bi 100% vedela, ali je vse larifari ali ne in je zato nisem hotela po nepotrebnem izpostavljat. Se bi mi pa zdelo neumno (spet ima vsak svoje mnenje), da ji ne bi dala za probat koščka kruha, ko je stara npr. 7 mesecev, če se mi dere za mizo in na vsak način hoče poskusit kar mi jemo. Kruh je pač (vsaj pri nas) skoraj vsak obrok sestavni del jedi. (Če ne drug, ga je pa moj oče.)

Mogoče sem pretirano trmasta. Verjamem, da je res kar pišeta ampak še vedno mislim, da imata največji pomen dednost in nagnjenost k alergijam. In da zato nekdo, ki ni nagnjen k tem alergije ne bo dobil v nobenem primeru. Spet - se pa seveda čisto lahko motim.

Skratka, upam, da bo čim manj otročkov z alergijami in čim več zdravja vsem!

Srečno! ;)







Janeja -> mamicam v vednost (4.11.2004 19:16:50)

No pa se vam še jaz pridružim v vaši debati glede alergij. Glede na to, da je imel moj Jan od 4 meseca naprej dokazano alergijo na mleko in mlečne izdelke, jajca, arašide,... mislim da imam s tem kar nekaj izkušenj.

Punčica: tudi jaz sem ga dojila 8 mesecev in bila pri tem še sama na strogi dieti brez vseh naštetih živil. Seveda pri dveh mesecih, ko so se mu začele pojavljati alergične reakcije ni zaužil nič drugega kot moje mleko!

Tako, da je dejstvo, da ima pri teh alergijah dednost veliko vlogo: moj mož, ati in sestra imajo močan seneni nahod, jaz alergijo na sonce. Ampak pri malčkih se alergija pač najprej pojavi na hrano, kasneje pa lahko tudi na ostale stvari iz okolja.

Če ima otrok dedno osnovo za alergijo jo bo dobil - prej ali kasneje!

Se pa alergije z bioresonanco uspešno pozdravijo v zelo kratkem obdobju! Z Janom sva biola samo na 10 terapijah in po 3 tednih zdravljenja so alergije kot po čudežu izginile. Danes - 9 mesecev po terapiji Jan je vso hrano brez problemov.

Punčica in ostale, ki poznate mamice z otročki, ki so alergiki, ali pa odrasle, ki se "matrajo" z dietami zaradi raznih alergij: povejte jim o tej metodi! Res pomaga in jaz jo svetujem vsakemu. Poznam že veliko ljudi, ki so po terapiji popolnoma zdravi in brez alergij.

LP

Janeja





Pinja -> mamicam v vednost (4.11.2004 20:02:48)

Punce, pa ste se vprašale zakaj danes toliko alergij, včasih pa skoraj nič?
So vaše babice in dedki alergični na kravje mleko in kruh? Le zakaj ne?
So naše mame in očetje? Pa naša generacija?

Bolj, ko delajo raziskave in nam solijo pamet, kaj smeš dati otroku in kaj ne, več je alergij! Že v nosečnosti te opominjajo česa ne smeš jesti, da med dojenjem ne govorim! Mleka ne, svinjine ne, kruha ne... :zmeden: Včasih so bila to osnovna živila, danes pa predstavljajo nevarnost. Smo se res tako pomehkužili :(?

Vsaka naj presodi sama, kaj in kdaj bo dala otroku!

Jaz imam alergijo na sonce. Dobila sem jo pred osmimi leti. Kdo je kriv za to? Moja mama, ker se je v nosečnosti sončila? Verjetno ne! Danes ima vsak drugi človek to alergijo, pa ne zaradi dednosti, vendar zaradi tanjšega ozona.

Če boste tako razmišljale, boste za vse, kar se bo otroku zgodilo, krivile sebe. Malo pretežko breme, kajne!?

Če je otrok nagnjen k alergijam, mu lahko ustvarimi sterilno okolje, ga damo na strogo dieto, pa se bo vedno najdlo kaj, na kar bo alergičen!

Zato punce, ne komplicirajte, delajte po občutku, da ne bomo imeli samih :duda: mehkužcev ;)

Lp :sloncek:




puncica -> mamicam v vednost (4.11.2004 20:38:49)

Ja seven pa wilma sej imata prav na nek način, verjetno ste veliko več o alergijah prebrale kot jaz, a vseeno se mi zdi, da "raziskovalcem" ni za pretiran verjet.

Včasih so govoril, da je materino mleko čist brez veze, pa da je 100× bolje kupljeno adaptirano mleko. Pa so to vsi dohterji pa ne vem kateri izobraženi ljudje govoril in imata "verjetno" pravim "verjetno" zaradi tega od moža bratranca (sta brata) alergije na ne vem kaj vse (živeli so v kanadi, kjer so to še bolj tumbal). Zdej so pa spet neke nove ugotovitve pa tega ne bi smel jest pa tega pa tega, pa to je alergen, pa to alergen, ma sto stvari. Kaj pa bušmani, oni verjetno ne poznajo nobenih raziskav, pa po moje nimajo tolk alergij.

Men gre sam na živce, ker nekateri delajo samo tako kot v knjigah piše, pa ne gledajo ne levo ne desno, le tisto kar je napisano. Na ta način je delala moja kolegica, otroka je hranla točno tako kot piše v knjigah in se ji je otrok cele noči drl, potem pa je babica nardila dvojno dozo in je vse pojedo in je spal celo noč do 9:bravo: Jo je to mal streznal.

Tako da pretiran se samo knjig držat se mi pa zdi zmotno. Kot je napisala alja, ja kaj boš pa nardil, če bo hotel otrok mal kruha al pa neki kar drugi člani družine jedo, a v knjigo šel pogledal kako ravnat. Kolegičina hčerka ko jedo kosilo je čist neutolažljiva če vsaj nekaj ne dobi za jest, pa ne nekaj kar ji naredijo ampak tist kar jedo oni.

Pa upam da noben od naših otročkov ne dobi alergije, pa če jih hranmo tako kot piše al po občutku.

Drugače pa sem tudi marsikaj novga zvedla HVala:bravo:, nisem vedla da je to s pršicam pa muckam imunski sitem, hrana pa nekaj drugega, zato mi pa nekak ni šlo v glavo.Nikol mi ni blo jasn zakaj ne bi otroku dal prej kej za jest, če pa pravjo da če ne vem kolk umazanije lahko postane alergik.





niki5 -> mamicam v vednost (4.11.2004 22:44:17)

Določene stvari so alergene (paradižnik, jagode, čokolada,..) in je sigurno pomembno, da se držimo navodil in sicer da ne prehitevamo čas. To je tako kot v nosečnosti nekatere brez skrbi pijejo neprekuhano kravje mleko, jejo ne dovolj pečeno meso, jaz pa zaradi strahu za okužbo toksoplazmoze nisem jedla niti kupljenih suhih salam in pršuta. enostavno mi ni bilo vredno tveganja. In pri tej zadevi, o kateri teče debata, bom tudi pazljiva in se bom držala priporočil. Za vse pride čas in to še prehitro, ne vem zakaj bi prehiteval...




Mel -> mamicam v vednost (4.11.2004 23:19:09)

Jaz osebno nisem alergična na nobeno hrano, tudi v družini nimamo treh problemov... zakaj je potem moj sin bil alergičen na jajca in kravje mleko.
Sem kriva, ker sem jedla hrano, ki jo jem že celo življenje?
Izključno sem ga dojila. Potem sem pri njegovih štirih mesecih pričela s strogo dieto in rezultati so bili tu. Tri mesece stroge diete. Pravijo, da alergija ob strogi dieti s časom (do enega leta)izzveni vendar pa, če nisi na dieti, otrok lahko postane astmatik.
Mi smo alergijo odpravili z BICOM in sedaj jaz lahko jem vse in moj sin tudi.

Res pa je, da ne razumem, kako to, da se nekatere alergije pojavijo pri starejših ljudeh?!??! Kam pelje svet?





nejcko -> mamicam v vednost (4.11.2004 23:41:18)

Morem tudi jaz svoj piskrček dodat še enkrat. Sem tudi sama tiste sorte, ki se bolj na staro ljudsko modrost zanaša kot na sodobna dognaja, ker tisočletja so tisočletja, stoletje pa je stoletje. Sem zašla. Punce,ki se tako strogo držite novih dognanj, katere plenice uporabljate? Pampers, racman ali navadne bombažne? Se zavedate, da s plenicami za enkratno uporabo tudi tvegate alergije? Par postov nazaj poglejte. In še okolje 100 na uro onesnažujete (-mo, ker jaz tudi zraven spadam).
Pa razne žajfice in šampončki, kremice in kopeli,itd. Veliko kemije, pa se nobena ne sekira.
Doktarji našim malčkom predpisujejo AD3 kapljice in jih reveže zvija na mrtvo. KEMIJA!!! To je še naša pediatrinja poudarila.
Kaj danes dohtarji pravijo, da malčkom najbolj pomaga odmašiti in sčistiti nos? Fiziološka raztopina! In kaj je to? Čisto navadna slana voda. HALO!!! Kje pa so zdaj vse tiste kemične kapljice, ki jih je "sodobna znanost" pred desetimi, dvajsetimi leti tako propagirala?
Kaj so slučajno naši očetje lahko bili pri našem rojstvu? Ni šans! Je znanost takrat prepovedala! Pa matere naj bi si preveze dajale čez usta, da ne bi okužile svojih otrok pri previjanju. Danes pa iščejo cepivo, s katerim bi otrokom malo bakterij v telo vnesli, da ne bi bili tako sterilni in tako občutljivi in alergični!
Vidite, znanost gre vedno naprej tako, da se vrača k staremu.
Kar pa se hrane tiče, je pa danes povsem oporečna in verjetno prav zato toliko alergij. Kupujemo jagode in to že aprila, ker so tako velike, sočne, rdeče... Ste se kdaj vprašale, kdaj jagode pravzaprav res zorijo? Kupujemo jabolka, lepa zelena in rdeča, sočna, ki se kar svetijo. Ali kdaj daste otroku kako malo obtolčeno jabolko s sosedovega vrta? Pa krasen korenček in solata čez celo leto. Mleko - krave filajo z antibiotiki in ne vem še s čim, imajo taka vimena, da jim bodo počila in dajo veliko mleka, ki ga mi seveda veselo pijemo. Ve pa mislite, da je mleko sosedove Liske, ki ob senu sameva v štali, veliko bolj škodljivo, ker je polnomastno?
Malo se vprašajmo raje, kaj sploh jemo, kakšno hrano nam sodobna in znanstvena družba danes sploh nudi. Znanstvenik na eni strani ugotovi, da gluten povzroča alergijo, na drugi strani pa ustvarja gensko spremenjeno pšenico. Lepo vas prosim!!!

Punce moje, po zdravi pameti in ZMERNO! To je moje načelo! Pa brez zamere. LP




Seven* -> mamicam v vednost (5.11.2004 8:59:05)

nejcko, super napisano..




Katjuša & Daša -> mamicam v vednost (5.11.2004 10:16:27)

UH UH UH . Super debata. Pol pa vej kaj in kako. Kot največkrat napisano in povedano in prebrano. Mal babice poslušat in malo znanstvene fantastike in to je to.

LP
Katjuša




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>