|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  35 36 [37] 38 39   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: oktoberke
24.4.2007 8:37:29   
skuštrana
Mogoče bo katero zanimalo tole o porodu, moje vprašanje g. Zalki pa je bilo načini alternativnih porodov v Sloveniji. Aja, jaz bom najverjetneje rodila v vodi ali pa na pručki, prvič sem rodila klasično pa mi ni preveč všeč.

Kot alternativni porod v pogovornem jeziku poimenujemo porod, ki odstopa od klasično vodenega poroda, od tega, kar je najbolj običajno in uveljavljeno v določenem prostoru in času. Za kakšno drugo državo ali drug čas pa bi bila alternativa nekaj drugega kot je alternativa za nas ta trenutek. Ja, na hitro bom prikazala običajen porod v Sloveniji, poleg pa bom omenila nekaj možnosti, ki so v različnih porodnišnicah bolj ali manj dostopne.
Ženske v Sloveniji rojevajo v štirinajstih porodnišnicah &#8211; rodite lahko v katerikoli porodnišnici, nimamo porodnih centrov, za porod doma znotraj zdravstvenega sistema ni urejenih možnosti. Nekatere ženske se odločajo in najamejo babico iz tujine ali pa gredo rodit v Italijo, Avstrijo ali Nemčijo&#8230;
Porod v Sloveniji:

Priprava na porod
Klistir in britje sta še vedno zelo v uporabi, čeprav znanstveni podatki kažejo, da sta pred pričakovanim normalnim porodom nepotrebna postopka. V nekaterih porodnišnicah sta stvar izbire porodnice, v nekaterih ne ali pa v zelo majhni meri. Alternativa: klistirate in obrijete se lahko doma, če si to želite. Lahko pa preprosto ta dva postopka izpustite.

Indukcija in pospeševanje poroda
Sta v Sloveniji precej v uporabi, nekateri strokovnjaki menijo, da je preveč sproženja porodov in da bi bilo dobro razmišljati o zmanjševanju uporabe pospeševanja porodov. Alternativa: gibanje in pokončni položaji med porodom, hrana in pijača med porodom po potrebi ženske, ustrezno porodno okolje z ustrezno opremo in pripomočki in primerno izobraženo osebje z razvitimi spretnostmi.

Položaji med porodom
Žal še vedno večina žensk v Sloveniji rodi leže na postelji in tudi prvo porodno dobo veliko število žensk preleži. Alternativa: večja aktivnost in različni položaji med porodom so koristni za žensko in otroka, aktivnosti so prilagojene vsakokratnem porodu. Porodi polsede, sede, na pručki, čepe, stoje, na vseh štirih &#8230; so v naših porodnišnicah zagotovo premalo uporabljajo. Nekatere porodnišnice imajo poleg sodobnih postelj, ki jih je mogoče prilagoditi za polsedeč ali sedeč porod še dodatno opremo, ki omogoča različne položaje, kot so velike žoge, pručke, ipd.

Porod v vodi
Zaenkrat dostopen v porodnišnicah Postojna in Murska Sobota. V Postojni ga dodatno plačate, za Mursko Soboto pa ne vem &#8211; tam je odprta čisto nova porodnišnica. Uporaba vode je odlično sredstvo za sproščanje, lajšanje bolečin, porod v vodi je povezan z manjšim odstotkom raztrganin in epiziotomij &#8230; Vodo bi lahko uporabljali veliko več.

Carski rez
Carski rez pri nas uradno opravijo le, če gre za medicinske indikacije in ni stvar izbire porodnice. V resnici ne sodi med &raquo;alternative&laquo;, napisala sem ga zato, ker ponekod v svetu obstajajo porodnišnice z izjemno visokimi odstotki carskih rezov. Ko se odstotek prevesi čez 14 do 15%, obstaja verjetnost, da bo to prej v škodo materam in otrokom kot v njihovo korist.

Lajšanje bolečin
V Sloveniji se za lajšanje porodnih bolečin uporabljajo različne metode in različna zdravila.
O epiduralni lahko kar nekaj izveste iz predhodnih besedil, velja trenutno za najbolj učinkovito sredstvo, ni pa brezplačno dosegljiva v vseh porodnišnicah v vsakem času. Tudi o drugih metodah in zdravilih sem že pisala &#8211; če vas zanima, poiščite moj odgovor. Zavedajte se, da so med porodnišnicami precejšnje razlike v odstotkih uporabe različnih zdravil in metod. Hipnoza se zelo redko uporablja, če se sploh še (ima katera kakšno informacijo o aktualnem stanju?) &#8211; včasih je z njo pomagal porodničar, ki pa ne dela več v porodnišnici, kolikor vem.

Strokovnjaki med porodom
Ob porodu brez zapletov je najbolje, da pomaga babica, ki je nosečnico spremljala od začetka nosečnosti in ki jo obiskuje na domu po porodu; pri zapletih pomagajo zdravniki (porodničarke, porodničarji) in drugo strokovno osebje. V Sloveniji se praksa, da bi babice bolj skrbele za nosečnico, bolj počasi uveljavlja, v porodnišnicah so pod nadzorom zdravnikov, po porodu pa ženske obiskujejo na domu patronažne medicinske sestre. Nekatere ženske se dogovorijo z izbrano babico za spremljanje med porodom, vendar ta možnost v večini porodnišnic ni uradno na voljo, v kranjski porodnišnici, na primer, pa je in je dodatno plačljiva storitev.

Doule pri porodu &#8211; v Sloveniji še ni zaživela možnost, da imate pri porodu poleg svoje bližnje osebe (ponavadi je to mož, partner&#8230;) pomočnico, ki ni del zdravstvene ekipe, pač pa jo je mogoče najeti kot podporo in praktično pomoč.

Otroci pri porodu
V Sloveniji ni uveljavljena praksa, da bi bili starejši otroci navzoči ob rojstvu svojega bratca ali sestrice.

Če povzamem &#8211; v Sloveniji je razvitost na področju izbire med različnimi oblikami poroda precej skromna, ali natančneje, prevladuje klasičen porod, možnosti za drugačen porod se bolj malo uporabljajo.

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 901
   [Brisano sporočilo]
24.4.2007 8:55:23   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Neposredna povezava do sporočila: 902
24.4.2007 9:11:56   
Daschi
danuser posted image !

najprej dobrodošle vse nove oktobrke!user posted image

Način poroda:
ne bom razlagala, kako so potekali moji porodi (to vam povem, ko bomo vse rodileuser posted image ).
Ko sem govorila s super babico in Lj. porodnišnice, mi je povedala, da je v svojih letih dela kot babica (23 let), ugotovila, da ženska najlažje rodi leže. če hodi, če stoji (prehitro), se maternično ustje zadebeli. ker otrok pritiska navzdol, maternično ustje še ni dosti odprto in zateče. To so njene besede. Ki pa so pri mojem zadnjem porodu kar držale. je pa res, da je vse odvisno od posameznice.
Moja kolegica je denimo vse popadke, do zadnjega, prehodila. Na posteljo je legla samo, da je rodila.
jaz mislim, da je najbolje poslušati svoje telo...pa seveda babico tudiuser posted image

kaj potrebujem za novorojenčka:
V porodnišnici vam bo zelo prav prišla krema Bepanthen, ki jo lahko kupite v lekarni. Z njo si boste mazale bradavice v prvih dneh dojenja, kreme pa ni potrebno izpirati pred dojenjem, kar je super.
Prav tako je uporabna tudi za mazanje dojenčka.
Najboljše za dojenčkovo ritko je najbrž še vedno ribja mast. Z njo lahko mažete dojenčka povsod. Prav tako je za kožo dobro mandljevo mleko.
To troje imamo mi, drugega ne potrebujemo.
V porodnišnici ne boste potrebovale raznih revij ipd. Svetujejo, da naj ne bi gledali televizije ali brali, ipd., do šest tednov po porodu. Vaše oči bodo prav tako utrujene. Tudi tega sem se jaz kar držala. No, pri zadnjem ne toliko, ker sem med dojenjem gledala baruser posted image .

Če se še kaj spomnim, vam napišem. Drugače pa si ne delajte preveč zalog oblekic in ostalega. Ker tako hitro rastejo, pa še mamice smo take, da ponavadi tiste res lepe oblekice šparamo, potem, ko pa se končno odločimo, da jo bo user posted image  nosil, pa ugotovimo, da je premajhno.

Aja, meni je v porodnišnici prišla prav tudi duda zauser posted image .

Naj nikoli ne izdam otrokovega zaupanja, zadušim njegovega upanja ali uničim njegovih sanj.
(M. Wright - Edelman)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 903
24.4.2007 9:35:12   
skuštrana
Ja, ribja mast je cool, ampak smrdi pa ko user posted image ..user posted image   Je pa super stvar še praška pasta, sploh za vnete ritke.

Je pa za mazanje bradavic fajn imet seboj v porodnišnico lanolinsko mazilo, jaz ga sicer nisem potrebovala, ampak parim prijateljicam je pa rešilo življenje.

Moj porod je bil kar fajn, hiter in vse to, no, po mnenju g prehiter, zato je bil fuuulll boleč in glede na to se bom naslednjič odločila za vodo, ker gre porod malo počasneje in voda ublaži bolečine. Pa še manjša možnost je za prerez, ker sem prvič imela full probleme s šivi. So bolelo kot sam user posted image . In bi se temu tokrat res rada izognila, če se bo le dalo. Bom že v porodnišnico prišla s porodnim načrtom, kjer bo pisalo, da ne želim rezanja, razen če ni res nujno potrebno, kar pa prvič ni bilo, ampak so me pač prerezali, ker se pri nas to tako dela user posted image Še sam Pušenjak je rekel, da je pri nas teh prerezov presredka full preveč.

Tole glede revij je res, ja..No, moja babi pravi tako. Mi je pa moj pametni user posted image po prvem porodu v porodnišnico prinesel Slovenske novice za brat user posted image ..Ko bi vsaj kaj drugega, kje je našel ravno te Slovenske novice, ki jih organsko ne prebavljam...user posted image Jaz sem že itak v nosečnosti full slabo videla, sploh podnapise.Sem že mislila, da je karkoli narobe, potem pa sem se malo informirala in je to baje normalno..Svašta, ne.

Aja, dude pa nam v porodnišnici niso pustili, edino če je bil otrok pod lučko...No, jaz niti s seboj nisem imela, tako da mi je bilo vseeno. Pravzaprav se nanjo sploh nisem spomnila, hecno, ne.

Eh, danes mam čas pisat, vsi okoli mene še lepo pančajo..So že čisto počitniško razpoloženi user posted image

Zivepo, ti boš verjetno rodila v Celju, a ne? Tam imajo posebno sobo, kjer imaš žogo, razna orodja za pomoč. Jaz sem bila v Celju kar zadovoljna, tudi na oddelku je bilo kar ok. Razen ene zdravnice (in pa ene sestre), ki me je obakrat sprejela (sem imela en mastitis kasneje) je bilo vse ok. Pa babice, se mi zdi ,so vse ok. In vsega je dosti - od vložkov, plenic, krem,...Prav vse dobiš in to kolikor želiš.

< Sporočilo je popravil skuštrana -- 24.4.2007 9:36:07 >

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

(odgovor članu Daschi)
Neposredna povezava do sporočila: 904
24.4.2007 9:36:43   
Klaudia
user posted image     user posted image      OKTOBERKE   user posted image    user posted image     user posted image  

( 57 user posted image  nas je)

01.10.
- bambi                    user posted image 1973               3.user posted image                MB

02.10. 
- Pandica                 user posted image 1979               1.user posted image                 MB
- MissLady                                            1.user posted image

04.10.
- pingi                      user posted image 1979               1.user posted image                  LJ
- inja2                      user posted image 1984                                       LJ
- Solero                   user posted image 1978               1.user posted image                  KP

05.10. 
- Ursikazala             user posted image 1970                1.user posted image  
- Kasija 78              user posted image 1978                1.user posted image                 LJ
- Miško
- kovanec

06.10. 
- mišk                     user posted image 1982                 1.user posted image                 KK

07.10.
- kala10                   user posted image 1979                1.user posted image                 LJ

09.10.
- janja                     user posted image 1973                 3.user posted image  (2.user posted image )     LJ
- Klaudia                 user posted image 1986                1.user posted image                  LJ
- Tinki_winki           user posted image 1982                1.user posted image                 KP
- sanwebdra            user posted image 1979                1.user posted image                 MB 

10.10.
- tave                       user posted image 1974

11.10. 
- Micla                     user posted image 1977                3.user posted image  (1.user posted image )      GO
- Lillylilly                  user posted image 1979                3.user posted image  (2.user posted image )       Jesenice
- 2ursae                    user posted image 1977               2.user posted image                   LJ

13.10.
- oktoberka              user posted image 1985               1.user posted image                    LJ
- AnaB.                     user posted image 1979                1.user posted image  

14.10.
- Jasna                     user posted image 1976                4.user posted image  (3.user posted image )        LJ
- skuštrana               user posted image 1977                2.user posted image                    CE

16.10.
- Jan@

17.10.
- prymorka

18.10.
- sončnica5

19.10.
- MB*TANJA*   
- domennatalija

20.10.
- valči                       user posted image 1979                 3.user posted image                   Brežice

21.10.
- Daschi                   user posted image 1976

22.10.
- inibini
- metkica1                user posted image  1980                 2.user posted image  (1.user posted image )        CE

23.10. 
- Janice

- pikceva  user posted image user posted image    

24.10.
- Natasa-6               user posted image 1974                   3.user posted image                     LJ
- Neža81user posted image user posted image          user posted image 1981                  1.user posted image         Zg. Polskava
- mala                      user posted image 1983                   3.user posted image                     LJ

25.10.
- *Lana*                  user posted image 1978                   1.user posted image
- pot                                                          1.user posted image                      LJ

- nana84                                                    1.user posted image

26.10.
- Dari
- mama06
- Jejica                                                     1. user posted image

27.10.
- zarjica                    user posted image 1978                 1.user posted image                   MS

28.10. 
- mehurčica              user posted image 1978                 2.user posted image                    MB
- pimkie                    user posted image 1971                 1.user posted image                    KP
- noa1                      user posted image 1975                 1.user posted image                    MB

29.10.
- zivepo                    user posted image 1986                1.user posted image                    CE
- Pikapokca              user posted image 1978                1.user posted image                   NG

30.10.
- soraja
- orka**
- lane31                     user posted image 1976                1.user posted image                     MB
- ninka 80                 user posted image 1980                  1.user posted image                     KK

31.10.
- živa

- Ulaa

user posted image      

- pony                      user posted image 1974                 5.user posted image

If your kids are giving you a headache, follow the directions on the aspirin bottle, especially the part that says "keep away from children."
Susan Savannah

(odgovor članu pot)
Neposredna povezava do sporočila: 905
24.4.2007 9:44:26   
jasna
Živjouser posted image user posted image !

Uf, ste naklofale v zadnjih 2 dnehuser posted image . Dobrodošle vse novopridružene user posted image user posted image , to bo veselo oktobrauser posted image .

Misslady, do 8. ti pa res ni treba čakat. Pojdi predčasno na pregled in po treh svečkah Canestena bi morala biti OKuser posted image . Lahko si pa začasno pomagaš z jogurtom.

Pot, jest bi tudi takšno telovadbo, ki je dovolj 1x/teden in je vseeno, če prideš ali neuser posted image . Za karkoli se odločiš bo učinkovito, če bo redno! (se oglaša tista, ki telovadbe že mesece ni videla niti od dalečuser posted image )

Skuštrana, user posted image  hvala za tole. Sama sem prvič preživela vse popadke do iztisa kleče, tako da lahko rečemo, da sem rodila "alternativno"user posted image . Vmes sem hodila. Drugič se dete ni hotelo vspustiti v porodni kanal in sem pač preležala.
Možnost poroda v vodi ima sigurno tudi Šempeter pri NG. Sem debatirala o tem z njihovo G. S hipnozo se je včasih ukvarjal v LJ dr. Cerar. To, da bi babice spremljale že nosečnice in kasneje otročnice se meni zdi super, vendar smo žal še daleč od tega. Kar se pa tiče Doule pa ne vidim potrebe. Če te spremlja mož (ali katera druga bližnja oseba) se mi zdi prisotnost neznanega laika nesmisel. Mogoče pride prav bolj kasneje, ko si doma sam z novorojenčkom. Pa še takrat imamo očetovski dopust.

Spisek; poleg mrežastih spodnjih hlačk bi dodala še vatirance (enake, kot jih uporabljajo v porodni sobi), prodaja jih Sanolabor. Za bradavice je super tudi lanolin iz lekarne. Meni je pomagal čez prvih nekaj dni ragad. Glede branja pa še nisem slišala zadovoljive razlage zakaj ne. Moje mnenje je, da je ta prepoved še ostanek starih časov.

Daschi, kako kaj počutje, kila še boli? Bolje je, da ne čakaš na obisk G, ampak greš kar k osebnemu zdravniku. Pa naj presodi in te pošlje naprej. Morda bo dovolj kilni pas.

LP

(odgovor članu Daschi)
Neposredna povezava do sporočila: 906
24.4.2007 9:52:13   
jasna
Skuštrana, mene so tudi prvič v CE rezali, drugič v LJ pa neuser posted image . Je veliko odvisno od babice. Je pa oddelek za otročnice v CE res zakonuser posted image .

Še duda - moj jo je šel kupiti že naslednji dan po poroduuser posted image .

Neposredna povezava do sporočila: 907
24.4.2007 10:24:06   
Daschi
jasna, moja 'kila' je zaenkrat (da takoj potrkam) bolje. Če bo šlo tako naprej, bom lahko preživelauser posted image .

skuštrana, jaz grem rodit tudi tokrat v postojno. In sicer sem tokrat velik zagovornik epiduralne analgezije in bom kričala, naj mi jo dajo že, ko bom pred zadnjim semaforjem pred porodnišnicouser posted image .

Prvič sem šla rodit v Kranj, imela sem slabe izkušnje. Porod sem v morastih sanjah podoživljala še pol leta kasneje.
Drugič in tretjič sem rodila v PO in tudi sedaj grem tja. Imam pa vedno podaljšan penzion, ker se moji otroci radi sončijo (zlatenica), tako da bom tudi tokrat najmanj 7 dni v hoteluuser posted image .

Naj nikoli ne izdam otrokovega zaupanja, zadušim njegovega upanja ali uničim njegovih sanj.
(M. Wright - Edelman)

(odgovor članu jasna)
Neposredna povezava do sporočila: 908
24.4.2007 11:21:53   
janja
Joj, sem rabila kar nekaj časa, da sem prebrala vse poste, ki ste jih naklofale čez vikend. Mi smo bili na poroki in moram reči, da je bilo res lepo, moja sestrica pa lepa nevesta.

pot, jasna - na kakšno telovadbo pa bi vidve hodile. Jaz sem se pozanimala glede pilatesa v Vižmarjih. Lahko hodiš 1x ali 2x tedensko, plačaš pa tudi sproti, ali pa 4 obiske skupaj. Jaz bi hodila 1x tedensko (ob sredah). Imam pa doma tudi DVD od Vzajemne, tako da bi malo kombinirala. Bom pa prej vprašala še mojo G, da ni kakih zadržkov glede moje pregrade.

Kaj rabiš v porodnišnici? - Jaz sem imela prvič s sabo nedrček za dojenje, silikonske nastavke za dojenje, vložke (Vir - mehke - sploh če si šivan!) mi je sproti nosila sestra, Bepanthen kremo, dudico.

Doma pa sem rabila - plenice, hladilno mazilo (Buebchen) z ognjičem, fiziološko razstopino, zložence, vato, otroško milo (1x tedensko), mandljevo olje, vrečke za umivanje... Oblačilca sem dobila od sestre. Je bil pa tudi naš ob odhodu iz porodnišnice oblečen v pajacek št. 56, pa mu je bilo kar preveliko. Ampak kot je rekla že Daschi, se ne splača preveč nabavljat, ker dojenčki zelo hitro prerastejo oblačilca.

Jaz mehurčkov še vedno ne čutim - saj vem, da prehitevam. Vstopam v 17. teden, očitno pa bom morala še malo počakati.

Jutri imam pregled in že komaj čakam, da spet slišim utrip srčka mojega/e user posted image .

Lepo se imejte in božajte svoje trebuščke.

Otroci so naše največje bogastvo! Čuvajmo jih!

http://janja73.mojalbum.com
http://zo-ja.mojalbum.com

(odgovor članu Daschi)
Neposredna povezava do sporočila: 909
24.4.2007 11:49:29   
pot
Dobrodošla Ulaa! user posted image user posted image user posted image Zdaj nas je pa že skoraj za dva meseca.

Hvala vsem za odgovore. Sem si naredila spisek po vaših odgovorih. Ne bi rada kupovala kar vse kar ti rečejo, da utegne priti prav in bi potem le ležalo naokoli. Zato so vse vaše izkušnje zame zelo dobrodošle.

Glede telovadbe sem mislila, da bi šla kdaj vadit v vodo (mali bazen Fakultete za šport 14.30-15.30 in 15.45-16.45. Cene ne vem.) in drugače v telovadnico Male šole za starše (pon 19. -20.ih in sreda 16.30-17.30. Ta ob sredah mi je kar malo prezgoden, ker imava midva po navadi takrat kosilo. Stane 1000sit in plačaš sproti.). Za telovadbo v vodi bi rabila edino še informacijo ali lahko hodiš kadar želiš, pa četudi 1x na mesec, da bi ostalo kombinirala z navadno telovadbo, doma bi pa še kolesarila in hodila na sprehode ter nabirala kilometre na orbitreku.

Bom pripela še oba linka, če še katero zanima telovadba v Lj:
vadba v vodi: http://rekreacija.plavalna-zveza.si/nosecnice.htm

telovadba s fizioterapevtko: http://www2.kclj.si/leonisce/brosura.pdf

Imam še nekaj drugih linkov, če še katero zanima (sem včeraj raziskovala po netu):
v Domžalah: http://www.otelo.si/html/modules.php?name=nosecnice
Štorklja: http://www.storklja.si/t3/t3/index.php?id=997
Infant: http://www.infant-on.net/page1.htm

Včeraj sem doživela kar mali šok ob ˝dobronamerni˝ izjavi moje sorodnice, ko sem ji rekla, da imam končno apetit - zvečer. Mi je rekla, da naj pazim in se malo brzdam pri hrani. user posted image Pa še komaj delam na tem, da dobim izgubljeno kilo nazaj!!! Jaz sem bila čisto šokirana. Ne bi rekla, če bi imela 30kg preveč, pa še normalne teže ne dosegam, je tudi nikoli nisem mogla. Vsi ostali, pa se zdaj, ko sem noseča veselijo, da bom končno malo zapolnila lica in se poredila. Kot sem prebrala, so nekatere izmed vas že tudi napadli s takimi izjavami, tudi G. Že takrat me je šokiralo, ko sem brala vaše izjave, tale izjava, ki je letela name včeraj pa mi je pokrov s piskra poslala. user posted image

Sicer nevem kako bo, ko bom rojevala, to je tako ali tako še zelo daleč, ampak, razmišljam, da bi rodila v polsedečem položaju, če me seveda ne bo vse tako bolelo, da bom sposobna le ležat. Je že katera tako rodila in kako sploh izgleda?

(odgovor članu janja)
Neposredna povezava do sporočila: 910
24.4.2007 11:58:34   
Daschi
pot, glede poroda lahko jaz rečem, da sem pri sebi sproti videla, kaj mi najbolj ustreza. Pri hčerki mi je ful pasalo, da sem hodila med popadki, pri sinu pa da sem ležala na boku. Sem samo grdo gledala, ko so rekli, naj malo hodimuser posted image .

kaj naj naredim, ker bi jedla samo tuno iz konzerve?????
Vse vem, da ni dobro preveč tune zaradi vsebnosti živega srebra, ki lahko poškodujejo živčni sistem ploda, še članek sem o tem pisalauser posted image , ampak, jaz bi tuno....
Zdaj sem omejila na dve majhni konzervi tedensko v zeleni solati. To je edino kosilo, ki mi paše jesti.

kaj vam diši jesti?
Moj seznam je čisto kratek in preprostuser posted image :
-sadje
-zelenjava
-sirni namaz, kruh ali sir
-kosilo: zelenjavna juha ali zelena solata z rdečim fižolom, paradižnikom in feta sirom (tuna)
- pa čips
Pestro, ni kajuser posted image

(M. Wright - Edelman)

(odgovor članu pot)
Neposredna povezava do sporočila: 911
24.4.2007 12:28:10   
pot
Pri meni je jedilni spisek malo daljši:

- sadje: jabolka, melone, pomaranče, hruške, jagode, kivi, avokado v sadni solati... Komaj čakam lubenico, maline, domače jagode, borovnice, nektarine, češnje, fige in grozdje... Prepovedano sadje pa je menda: v eni reviji sem zasledila ananas, zaradi nekih kislin (v prvih mesecih nosečnosti) in papaja.
papaja link: http://www.rtvslo.si/zabava/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=4&c_id=14595
Ampak na eni strani sem zasledila, da promovirajo tablete, ki vsebujejo oba sadeža in jih celo priporočajo za nosečnice. user posted image Potem pa vedi kaj je vredu in kaj ne.  link: http://plus-life.atspace.com/TVM%20plus.htm

- zelenjava: bučke z olivnim oljem in česnom, kislo zelje in repa, kumare in kisle kumarice, olive, solata, zeljnata solata, blitva, grah, špinača, z veseljem bi tudi beluše...
- tuno bi tudi jaz, pa je kar ne upam.
- sir, sir za namazat, mortadela, kruh, marmelada in maslo, od včeraj pa tudi Nutelli podobni namazi
- kosmiči in čokolino z mlekom za večerjo
- mlečni riž
- sladoled
- kokice, navadni orehovi piškoti
- krompir, predvsem kuhan in na maslu popečen, tudi pomfri, samo da je krompir user posted image
- juhe: zelenjavne, z rezanci, čorbe...
- pa gotovo je še kaj na seznamu, pa se trenutno ne spomnim

(odgovor članu Daschi)
Neposredna povezava do sporočila: 912
24.4.2007 12:28:36   
jasna
Pot, na ta polsedeči položaj sem kar pozabila. V lJ mizo na koncu en dva tri spremenjijo v polsedečo. In je res lažji iztis, saj se lahko malo nagneš naprej. Ni pa to ogromna razlika (prvič sem končala porod leže). V bistvu na vseh novejših mizah lahko rodiš polsede.

Mmmm, tunauser posted image . Mi smo jo včeraj zmazali na špagetihuser posted image . Mi paše pa vse, vendar bolj kislo. Sladko niti ne preveč. Daschi, s tvojim jedilnikom bi jaz hujšalauser posted image .

(odgovor članu Daschi)
Neposredna povezava do sporočila: 913
   [Brisano sporočilo]
24.4.2007 12:49:42   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu jasna)
  Neposredna povezava do sporočila: 914
24.4.2007 14:32:17   
MissLady
ah srečke, da vam hrana ne paše.... jaz pa bi se samo basala user posted image user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 915
24.4.2007 14:52:31   
skuštrana
Dashi, jaz pa niti nisem preveč za EA. Kaj pa vem, nekako me ne privlači, niti nisem nikoli razmišljala o njej. Imam slabe izkušnje z eno injekcijo, ko sem operirala roko, polovice hrbta nisem čutila še ful dolgo, ker so me zadeli na nek živecuser posted image

Pot
, v polsedečem položaju lahko rodiš skoraj v vseh porodnišnicah v Sloveniji, ležiš pa na takšni posebni postelji, ki se lahko namesti tudi v sedeči položaj.
Glede hrane in rejenja je pa meni v prejšnji nosečnosti G enkrat rekla, da sem se preveč zredila. Sem bila kar malo šokirana, ker sem na koncu nosečnosti imela 70 kg na mojih 180 cm, kar je čisto ok, ampak ko sem se malo pozanimala sem si prišla gor, da me je opozorila zato, ker sem se med dvema pregledoma zradila za cca 4 kg, kar bi lahko bil znak za nosečniški diabetes, tako da potem nisem bila več jezna nanjouser posted image

Glede hrane pa meni ne paše kruh..Jedla bi samo domačega, pečenega v babičini krušni peči..Tega pa ni vsak danuser posted image . Posledično odpade vse, kar se namaže na kruh oz. je skupaj z njim...Bi pa vsak dan jedla pire krompir in špinačo. Ja, pravzaprav bi lahko jedla samo to in pa slane prigrizke - palčke, preste, ...Sladko pa meni tudi ne paše, razen sladoledauser posted image

(odgovor članu MissLady)
Neposredna povezava do sporočila: 916
24.4.2007 14:53:33   
Klaudia
Moj NE jedilnik: meso, sir, pica...

Ostalo pa večinoma je kar vredu.
Mi pa najbolj paše sadje, zelenjava in pa karkoli na žlico (brez mesa seveda)

Ta meso me ubija. V nedeljo sem padla v nezavest ko sem trebla solato.
Na srečo je bil user posted image  glih za mano, da me je ujel in nisem pikerala na tla...
in potem nasveti ostalih bivših nosečnic.... bo treba začet meso jest...

jst pa samo user posted image ...    

user posted image

If your kids are giving you a headache, follow the directions on the aspirin bottle, especially the part that says "keep away from children."
Susan Savannah

(odgovor članu MissLady)
Neposredna povezava do sporočila: 917
24.4.2007 15:03:56   
janja
Jaz se moram pa tudi malo zadrževati pri hrani. Najbolj mi pašejo razne solate, sadje, makaroni, riž, krompir (ravno danes si bom spekla mladi krompirček, njam!), meso niti ne (čeprav se kakšnega dobrega mesa z žara ne bi branila), čokolino, sirni oziroma mlečni namazi. Sladkarije pa mi tokrat ne dišijo preveč! Še dobro, že tako imam preveč kg.

Kaj je danes z vremenom? Upam, da se ne bo ravno za praznike skisalo. Jaz komaj čakam, da grem malo na morje.

Otroci so naše največje bogastvo! Čuvajmo jih!

http://janja73.mojalbum.com
http://zo-ja.mojalbum.com

(odgovor članu MissLady)
Neposredna povezava do sporočila: 918
24.4.2007 19:39:08   
picola1
Ojla!

Evo, še ena oktobrka...:) Moj PDP je 1.10., bila sva na umetni in nama je uspelo v prvo! Prav neverjetno!
Komaj že čakam prve gibe...(aja, kar se tega tiče: a so 'metuljčki' uradno že prvi gibi-za ginekologe, mislim, drugače itak vem, da to so gibi...-ali so to šele tiste bolj konkretne brcike, ki se jih jasno razloči?)
A bo šla katera na 3D UZ? Zanima me pa še, če je kje v Slo celo zastonj ali je povsod za plačat?
Jst bom tut šla po vsej verjetnosti rodit v Postojno, najbrž z EA (sem slišala en kup enih pozitivnih izkušenj od kolegic), morda pa tudi v NM (odvisno od finančnega stanja, ker v NM še ni potrebno plačat EA)...No, bomo videli...vse je še odprto...
V 21. tednu imam morfologijo (a je katera že naročena?) in komaj čakamo, da vidimo kaj bomo imeli (upam, da detew ne bo sramežljivo in bo dalo noge narazen, haha)...
Me pa zanima še nekaj (polna vprašanj...:)): koliko vas skrbi glede vzgoje pa če boste znale z otrokom pa finance pa to...Mene vsake tolk časa kr malo začne dušit...pa ta občutek odgovornosti pa vse...(drugače se ful veselim) Sej najbrž je to normalno...(sam rabim slišat še od drugih)

Ok...tole bo za prvič vse, vso srečo želim vsem skupaj in lepo nosečnost!

P.S.:A je katera iz NM ali okolice?

(odgovor članu janja)
Neposredna povezava do sporočila: 919
24.4.2007 20:52:06   
*Lana*
Dober večer, oktoberke!

Kako ste? Mene MOČNO matra napihnjenost. Zvečer imam okrog pasa 10 cm več kot zjutraj, a je to normalno?

Vse, kar pojem, me napihne.

Moj dnevni jedilnik pa zgleda nekako tako:

Zajtrk: kos kruha in jabolko
Kosilo: - meso, krompir, solata, kuhana zelenjava
          - testenine in solata
          - zelenjavna juha in sladica
          - .......... v glavnem različno
Popoldanska malica: sadje, včasih sladoled
Večerja: kos kruha in kak namaz ali salama, kos kruha in tunina solata z veliko sveže zelenjave,...

A je to vredu?

Sem tok jezna, ker se zvečer počutim utrujeno zaradi napetosti v želodcu. Prosim za kak nasvet.

LP

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 920
24.4.2007 21:25:14   
picola1
Ja, jst imam v bistvu iste težave...Zvečer sem ful napihnjena...In ne vem ali je to od prehranjevanja ali pa je pač to normalno v nosečnosti...Moti me pa ne, tako da se v bistvu s tem ne obremenjujem preveč...

(odgovor članu *Lana*)
Neposredna povezava do sporočila: 921
25.4.2007 6:39:38   
skuštrana
Picola1 welcome...user posted image Imaš PDP takrat, ko imam roj. dan moja mama..No, moj mož ga ima 3.10 - madona sami oktobrski okoli meneuser posted image

Ja, tale napihnjenost je v nosečnosti čisto normalna. Je pa pri meni full odvisno kaj jem - če jem veliko sadja in zelenjave sem zvečer kot sod, pa koliko se gibam čez dan - če npr. cel dan ležim, potem zvečer trebuha sploh nimam.
Glede vzgoje in vseh stvari povezanih z otrokom pa ti povem samo tole, da so vse skrbi odveč. Poslušaj kar ti srce pravi, pa bo vse ok. user posted image Je pa res čisto drugače, ko čakaš prvorojenca- jaz trenutno sploh nimam časa razmišljat o nosečnosti kaj šele o tem kar naj bi sledilo...V prvi nosečnosti pa sem bila non stop oborožena z literaturo.user posted image In z razmišljanji kaj, kako, zakaj,..Potem pa, ko se beba rodi pa vidiš, da nam je vse to bolj ali manj prirojeno in da boš točno vedela kaj moraš naredit.

Janja
, ne klicat dežeka. Mi tudi gremo lenarit v Dalmacijo, ampak baje bo vreme ok...Pa tudi če ne, samo da malo spremenim okolje, pa da se naspim in se bom že boljše počutila. Je pabilo pri nas včeraj tako mrzlo, da sem kar gretje prižgala, pa danes zjutraj spet..

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 922
25.4.2007 10:21:32   
Daschi
Danuser posted image !

jaz sem danes takooo zaspana. pa nimam časa it ležat, ker imam samo še dva dni časa, da opravim eno delo. pa se mi seveda, ne ljubi.

skuštrana, tudi jaz nisem bila zagovornik EA, dokler nisem rojevala tretjič. Imela sem kar težak porod in so mi jo v PO častili. lahko rečem samo, da brez ne grem rodituser posted image . Seveda pa je od ženske do ženske odvisno, kako in kaj gre. ena moja prijateljica je rodila trikrat kar tako, mimo grede. Ene pa pač malo težje rojevamo. Ampak, se da sve preživeti. Če bi bilo tako zelo hudo, kot ene rade dramatizirajo, potem bi vse imele edinčkeuser posted image

picola1, dobrodošla med nami!
Tvoji strahovi so povsem normalni. jaz sem bila prepričana, da svojega prvega otroka ne bom znala niti prijeti, kaj šele obleči in nahraniti! Moj prvi sin je bil prvi dojenček, ki sem ga sploh kdaj držala v naročju.

(M. Wright - Edelman)

Neposredna povezava do sporočila: 923
25.4.2007 10:44:27   
pot
user posted image     user posted image      OKTOBERKE   user posted image    user posted image     user posted image  

( 58 user posted image  nas je)

01.10.
- bambi                    user posted image 1973               3.user posted image                MB
- picola1                                                                       NM

02.10. 
- Pandica                 user posted image 1979               1.user posted image                 MB
- MissLady                                            1.user posted image

04.10.
- pingi                      user posted image 1979               1.user posted image                  LJ
- inja2                      user posted image 1984                                       LJ
- Solero                   user posted image 1978               1.user posted image                  KP

05.10. 
- Ursikazala             user posted image 1970                1.user posted image  
- Kasija 78              user posted image 1978                1.user posted image                 LJ
- Miško
- kovanec

06.10. 
- mišk                     user posted image 1982                 1.user posted image                 KK

07.10.
- kala10                   user posted image 1979                1.user posted image                 LJ

09.10.
- janja                     user posted image 1973                 3.user posted image  (2.user posted image )     LJ
- Klaudia                 user posted image 1986                1.user posted image                  LJ
- Tinki_winki           user posted image 1982                1.user posted image                 KP
- sanwebdra            user posted image 1979                1.user posted image                 MB 

10.10.
- tave                       user posted image 1974

11.10. 
- Micla                     user posted image 1977                3.user posted image  (1.user posted image )      GO
- Lillylilly                  user posted image 1979                3.user posted image  (2.user posted image )       Jesenice
- 2ursae                    user posted image 1977               2.user posted image                   LJ

13.10.
- oktoberka              user posted image 1985               1.user posted image                    LJ
- AnaB.                     user posted image 1979                1.user posted image  

14.10.
- Jasna                     user posted image 1976                4.user posted image  (3.user posted image )        LJ
- skuštrana               user posted image 1977                2.user posted image                    CE

16.10.
- Jan@

17.10.
- prymorka

18.10.
- sončnica5

19.10.
- MB*TANJA*   
- domennatalija

20.10.
- valči                       user posted image 1979                 3.user posted image                   Brežice

21.10.
- Daschi                   user posted image 1976

22.10.
- inibini
- metkica1                user posted image  1980                 2.user posted image  (1.user posted image )        CE

23.10. 
- Janice

- pikceva  user posted image user posted image    

24.10.
- Natasa-6               user posted image 1974                   3.user posted image                     LJ
- Neža81user posted image user posted image          user posted image 1981                  1.user posted image         Zg. Polskava
- mala                      user posted image 1983                   3.user posted image                     LJ

25.10.
- *Lana*                  user posted image 1978                   1.user posted image
- pot                                                          1.user posted image                      LJ

- nana84                                                    1.user posted image

26.10.
- Dari
- mama06
- Jejica                                                     1. user posted image

27.10.
- zarjica                    user posted image 1978                 1.user posted image                   MS

28.10. 
- mehurčica              user posted image 1978                 2.user posted image                    MB
- pimkie                    user posted image 1971                 1.user posted image                    KP
- noa1                      user posted image 1975                 1.user posted image                    MB

29.10.
- zivepo                    user posted image 1986                1.user posted image                    CE
- Pikapokca              user posted image 1978                1.user posted image                   NG

30.10.
- soraja
- orka**
- lane31                     user posted image 1976                1.user posted image                     MB
- ninka 80                 user posted image 1980                  1.user posted image                     KK

31.10.
- živa

- Ulaa

user posted image      

- pony                      user posted image 1974                 5.user posted image

(odgovor članu Klaudia)
Neposredna povezava do sporočila: 924
25.4.2007 10:59:09   
pot
Še malo, pa se nas še za dva meseca nosečk nabere, če bo šlo tako naprej. user posted image user posted image user posted image

Mene pa tokrat zanima kaj vam paše pit? So to sokovi, vam že paše voda, čaj... Jaz sedaj že lahko pijem vodo, ampak ne v prevelikih količinah.

Klaudia, če ti ne paše meso jest, pa ga probaj s čim drugim nadoknadit, da se ti malo moči povrnejo. Saj ni nujno, da ješ meso, če ga videt ne moreš trenutno.

skuštrana, jaz uporabljam Vichyjevo kremo proti strijam, sem jo imela še od prej. Druga krema pa je za telo. Nič posebnega.

Srečanje: v soboto 19. maja ob 15-ih v Čolnarni v Tivoliju (skriti znak na mizi: številka 10) ste na zadnjih straneh potrdile:

1. skuštrana
2. pot
3. 2ursae & Co
4. tave
5. janja & Co
6. jasna (morebiti še Co)
7. oktoberka
8. MissLady

Pod vprašajemuser posted image (držimo pesti, da utegnete):
Klaudia (še ni 100%, zaradi krčev)
živa & Co
kasija78
skuštranina (oktobrska user posted image ) prijateljica
Daschi

Daschi
, lahko se dogovorimo tudi kdaj med tednom, ampak bo najbrž bolj srečanje tistih iz okolice in iz Lj. Čeprav ste vabljene vse. Določi  kak datum, pa bomo videli koliko se nas bo nabralo.
ursikazala predlaga: ponedeljke, srede in četrtke.
Če se želi še katera pridružiti srečanju pa le korajžno.

(odgovor članu pot)
Neposredna povezava do sporočila: 925
Stran:   <<   < Prejšnja stran  35 36 [37] 38 39   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  35 36 [37] 38 39   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.

Kajenje med nosečnostjo.
пеперутка16

Zanimajo me izkušnje KADILCEV glede te teme, ali še kadite/ste kadile, ker vem, da nekadilci reagirajo zelo ostro in ne razumejo želje po cigareti.