|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   [Brisano sporočilo]
26.12.2006 21:34:32   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu PikaNogavicka)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
   [Brisano sporočilo]
26.12.2006 21:37:13   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Eden veren-drugi ne
26.12.2006 22:15:55   
Marogica
Vse kar delam, delam po navadi iz nekega prepričanja. TOrej se tudi ne bi cerkveno poročila(če bi moj partner to želel), ker to ni moje prepričanje, pa čeprav zgleda cerkvena poroka takoooooooooo lepa.

Torej tudi otrok ne bi pošiljala k verouku zato, ker bi to želel moj partner, temveč iz prepričanja. Pod pogojem, da bi tja hodili tudi moji otroci...iz prepričanja, ne pa ker je fajn, ker imajo tam pink-ponk mize... ipd.

Tudi otroke vzgajam iz nekega prepričanja, ki pa ni kompatibilno z nobeno vero. Torej jih vzgajam, da boga ni. In doker bodo sami to sprejemali je vse prav. Če pa se bodo kdaj odločili, da jim vera nekaj pomeni in da želijo pristopiti h kateri, mi bo tudi prav. Vendar pod enim pogojem. TO naj naredijo iz lastnega prepričanja.

Sem nestrpna? Mogoče-vsaj za vse tiste nestrpneže, ki bi mi radi kratili mojo pravico do lastnega prepričanja.

Pa še nekaj mi naj nekdo razloži. Kakšni verniki ste to, ki hodite samo ob velikih praznikih v cerkev? Kaj se spremeni, če tiste dvakrat na leto bi ali ne bi šli? Kaj se spremeni v vašem prepričanju?

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Kanny)
Neposredna povezava do sporočila: 28
27.12.2006 3:25:08   
ronja
Se podpišem pod nalin! Jaz bi sicer tudi o cerkveni poroki razmislila, ampak prej to kot otroke k verouku... Odrasli ljudje imajo neko moč nad otroci in jo lahko tudi zlorabijo (ne mislim samo v tem smislu, kot se dostikrat zadnje čase sliši o župnikih), ampak kot je rekla nalin, da jih prepričujejo...

Mene je tako prepričeval moj učitelj slovenščine v OŠ, 5x na teden sva se videla, 5x na teden sva se skregala... Bil je zelo zaveden kristjan, vsaj kar se tiče pridiganja in prepričevanja drugih in je hodil skoz v cerkev ves čas, itd... skratka bil je precej fanatičen. Ampak je bil za moje pojme zelo slab človek in ga še zdaj ne maram... torej verjetno ni bil kristjan v pravem pomenu besede - ne zato, ker ga jaz ne maram, ampak zato, ker je delal stvari, ki niso prav po nobeni vesti, tudi krščanski ne... Na faksu sem imela kar nekaj sošolk, ki so res prave kristjanke in s temi se odlično razumem, kljub svojemu ateizmu. Imamo pač drugačno mnenje, ampak druga drugo spoštujemo in se ne prepričujemo, seveda pa debatiramo tudi o tem.

Ta človek je mene ves čas prepričeval, da bog obstaja in On bi rad, da pridem k njemu itd... In sem se kregala z njim, da naj bog kar sam k meni pride, če bi me tako rad spoznal, meni je dobro brez njega...
Ampak kar hočem povedat je, da sem se mu jaz lahko upirala, ampak samo zato, ker mi nič ni mogel, imela sem same petke in slovenščina mi je res super šla - tako da me ni mogel utišat... Kak cvekar si pa tega luksuza kreganja z njim ne bi mogle privoščit in bi moral kimat... In kak malo mlajši otroček, ki še nima tako izdelanih načel, se mu tudi ne bi mogel upirat v debatah... In bi ga prepričal... kar pa se mi zdi narobe... Če bo kdo mojega otroka prepričal, naj ga potem, ko že lahko misli s svojo glavo in se sam za to odloči! potem je lahko hindujec, budist, žid, musliman, kristjan, lahko verjame v duše umrlih ali v manituja ali v svaruna, kar mu paše, mu bom čestitala za vse praznike, ki jih bo slavil in spoštovala njegovo odločitev.

Pa to je bilo vse samo med šolo, ne posebej pri verouku... In on niti ni bil župnik... Tak da verouk niso samo pravljice, žal ne, vsaj ne za vse otroke...

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 29
27.12.2006 8:08:56   
marty5
No, to je točno najin primer.

S tem, da je moj mož veren (tudi hodi v cerkev le za velike praznike), jaz pa zase pravim, da sem zelo verna, niti malo pa ne religiozna - skratka, verujem v nekaj, čemur se ponavadi reče Bog, ne verjamem pa v institucijo cerkve (kot je že ena prej napisala).

Kako shajava?
Poročila sva se cerkveno - na moževo željo, meni je bil pač lep obred, tudi bolj oseben - sem tako to jemala, ne z religioznega vidika. Otroka sva krstila, s tem da sva se zmenila, da bo izključno on skrbel za njegovo "versko vzgojo" (verouk, maša za velike praznike), s poudarkom na tem, da ga bova, ko bo dovolj star, pustila, da se sam odloči in ga ne bova silila nikamor.

Midva glede verskega vprašanja zaenkrat funkcionirava brez problemov. Problem pa nastane, ko se vmeša širša družina. Pri nas so - na obeh straneh - vsi dokaj verni, tašča in mama sploh. Jaz sem tista črna ovčica user posted image . In včasih imam občutek, kot da me jemljejo kot tretjerazredno, ker pač se še nisem srečala z Bogom user posted image . In tu je včasih kak prepirček, sploh glede user posted image  in kake zakramente bo vse imel. Na srečo je mož vedno na moji strani in zna reč tašči (svoji mami) tudi naj utihne! In pol je mir neki cajta user posted image .

Skratka, zaradi vere z možem nimam težav, jih pa imam občasno s familijo.....

Ko je volja, se vedno najde tudi pot. Ko pa volje ni, prosto pot dobijo izgovori.

(odgovor članu Kanny)
Neposredna povezava do sporočila: 30
27.12.2006 17:40:42   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: rija

Pa kaj je to takega, če se cerkveno poročiš in daš krstiti otrokauser posted image  Jaz nisem verna, pa bom vseeno dala krstiti našega malega, enkrat, ko bom našla časuser posted image .....

sorry, meni je pa to do konca hinavsko. Sem ateistka, pa bi dala svojega otroka krstit??? Lepo vas prosim. Lahko gre sam h krstu, če si bo to želel, ko bo dovolj star, le zakaj bi ga sama zaznamovala? Sicer pa - zakaj krstiti, če ne verjamem. Če zanikam obstoj boga. Zdi se mi nesmiselno tudi, da otroke dajejo krstit tisti starši, ki gredo enkrat ali dvakrat letno k maši, zato, ker se spodobi. Ena sama hinavščina. Mi je pa čisto prav, da so krščeni tisti otroci, katerih starši spoštujejo cerkvene običaje, hodijo redno k maši in v takšnem duhu tudi otroka vzgajajo.
Naj dodam še to, da tudi če bi bil moj partner veren, ne bi pustila, da mojega otroka krstijo ali vodijo k verouku. Vsaj dokler je še tako majhen, da se ne more sam odločati, kaj je prav in kaj ni. In meni se ne zdi prav, da se pri verouku uči takšne stvari, v katere sama ne verjamem in jih zanikam.

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
28.12.2006 9:58:31   
nanka
Ah, brezveze, sem hotela nekaj odgovoriti anonimini, pa sem si premislila.

< Sporočilo je popravil nanka -- 28.12.2006 10:03:39 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 32
28.12.2006 11:37:15   
Felicity
... nisem brala sporočil...

Po 10 mesecih skupaj sta se odločila za poroko in skupno življenje?!
Meni osebno se to zdi malce prezgodaj in tudi sama opažaš razlike, ki te ful motijo. Sedaj je to vera, potem bo kaj drugega...

Raje še malo počakaj, bo že čas naredil svoje. In takrat ti bo vse jasno.

(odgovor članu nanka)
Neposredna povezava do sporočila: 33
28.12.2006 18:17:55   
Kanny
Živjo, midva hodiva skupaj 10 mesecev. Še nisva poročena (ne živiva skupaj) tudi otrok še nimava. Samo vera je pri nama še vprašaj, vse drugo pa klapa kot ata na mamo:)))

(odgovor članu Felicity)
Neposredna povezava do sporočila: 34
29.12.2006 11:24:27   
Slončica
Draga Kanny, zakaj so vojne?Zaradi vere in dokazovanja katera je boljša.To je moje prepričanje.Sama sem krščena sam se nimam za kristjanko in enkrat v prihodnosti bom zahtevala izpis iz cerkvenega registra ker mi je tole čist mim, sami neki svetniki pa kr neki.V glavnem kokr vem, če se cekkveno ženiš se ne moreš ločit pa otroke morš pošilat k verouku da ti jih kak celibat man pita o družinskem življenju in zdravih odnosihuser posted image

(odgovor članu Kanny)
Neposredna povezava do sporočila: 35
29.12.2006 12:42:55   
shooo
a se ne da tako urediti da se on poroci crkeveno s tabo ti pa z njim ne?
in ce si ateist bi mu moralo biti jasno da tiste zaobljube ki jih pred bogom izreces za tebe nic ne pomenijo se pravi da vse skupaj itak nima nobenega smisla.

in ce ti spostujes nejgovo stalisce do vere bi tudi on moral tvoje.

sorci, samo jaz bi se premislila!

23.1.06-Neža
21.4.08-?

(odgovor članu Slončica)
Neposredna povezava do sporočila: 36
29.12.2006 12:52:45   
shooo
ne bi htela nobenaga uzaliti a se mi zdi da tisti ki se izjasnijo kot neverniki veliko bilj resno jemljejo zakramente in zaobljube.
nekaterim krscenim in vernim pa je to  pac nekaj kar je treba opraviti...malo stisnit zobe pa bo...pa ce njemu to toliko pomeni....
to ni bistvo vere....

23.1.06-Neža
21.4.08-?

(odgovor članu shooo)
Neposredna povezava do sporočila: 37
30.12.2006 18:56:00   
dorina
Midva z mojim sva tak primer- jaz ateistka, on iz verne družine. V medsebojnem odnosu nimava resnično nobenih problemov glede tega, ker sva oba drugače "duhovna", noben pa ni fanatik. Dosti se pogovarjava o teh zadevah in verjameva v nekaj več, nikakor pa ne v resnico cerkve, kjer je tudi moj zelo kritičen do nekaterih dogem in vsega, kar se je dogajalo v zgodovini v cerkvi kot instituciji.
Problemi se začnejo z njegovimi starši, ki pa so resnično (še posebej mama) GLOBOKO verni. Ko sva jim lani povedala, da se bova poročila samo civilno, je bila cela štala zaradi tega. Od joka naprej... Ne bom na dolgo in široko razlagala, ampak hočem reči, da jih je res zelo prizadelo. Verjetno ne samo to, da se njihov sin ne bo poročil cerkveno, ampak tudi to, kaj bodo rekli sorodniki, sosedi, i.t.d. Mislim, takrat sem svojo taščo iz dna srca zasovražila, ko sem videla, kako sebični so lahko eni ljudje in kako ne pustijo odraslim otrokom, da živijo po svoji vesti. Hecno pa je, da takrat, ko se je pa moj šolal, pa stanovanje kupoval, pa tako dalje, pa ga nihče ni vprašal ali bo zmogel, ali mu lahko kako pomagajo, ...

No, vsemu navkljub sva se poročila samo civilno. Moram rečt, da je bil moj pravi srček in da sem takrat dobila še dodatno potrditev, da je pravi zame in da niti slučajno ni mamin sinček.

Sedaj, po enem letu pa se mi je tašča začela smilit. Resno, ker so mi taki ljudje res ubogi, ki gledajo na svet tako ozko, ki se jim zdi vsak odklon od njihove ustaljene poti katastrofa, ki so tako nestrpni do drugače mislečih, oziroma drugačnega sploh ne poznajo, glede na to, da še niso videli v življenju česa drugega kot okolico svoje hiše in še niso šli dlje kot do vaške cerkve. No, in tako sem se SAMA odločila, ne da bi moj kakorkoli pritiskal na mene, da se bova drugo leto, hkrati s krstom najinega otroka tudi cerkveno poročila.  In naš župnik ne zahteva, da bi prej opravila vse zakramente. Krščena sem, za ostalo pa ti reče, da naj narediš naknadno. Tako da bom to naredila iz ljubega miru, ker umrla ne bom zaradi tega in bom pač naredila tašči eno veselje (čeprav bo potem verjetno našla kaj drugega, ker je pač tak tip človeka, da nikoli ni zadovoljna). Vesela sem pa, da ne živimo skupaj in vem, da na naju ne more vplivati, niti nima nobenega nadzora nad nama, ker res ni fino poslušat vprašanja tipa: A sta bila v cerkvi? A si bil pri spovedi? Potem pa gledat solze... Mislim, res me gleda, kot da sem drugorazredni človek, ker ne hodim v cerkev, al pa kak komunist. Ker zanjo obstajata samo dve vrsti ljudje: katoliki in komunisti.

Tako da, če ima tudi tvoj fant take fanatike za starše, te nekaj problemov že čaka, pa prilagajanja s tvoje strani, če boš želela imeti normalne odnose. Seveda pa vsi verniki niso takšni in upam, da pri tebi ne bo tako!

(odgovor članu shooo)
Neposredna povezava do sporočila: 38
6.1.2007 1:12:23   
Kanny
Tudi jaz sem samo krščena, še to po želji moje babice. Ostalih zakramentov pa ne mislim delat, niti pod razno. Na žalost ima moj kar verne starše, samo se zaradi njihove želje ne bi poročila cerkevno. Se bodo že mogli sprijaznit. Poročim se lahko cerkevno, če bo moj res to želel, pa še to bi samo on obljubljal pred bogom jaz pa ne. Da pa bi samo nekaj njegovim staršem ustregla pa ne bi bilo fer, ker sem čisti ateist.

(odgovor članu dorina)
Neposredna povezava do sporočila: 39
6.1.2007 13:08:38   
Anonimen
Berem, berem, berem....a ste se kdaj vprašale, zakaj ste krščeni? Ali se zavedate, da ste bili prisiljeni v to, ker ko ste majhni, se temu niste mogli upreti? Te besede so mi dale misliti, ko mi je te stvari razlagala soseda, ki je popolna ateistka, nima nič proti veri, stara je 89 let, zelo vitalna, inteligentna, zelo izobražena, sama jo zelo cenim in spoštujem, mi je kot babica...torej, sama zelo veliko bere o verah, med drugim je prebrala, kako krščanstvo.Rim taji ljudstvu, da je Jezus imel 4 brate, kdo je njegov pravi oče.....in potem mi da izjavo (soseda): a se ti zavedaš, da naj bi bila vera samostojna odločitev in ker so te starši krstili kot majhnega otroka, so te prisilili v to!!!!

Zelo vredno za razmislit, čeprav malo iz konteksta, vendar ta ženska je vredna življenja 300 let, ker je zelo dober modrec in taka izjava, ki jo je dala, mi je dala za razmislit.

S tem sem hotela povedati, da naj bi bila vera samostojno odločanje, kot državljan Slovenije imaš po ustavi države pravico do svobodnega izražanja svoje vere in kjerkoli si, je tvoja odločitev, nikakor pa ne ODLOČITEV DRUGIH.

(odgovor članu Kanny)
  Neposredna povezava do sporočila: 40
7.1.2007 9:38:49   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Kanny

Zivjo, sem nova na forumu. Odlocila sem se, da vas povprasam za mnenje.

Z fantom sva skupaj 10 mesecev. Razumeva se ok. Zanima me koliko je na tem forumu parov, ki skupaj zivijo in je eden veren drugi pa ne? Jaz sem namrec cisti ateist. Moj dragi pa hodi v cerkev samo na velike praznike (Bozic, Velika noc).

Ste imeli pri poroki in naprej pri vzgoji otrok kaksne tezave? Midva se nisva cisto dorekla vsega. Samo vem, da si zeli cerkvene poroke in da mu civilna ne pomeni dovolj. Ali se porociti cerkveno na zeljo 'bodocega moza' ali ne?

Strah me je tudi tega, ker hoce imeti otroke krscene. Mene pa tezko spravis v cerkev, se posebno k masi. Ali je moj strah odvec? Ali se da ziveti z vernim partnerjem ali lahko kdaj pride do tezav. Ima kdo kaksne izkusnje?

Drugace ga imam zelo rada, samo zelim si, da vera ne bi vsega unicila.)
Hvala in lepe praznike

Kaja

Menda vam postaja jasno (če vam še ni) zakaj v družbah morajo obstajati določeni mehanizmi, da bi ta lahko funkcionirala normalno. In zakaj družba mora imeti svoje zakonitosti katerim je podrejena masa. Vse bolj se postavlja vprašanje smiselnosti liberalizacije posameznika. Večni konflikti v odnosih sodobne družbe in zavedanje lastnih (neodvisno od družbe) željah za družbo kot celoto definitivno ni koristno. Predstavljajte si sistem mravljišča, ki začne delovati po principu individualnosti...

Zato sem proti preseljevanju, proti globalizaciji, proti mešanju kultur, proti modernemu (čeprav tu ispadam hinavec glede na to da sem tukaj)!

Kaja, v srednjem veku bi te sežgali na grmadi, coprnica user posted image

(odgovor članu Kanny)
  Neposredna povezava do sporočila: 41
7.1.2007 18:44:39   
Anonimen
Kaja, v srednjem veku bi te sežgali na grmadi, coprnica

user posted image user posted image user posted image  se te še jaz bojim, čeprav te ne poznam, sam teh bedarij pa res ni bilo potrebno zdele pisat, sorči. Drugič mal premisli, predn poveš.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
8.1.2007 10:12:32   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: dorina
Sedaj, po enem letu pa se mi je tašča začela smilit. Resno, ker so mi taki ljudje res ubogi, ki gledajo na svet tako ozko, ki se jim zdi vsak odklon od njihove ustaljene poti katastrofa, ki so tako nestrpni do drugače mislečih, oziroma drugačnega sploh ne poznajo, glede na to, da še niso videli v življenju česa drugega kot okolico svoje hiše in še niso šli dlje kot do vaške cerkve. No, in tako sem se SAMA odločila, ne da bi moj kakorkoli pritiskal na mene, da se bova drugo leto, hkrati s krstom najinega otroka tudi cerkveno poročila.  In naš župnik ne zahteva, da bi prej opravila vse zakramente. Krščena sem, za ostalo pa ti reče, da naj narediš naknadno. Tako da bom to naredila iz ljubega miru, ker umrla ne bom zaradi tega in bom pač naredila tašči eno veselje (čeprav bo potem verjetno našla kaj drugega, ker je pač tak tip človeka, da nikoli ni zadovoljna).

Ne bos umrla ce se bos cerkveno porocila, ne bo pa niti tvoja tasca umrla, ce se ne bos. Veselje ji bos verjetno res naredila, saj ji bos tako potrdila, da so vseeno njeni nazori "ta pravi", saj se sicer na ta korak ne bi odlocila. Potem bo cez nekaj casa najverjetneje problem pri verouku za otroke, saj ni nobene ovire, da na verouk ne bi hodili ( kaj si se pa cerkveno porocala, ce nisi mislila otroke vzgajat v veri... itn).
Skratka, pravis, da sta z mozem dokaj duhovna, z druge strani pa svojo duhovnost zapises za zascino veseljeuser posted image   In kaj bos se s svojo duhovnostjo za tascino veselje? Hodila k masi, na spoved?

Vesela sem pa, da ne živimo skupaj in vem, da na naju ne more vplivati, niti nima nobenega nadzora nad nama, ker res ni fino poslušat vprašanja tipa: A sta bila v cerkvi? A si bil pri spovedi? Potem pa gledat solze... Mislim, res me gleda, kot da sem drugorazredni človek, ker ne hodim v cerkev, al pa kak komunist. Ker zanjo obstajata samo dve vrsti ljudje: katoliki in komunisti.

Ne more vplivati? No, zaradi koga si se ze odlocila, da se bos cerkveno porocila? Zaradi sebe ali zaradi tasce? Ce bi na drugi strani imela se nekoga, ki bi se zjokal vsakokrat ko bi rekla, da sta bila pri masi ali na spovedi, za koga bi dala svojo duhovnost, za cigavo veselje? Osebno so mi bolj dragocena lastna prepricanja od tascinega veselja. 
Vse kar si napisala govori o tem, da ti je zelo pomembno, da si sprejeta s strani tasce in da bi se na vsak nacin rada vklopila v njen pogled in dozivljanje sveta. Oseba ima najmanj dve moznosti v taksnih situacijah. Ali se tistemu "bolj ozko gledajocemu" trudi pojasniti svoja stalisca, ali opusti svoja stalisca in se prikloni "bolj ozko gledajocemu" ker je le ta dovolj vztrajen v zavracanju drugace mislecih. Tudi zaradi ljubega miru si IMO dober vzrok, ker je ponavadi tako, da se to priklanjanje zastopi kot zmaga in jasno sporocilo, da ce bo tasca dovolj tezila, da boste / bos naposlej naredila tako kot je njej ljubo.  Resno razmisli, ali res tasca nima nobenega vpliva na vaju? Ce ji zelis narediti veselje, jo raje ( vsaj jaz bi jo dalec raje) peljala na izlet, ji kupila roze.... Menda ni cerkev edina stvar, ki ji naredi veselje.

(odgovor članu dorina)
Neposredna povezava do sporočila: 43
8.1.2007 12:26:42   
Tantadrujček
Nati, zakaj misliš, da če otroka krstijo kot dojenčka, da mu vero vsilijo? To samo pomeni, da ga vzgajajo v veri že od majhnega, ravno tako, kot ga ti npr. vpišeš na kakšen krožek ali v glasbeno šolo, ko je še premajhen, da bi se sam odločal in se pač odločiš ti namesto njega. Saj zato smo starši, da se odločamo za svoje otroke, dokler niso dovolj stari. Kdo pa pravi, da otroka zanima glasba, kljub temu, da je hodil v glasbeno šolo toliko in toliko let? Saj če si krščen in si hodil k verouku in ko odrasteš, ne verjameš v Boga, potem to ne pomeni, da si kristjan. To samo pomeni, da si se odločil drugače, kot so se tvoji starši na začetku zate. Tukaj ne gre za siljenje v nič, ampak za vzgojo.

Jaz kot starš sem in bom svoje otroke dala krstit (midva sva sicer oba verna in nimava težav z usklajevanjem glede tega vprašanja), če pa se bodo, ko bodo dovolj stari, odločili, da ne verujejo v Boga, pa itak ne bom imela kaj naredit. Ne strinjam se z izsiljevanjem (kot je izkusila dorina), ker se s tem dela sama škoda (pa naj bo to pri veri, športu ali čem drugem) in mislim, da če otrok izbere drugačno pot, da jo je pač izbral. Vem pa, da me bo bolelo, če bo izbral popolnoma drugačno od moje, tega se pa pač ne da zanikat. Mi je že pri bratu težko, ko ima precej drugačna prepričanja (ker itak vera potegne sabo tudi določen sistem vrednot).

Vem pa, da je bilo meni vedno lepo kot otroku, ko sem hodila k verouku in praznovala praznike. Mi je bilo sicer težko hoditi vsako nedeljo k maši, ko pa sem iz navade prišla v osebno vero, se je pa tudi to spremenilo. In moram priznat, da sem staršem ful hvaležna, da so me dali krstit in me kdaj tudi proti moji volji "zvlekli" k maši. Če bi mi pustili popolnoma proste roke, bi se iz lenobe odločila drugače, pa ne samo pri veri. Vem npr., da je moje starše zelo prizadelo, ko sem se po dolgih letih treningov odpovedala športu, s katerim se sicer onadva oba ukvarjata in sta me vedno vzgajala v to smer. Ampak enkrat sem ugotovila, da pač to ni zame in sem nehala. Je bilo hudo, ampak sta sprejela mojo odločitev. Še vedno pa mi je od tega ostala potreba po rednem gibanju in mislim, da s tem, ko sta me od malega vozila s sabo, nista zgrešila v vzgoji, ampak sta celo dobro opravila.

Evo, sem se razpisala, verjetno ena redkih s tega vidika v tej debati user posted image . Kar se pa tiče osnovnega vprašanja teme, se mi pa zdi, da je lahko dokaj velik problem, če je en veren, drugi pa ne (pa tukaj govorim o veri, ne o formalnostih, kot je to, da ima en zakramente, drugi ne, v Boga pa ne verjame ne eden ne drugi) ravno zato, ker vera ni samo ali verjameš, da Bog je ali pa da ga ni, ampak gre za malo bolj obsežno stvar, predvsem gre za vrednote in odnos do popolnoma vsakdanjih situacij. Tukaj mislim, da je bistveno, da se pogovorita o tem, kakšne so vajine vrednote in prepričanja, saj če so enaka, potem je dejansko krst, verouk in ostalo samo stvar dogovora.

Pa še to: če je en veren, drugi pa ne, ni treba, da neverujoči naredi zakramente (kar je pomojem celo nesmiselno, če ne verjame v Boga). Lahko se poročita v cerkvi, s cerkvenim obredom, le da je obred enostranski, torej da pred Bogom obljubi le verujoči, neverujoči pa pač ne obljubi pred nekom, v kogar ne verjame.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 44
8.1.2007 13:09:03   
dorina
Mišek, ti dam popolnoma prav. Ampak ta ženska je res fanatik in veselje ji lahko prinese samo cerkev. In pravzaprav sem se tako odločila tudi zaradi sebe, ker se je tako spravljala name, da sem se potem jaz doma cele dneve sekirala. Razložit kaj se ji ne da, ni na dovolj visoki frekvenci, da bi kaj razumela... smo poskušali, pa je bilo škoda besed. Kar pa jaz verjamem, globoko v sebi, pa mi ne more nihče vzet.

(odgovor članu Tantadrujček)
Neposredna povezava do sporočila: 45
8.1.2007 13:14:13   
dorina
IZVIRNO SPOROČILO: Tantadrujček

Kar se pa tiče osnovnega vprašanja teme, se mi pa zdi, da je lahko dokaj velik problem, če je en veren, drugi pa ne (pa tukaj govorim o veri, ne o formalnostih, kot je to, da ima en zakramente, drugi ne, v Boga pa ne verjame ne eden ne drugi) ravno zato, ker vera ni samo ali verjameš, da Bog je ali pa da ga ni, ampak gre za malo bolj obsežno stvar, predvsem gre za vrednote in odnos do popolnoma vsakdanjih situacij. Tukaj mislim, da je bistveno, da se pogovorita o tem, kakšne so vajine vrednote in prepričanja, saj če so enaka, potem je dejansko krst, verouk in ostalo samo stvar dogovora.

Pa še to: če je en veren, drugi pa ne, ni treba, da neverujoči naredi zakramente (kar je pomojem celo nesmiselno, če ne verjame v Boga). Lahko se poročita v cerkvi, s cerkvenim obredom, le da je obred enostranski, torej da pred Bogom obljubi le verujoči, neverujoči pa pač ne obljubi pred nekom, v kogar ne verjame.

To je res. Če je nekdo resnično veren, ne da samo hodi v cerkev in ima zakramente, drugi pa ne, potem je težko živeti skupaj. Pravzaprav je sploh težko verjetno, da se bosta takšna dva odločila za skupno življenje, ker je med njima preveč osebnostnih razlik.

(odgovor članu Tantadrujček)
Neposredna povezava do sporočila: 46
8.1.2007 22:32:13   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: dorina

Mišek, ti dam popolnoma prav. Ampak ta ženska je res fanatik in veselje ji lahko prinese samo cerkev. In pravzaprav sem se tako odločila tudi zaradi sebe, ker se je tako spravljala name, da sem se potem jaz doma cele dneve sekirala. Razložit kaj se ji ne da, ni na dovolj visoki frekvenci, da bi kaj razumela... smo poskušali, pa je bilo škoda besed. Kar pa jaz verjamem, globoko v sebi, pa mi ne more nihče vzet.

Resnicno verjames, da se potem ne bo vec spravljala nate? Po tem kakor jo opisujes, bo ona srecna samo takrat, ko bodo tvoja dejanja enaka njenim. S tem, ko prvic popustis pritisku odpres pot za nadaljne pritiske. Kratkorocno je to najlazja pot, dolgorocno.....
Merjenje moci - ciji nazori bodo zmagali, kdo se bo komu podredil...  Ali bos svoja ali njena zmaga?
Z druge strani, to kar ti verjames ti zares nihce ne more vzeti, lahko se pa potrudi, da se zakopa tako globoko, da ga enkrat vec ne bos nasla. Pot po kateri je mnogotera oseba izgubila in pokopala sama sebe. Nekako se zdi, da si ti ze vzela lopato v roke.

(odgovor članu dorina)
Neposredna povezava do sporočila: 47
13.1.2007 16:16:29   
Jutra
V družini imamo primer zakona med vernim in ateistom. Pri njiju vera ni ovira. Zelo dobro se štekata in tudi glede vzgoje sta našla kompromis.
Isto želim tudi tebiuser posted image

Naj bo lep ta dan, bodi nasmejan:)

(odgovor članu Kanny)
Neposredna povezava do sporočila: 48
17.1.2007 10:25:45   
žirafica
O vseh takšnih stvareh se pa moraš pogovoriti s partnerjem pred poroko oz. odločitvijo živeti skupaj in imeti otroke. ZDAJ morata razpucati te zadeve.

(odgovor članu Kanny)
Neposredna povezava do sporočila: 49
19.1.2007 13:01:02   
komarka
Ta debata se mi zdi zelo zanimiva, zato dodajam svoje razmišljanje.

Vera niso samo zakramenti, so tudi vrednote, način življenja...in otem se morata s partnerjem zagotovo veliko pogovorit, ker je to lahko problem tudi med vernimi...

Pomebno vprašanje je, kaj in koliko njemu pomeni vera, koliko pozna nauk in koliko jo misli prakticirati...
Ja in velika nevarnost je lahko njegova verna, a netolerantna družina! Verjamem,da je pritisk zelo močan-a to ni način spreobračanja!!!! In s tako družino bodo vedno problemi.

Ja, poroči se lahko samo eden.

Če pa kdo izreče obljube in tega ne misli resno, pa zakrament tako ni veljaven! In v takih primerih se lahko dokaže "ničnost" zakona, kar nekateri zamenjujejo z ločitvijo.

Za vse zakramente velja, da je potrebna tudi vera. In brez tega preprosto nimajo nobenega učinka!!!

Predlagam ti, da malo raziščeš "vernost" svojega partnerja. Lahko se tudi zgodi, da bosta našla enake vrednote, prepričanje le iz različniš izhodišč! Ali pa boš odkrila stvari ki so ti nesprejemljive in je prav, da jih poznaš. Meni se ne zdi, da kaj kompliciraš in te spoštujem, ker stvari jemlješ resno! Škoda da jih ne vsi, ki se imajo za verne.

Lahko bi odprli dolgo debato o zmotah v slovendkem krščanskem prostoru...Žal smo vsi verni samo ljudje in delamo prav tako napake...Je pa absolutno obsojanja vredno, da kdo ne zna sprejet in spoštovat drugače mislečih!!! Tega jezus ni učil!No, pa ne bom o tem bolj na dolgo.

Gotovo je težje vzgajat, če ima vsak starš drugačno mneje in je lahko otrok zmeden, a moja prijateljica, ki prihaja iz take družine ima mnogo bolj razvit čut za drugače misliče, je bolj odprta in si je prej izoblikovala svoje mneje. Mislim, da lahko na tak način otroka učiš spoštovanja in sprejemanja.

Kar se pa tiče vprašanja krstit malega otroka ali ne, ker se ne zaveda...Kdo je pa mene vprašal če hočem bit slovenka,mogoče bi pa raje govorila francosko ali zulujsko kot materin jezik. Zakaj pa ne bi vsi z otroci govorili angleško, pa se naj odrasli odločijo, karei jezik jim je ljubši!
Upam, da nisem bila žaljiva. A mnoge stvari smo prejeli v paketu: od genske zasnove stršev, njihove narodnosti do vseh tradicij in mišljenja. In do takrat ko odrasteš se ti tako in tako nabere veliko maretiala, da maš kej predelovat preden si izdelaš lastno mneje!

neglede na to ali je partner drugačnega prepričanja kot mi, menim da ga je potrebno čimbolje spoznat. Meni velikokrat pride na misel primerjava kot če bi bil druge narodnosti, kulture - bi tudi želela spoznat njegov jezik, razmišljanje in bi se potem lažje odločila če mi je to sprejemljivo.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?