Anonimen
|
Pa da vam povem eno zgodbo: Moja teta in stric sta imela štiri otroke.V družini ni nič štimalo.Pri prvem še nekako je šlo,ptem pa je prišel alkohol v hišo,prepiri pretepi.Otroci so se rojevali,nikoli se pa ni vedelo,če je vsak naslednji otrok mojega strica.Teta je hodila v službo,to je pa tudi vse.Otroci so bili samorastniki.Starejši so pazili na mlajše.Teta pa je po opravljenem delu,doma ležala brala romane,se zapijalaStric je kmalu v takih razmerah tudi sam začel piti.Priden delavec,z zlatimi rokami je v treznem stanju marsikaj postoril doma. Denarja pa družina ni videla,kaj preveč,ne vem ali je šel ves za alkohol in tetino pohajkovanje.Otroci so gor rastli v umazaniji,prepuščeni samim sebi,velikokrat lačni,če ne bi bilo moje oziroma njihove babice,bi res po več dni ne jedli.Socijalna v tistem času ni kaj dosti pomagala,razen tega,da so jih v poletnih počitnicah poslali na dopustovanje v Pacug,ali pa Rakitno,ker so bili prav vsi štirije bolni-asmatiki zaradi nemogočeih razmer v katerih so gor rastli. Mene je že kot majhno srce bolelo,ko so jih v okolici zmerjali z cigani. Človek bi pričakoval,da bodo skrenili na stran pota,pa so le imeli srečo,morda tudi zato,ker so bili drugačni časi. No ja ena od sesrtičen,je pri šestnajstih zanosila,otrokov oče jo je pustil na cedilu,brez strehe nad glavo,brez denarja je v visoki nosečnosti spala v parku pod živo mejo,v osmem mesecu nosečnosti je poskusila narest samo mor,pa so jo rešili.Nato je dobila službo in stanovanje in seveda vedno nesrečno izbiro partneraja.Vsak,ki ga je imela jo je pretepal in pretepal otroka.Na njenemu sinu se pozanjo posledice,saj je rahlo zaostal.Druga sestrična se je poročila rodila dva sinova,ki sta ji dala veliko skrbi,delala je kot črna živina dokler jo ni pri 40 letih možganska kap spravila v prerani grob,kamor ji je pomagal tudi alkohol.Edina je,ki je pila.Prvi bratranec se je zgodaj poročil ima tudi dva sinova,živel nekaj časa v revščini,se trudil na vse načine,za lastno družino,sedaj je pa dober podjetnik.O najmaljšem pa vem zelo malo,ker ko se je rodil sem bila že odrasla in se nismo več tako družili,kot prej,Vem le to,da je poročen,da ima službo in streho nad glavo,kašen je kot mož in oče pa ne. Vsi razen pokojne sestrične pa svojo mamo,kljub vsemu kar jim v otroštvu ni dala,skoraj nič,še vedno porajtajo,ji finančno pomagajo,po mesece je pri hčeri,ki živi v Trstu,občasno dela pri sinu,da kaj dodatno zasluži. Sem vprašala sestrično in bratranca:Kako moreta še vedno spoštovat mater,ko pa vama ni dala otroštva?Odgovor:Najina mama je.
|