|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Problemi s hčerko iz pr. zveze
9.11.2006 17:52:31   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

CatJa, pa se ti zavedaš, da se tvoji otroci komot znajdejo v podobni situaciji?

V kakšni? Da bi se tako obnašali, če nekoč nanese, da ne bomo več skupaj? Upam, da ne. Se bom potrudla.

Sicer pa tudi sama prihajam iz ločene družine, pa mi nikoli, niti v najdrznejših sanjah, ni padlo na pamet se tako obnašat. Jaz sem bila sicer mal starejša od te deklice, lahko pa povem v imenu moje 9 let mlajše sestre, da nikoli ni imela takih izpadov - ne do maminega partnerja, ne do očetove nove žene.

Očitno bo le nekaj na vzgoji user posted image

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 26
9.11.2006 20:12:41   
kalbo
Ja, na vzgoji. Točno tko. 13 letne smrklje ne prevzgojiš v vsakem drugem vikendu. S 13 letno smrkljo se je treba ukvarjat vsak dan.

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 27
9.11.2006 20:34:15   
Marogica
ANonimna, ti priporočam, da si še enkrat preberš post od mamči. Ona res ve o čem govori, saj nam je pred časom zaupala svojo zgodbo, ki ni enostavna, zato pa je ravnanje mamči resnično spoštovanja vredno.(vsaj po tem, kar sem takrat brala)
Po drugi strani se pa strinjam s CatJo, 13-letnica gor ali dol, za vse ljudi veljajo pravila lepega obnašanja, ki ga očitno hčerka tvojega moža ne pozna. In tukaj bi morala nastopiti vidva oba, z možem in dati za vedeti oz. ji postaviti določene meje. Konec koncev jih najbrž postavljata tudi vajinemu skupnemu otroku tudi, ali ne? Najbrž si tudi on ne sme dovoliti vsega.
Hčerka pa se naj obnaša doma tako ali pa na obisku pri svojih prijateljicah. Sem sigurna, da pri njih vodo za sabo potegne, pa še marsikaj drugega.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 28
10.11.2006 6:33:14   
mmijau
Kalbo, zelo se strinjam s tabo. Premalo so namreč skupaj, da bi jo lahko vzgajali. Očitno je res, da mama zaradi svojega življenja deklice ne vzgaja temveč jo takrat, ko ima čas zanjo, razvaja, pri vaju pa s temi reakcijami vzguja pozornost. Končno namreč nekdo opazi, kaj počne. V resnici je deklica velika reva. Ti so odrasla, ne smeš dovoliti sebi, da so vsaki drugi vikendi "mora", pa še po tem se verjetno žreš do naslednjega srečanja. To boš morala prerast in ti bo lepše.
Razmisli in se postavi v njeno kožo, v resnici ji ni rožnato in se išče. Ko pa doživlja še vas, urejeno družino, je zadeva še težja. Potrudi se in preživi pol ure z njo sama, pa nato eno uro,... mogoče boš ugotovila, da je zelo ćustvena in nežna, samo....v puberteti in po svoje zapuščena. Idi sama z njo v mesto, na sok, ali na kaki nakup (ne je kupovat-samo kako malenkost), mogoče boš presenečena. Pa ne analiziraj je nato ves čas. Ona je najstnica, otrok, pubertetnica,...
Kako se imate v tem trenutku, je za premislit. Mogoče bo boljše.

ŽIVLJENJE JE LEPO, ČE GA ŽIVIŠ,.....

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 29
10.11.2006 15:59:50   
Sita
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

V vsakem primeru se meni zdi, da je ti sprejela nisi. Niti okol je ne znaš obrnit. Škoda. Otrok je nekaj, kar ti je bilo podarjeno. In nobene ljubezni ni za zametavat. Je pa res, da mora biti vsak človek zelo iznajdljiv, ko je v odnosih do drugih ljudi, če hoče odnos držat v nekem ravnovesju in v vsakem primeru je najlažje reči, da je drugi človek zanič, kot spremeniti sebe, da začneš drugače gledat na reči, prevzemat odgovornost in predvsem biti dovolj dosleden in z dejanji človeku pokazat, da si resen človek, ki naredi kar reče in seveda pokazat otroku, da ga imaš neskončno rad, ne glede na to, da boš zahtevala od njega, da popuca za sabo. Možu pa raje povej, kaj vse fajnga je na hčerki.

Se 100%-no strinjam.
Poglej to punčko, njene dobre strani in jo poskušaj sprejeti.
In verjemi - puberteta je še kako težka. Boš videla pri lastnem otroku.

Jaz sem tudi včasih mislila, da bo moj lastni otrok točno tak, kot ga bom vzgojila. Ha, ha, ha, lari fari.
Vsak moj otrok je zase osebnost, individium, ni predmet, je svoje misleče bitje, kar se povsem pokaže v puberteti. In vesela sem, da je tako. In cenim, da so taki kot so. Ne pa prestrašene osebice, ki vse ubogajo, ker jih imamo stalno v šahu.
Naj se komu še tako čudno zdi, jaz otroke prosim, da naredijo to in ono. In naredijo. Kadar pa ukažem, pa ne naredijo. Tako je to.
Tudi pri vzgoji kot vselej: lepa beseda lepo mesto najde.

Ljubi svojega moža kot Boga in ti mož, svojo ženo kot Boginjo. Pri tem ni žrtev in nič nam ni težko.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 30
10.11.2006 21:39:58   
paris
Poizkusi na situacijo pogledati še z druge strani. Veš, po moje je tvoja pastorka ena zelo žalostna punca. Mama se preveč ne briga zanjo, oče ima novo družino v kateri je srečen, kaj pa ona? Kdo bo pa njo imel rad? Njej ostane samo kakšen vikend tu pa tam, pa še takrat se nima preveč fino.  In logična posledica razmer je njeno obnašanje.

Dajati nasvete o vzgoji je najtežje delo. Starši smo različni, otroci so različni, puberteta naredi svoje. Najbolj pomembno se mi zdi, da so starši složni pri vzgoji in da razne manipulacije zato odpadejo. Sem pa tudi zagovornica tega, da lepa beseda lepo mesto najde, besedica prosim včasih dela čudeže. Pa hec, to ma mularija zelo rada, da kdaj kaj na hec obrneš, pa skoz prste mal pogledaš.  Po drugi strani pa je potreben red. Ker red daje varnost, da otrok točno ve kaj je v naši hiši sprejemljivo in kaj ne in kakšne so posledice, če se pravila ne upoštevajo. In seveda doslednost, mora se vedet, da ko starši nekaj rečejo, to drži kot pribito, vedno je treba držati svoje obljube!
Razmisli, pogovori se z možem in skupaj ukrepajta. Želim ti še veliko lepih dni v tvoji družini.

Ljubezen sta prostor in čas, merjena s srcem.
(M. Prust)

(odgovor članu Sita)
Neposredna povezava do sporočila: 31
10.11.2006 22:45:38   
Vesna
danes se preveč popušča otrokom.če ne pospravljajo za sabo.ja puberteta,če žalijo,to ni nespoštovanje drugih ampak puberteta,če spijo do poldne,to ni več nezainteresiranost ampak puberteta,če ima  noge na mizi,to ni več nekulturnost ampak puberteta,hvala lepa za tako puberteto,ne želim da bi moj otrok bil tak do mene,in če se  slučajno(saj si ne želim ali pa nameravam)kdaj zalomi in greva z user posted image narazen,si ne želim da bi delal tako moj otrok do svoje mačehe pa če bi mene še tako bolelo.ker ima drugo,ker si ne želim poslat otroka nevzgojenega v svet.zame je to nespoštovanje drugih in nevzgojenost.
sama imam očima,pa mi ni nikoli niti na kraj pameti padlo ,da bi se grdo obnašala do njega,saj je ravno taklo skrbel zame.
P.S.če bo čez 10 elt še tale ofrum in mi gor in če bo mspraševala za nasvete kaj naj naredim z svojim sinom ki noče vstat do 12ih in nič ne uboga in pospravlaj,ne me spomnit na ,moje razmišljanje danesuser posted image .
anonimna želim ti čimveč mirnih živcev,ker ne verjamem da boste rešili situacijo,sori.

8.8.2006 sem dobila največji zaklad na svetu,prečudovitega sinčka Vala.

(odgovor članu MarijaPo)
Neposredna povezava do sporočila: 32
11.11.2006 11:00:46   
noe
Hvala vam za vaša razmišljanja,  mi je dalo kar veliko mislit.
Vendar to , da je nisem sprejela, kaj pa vem.
Ko sem začela delat na tej najini zvezi, so se iz strani njene mmame dogajale čudne stvari, in je verjetno pol to vplivalo tud na najino vez, ker ko sem vidla , da ko pride domov laže in reportira vse kar se je dogajalo pri nas mi je res vse skupaj dol padlo.
Enkrat je naprimer padla, ko pa je prišla domov je rekla da sem jo jaz porinla. Mene sploh ni bilo v bližini, da bi to lahko storila, niti nisem nikoli pomislila na kaj takega. In potem je bil totalni joj.
Pa ko sta mož in njena mama šla na socialno, tja je hotel mož, ker je mela same premale cote in čevlje pošvedrane in to pri 35000 preživnine, je ona samo to skoz govorila kaj je pri nas, kaj mamo mi in itd. Kot bi ona prihajala k nam  in ne mala.Pa da nam je v soboto kolondonta zmankal in da si v nedeljo zato ni mogla zob umit. Pa si jih v štirih letih ni niti enkrat umila pri nas.
To so take stvari ki so se skoz nabirale, in verjemite ni jih bilo malo, zdej pa je nastal en totalni kup dreka iz tega.
To skušam sedaj popravljat ampak sama res ne bom mogla.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 33
11.11.2006 12:52:23   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: noe
To so take stvari ki so se skoz nabirale, in verjemite ni jih bilo malo, zdej pa je nastal en totalni kup dreka iz tega.

Zdaj si pa sama ugotovila, kje je ključ težave. V tem, da se nabira in da težav ne rešujete sproti. Kopica majhnih problemov, ki so nagrmadili v en velik, nerešljiv problem.

Dejstvo je, da je punca v najstniških letih, ki so težka ne samo za starše, ampak tudi za otroka. Ne pozabi, da je morda njej še težje kot tebi. S slabo materino skrbjo, s seljenjem vsak drugi vikend nekam, kjer veš, da te čaka kreg,...kaj pa vem, punca bi morala biti zelo odločen karakter, da bi se v vsem tem znašla.

Na tvojem mestu bi vsekakor naredila prvi korak. Ti si starejša, predvsem pa imaš več izkušenj in upam, da tudi več pameti, da prva poskušaš razvozlati ta vozel.

Pogovori se z obema, na samem. S punco in z možem. Povej, v kakšni situaciji si se znašla, kako se počutiš in da tako ne moreš več živeti, ne sama, ne v družbi z njo.
Povej ji, kaj od nje pričakuješ. Poišči samo nekaj stvari, za katere meniš, da jih boste lahko speljali. Tudi če so to malenkosti je pomembno, da punca čuti, da je za nekaj sposobna in da občutite vi, da gredo stvari na bolje. In ne začni z najbolj težavno stvarjo. Začni postopma, in ko boste videli, da vam gre, boste motivirani rešiti tudi trše orehe.

In povej ji tudi to, kje so bile tvoje napake in kaj si pripravljena ti storiti za to, da vam bo vsem lažje, če že ne lepo.

Enako naj naredi mož.
Idelano bi bilo, da se pogovorite in dogovorite vsi skupaj, ampak občutek imam, da bi bil to v prvi fazi pretežak zalogaj.

Srečno!

(odgovor članu noe)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
13.11.2006 11:33:31   
piščanc
problem res ni enostaven, ker njene mame ne moreš vzgojiti in s tem tudi nje ne.

ampak za soobstoj jo boš morala vsaj malo odpreti in ji pokazati ljubezen. mogoče lahko v stik prideta preko kakšnih interesnih dejavnosti, ki bi ji ustrezale (petje, plesne, slikarstvo...) in jo pri tem vodiš.

poišči pozitiven stik z njo in potem na tem gradi ostale stvari

še prej pa jo malo ignoriraj in si odpočij živce.

želim vam vsem veliko lepega v življenju

iz malega zraste veliko

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 35
23.11.2006 13:03:27   
Anonimen
Jaz te pa čist razumem, saj sem sama v isti godlji in trdim, da je treba to samo probat. Pri nas se je končalo tako, da punca več ne hodi k nam. Mislim pa, da boš težko kaj naredila, spoloh če nimaš v možu trdne podpore in je on obremenjen s slabo vestjo in podobnim. Je pač tako, da na otroka ne moreš vplivati, če te on ne sprejema oz. če doma posluša vse mogoče o tebi.
Upam, da boš zdržala in ti želim vse najboljše.

(odgovor članu MarijaPo)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
23.11.2006 14:40:21   
VERONICA
Mene učasih kar razjezi ko čitam o brezpogojni ljubezni katero naj bi dali otrokom partnerjev. Halo, koliko smo je sploh lastnim otrokom sposobni dati? Ne vsi in ne vedno!
To kar vas večina piše mi diši po temu da zato ker smo ženske pač moramo imeti materinski občutek na komando. Tudi če je ta otrok najstnik ki je višji od nas. Ne vem, jaz mislim da je lahko biti dober ko so stvari daleč in ne prežamejo naše ekzistencije. Kaj mislite, ali ni tudi mati Terezija imela svojo celico v katero se je lahko povlekla ko ji je bilo vsega zadosti?
Z lastnimi otroci se počasi učimo živeti. Počasi se učimo uzgajati.Če se v našem življenju pojavi še otrok partnerja to ni lahka naloga, celo če je otrok idealen. To je kot da v prvem razredu osnovne dobiš naloge iz osmega!
Mislim da te naloge mož/oče otroka mora prevzeti na sebe. Vse kar se otroka tiče. On je za njega odgovoren! Poskušaj breme preložiti na njega. Če ona ne počisti stranišča za sabo naj ga on. In tako naprej.
Pa še nekaj. Otroci so otroci, ampak tudi mi odrasli smo bitja z določenimi pravicami in željami.  

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 37
24.11.2006 15:04:15   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: VERONICA

Mene učasih kar razjezi ko čitam o brezpogojni ljubezni katero naj bi dali otrokom partnerjev. Halo, koliko smo je sploh lastnim otrokom sposobni dati? Ne vsi in ne vedno!
To kar vas večina piše mi diši po temu da zato ker smo ženske pač moramo imeti materinski občutek na komando.

Poglej, ne govorimo o brezpogojni ljubezni, ki itak sploh ne obstaja, govorimo pa vsekakor o ljubezni. In ko si izbereš partnerja, si ga izbereš v kompletu. V kompletu z njegovimi navadami, karakterjem in tudi z otroki, če jih ima. Sprejeti otroke, pomeni ljubiti jih. Ker če jih ne ljubiš, s tem ne ljubiš enega velikega kosa partnerja. In menim, da ima partner pravico pričakovat, da boš otroke sprejela in jih imela zelo rada.
Ali če pogledaš iz drugega zornega kota. Dva imata otroke. ne razumeta se in se ločita. Otroci so že prej trpeli, ker sta se kregala, ker mogoče nista imela ljubezni od enega od staršev dovolj, ker je bil mogoče oče odsoten non stop, ker.... Ne vem zakaj vse so trpeli, vendar je dejstvo, da vsi otroci pred ločitvijo trpijo, jih je strah, so v stresu in starši imajo toliko problemov sami s sabo, da ne dobivajo toliko ljubezni, kot bi si jo že po definiciji zaslužili. OK, gresta pač dva narazen. Končno dobijo vsaj malo več ljubezni, zadihajo. Mamo imajo in končno tudi očeta, vendar na ločenih bregovih. Oče si najde drugo, mogoče tudi mama novega, vendar nova partnerja ne razumeta otrok, ne čljubita jih. Mamin partner zahteva, da ju mama da očetu, očetova partnerka jih tudi ni pripravljena ljubiti, ker pravi, da še svojih ne ve, kako bo zmogla. Skratka, starša sta zdaj razpeta med novim partnerjem, ki zahteva posvečanje od partnerja in med tem, da otrok ne sprejema in med otroki. Otroci trpijo. Spet ne vedo, kaj so naredili narobe, da kamorkoli se obrnejo, nekdo renči nanje, jih ne mara, jih ne sprejema. S čim so si zaslužili, da jih nekdo ne ljubi? Zakaj bi si pa sploh morali "zaslužiti" ljbezen? A ni ljubezen nekaj, kar naj bi ljudje dajali en drugemu že zato, ker smo? A ni ljubezen do otrok pa itak nekaj, česar si ni treba prislužiti? A niso otroci že sami po sebi vredni ljubezni???? Katastrofa se mi zdi, da mora otrok rasti v družini, kjer novi partner otrok ne ljubi. Otrok se mora neprestano dokazovat, ap vendarle nikoli ne bo dovolj dober za novega partnerja, samo zato, ker ni njegov po krvi!!!! Matr, babe trčene, ne izbirajte si poročenih mož, če niste sposobne sprejeti njihovih otrok!!!!! Nimate pravice tega naredit njihovim otrokom in še manj jih odtrgat od njihovega očeta ali mame ali predlagat, da naj ukine stike (sicer pa, oče ki bi to od partnerke dopustil, da mu sploh predlaga, za moje pojme ni ok oče)! Sicer pa, saj za vsako rit raste palica.

Nič čudnega, če bi take ženske, ki zdaj ne sprejmejo tujih otrok, nekoč ne sprejele moževe nove ženske ob ločitvi, in mu sranje delale. Saj bi si svoje otroke jasno predstavljale, kako njihovi otroci trpijo ob nesprejetosti, neljubezni in življenju nekje, kjer se ne počutijo doma. Pač razmišljale bi enako, kot razmišljajo zdaj.
Eh, burek vse skupaj!

Še nekrat pa:
Kapo dol za vse tiste, ki ste nasprotje tega, pa vem da vas je kar nekaj na forumu, ki ste sprejele "posvojene" otroke in ki jih imate resnično rade. Prepričana sem, da vam otroci to na nek način pokažejo in izražajo, pa prepričana sem, da so vam zelo hvaležni za to, kar ste. Če vam tega še niso povedali, vam jaz povem namesto njih. user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu VERONICA)
Neposredna povezava do sporočila: 38
24.11.2006 22:32:36   
ronja
Hm, ne vem, no, ne moreš kar nekomu ukazat, da mora ljubiti otroke, če ima rad partnerja. Mora se lepo obnašati do njih, mora se truditi za to, da bi vzpostavili vez, ampak ljubezen pa ni nekaj, za kar bi se odločil... Midva sicer šele pričakujeva user posted image , niti mi na misel ne pride, da bova šla narazen in imela vsak svojega partnerja, ampak če bi ga, bi si želela, da vseeno otroke vzgajava skupaj, verjetno bi jih fant dobil za več časa kot ga navadno določijo socialne delavke, ker sva pač kolikortoliko odrasla in se spoštujeva, pa tudi če greva kdaj narazen.

Ampak moja izkušnja je obratna: mojadva sta šla narazen, sicer ko smo bili vsi že večji in imata zdaj vsak svojega partnerja - in imamo vsi vse radi: otroci njiju in obratno. Ampak to je nastalo zato, ker smo se vsi lepo obnašali eden do drugega in se spoštujemo. Ker pa nikoli nismo živeli skup, ne morem govorit o kaki starševski ljubezni...  Če pa se še grdo do nje obnaša, pa ji res ne smete rečt, da jo MORA met rada...

Meni se zdi, da se je trudila in obupala. Res pa je, da je tudi pri tamali to krik na pomoč, navadno so težavni otroci nesrečni... Se pa strinjam, da postavi par pravil, ki jih MORA upoštevat, če jih ne, mora to uredit oče, ne pa ti, da ne boš skoz ti za njo pucala...
Probaj pa ji vseeno pokazat, da si jo pripravljena sprejet, da bi ji rada pomagala, če ti bo le pustila (pa ji magari kar tako povej).

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 39
24.11.2006 22:55:40   
Anonimen
Jaz sem tudi s partnerjem dobila hči iz  njegove prejšnje zveze. Ne živi pa v Sloveniji, tako da pride k nam za počitnice. Poleti dlje, pozimi za manj časa.
In prvo, kar mi je bilo jasno brez kakršnegakoli premišljevanja, je bilo to, da je jaz vzgajala ali prevzgajala ne bom, da nimam niti nobene pravice tega početi, niti si s stališča ranjenega otroka tega ne smem dovoliti. In tako pač furamo nekako tako, da kar mi zraste čez glavo, povem partnerju, on pove njej in je stvar nekako zglajena. Tamala sicer naprej počne, kar je počela že prej, edino mogoče malo bolj podmuklo, ampak jaz sem zadovoljna, da me je partner podprl pri stvareh, ki so po mojem (sicer precej objektivnemuser posted image ) mnenju šle rahlo čez rob. In tako je volk nekako sit, koza pa več ali manj cela. Pač obe malo pogledava ena drugi ali pa vsaka sebi skozi prste in furamo dalje.
Hočem reči, da ima tvoj partner kar prav, da je vidva v tistih parih dneh ne bosta prevzgojila. Edino deklici lahko da kdaj pa kdaj vedeti, da si ti pač pomembna v njegovem življenju in da če te on spoštuje, naj bi te tudi ona. Saj ni treba, da te ima rada, le normalno naj se obnaša.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 40
25.11.2006 13:03:10   
VERONICA
Gina, predvsem ti hočem povedati da se čutim zelo počaščena ker si dala repliko na moj post. Zato ker vedno zelo skrbno prečitam vse kar napišeš.
Za časa svojega prvega zakona sem vedno govorila da je največja dobrina ki jo imamo da nobeden od nas ni prinesel bremena z sabo. Oba sva bila ne samo brez materijalnih dobrin ampak tudi brez kakih pomembnejših bivših. Ampak seveda ni nam vsem dano da se zgodaj poročimo in da ta zveza traja. Ko sem spoznala svojega sedanjega tudi nisem imela kaj dosti za zbirati, sem se pač s vsem entuzijazmom upustila v tveganje nove zveze. To da sem vedela da ima otroke iz prve zveze se mi je zdelo kar interesantno in sem se res rada ukvarjala z njimi.
Potem pa je nastalo eno tako sranje da ne morem opisati. Bilo je namreč govora o temu da bi najstniški sin prišel stanovati k nam. Zato ker je materi zrasel nad glavo. Ker več ne morejo  z njim in on ne z njimi. Jaz pa v porodnišnici z dojenčkom. Moralne dileme. Hudo hudo.
Moj mož je mislil da če bi sin bil v urejeni (naši) družini da bi se čudežno spremenil. Jaz ga seveda ne bi imela kaj za uzgajati, on pa je pokazal da ne zna. Njegove metode so bile upitje, jokanje(!?), ko sem pa jaz predložila postavljanje pogojev (ko A potem B) mu je to bilo prekruto.
Vsi neuzgojeni otroci so taki ne samo zato ker mati noče ali ne more uzgajati, ampak tudi ker oče to dovoli! Če so vsaj par let živeli skupaj...
Naša "urejena družina" je postala pekel. Sin je po cele dneve sedel pred tv (nismo še imeli računalnika), govoril očetu vse grde besede katere je slišal od svoje mame (mislila sem da ko se isprazni da bo minilo, počasi pa je pokazal da tudi neznancem zna odgovarjati na grozljiv način). No in med tem mu ni bilo nič neprijetno še meni nalagati kako da skuham jedi da bojo njemu ušeč (je razen hitre hrane približno tri jedi ki morajo biti pripravljene na točno določen način).
Sam je odšel. Ker da pri materi in babici vseglih boljše strežejo njegovim željam. Pa se je spet vrnil. Ker da tudi njih jih ne more gledati. Sem se še cel predpoldan pogovarjala z njim. Jaz njemu da je njegovo babico hotela kap ker je kar zginil  (nič ni domačim povedal kam gre, so pa kar daleč), on pa da pač vsak ima pravico narediti napako. Niti besede da mu je žal in da se bo trudil. Pa ga je mož odpeljal nazaj. Jaz
ga res nisem hotela več. Sama se spokati pa itak ne morem in nočem ker je stanovanje moje.
Prihodnjič ko je prišel na obisk je istega dneva šel nazaj. Zato ker smo za prihodnji dan načrtvovali izlet! Ali pa ker tudi nas ni mogel gledati?
Zdaj se z očetom (spet) ne pogovarja. In sram me je povedati, meni je kar dobro tako. Ne vem pa kaj bomo naprej.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 41
25.11.2006 14:09:35   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: VERONICA

Zdaj se z očetom (spet) ne pogovarja. In sram me je povedati, meni je kar dobro tako.

S tem pa si tudi vse povedala, in res, lahko te je sram.

(odgovor članu VERONICA)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
25.11.2006 20:15:55   
Gina
Veš Veronika, meni se pa zdi, da je tudi tvoj veliko napako naredil. Če bi hotel, da ti vzljubiš otroka, bi ti moral pustiti, da sta vajini življenji prepleteni. Prepleteni pomeni, da vsak prevzame svoje vloge. Torej morajo biti vsi (odrasli) vpleteni dovolj prizemljeni, da vedo, kaj delajo in da pustijo drug drugemu vso in polno odgovornost. To pomeni, da bi tvoj moral stati za tabo, ko si hotela red in urejenost odnosov, pa ko si želela od otroka zahtevati reči. Vendar bi morala tudi ti stati za njim, kljub temu, da ti njegove vzgojne metode niso všeč! OK, bi mu pač povedala čez eno uro, da bi se to dalo urediti na nek drug način. Človeka lahko ljubiš, imaš dovolj rad samo v primeru, da imaš do njega odgovornost. Ti je pa vendarle tule nimaš prav veliko, ti je tvoj ne dopušča, ker ne stoji za tabo. Ali se motim? In jaz mislim, da bi se reči rešile samo tako, da to dvoje vidva pri sebi spremenita. Samo tako te bo mali (veliki) upošteval in samo pod tem pogojem te bo spoštoval in samo pod tem pogojem ga boš lahko ljubila.

Poleg tega gre tu še za odnose zdajšnja - bivša. Npr. pri nas je tako, da se jaz ne vmešavam v reči, ki se zgodijo pri očetu. In obratno. In vem, da se od bivšega ženska dostikrat zjezi na našo, pa da jo tudi kaznuje. Me je zadnjič ena sodelavka vprašala, kako to pustim, pa je bila čisto ogorčena, da si ena "mačeha" to upa. Meni se je zdelo pa čisto normalno, da se imata lahko radi samo pod pogojem, če sta v nekih odnosih, in da morata te odnose zgraditi sami, tudi prek špetirov včasih. Ne more mala preizkušati meja, jaz pa jo zagovarjati, če pa vendarle nima prav. Meje so, morajo biti. Prav je, da jih upošteva. Zakaj bi jaz ženski od mojega ex jemala avtoriteto? Jaz lahko samo pokvarim njun odnos, če sem overprotective. Jasno da če bi mojega otroka nekdo pretepel, da bi zagnala totalen vik in krik, pa še kaj zraven, vendar menim, da ji lahko toliko zaupam , da ne bo zganjala neumnosti. In zaenkrat jih po moji presoji še nikoli ni čez meje dobrega okusa. In ravno to - zaupanje v človeka, ki vzgaja, odgovornost in prepletenost odnosov, povzročijo, da imaš nekoga rad.

(odgovor članu VERONICA)
Neposredna povezava do sporočila: 43
26.11.2006 11:26:45   
VERONICA
Draga Nivess, ali si sploh dobro prečitala to kar sem napisala? Jaz svojo zgodbo nisem napisala u smislu poglejte kako sem bila pametna ampak sem upala na kakšen nasvet kaj bi lahko drugače naredila.

Lahko se ne bi upustila z ločenim moškim. To gdaj tudi pomislim, samo kaj ko zdaj imam dva krasna otroka? Zaradi njih mi ne more biti žal da sem to naredila.

Lahko bi sprejela dejstvo da bom pač morala uzgajati otroka v okoliščinah kot so bile. Ali bi potem morala tudi sprejeti da moja hčerka po cel dan sedi pred tv za kakšnim zelo nasilnim filmom, ne je sadja in zelenjave in posluša kako ji negdo ponižuje očeta? Pa če bi se super super potrudila bi še kakšno klofuto bi lahko sprejela, saj v matični družini se je to že zgodilo (pa babico, ljudje moji, veste to je tista ki se tako trudi da mu ustreže, razjokala se bom).

Da sem vse vedela unaprej lahko ne bi imela svojega otroka, ampak kaj ko je bil moj otrok pred to situacijo?

Lahko bi še jaz šla iz stanovanja katero je moje. Nazaj k staršem? Njih bi potem pa lahko gledala u oči po temu kar so mi že pomagali (pri opremljanju stanovanja denar + roke). Njim pa bi pa morala poslati mesečno še kakšen denar, saj moj sam ne bi zmogel (levlji del stroškov jaz plačujem)?

Ali ima kaka še kakšen drugi predlog? Zanima me zato ker vem
da bo ta zgodba imela nadaljevanja. Fant je že prej imel obdobje da ni govoril z očetom, ko mene še ni bilo zraven, in potem se je to čez noč in brez pojasnila spremenilo.

Drugače pa moj mož ima še enega sina, s katerim ima(mo) čisto navadne kontakte.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 44
26.11.2006 13:24:16   
Anonimen
Veronika, sem prebrala tvoj post. Komentirala sem samo tisto, kaj sem komentirala..ne glede na vse kaj si napisala, še vedno meni to ni lepo. Ne mislim samo na tebe, ampak globalno je to zelo grdo, kar lahko ena mačeha reče. To je samo moje mnenje in se ne rabiš obremenjevat zaradi njega.. srečno.

(odgovor članu VERONICA)
  Neposredna povezava do sporočila: 45
27.11.2006 12:27:22   
Anonimen
Ej,Nivess, pa sej ni res da morm bit jaz sužnja in se prilagajat vsak drugi vikend in živet v enem user posted image  dretju, ker se moramo vsi prilagajat eni razvajani smrklji. To da jo imam rada sem ji že miljonkrat povedala in ji tud pokazala, ampak njej to nič ne pomeni, pri njej velja samo materializem, če ji kaj daš polj neki veljaš.
Kadar koli kam gremo , se obnaša tako kot da je mal mahjena  in ji tud ignoriranje in lepe besede ne pomagajo.
Pri svojih 13 letih ima 94 kil in to samo zaradi prehrane , ki jo ji nudi njena mama in sladkarij. Jaz je ne lakam in ji nudim pet obrokov, kot nam ostalim, ampak ona po kosilu spoka, pa poje več kot jaz ali mož, in odide k babici  da je lačna in se napoka še tam.
Mene NE briga če je ona debela in ji tega tud ne opnašam ali mečem pod nos, sam  na lep način se trudim pogovarjat z njo in ji razložit , da če sedaj ne bo pogledala nase in na kg, kasneje tudi ne bo. Ko gremo kam na obisk, sprazne celo mizo, in zraven komentira , mami mi pa tega nikol ne kupi in kok je dober. V glavnem punca je res boga in išče rešitve v hrani, zraven ne upošteva nobenega, nima skoraj nobene prijateljice več in je zelo prepuščena sama sebi. K nam noče, ker imamo mi nek red in pospravljamo za sabo, to pa njo odbija. Mož je bil na socialni zaradi vsega tega, kjer pa ni dosegel nič.
Res ne vem, kaj je tu še za  nardit da bo bolje.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 46
27.11.2006 13:06:42   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Pri svojih 13 letih ima 94 kil in to samo zaradi prehrane , ki jo ji nudi njena mama in sladkarij.
Mene NE briga če je ona debela i

Ta otrok dobesedno kliče na pomoč. Hrana je zadnji razlog za njeno debelost. Vse kar ona potrebuje od staršev išče v hrani.. seveda te ne briga če je ona debela..
eh pa kaj se jaz sploh tu mešam, vse se z aviona vidi. glej to je bilo samo moje mnenje in bo vedno tako ostalo ne glede na vse tvoje poste in stavke.. še vedno ne vem zakaj se obremenjuješ s tem? saj imaš ti prav in ne jaz ok?user posted image   user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 47
27.11.2006 13:39:16   
ronja
Hm nives, se strinjam, da punca rabi pomoč, definitivno. Se pa ne strinjam s tvojim obtoževanjem... Veliko lažje je reči kot narediti in veliko lažje je narediti, če nisi sam vpleten.

NIsem še bila v nobeni taki situaciji kot je od anonimne ali od veronike, pa vendar ju ne bi nikoli upala obtoževati... Mislim, da nismo odgovorni za čisto vse ljudi, ki se na tak ali drugačen način znajdejo okoli nas, lepo pa je, če se trudimo za njihovo dobro. Vsekakor pa mislim, da lahko pomagaš samo človeku, ki želi sprejeti tvojo pomoč! Takemu, ki jo zavrača, pa žal ne...

Sama sem sicer imela več izkušenj s puncami z obratnim problemom - ko sem inštruirala, sem imela veliko punčk z bolj ali manj izraženo anoreksijo... In so klicale na pomoč, seveda, tako kot ta deklica! In jim njihovi starši niso mogli pomagati, pa je meni včasih ratalo, ampak to ne pomeni, da jaz to znam, oni pa ne, samo  da je punca bila meni pripravljena  zaupat, njim pa ne. Vsekakor lažje zaupajo nekomu, ki jim je bližje po letih, ki jim ne odreja, kdaj lahko grejo na žur in kdaj ne, ki jim ne teži zaradi nepospravljene sobe... In včasih je tu pravi trenutek, pravi način v danem trenutku - sreča skratka! In potem se počasi zgladijo odnosi tudi s starši...

Ampak ne moremo pa obsojati ljudi, zato ker nimajo radi nekoga, ki jim greni življenje - se strinjam, da je otrok zelo bogi, da rabi pomoč in razumevanje, ampak dejstvo pa je, da rabijo pomoč in razumevanje tudi te mačehe... Oboji so prizadeti...
Ja, one so odrasle, ampak po toliko letih trudenja, ti tudi odraslost ne pomaga več toliko, se mi zdi... Ne moreš se prisilit, da maš nekoga rad, zato obstaja zelo enostavna definicija: " Rad imaš nekoga, s katerim ti je lažje kot brez njega..." In zato se mora navadno tudi druga stran malo potrudit... In to da je nekdo bogi, še ne pomeni, da lahko dela kar če, s tem mu navadno nič ne pomagaš... Meni je zdaj non stop slabo, pa zato še ne bom tulila na lubija...

Fajn bi bilo, če bi lahko šli h kakšnemu družinskemu terapevtu, ti majo malo bolj objektivno sliko in lahko verjetno lažje povejo, kaj dela katera stran narobe...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 48
27.11.2006 13:47:36   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Hm nives, se strinjam, da punca rabi pomoč, definitivno. Se pa ne strinjam s tvojim obtoževanjem... Veliko lažje je reči kot narediti in veliko lažje je narediti, če nisi sam vpleten.

Ne razumem zakaj so ljudje dan danes tako občutljivi in kako spretno znajo vsako besedo narobe interpretirat....vse kaj sem želela povedati je, da mi enostavno ni lepo, če mačeha reče, da ji je dobro, če otrok ne govori z očetom in obratno. to je vse...zakaj se nekatere tako obremenjujete glede tega...res mi ni jasno...pa kaj človek več ne sme povedat nič al kaj? kakšno obtoževanje neki....ravno tega ne trazume veronika...ne obsojam nikogar in nikdar nisem...kaj imam jaz z njo in njeno družino..ma ništa...niti je ne poznam niti nič od nič...njen stavek je grdo zvenel in to sem napisala..v čem je problem? tudi jaz komu čudno zvenim pa kaj zdaj? mislim...pa saj ne bo konec sveta..jaooo.. kakšni občutljivčki...ma kakšno obtoževanje??? kje sem omenila, da je veronika slaba mačeha? rekla sem, da je grdo to kar je napisala...to ne pomeni nič slabega...morda niti resničnega...v vzgojo se pa sploh nem islim poglabljat, ni moja stvar...niti ni moja stvar kar ona ali bilokatera reče...samo če se odločim jaz povedat svoje mnenje...mislim, ne razumem no...preveč za mene..

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 49
27.11.2006 22:36:56   
Anonimen
ne vem zakaj znajo vsi obsojat mačehe,ki si le želi normalnega življenja zase in za svojo družino.ob očete  in matere problematičnih otrok,ki očitno niso kos vzgoji,pa se nihče ne spotakne.mačeha je pač s skrajnimi napori prišla do tu kjer je sedaj,in se ne da več naprej in zdrava pamet ji govori,da je tako obnašanje preveč,in nas poskuša prosit za kak nasvet,za potrditev da ima prav,potem pa vse"cankarjevke" začnete kako naj jo ima rada in bo boljehalouser posted image .a jo imajo lastni starši radi,ko jo počasi uničujejo s tem,da ji ne znajo dat pravih meja?!in dela kar hoče,sam otrok je najbrž res zmeden.amapk en red mora bit.kakšen zgled pa bo dala ta hčerka svojim novim bratcem ali sestricam.kako jih bojo dvojno vzgajali?pomislite,če bi si sami želeli,da se vaš otrok tako obnaša?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?