Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: Shania Se strinjam, da stane. Ampak kdo pa pravi, da mora imeti psa vsak? Če ima komaj za otrokovo malico, zakaj ima potem psa? Pes je odgovornost (oz. vsaka žival) in če mu ne moreš nuditi to, kar potrebuje, ga pač nimaš. Če bi bile za vsakega zapuščenega psa, vsakega psa, ki se ga evtanazira, ker je nekdo zavozil v vzgoji primerne kazni, bi bile stvari drugačne. Kot da ne bi zelela razumeti kaj pisem. Zivimo v realnem svetu in ne v svetu kako bi moralo biti. Vsi vemo, da bi moralo biti drugace, pa ni. In nekateri imajo psa zato ker se ne zavedajo odgovornosti, nekateri zato ker mislijo, da je prestiz imeti psa - po moznosti rodovniskega..... nekateri ga imajo zato ker se jim je pritepol v dvorisce in menijo, da mu vseeno lahko ponudijo nekaj vec kot v primeru, da ostane klateski pes... nekaterim optroci pripeljejo domov mladice in se trudijo po svojih najboljsih moceh pomagati zivali.... se pa vedno ne izide. Se pa ljudje vedno ne znajdejo, ne zmorejo.... Kaj misliš, da mene taki ne motijo? Da z njimi nimam problema? Seveda me. Nimaš namena izslediti jih...jah, ne vem kaj imaš za izsledit, če vidiš mamco, ki psa ne obvlada, je nimaš kaj sledit, saj jo vendar vidiš. Probaš se z njo pogovorit, ji povedat, kaj je narobe in če vidiš, da lepa beseda ni lepega mesta našla, jo prijaviš. Dokler pa ljudje ne bodo prijavljali napadov, do tedaj se žal stvari ne bodo spremenile. Imam za izsledit lastnika psa, ki se sam samcat pelje na sprehod za par ur dnevno. Probala sem se pogovorit z zensko, ki vsako jutro okoli 8.00 pelje svojo psico na stranisce na otrosko igrisce - to ji je pac najblizje. In lepa beseda ni nasla svojega mesta in poskusila sem jo prijaviti... in jo v koncni fazi nimas komu prijaviti. So mi prijazno razlozili, da se niti ne ve natancno kdo je za to pristojen in da veterinarska inspekcija lahko ukrepa samo ce je pes zanemarjan. Niti obcina, niti sanitarna inspekcija nimajo baje podlago za ukrepanje. Poklicala sem tudi policijo, zaman. Klicala sem jih tudi zaradi tistega psa, ki se sam pelje na sprehod znotraj urbanega naselja. Prisli so po 4 urah in seveda, psa, ki se med ostalim tudi zaganja v vsakega, ni vec bilo kjer je bil pred 4-mi urami.... Vidim, da si se odločila komentirati zadeve, ki jih niti pod točko razno, ne poznaš. Povej mi prosim te, kolikim so pse odvzeli zaradi agresije? Izpusti veleslavne bullmastife...Ti pomagam, in povem, da skoraj nobenemu. Zakaj bullmastifi niso bili evtanazirani? Prepuščam odgovor tvoji domišljiji... Če bi odvzeli tako agresivne pse, bi bila SEVEDA potrebna evtanazija. Očitno ne glede na tvoje analiziranje mojega posta po koščkih, nisi videla dela, kjer pišem, da se strinjam, da je potrebno nevarne, agresivne pse evtanazirat, vendar pa to ni vsak pes, ki povoha tvojo vrečko, ja? Probaj razumeti. Enostavno je. Meni, sosedom in vrsti drugih cloveskih bitij, ki zivimo v urbanem okolju, ki je namenjeno predvsem ljudem je izjemno motece pricakovanje raznih "ljubiteljev" in ljubiteljev zivali, da moramo mi vsi vse vedeti o psih, njihovi psihologiji, vzgoji, delati razliko med dejansko agresijo in obnasanjem, ki nam izgleda kot agresija in ki ga razumemo kot agresijo. Nevem na podlagi cesa od "nas", ki nimamo in mogoce ne zelimo imeti psa, ker menimo, da urbano okolje in stanovanje nista primerni okolji za pse, "pricakujete", da reagiramo proti lastnim interesom, v interes psa, za katerega nimamo nobenih ingerenc niti ingerenc proti lastniku. To potem pomeni, da ce nek nevzgojen, po mojem mnenju agresiven pes skace po meni ali mojem otroku, mu moram to dovoliti , najti lastnika in ga prositi, da psa prevzgoji? Tak pes mi je otroka podrl tako, da se je precej obtolkel. In bilo bi se slabse ce ga moz ne bi dobro brcnil, da ga je kar odneslo stran. Pa se je javil tip z balkona: saj on se samo igra. MOz ga je poklical naj dol pride k svojemu psu, pa mu bo on pokazal kako se igras, ko imas kot posledico modrice in krvava kolena in komolce. Pa se je spomnil, da pes ni njegov. In kaj naj bi takrat midva naredila? Pustila psa, da se "igra" z mojim otrokom? Res je, da pes ni kriv. Kriv je lastnik. Vendar je pes tisti, ki naredi kaj naredi. In clovek, ki je imel slabo otrostvo in je bil kot otrok zanemarjan naredi marsikaj slabega, pa ga to ne odresi odgovornosti. Pes je zivo bitje in ga je potrebno vzgajati, vendar tudi on ima svojo naravno in znacaj, ki ga okolica ni dolzna prenasati, ker bogi nima primernega lastnika. Prenasas ti ljudi, ki skacejo po tebi, ker so slabo vzgojeni, ali se pred taksnim obnasanjem branis, neglede na njihovo vzgojo, primernost starsev itd..?? In ne pozabi - zavetišča NISO prevzgojna ustnova za pse, amapak zgolj namestitev za brezdome živali, ki iščejo nov dom. Zakaj pa v večini zavetišč ni nadzora, kam gre žival, je pa druga pesem.... Pomeni ce se lastnik sam ne odloci ali ni sposoben spremeniti vzgojo in prevzgojiti psa.... ostane tako kot je in ostali lahko veselo prenasamo raznorazne "oblike obnasanja". Iz tega vidika se mi definitivno zdi pametnejse neobvladljivega psa evtanazirati, kot pustiti zadeve taksne kot so. Zal evtanazija "neprimernih" lastnikov ni in ne bo dovoljena. ko kak pes skoci na dveletenega otroka in ga popolnoma spravi iz tira, tedaj me niti najmanj ne briga, kaj pes rabi, kaksen je lastnik, niti komu to pomaga. In ves... raje vidim, pa neglede na to koliko to tebe moti, da je nekdo kot Klavdija evtanazirala psa, kot to, da bi taksen pes istraumatiziral mojega otroka, da potem mogoce za otroka plačujes strokovno pomoc, da se ne bi panicno bal psov. In zaradi tega, ker nek pes skoči na otroka in ga prestraši (NE napade, "samo" skoči), bi ga dala ti evtanazirat?! Lepo te prosim! Se strinjam, da je napada huda zadeva in mora biti kot taka tudi obravnavana! Hvala bogu da je v veljavo stopil nov pravilnik, ki malo strožje določa, kaj je napad, kaj je nevaren pes in kakšne so sankcije...Samo oprosti, vsak, ki te povoha pa pač ni za pod injekcijo. . Preberi se enkrat. Psi, ki nadlegujejo okolico, druge ljudi, otroke, zivali in cigar lastniki niso sposobni, ne zelijo, ne zmorejo, jih ne zanima, nimajo denarja... prevzgojiti psa, je treba umakniti. In evatanzija je v sedanji realni postavljenosti stvari in moznosti, ena od opcij. Noben "ljubitelj" in ljubitelj psov, ne more prisiliti druge, da morajo prenasati neprilagojenega, agresivnega, popadljivega... psa. Malo mi je ze preko glave borcev za taksne in drugacne pravice, ki bi pravice npr. zivali uveljavljali preko pravic ljudi, da jih psi iz sosecine ne nadlegujejo. Oprosti Mišek, vendar s takimi neumnostmi, kot so, koliko sploh naredim, si začela ti in na tvoje vprašanje se je nanašal moj odgovor. Ostalega sploh ne bom komentirala. Pojdi prebrat svoj prvi post, kjer me sprašuješ o tem, kaj sploh naredim. Prebrala se enkrat svoj post. Vprasala sem v mnozini ljubitelje psov in povsem konstruktivno. Koliko casa zares posvetite prevenciji? Ne bi smela vprasati? Me ne sme zanimati? Očitno ne veš, kako gre izobraževanje društev po šolah/vrtcih, ker ni tako enostavno, kot praviš. Za razliko od tvojega mišljenja, pa ti povem, da premorem bistveno več tolerance pri otrocih, ki dejansko poslušajo, kaj govoriš, za razliko od odraslih. Svoboda izbire je seveda njihova.. Zelo dobro vem kako poteka izobrazevanje po solah. Mogoce je pa za mene enostavno tisto, kar za tebe ni enostavno, tako kot je za tebe enostavna resitev prevzgoja psa, za marsikoga pa ni, tako kot je za tebe enostavno obsoditi in spljuvati nekoga zaradi nacina na katerega je resil dejanski problem ( Klavdija), za mene ni to tako enostavno. Upam, da razumes kaj ti govorim oz. pisem. Prevzgoja psa je mala malica? Kdo je to rekel? Jaz pravim, da ni mala malica. Tudi izobraževanje ni mala malica. Primeren lastnik je v prvi vrsti odgovoren lastnik. Saj ni tako težko za razumet.. Niti ni tezko razumeti sarkazem. Ce ga prepoznas. Res je, ni enostavno. Zato pa, ker so lastniki neodgovorni, nimajo pod kontrolo psov (psihofizično) je pa očitno najbolje, da jih kar vse evtanaziramo. Kaj predlagas? Kaj naj naredimo? Kako resiti trenutno situacijo in kako resevati v bodoce? Imam predlog: Popolna evidenca psov in njihovih lastnikov. Obvezno solanje pred "nabavo" psa in psiholosko testiranje za "nabavo" pasme tezje od 15 kg. Pasji davek za vsakega lastnika psa, ki bi se porabil za zavetisca, ciscenja otroskih igrisc od pasjih drekov, ki jih lastniki ne poberejo, za prevencijo itn.. Enormne kazni za tiste, ki zapustijo svojo zivalico. Imas ti kaksen predlog? V prvi vrsti delam zaradi živali. Vidim pa, da ponovno nisi razumela napisanega. Ne delam zaradi tujih komentarjev, delam, ker želim, da imajo ljudje pošten odnos do živali. In če so njihovi komentraji do živali zaničevalni in/ali sovražni in/ali ignorantski, do te mere, da jih ne gane kaj se dogaja pred njihovimi nosovi, potem mi verjetno ni vseeno, kaj praviš? O tem komentiranju sem govorila. Ljudje se ne spostujejo med seboj. V povezavi s psi, ljudje (neodgovorni lastniki) ne spostujejo niti to, da obstojajo ljudje, ki se psov bojijo. Nekateri prav panicno. Nekateri prav zaradi slabih izkusenj, zaradi slabih lastnikov. In taksen clovek, ki se boji psa je prisiljen vsak dan znova prezivljati traumo/stres, ki bi mu ob malo vecjem spostovanju lastnikov do drugace mislecih bil prisparan. Pes je pa vzrok tega stresa in se ga ne more iz te kombinacije izlociti. In ti se lahko jezis na cloveka, problem je pa pes. Ti pa obsojas ljudi, ki problem vidijo v psu. In obsojas ljudi, ki so problem resili tako kot so ga resili. Po tebi neprimerno, nudis im eno opcijo za katero niti ne ves ali je in zakaj mogoce ni mogla priti v postev. In ne nazadnje, do kdaj oz. koliko casa bi naj lastnik psa vztrajal pri prevzgoji in poizkusal prevzgojiti psa v primeru, da ne dobi pozitivnih rezultatov oz. da ni sposoben prevzgojo izpeljati? Ni res. Zelo malo e-mail, telefonskih pogovorov je z ljudmi na isti valovni dolžini. In radijska postaja je preventivno izobraževanje in forumi so preventivno izobraževanje...in delamo na tem, da se izobrzi čim več tudi drugih ljudi, vendar pa to ne gre iz danes na jutri. Pojasni mi malo... e-mail.. ce ne posiljate spamov, na podlagi cesa dolocite e-mail naslove kam posiljate material? Koga klicete po telefonu ce ne istomislece, ali tiste za katere veste oz. imate njihovo privoljenje, da im posredujete material? Radijske oddaje namerno nisem napisala pod podobni interesi. To se strinjam, lepa oblika prevencije in izobrazevanja. Forumi... lastniki, ki se ne zavedajo in ne mislijo da delajo karkoi narobe, mocno dvomim, da se izobrazujejo na taksnih forumih.... Pokroviteljstvo mi lahko prihraniš. Skupinice pripeljat kar tako malo v zavetišče ni enostavno do te mere, kot ti to vidiš sama. So seveda že prišle, ne izgleda pa to tako: Halo, šola? Ja, a lahko vaši otroci pridejo malo v zavetišče? . Nisem imela namen biti pokroviteljska. Hotela sem ti dati idejo. In ves, tudi tako gre kot opisujes. Poklices pa vprasas ce bi kaksna skupinica bila zainteresirana za izlet do zavetisca, ali pa ce bi mogoce bilo za otroke zanimivo, da bi se s "trpeznimi" prebivalci zavetisca vi oglasili v vrtcu, pri kaksni skupinici. sama sem to delala in smo se prav hitro zmenili. Je treba malo več narediti, kot to. In kot rečeno, na temu SE DELA , in prijekt bo stekel, ne gre pa to tako hitro, kot ti to vidiš. In ne, ne moremo kar vkorakati v vrtec in začeti izobraževati. Pa to ne zato, ker jaz delam stvari, ki so nemogoče, ampak zato, ker dejansko je to malo težje, kot ti vidiš. To sem ti ze v prejsnjem postu zelela dopovedati. Da nekatere stvari niso tako enostavne kot jih sama vidis in da prav zato ne mores kar povprek popljuvati in obsojevati nekoga, za katerega stvari niso tako enostavne kot jih ti vidis. Ali ce namesto enostavne recemo malo komplicirane in mocno komplicirane. ...In očitno, nismo vsi tako nesposobni, kot želiš ti zdaj prikazat. Več o tem ne bom razgljabljala ker nima smisla. Misli si svoje, jaz pa vem, kako stvari stojijo. Niti Klavdija ni tako podla ni brezsrcna kot jo ti zelis prikazati in za kaksno jo obsojas. Ona ve kako so stvari stale, ne glede na to kar ti mislis. In tako kot si ti pripravljena nehati o tem razpravljati, bi bilo dobro, da nehas razpravljati o postopku nekoga o necem za kar ne ves kako so stvari stale. Tudi zame ni prevzgoja psa enostavna in je nikoli ne bom jemala kot enostavne. Bom pa nredila vse, da bo moj pes okolici nenevaren in da okolice ne bom obremenjevala s svojim psom. In to je DOLŽNOST vsakega lastnika psa. Naj bi bila dolznost. Izgleda, da ih temu nic in nihce ne zavezuje. Preberi še enkrat svoj "nasvet" in ga upoštevaj. Te moti obcutek, da te nekdo za nekaj obsoja? Tudi Klavdijo moti. In mene ko obsojas Klavdijo.
|