Shania
|
Bom poskusila odgovoriti po vrsti. Mišek, tvoj post sem prebrala enkrat, pa davkrat, pa trikrat. Pa sem želela napisat post, pa sem ga zbrisala. In te prebrala še enkrat. In še zdaj ne morem razumeti, kako lahko SMRT živega bitja, ki potrebuje zgolj PRAVILNO in ODOLČNO vzgojo, več časa (posvečanja) ter razumevanja...kako lahko neodgovornost lastnikov in posledično usmrtitev (!) psa opišeš kot optimalno najboljšo?! Torej, ko je breme preveliko, ko "ne zmoremo" več odgovornosti, ko ne zmoremo (v resnici NOČEMO) popravljati SVOJIH napak, poiščemo evtanazijo? Po principu, saj so le živali? In potem "mi" pretiravamo? Vcasih se izide, vcasih se ne. Tudi zivljenjske okoliscine se spremenijo. Najlazje je pa reci prej bi morali mislit. Bi morali, vendar niso .... in kaj sedaj? Dati psa, macko v zavetisce? Truditi se in mogoce "omogociti" se vecje tezave in probleme? V vsakem primeru bi bila ta oseba delezna graje. Življenske okoliščine se mariskadaj spremenijo...selitve, otroci, ločitve, menjava služb, krajev...pa vendar, ko imaš ŽIVAL si zanjo odgovoren in te odločitve sprejemaš z polno odgovornostjo tudi do živali! Tudi otrok se ne znebimo, ko je breme odgovornosti preveliko. Da je žival postala takšna kot je (agresivna naprimer) ni kriva sama, kriv je lastnik. In, če bi ta oseba poiskala STROKOVNO pomoč, pa se ne bi izšlo, je ne bi nihče grajal. Vsaj jaz ne. Ko pa po linija najmanjšega napora psa evtanaziraš ker: - mu je dolgčas - tuli (od dolgčasa) - se potepa (potepanje mu omogoča človek!) Kadar pa ga evtanaziraš iz zgoraj navedenih razlogov (le te je navedla klavdijas), pa si po mojem osebnem skromnem mišljenju, katerega lahko javno na forum napišem, nekdo, ki te je lahko sram v dno duše, do konca življenja, da si storil kaj takega. In ko v isti sapi dodaš, da si še ljuvitelj psov (!) pomislim: USTAVITE PLANET, izstopila bi! Ne vem Mišek, ali si pozorno prebrala klavdijin post, ali ne, vendar ni niti z eno besedico omenila agresije psa. Omenila je samo potpepanje (to so mu sami omogočili) in tuljenje (dolgčas, bolečina?, strah...) In kako lahko opravičuješ evtanazijo ZDRAVEGA, normalnega (oprostite, zame je pes, ki uhaja, sploh pa Koker španjel!, povsem normalen. Normalen mi je tudi pes, ki ob popolnem pomankanju pozornosti in zaposlitve, ali morda bolečine ali pa stahu...tuli!) psa. Ljudje, kje imate srce IN razum?? Da se ne bomo narobe razumeli, sama zagovarjam evtanazijo agresivnih psov. Vendar se bojim, da je pojem agresije, neobvladljive in za okolico nevarne agresije alce drugačen od vašega. Ne vem, koliko vas je v resnici videlo agresivnega psa, koliko pa "le" nevzgojenega psa, katerega se še vedno z PRAVILNO in ODLOČNO vzgojo, ter PRIMERNIM in ODGOVORNIM lastnikom da "spravit k sebi"! In ne zdi se mi prav, da potem lastniki, ki psa zafurajo prestavijo odgovornost na drugega lastnika ali celo zavetišče s tem, ko psa odvržejo. Niti ni prav, da potem zato opravičujemo evtanazijo. Jaz bi jih prekleto po žepu usekala, ker očitno zgolj to "boli"! Sparšuješ Mišek kaj naredimo. Verjela ali ne veliko. Verjetno več od tebe, ki se na enem forumu zgolj postaviš v bran nekoga, ki ni naredil niti toliko kot "mi". Misliš, da je izobraževanje po inštitucijah kot so šola in vrtci zgolj neka dejavnost mimogrede? Misliš, da lahko samovoljno vkorakamo v šole/vrtce in izobražujemo. No, ti povem, da temu ni tako. Vseeno pa se resnično veliko dela na temu in prijekti bodo zagotovo kmalu (upam) speljani tako, kot bi bilo prav da so. Vendar je potrebno k temu prisopiti na pravi način, odgovorno, resno...in ni zgolj opravek mimogrede. Gre za čas in trud, ki ni plačan. Pa ne mislim zgolj denarno. Popolačan ni tudi s takimi posti, kot jih potem tule preberem. Da ti ostalega "razsvetljevanja javnosti" niti ne naštevam, ki poteka v obliki e-mailov, telefonskih pogovorov, sodelovanja na forumu, radijskih postajah itd. Ja, Mišek, delamo na temu. Smo pa samo ljudje, z svojimi rednimi službami, ki jih opravljamo, da preživimo in svojimi živalimi, družinami... ŠpelaP, zelo mi je žal, da si imela tako grdo izkušnjo in naj še enkrat povem, da evtanazijo povsem agresivnih psov, zagovarjam. Ali je šlo v tvojem primeru za psa, ki se ga ne da prevzgojiti ali ne, ne vem in ne morem trdit. Žal mi je tudi, da si imela tako nesposobnega in pristranskega zdravnika in me veseli, da je ljubezen do živali ostala. Tudi sama sem doživela napad psa (nase in na mojega psa) in vem, kako grozno je. Vendar, še enkrat ponavljam, evtanazije zdravih, normalnih psov, ki en kažejo agresije ne zagovarjam in jih obsojam! V klavdijinem primeru ni govora a agresiji. Pri Anonimni tudi ne vidim, da gre za psa, ki s pravilno vzgojo ne bi mogel bit primerenza sobivanje. Felicity, malo si preberi kaj je pogum. To, da psa evtanaziraš, ker se ti ne da ukvarjati z njim in popraviti SVOJIH napak, ampak po liniji najmanjšega napora psa evtanaziraš, ni pogum. Je zelo podlo dejanje. Še enkrat poudarjam, da klavidja ni govorila o agresivnem psu.
< Sporočilo je popravil Shania -- 13.3.2007 12:55:49 >