|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: neplodnost
1.4.2007 11:03:26   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: primoza

IZVIRNO SPOROČILO: MIŠEK13
, kjer smo lahko živele v svoji pravljici in čakale na naše male prince.

No, no - saj post je bil res neokusen, ampak da bi delali cirkus se pa ne izplača, saj se je videlo po odzivih, kakšno je mnenje. In prav je da se kdaj pojavi tudi tako mnenje. Kakor sem videl (in tudi podpisal) poteka peticija za spremembe na področju zdravljenja neplodnosti. Upajmo, da ne bo ostalo le pri papirnati petici ampak, da se bo nadaljevalo kot kaka resnejša pobuda. Ker biti v svoji pravljici je lepo in prav, še lepše pa je, če se bo v realnosti kaj premaknilo na tem področju. Ker določene razmere v zdravstvu (ne samo to konkretno) so res že preveč ponižujoče.

Pa kaj ti res misliš, da živimo v pravljici????user posted image user posted image user posted image , se vidi, da noben ne zastopi o čem je govora. Govorim o prvaljici, ki jo imamo na forumu, da se lahko končno svobodno pogovarjamo in nas noben ne obsoja, da se ne rabimo nobenemu lagat, ko nas sprašuje zakaj še nimamo otročka, kjer se počutimo varne, saj so med nami taki, ki nas razumejo in podpirajo. Pa naj napiše svoje mnjenje in naj je proti, saj hvala bogu, da je nekdo proti, samo naj ne zbada tam ko najbolj boli in na mestu, kjer mislim, da je vsaka taka stvar preveč občutljiva in predvsem odveč. Če ne bi bila tolk občutljiva, ne bi bilo takih reacij.
Kar je v realnosti, je druga zgodba in ni nobena pravljica, je kruta realnost, kar me dobro vemo in se proti njej tudi bojujemo, kolikor se lahko.

ja, težko nekdo razume, ko ne okusi žalosti žene, bolečine, ki jo prenaša žena, ko ji ne daje vsak dan po 2 inekciji v rito, ko si ga ne gre zdrkuser posted image v sekret, da mu bojo pregledali seme, da ne govorim, ko moškemu ugotovijo, da je v bistvu v njemu problem in ne v ženi....... ja težko je razumet. vsem je težko razumet, ko ne okusijo takega življenja. točno tako, kot mi ne razumemo tiste ko umirajo, ko imajo raka, ko so na smrt bolani. zato jih ne sodimo in ne moremo govorit kar neki, ker nimamo pojma kaj doživljajo.

< Sporočilo je popravil MIŠEK13 -- 1.4.2007 11:10:37 >

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 76
1.4.2007 11:22:54   
Anitka
Kaj jaz vse to danes berem user posted image user posted image user posted image user posted image Človeka lahko ka stisne ob takih izjavah. Punce dobro ste napisale in nimam več kaj dodati. Se podpišem pod vaše poste.

Srčno upam in si želim, da bo takih predlogov in takih mnenj  čim manj oz. nič.

Tudi priznani ginekolog na področju neplodnosti mi je v najinih debatah sam nakazal podobna stališča.

Punce ni se vredno razburjati zaradi takih postov, čeprav so žaslotni in segajo prav do srca.

Upanje umre zadnje!

Moja sreča je postala popolna 25.5.2008 ob 17.45, ko se nama je pridružil samo najin sonček Gal.

http://gal2505.moj-album.com/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 77
1.4.2007 11:33:02   
Primoza
Lej, cmokec, pred časom je bila debata na forumu povezano starševstvo, ki je bila prav tako sestavljena po vzoru tega sporočila. Tudi v tisti debati so bili vključeni tudi tisti, ki so se po neki čudni logiki smatrali za anti AP. Ampak so se argumenti na nek kulturen način le izmenjali in zdaj zadeva ni več aktualna, ker je vsak povedal vse. Tudi tu mislim, da bi moralo biti tako. Če bo pa človek apriori vedno zavzel stališče, da tisti ki ni doživel ne more soditi, bo delitev takih in drugačnih le vedno več. Na koncu tudi tisti, ki imajo težave npr. z neplodnostjo, rakom, brezposelnostjo potrebujejo podporo in razumevanje tistih, ki trenutno niso v teh težavah. Če ne drugače da jih podprejo(mo) ko se odloča o sredstvih.

Lahko, da drugi ne bodo nikoli v taki situaciji, ali pač? Zato je vedno koristno izmenjati mnenja, na nek kulturen način, pa čeprav so diametralna. Osebno se z neplodnostjo res nisem srečal, poznam pa bližnje primere in iz njih vem, da neplodnost in problemi povezani s tem vplivajo na marsikaj, oz. bolje na redkokatero stvar ne vplivajo.

Tudi to debato po mojem kdaj prebere tudi kdo od tistih ki so "bližje koritu", morda pa se zamisli?

(odgovor članu cmokec)
Neposredna povezava do sporočila: 78
1.4.2007 12:22:52   
cmokec
Primoza, dobre debate sploh ne more biti, če se vsi strinjajo in se mnenja ne razlikujejo. Tudi mnenja, ki so različna mojemu in so čisto nasprotje, so dobrodošla. Jih bom sicer komentirala, ampak so v debati prav tako, kot moje mnenje. Ko se začne pa žalitev, ko so solze ljudi,ki niso nič naredili narobe, ko so že tako prikrajšani za najlepše v življenju, ...RR team enostavno mora reagirati.

Kako je bilo pri AP, ki je sicer bila burna, ampak ne vem, če je katera jokala in bila čustveno prizadeta?
To pa zato, ker se enostavno ne da tem primerjat. Ne moreš enačiti vzgoje otrok z borbo za otroka. Ne moreš enačiti tega, ali lahko otrok skače pri 15 stopinj po lužah in tega, da po parih letih spet ni uspela oploditev.

Temi sta si svetlobna leta narazen, kot avion iz Kinderja in Airbus 380.

Moje srce grejeta dva mala sončka: Sara (2001) in Pia (2005).

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 79
1.4.2007 12:29:33   
Anonimen
Nikakor se ne morem danes strinjati s tabo. Kako lahko primerjaš uno temo s to temo. Tam se zavestno odločiš za kaj takega in tudi zavetsno odpoveš temu. Nekdo je vstopu, nekdo izstopu. Tu pa tega ni, noben se ne more zavestno odločit, da pa ne bo več ploden, ali pa neploden. Tam so mnenja bila pol pol, tu so ena proti vsem ostalim, ki so užaljeni na tak ali drugačen način.
Strinjam se edino s tabo, da so potrebna različna mnenja na kulturen način. Pa je bil kulturen načinuser posted image .
Citiram:Če bo pa človek apriori vedno zavzel stališče, da tisti ki ni doživel ne more soditi, bo delitev takih in drugačnih le vedno več. Na koncu tudi tisti, ki imajo težave npr. z neplodnostjo, rakom, brezposelnostjo potrebujejo podporo in razumevanje tistih, ki trenutno niso v teh težavah. Če ne drugače da jih podprejo(mo) ko se odloča o sredstvih. Se popolnoma strinjam s tem, sam tu ni bilo tega, tu je bilo obsojanje. Zakaj mora starejša ženska zapravlajt denar davkoplačevalcev, če bi lahko prej imela otroka in ne gledala na kariero. Enako kot bi jaz rekla rakavim bolnikom, zakaj bi rabu sploh zdravila, če bi pa lahko prej bolj zdravo živel. Anonimna je rekla: zakaj se kar ne sprijazni, da ne bo imela otroka. Zakaj se potem rakavi bolnik kar ne sprijazni, da bo itak umrl. Sram me je, da moram dajat take primere, da bo kdo sprevidel kaj se dogaja.

Zdaj sem to karikirala, ker me prej ni noben zastopu. Seveda lahko pove vsak svoje mnenje in kotra predloge, četudi ni v koži tistega, ki se mu slabo godi, ampak ne obsojaj. Tudi anonimna jih lahko, pa jih ni, ona je obsojala!!!!. Če bi njene stavke prevedli za druge bolnike, kot sem to zgoraj naredila jaz, bi bil cel hudič, tako pa očitno ni nobenega problema.

Niti nisem za nobeno brisanje celotnega posta, pa ne zato, da bi kdo od unih pri koritu to videl, ker tisti ne grejo na te forume. AMpak sem za to, da se neki naredi, da se to več ne bo dogajalo.

zdaj sem pa zaključila, ker vidim, da nima smisla. Zgleda da je boljše, da so vsi v solzah in ogorčeni, kot pa da eden da tako ponižujoče mnenje

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 80
1.4.2007 12:31:39   
Anonimen
no cmokec pa si me prehitelauser posted image . bravo dobro napisanouser posted image user posted image

(odgovor članu cmokec)
  Neposredna povezava do sporočila: 81
1.4.2007 12:32:51   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: cmokec

To pa zato, ker se enostavno ne da tem primerjat. Ne moreš enačiti vzgoje otrok z borbo za otroka. Ne moreš enačiti tega, ali lahko otrok skače pri 15 stopinj po lužah in tega, da po parih letih spet ni uspela oploditev.

Razmišljam na enak način kot cmokec.

To, da par ne more imeti otroka, se meni osebno zdi ena največjih težav, ki jo lahko v življenju srečam. Ne moremo primerjati vzgoje, ki nam da bolj ali manj "pridne" otroke, s situacijo, kjer sta odgovora zelo enoznačna, kjer obstajata samo da ali ne in vmesnih poti ni.

Nimam nobene temu podobne težave, ampak ko preberem kaj takšnega, mi gre lahko samo na bruhanje. Zelo dobro berem številke in dejstva, zelo dobro znam računati in izračunano razumeti, a tudi zelo dobro vem, da smo vsi ljudje in da je moč številke samo v tem, da nas postavi na neko izhodiščno točko.

Bog ne daj, da bi se ustavili na njej, pa če je izračunana s 100% zanesljivostjo. Ljudje smo, ne pozabi, primoza in niso številke in nismo dejstva. In ne mi odgovarjat s številko, ker sem pri statistiki dobila oceno z dva plusa za dober vtis. Ker razumem številke tudi onkraj njih. Ker je sto sto in še nekaj več.

(odgovor članu cmokec)
  Neposredna povezava do sporočila: 82
1.4.2007 12:41:17   
Anitka
Bravo punci - dobro sta napisali

Anonimna je rekla: zakaj se kar ne sprijazni, da ne bo imela otroka. Zakaj se potem rakavi bolnik kar ne sprijazni, da bo itak umrl. Sram me je, da moram dajat take primere, da bo kdo sprevidel kaj se dogaja.

user posted image user posted image user posted image user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: cmokec

< Sporočilo je popravil Anitka -- 1.4.2007 12:43:09 >

Upanje umre zadnje!

Moja sreča je postala popolna 25.5.2008 ob 17.45, ko se nama je pridružil samo najin sonček Gal.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 83
1.4.2007 13:40:21   
Kalamaki

No, no - saj post je bil res neokusen, ampak da bi delali cirkus se pa ne izplača

Ne Primož, ne gre za to, da se dela cirkus. Če bi nekdo to objavil na čveku, bi bilo mogoče neokusno in samo to. Da pa se spravi na TA forum, je pa druga zgodba. In primerjava s kregom na AP se mi, oprosti ne zdi na mestu. In taki štosi se vedno dogajajo na forumih, kjer je omogočena anonimanost. Glede na delikatnost problematike se mi zdi prav, da je tukaj to mogoče. Zdi se mi pa tudi edino na mestu, da se zlorabe sankcionira. In to dejansko, ne samo, da obstajajo neka napisana pravila, ki se jih potem RR team drži samo takrat, kadar to ustreza njim, torej so sama sebi namen.

(odgovor članu cmokec)
Neposredna povezava do sporočila: 84
1.4.2007 15:44:27   
Primoza
Saj se je reagiralo. Mnenja so pa res zelo podobna, tako da tu ne bi smelo biti dilem.

Ampak res se ne izplača sekirati zeradi prvega mnenja, jaz bi se bolj zaradi dejstva, da očitno tam, kjer se delijo sredstva marsikdo zelo podobno razmišljauser posted image . To je bolj zaskrbljujoče!

(odgovor članu cmokec)
Neposredna povezava do sporočila: 85
1.4.2007 15:50:13   
Primoza
Jaz pa vseeno mislim da je AP zelo podobna zadeva, vsak starš ima zadeve, ki se tičejo vzgoje za zelo delikatne.

Ampak zdaj ne bomo po mojem nič več pametnega povedali.

Opozoril bi le še na to, da bo mogoče 0,5% dohodnine po željah usmeriti v določen seznam upravičencev, ki bo objavljen na straneh Davčne uprave. Naredite to po pameti, po možnosti v kako zdravstveno sfero.

(odgovor članu Kalamaki)
Neposredna povezava do sporočila: 86
1.4.2007 15:52:35   
Primoza

da bi kdo od unih pri koritu to videl, ker tisti ne grejo na te forume.

Ne biti tako prepričana o tem. Tu imajo še stene ušesauser posted image .

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 87
1.4.2007 19:26:02   
tastara
Draga anonimna.

Imam občutek, da te v resnici po malem gloda nevoščljivost in sicer do vseh tistih žensk, ki so z vztrajnostjo in pridnostjo (potencialu, torej IQ ju se imaš tako ali tako bolj zahvalit prednikom, da so premišljeno izbirali svoje partnerje za razmnoževanje) uspešne ženske, ki so v svojem življenju uspele na poslovnem ali strokovnem področju.

Torej so doštudirale, po možnosti opravile še kakšnega podiplomca in naslednjih 10 let vestno gradile kariero, imajo dobre plače, urejen stanovanji problem, kredite poplačane.

In ti nekako ne gre v račun, da si za povrh lahko privoščijo še otrokauser posted image .

Da te malo potolažim, vse iz te "kategorije", ki bi jim ti odrekaš pravico, do koriščenja sredstev iz ZZZS (v katero so BTW prispevale od svojih bajno visokih plač vsem 25 letnim frflam nepojemljive zneske), te niti ne izkoriščaje.
Pač pa si luksuz ne-čakanja v večletnih vrstah enostavno plačajo.

Si pač tisti mesec ne kupijo novega Max Marinega kostima in Ballyevih čevljev.

Je pa drugače tvoje razmišljanje bolno, še bolj bolno pa je, da greš pod krinko anonimnosti (kako patetično) provocirat na tem forumu.

To je namreč približno tako, kot bi rekel, naj si operacijo kolka ali kolena starejši od 60 let plačajo samo. Če ne, pa se naj sprijaznijo z vozičkom - saj so že itak v penzionu.

Ali pa tako, da ukineš subvencije vrtcev - pa naj babe ostanejo doma, če si ne morejo privoščit plačevat polne cene, ali pa naj nimajo otrok.

Kaj šele pomoč samohranilkam - naj si same pripišejo, da ne morejo obržat moškega, kaj so pa take grozilde.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 88
1.4.2007 19:36:35   
monikap
Punce ste lepo napisale se kar strinjam z vami ko sem prebrala pismo anonimne sem se pošteno zjokala nobene besede ne morejo opisat bolečin nas neplodnih parov vsak mesec ko pride packa si vedno bolj ranjen in prizadet sprašuješ se zakaj jaz kaj sem hudega storila da sem tako kaznovana potem pa še se oglasi negdo ki nima pojma o neplodnosti in ti zabode nož globoko v tvoje ranjeno srce grozno da obstajajo takšni ljudje bom  kar končala in seuser posted image user posted image saj sem povrhu še danes dobilauser posted image  

(odgovor članu tastara)
Neposredna povezava do sporočila: 89
1.4.2007 20:18:27   
pikovit
Mene pa zanima zakaj Anonimna nič več ne komentira?mogoče je malo pomislila?Lahko pa ima isti problem kot me pa ne ve kako se ga lotit?Mogoče pa ima preveč cajta v lajfu in se sprehaja po forumih in drka narod v zdrav mozag?Punce brez veze se sploh spuščat v take debate.Saj vidite da so nekateri malo omejeni.Raje dajajte energijo vase in nase.Take je pa treba samo ignorirat!
Živjo Mišek.Vidim da si se čist razkurlauser posted image .Kako si kaj.A si še v Dubaju?
Punce držte se.
Pikovit

(odgovor članu monikap)
Neposredna povezava do sporočila: 90
1.4.2007 20:41:01   
pika74
...ob vsem tem pisanju se mi poraja samo še ena primerjava:

a) kaj bi bilo, če bi se odločila za user posted image  pri 19-ih, torej takoj, ko sva s fantom postala par in
b) kaj bi bilo, če bi se za user posted image  odločila pri 26-ih, torej takrat, ko sva s fantom dosegla svoje cilje in "pogoje" za to, da postaneva starša.

Primer a)
- imela bi zaključeno srednjo šolo
- recimo, da bi brez problemov zanosila in rodila zdravega user posted image
- ker oboji starši niso ravno premožni, bi se na začetku najbrž stiskali pri enih od staršev
- posledično bi najbrž prišlo do kakšnih trenj na majhnem prostoru
- iskala bi kakšno stanovanje
- morda bi imela srečo in od države dobila kakšno mini garsonjero, ki bi jo s težavo plačevala
- on bi se najbrž moral takoj po srednji šoli zaposliti in če bi našel službo, bi bila plača najbrž bolj mizerna
- jaz bi po zaključeni porodniški iskala službo in predvidevam, da me delodajalci ne bi ravno z odprtimi rokami sprejeli (si predstavljate njihove pomisleke... jah, pa mlada mamica... pa velikokrat boste na bolniški... pa samo srednjo šolo imate...) in
- morda bi našla kako službo v kaki štacuni in delala po 6-7 dni v tednu
- tudi moja plača bi bila najbrž bolj mizerna
- mogoče bi bila vmes še kaj na zavodu... mogoče leto, dve, morda tudi več... in država bi me morala kar pošteno podpirati, če bi želeli preživeti z malim user posted image ... se pravi bi bili državi kar v breme
- otrok bi najbrž dobil vrtec in država bi od mizernih plač dobila bolj male zneske... kolikor vem, so cene za vrtce vezane na višino plač...
- najbrž bi se doma s partnerjem kaj prepirala... saj veste, če je kriza, potem so tudi prepiri hitro tu in
- najbrž bi bil tudi otrok pod stresom... in ko bi šel v šolo, bi imel najbrž kake težave... z učenjem, saj bi se mu premalo posvečala....skratka...bolj žalosten scenarij....morda bi kasneje celo izgubila službo, saj bi imela samo srednjo šolo...

Zdaj pa poglejmo še primer b)

- pri 26-ih letih imava oba zaključen faks, solidni službi in trdno streho nad glavo... odločiva se za user posted image  in recimo, da se nama rodi zdrav otrok.
- otrok ne potrebuje nobenih otroških dokladov, podpore države
- midva ne obremenjujeva države na noben način, saj država lahko mirno skrbi za tiste, ki so stari do 35 let in imajo malegauser posted image , in nimajo strehe nad glavo...
- stroški za vrtec so nekoliko višji, saj je tudi plača višja.
- otrok od naju dobi veliko več ljubezni, saj se mu posvečava 100%, posledično tudi user posted image  ni pod stresom in lahko gradi na svojih samozavesti, znanju...

Midva sva se odločila za primer b. In če bi še enkrat živela, bi se še enkrat odločila za primer b.

Žal pa sva ob načrtovanju družine ugotovila, da imam jaz neprehodne in vrečkaste jajcevode. In temu se reče bolezen. Neplodnost. Na nek način bi temu lahko rekli tudi invalidnost. Najprej sem se vprašala, kaj sem naredila narobe, da se je to zgodilo. Ginekolog mi je zagotovil, da krivda ni na moji strani. Spraševala sem se, če sem se morda preveč ukvarjala s športom. Morda sem ob športu poškodovala kaj na jajcevodih? Raznorazni dvomi so švigali po moji glavi. Iskala sem razlog. Ginekolog mi je povedal, da do tega pride zaradi kakšnega vnetja. In ker sem vedno imela zelo visok prag bolečine, tega morda niti nisem čutila in zadevo sem tako nevede prebolela. Recimo.

Če torej ne bi bila "invalidna" ali "bolna" ali "neplodna", bi  lahko zanosila tako pri 19-ih ali pa pri 35-ih ali pa pri 40-ih. Starost torej tu ne igra vloge. Ne gre mešati jabolk in hrušk.

Starost pri sami zanositvi igra vlogo edino v tem pogledu, da se odstotek zanositve z leti zmanjšuje. Vendar ne v toliki meri, da po 35-ih letih ženska z zdravimi rodili ne bi mogla zanositi.

Če pa je ženska "bolna", "neplodna" ali "invalidna", jo je potrebno zdraviti, pa naj bo to pri 19-ih ali pa pri 35-ih ali pa pri 40-ih letih.

Se opravičujem, ker namenoma uporabljam te "grobe" izraze, kot so invalidnost, bolezen... ampak rada bi poudarila to problematiko....

Tretja dimenzija pa je tu želja po otroku. Otroka si v demokratični družbi par "zaželi" takrat, ko je za starševstvo dovolj "zrel".  To pa se lahko zgodi kadarkoli. Edina omejitev je pri tem biološka.

... o tem se da še veliko povedati... morda celo filozofirati... v praksi pa je vse skupaj še nekoliko bolj kompleksno.

Lp
user posted image

< Sporočilo je popravil pika74 -- 1.4.2007 20:43:58 >

Ne metat puške v koruzo, ker se lahko pokvari kombajn :P

(odgovor članu monikap)
Neposredna povezava do sporočila: 91
1.4.2007 20:47:42   
Anitka
Pika kapo dol user posted image Mislim, da ni kaj za dodati.

IZVIRNO SPOROČILO: pika74

...ob vsem tem pisanju se mi poraja samo še ena primerjava:

a) kaj bi bilo, če bi se odločila za user posted image pri 19-ih, torej takoj, ko sva s fantom postala par in
b) kaj bi bilo, če bi se za user posted image odločila pri 26-ih, torej takrat, ko sva s fantom dosegla svoje cilje in "pogoje" za to, da postaneva starša.

Primer a)
- imela bi zaključeno srednjo šolo
- recimo, da bi brez problemov zanosila in rodila zdravega user posted image
- ker oboji starši niso ravno premožni, bi se na začetku najbrž stiskali pri enih od staršev
- posledično bi najbrž prišlo do kakšnih trenj na majhnem prostoru
- iskala bi kakšno stanovanje
- morda bi imela srečo in od države dobila kakšno mini garsonjero, ki bi jo s težavo plačevala
- on bi se najbrž moral takoj po srednji šoli zaposliti in če bi našel službo, bi bila plača najbrž bolj mizerna
- jaz bi po zaključeni porodniški iskala službo in predvidevam, da me delodajalci ne bi ravno z odprtimi rokami sprejeli (si predstavljate njihove pomisleke... jah, pa mlada mamica... pa velikokrat boste na bolniški... pa samo srednjo šolo imate...) in
- morda bi našla kako službo v kaki štacuni in delala po 6-7 dni v tednu
- tudi moja plača bi bila najbrž bolj mizerna
- mogoče bi bila vmes še kaj na zavodu... mogoče leto, dve, morda tudi več... in država bi me morala kar pošteno podpirati, če bi želeli preživeti z malim user posted image ... se pravi bi bili državi kar v breme
- otrok bi najbrž dobil vrtec in država bi od mizernih plač dobila bolj male zneske... kolikor vem, so cene za vrtce vezane na višino plač...
- najbrž bi se doma s partnerjem kaj prepirala... saj veste, če je kriza, potem so tudi prepiri hitro tu in
- najbrž bi bil tudi otrok pod stresom... in ko bi šel v šolo, bi imel najbrž kake težave... z učenjem, saj bi se mu premalo posvečala....skratka...bolj žalosten scenarij....morda bi kasneje celo izgubila službo, saj bi imela samo srednjo šolo...

Zdaj pa poglejmo še primer b)

- pri 26-ih letih imava oba zaključen faks, solidni službi in trdno streho nad glavo... odločiva se za user posted image in recimo, da se nama rodi zdrav otrok.
- otrok ne potrebuje nobenih otroških dokladov, podpore države
- midva ne obremenjujeva države na noben način, saj država lahko mirno skrbi za tiste, ki so stari do 35 let in imajo malegauser posted image , in nimajo strehe nad glavo...
- stroški za vrtec so nekoliko višji, saj je tudi plača višja.
- otrok od naju dobi veliko več ljubezni, saj se mu posvečava 100%, posledično tudi user posted image ni pod stresom in lahko gradi na svojih samozavesti, znanju...

Midva sva se odločila za primer b. In če bi še enkrat živela, bi se še enkrat odločila za primer b.

Žal pa sva ob načrtovanju družine ugotovila, da imam jaz neprehodne in vrečkaste jajcevode. In temu se reče bolezen. Neplodnost. Na nek način bi temu lahko rekli tudi invalidnost. Najprej sem se vprašala, kaj sem naredila narobe, da se je to zgodilo. Ginekolog mi je zagotovil, da krivda ni na moji strani. Spraševala sem se, če sem se morda preveč ukvarjala s športom. Morda sem ob športu poškodovala kaj na jajcevodih? Raznorazni dvomi so švigali po moji glavi. Iskala sem razlog. Ginekolog mi je povedal, da do tega pride zaradi kakšnega vnetja. In ker sem vedno imela zelo visok prag bolečine, tega morda niti nisem čutila in zadevo sem tako nevede prebolela. Recimo.

Če torej ne bi bila "invalidna" ali "bolna" ali "neplodna", bi lahko zanosila tako pri 19-ih ali pa pri 35-ih ali pa pri 40-ih. Starost torej tu ne igra vloge. Ne gre mešati jabolk in hrušk.

Starost pri sami zanositvi igra vlogo edino v tem pogledu, da se odstotek zanositve z leti zmanjšuje. Vendar ne v toliki meri, da po 35-ih letih ženska z zdravimi rodili ne bi mogla zanositi.

Če pa je ženska "bolna", "neplodna" ali "invalidna", jo je potrebno zdraviti, pa naj bo to pri 19-ih ali pa pri 35-ih ali pa pri 40-ih letih.

Se opravičujem, ker namenoma uporabljam te "grobe" izraze, kot so invalidnost, bolezen... ampak rada bi poudarila to problematiko....

Tretja dimenzija pa je tu želja po otroku. Otroka si v demokratični družbi par "zaželi" takrat, ko je za starševstvo dovolj "zrel". To pa se lahko zgodi kadarkoli. Edina omejitev je pri tem biološka.

... o tem se da še veliko povedati... morda celo filozofirati... v praksi pa je vse skupaj še nekoliko bolj kompleksno.

Lp
user posted image
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Upanje umre zadnje!

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 92
1.4.2007 21:00:54   
pika74
In še nekaj (uh danes sem pa razpoložena za pisanje user posted image ):

Če bi kdo rad igral boga in dal več postopkov neplodnim ženskam do 35. leta in hkrati odvzel možnost "brezplačnih" štirih postopkov ženskam po 35. letu, bi bila nad tem ukrepom zgrožena. Predvidevam, da bi si "tabogati pari" potem lahko "privoščili user posted image , vsi "revnejši" pa bi najbrž še bolj trpeli in posledično iskali pomoč na psihiatričnih oddelkih. Ampak potem bi se najbrž spet pojavil nekdo, ki bi igral boga in bi določil ukinitev zdravljenja na psihiatričnih oddelkih za vse tiste, ki so nad 35. let.

Ja, ni lahko igrat boga...

Ne metat puške v koruzo, ker se lahko pokvari kombajn :P

(odgovor članu Anitka)
Neposredna povezava do sporočila: 93
1.4.2007 21:04:45   
tosja
user posted image  user posted image  user posted image  ne morem verjet kaj berem:

1) anonimna zate nimam besed - tvoje opravičilo pa je nikakvo!

2) Pika user posted image user posted image  user posted image user posted image

3) Mišek user posted image user posted image  user posted image user posted image  

4) Primoža user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image  sem že zasledila tvoje razmišljanje, da po tridesetem tiktaka ura... pa ne mešaj hrušk in jabolk! Team RR je tokrat popušil....popolnoma!

Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca...

(odgovor članu pika74)
Neposredna povezava do sporočila: 94
1.4.2007 21:17:27   
Blejka26
uf-si ne želim biti na anoniminem mestu!V glavnem punce jaz vam vsem želim obilico sreče pri zdravljenju...in da boste kmalu držale pikice v rokah!Ne morem si predstavljati kako vam mora biti hudo...zato ne izgubite upanja in vztrajajte naprej.vsaj v nečem država pomaga-finančno.ne vem koliko a mislim ,da je vsaka malenkost tukaj dobrodošla.pogumno naprej...user posted image

Neja 27.12.2005
Tjaša 22.10.2007
najlepši razlog zakaj živeti

(odgovor članu tosja)
Neposredna povezava do sporočila: 95
1.4.2007 21:27:55   
Anonimen
Draga anonimna!

Ob tem, kar si napisala, sem ostala popolnoma brez besed. Kako lahko na zeljniku neke ženske zraste takšna ideja (ne glede na dejstvo, da je plodna). Če si rodila in po porodu prvič stisnila k sebi svojega malčka, šptem najverjetneje veš, da ga ni primerljivega občutka sreče na tem svetu. In ti bi tistim, ki do 35. leta ne zanosijo (tudi s pomočjo umetne oploditev) ta občutek kar vzela???? Pa kaj nisi mati? A misliš, da je vse na tem svetu tako enostavno? Da vse lahko zanosijo na prvo, ali kaj?

A te zanima zgodba, ki se je vlekla 15 let, a je vseeno na koncu imela srečni konec? Moj prijateljica jo je doživljala in njen soprog. Zgodba je polna psihične in fizične bolečine. Spoznala sta se, ko je njej blo 17 let, leto kasneje poročila, potem pa se je začle njuna kalvarija. 2 SS, 3 IMN (pri 2 IMN ji morajo odvzeti jajcevod), spet eno leto poskušanja... In potem se začnejo razsikave. Stara je bila 25 let. Pri 28. letih je imela prvi odvzem jajčnih celic, odvzeli so ji 12 jajčnih celic in vse so se oplodile, pri 32. letih drugi odvzem s 7 jajčeci, pri 34. letih 3 odvzem z 10 jajčnimi celicami. Zanosila je pri 37. letih, v zadnjem poskusu. Mislim, da ga ni človeka, ki si je otroka želel bolj kot ona. Vsega skupaj je opravila 11 postopkov zunajmaternične oploditve. Ob vsem tem je pretrpela toliko bolečin (punkcija boli bojda kot 100 hudičev). Sedaj je deklica stara 9 let in mislim,da ima veliko srečo, da ima takšna starša kot sta moja prijatelja.

Želiš slišat še eno zgodbo? Moja prijateljica je stara 36 let. Trudila se je zanositi od svojega 22. leta. Ona je 4x sama plačal postopek, saj so ji kljub hormonski stimulaciji naenkrt lahko odvezli le 2 jajčni celici. Pri 35. letih je vrgla puško v koruzo (pri zadnjem postopku ni bilo več nobene jajčne  celice, ki bi bila primerna za oploditev) in posvojila otroka.

Še kakšno zgodbo? Moji teti in stricu ni bilo dano imeti otrok, kljub mnogim zdravljenjem, tudi v tujini. Sedaj sta oba stara nad 50 in tako sama...

In tebi ob tako tragičnih zgodbah ti pride na misle tako idiotska ideja. Veš, vsi plačujemo za zdravstvo, vsi dajemo v skupno blagajno, zato imamo vsi enake pravice. Tako ti kot jaz kot vsa dekleta tukaj, ki se borijo z neplodnostjo. A ne bi morda prepovedala še CR? 

In še nekaj... Vsa dekleta, ki so na tem forumu in se borijo z neplodnostjo, imajo veliko srce. Vsaki posebej bi se morala zahvaliti (ne glede na to, ali je stara do 35 ali nad 35), saj so mi prav one bile največja podpora po SS. Veš, šele ko boš kakšno slabo izkušnjo imela tudi sama, boš morda na vse skupaj gledala drugače. In potem nas ne boš delila na tiste pod 35 in tiste nad 35 in omejevala pravice enih in drugih.

In medtem, ko ste povsod v Sloveniji ženske rojevale v fantastičnih razmerah, je bila porodnišnica v MS še nejbolj podpbna hlevu.Zakaj se pa takrat nisi zgražala?

(odgovor članu tosja)
  Neposredna povezava do sporočila: 96
1.4.2007 21:28:20   
GoYa
IZVIRNO SPOROČILO: tosja

user posted image  user posted image  user posted image  ne morem verjet kaj berem:

1) anonimna zate nimam besed  
2) Pika user posted image user posted image  user posted image user posted image

3) Mišek user posted image user posted image  user posted image user posted image   

Se kar tle podpišem.

Če ne bi bilo napisano včeraj, bi mislila, da je kaka prvoaprilska šala (zelo kruta šala).

(odgovor članu tosja)
Neposredna povezava do sporočila: 97
1.4.2007 21:45:58   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: raho

Ob tem, kar si napisala, sem ostala popolnoma brez besed. Kako lahko na zeljniku neke ženske zraste takšna ideja (ne glede na dejstvo, da je plodna)

Mene tudi to najbolj čuti? Od kje ti motiv in vzgib za takšno razmišljanje?

In če si tako prepričana v svoj prav in svojo pamet, zakaj nisi iz njene zakladnice potegnila obzirnejših stavkov?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 98
1.4.2007 21:53:07   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Mič

Mene tudi to najbolj čuti? Od kje ti motiv in vzgib za takšno razmišljanje?

In če si tako prepričana v svoj prav in svojo pamet, zakaj nisi iz njene zakladnice potegnila obzirnejših stavkov?

Sorry Mič, ne razumem tvojega namigauser posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 99
1.4.2007 21:55:08   
Anonimen
Mič misli,zakaj ni anonimna od tistega,ki je to pobrala,izbrala kaj obzirnejšega.Tako si jaz to razlagam.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.