Bubamaraa
|
nisem jezna.... Ker pomoje bi jaz na tvojem mestu se jih isto izogibala.... Sam sem prebrala in je pisalo, da je otrok kužen s tem, ko dobi prvo pikico in dokler se zadnja ne posuši....ker sem cele dneve zunaj z ostalimi otroci in res ne pustim, da druge ne lupčka in se jih dotika...sam dokler pikic ne dobi nimam kej....pa še vprašanje je kako je bila v stiku s tisto punčko... en članek, ki mi je tako dobro napisan.... Norice (Varicella - vodene koze) Spada med herpesne virusne infekcije. Najpogosteje obolevajo otroci v starosti od 5 - 10 let, vendar ni prizanešeno nobenemu življenjskemu obdobju. Obdobje obolevanja je od januarja do maja. Prenaša se kot kapljična infekcija, pa tudi z dotikom izpuščaja, saj se virus nahaja v mehurčkih, ki so značilen izpuščaj pri tem obolenju. Pacient izloča virus iz zgornjih dihalnih poti pred izbruhom izpuščaja, kužnost pa je največja neposredno pred izbruhom izpuščaja. Pacient je kužen dokler so prisotni mehurčki na koži, ko se izpuščaj izsuši, kužnosti ni več. Inkubacijska doba znaša 10 -21 dni, najpogosteje pride do izbruha izpuščaja 14. dne od dneva infekcije. Bolezen poteka v treh stadijih: Prvi stadij traja 1 - 2 dni. V tem času se lahko dviguje telesna temperatura, pojavi glavobol, izcedek iz nosu in pordelo žrelo. Velikokrat pri otrocih ta stadij manjka. Drugi stadij je stadij, pri katerem se pojavljajo mehurčki na trupu, obrazu, v lasišču, na vratu in na koncu na udih (spodnjih in zgornjih). Značilno za izpuščaj je, da se pojavlja v zagonih in da imamo lahko poleg svežih mehurčkov tudi suhe mehurčke in krastice. Izpuščaji se lahko pojavljajo tudi na veznici, na ustni sluznici in na spolovilu. Tretji stadij je stadij, ko se izpuščaj suši. Na koži ostajajo kraste ter plitke razjede na mestih, kjer so le-te odpadle. Zdravljenje Počitek, redno kopanje, veliko tekočine in lahko prebavljiva hrana. Kadar otroka izpuščaji močno srbijo, mu zdravnik predpiše tudi zdravilo, ki omili srbenje