Anonimen
|
Zdaj ste pa zakomplicirali do amena. Bivša je samohranilka z dvema otrokoma in preživninama 80.000 SIT. Ti si samohranilka s tremi otroci in brez preživnin. Kaj vi zdaj to "mutite"? Saj razumem, da bi radi čimveč obdržali zase, ampak vedno bolj pa se mi dozdeva, da ste si tri četrtine te kolobocije ustvarili sami. Kolk bi vas jaz okrog ušes, ej. OK, zdaj pa resno... Z bivšo je šel zares narazen. Pred tem ji je zares naredil dva otroka. Ne, čakaj malo... Že tukaj se lahko ustavimo. Si prepričana, da sta otroka zares njegova? OK, malo se hecam, no, ampak če že iščete vse možne sodne poti, kako zmanjšati preživnino za prva dva otroka ali pa se ji celo izogniti, potem je tudi to ena od opcij. Preverjanje očetovstva. Zakaj pa sta šla narazen? Ga je prevarala? To bi bila čudovita podlaga za tožbo za izpodbijanje očetovstva. Ne vprašajte me tukaj o tem, koliko je to pošteno do teh dveh otrok, ampak... In tudi tukaj se da uveljavljati oprostitev sodnih stroškov. Samo potem se zna zgoditi hudič. Na koncu bi morda lahko celo zares ugotovili, da otroka (ali pa eden od njiju) nista njegova. Potem bi pa on lahko tožil njo, da mu vrne vse preživnine, pa še za odškodnino bi jo lahko tožil. Šalo na stran, ja... no, bom poskusila... Na drugi strani si pa torej ti. Kot samohranilka s tremi otroci. Vsi imajo pa istega očeta, hehehe. Ej, ne bom te ocenjevala ali ti sodila, ampak jaz bi te res okrog ušes. O tem, da ti niti za trenutek ne bi verjela, da si samohranilka, pa ne bova ne zdaj ne tukaj. Naši CSD-ji so tako ali tako poglavje zase. Pa sodišča tudi. OK... vidva sta šla narazen po tem, ko sta te tri otroke naredila. Velja. Nikogar ne briga, zakaj sta šla narazen (uradno, seveda, saj sta neuradno prav lepo skupaj). In za tvoje tri otroke ti pripadajo tri preživnine od (bivšega) partnerja oz. njihovega očeta. Vložila si tožbo (ali sporazum?) za določitev (dodelitev) preživnin. In to je torej tisto, od česar je preteklo dve leti in zaradi česar je vloženih 20 urgiranj, kajne? Ker je bistvo vse te kolobocije to, da se izognete plačevanju (bivši, seveda), bi bilo mogoče "pametno", da tvoj "bivši" partner tudi proti tebi vloži tožbe za ugotavljanje očetovstva. Jaz, kot sodnica, bi sicer crknila od smeha, ampak zakon je lepo napisan. Črno na belem. On to lahko naredi. Pri bivši in pri tebi. Plačilu sodnih stroškov se lahko izognete vsi (razen bivše, za katero vama je pa tako ali tako vseeno). Pa zakaj, jebenti, igraš samohranilko? Previsoke plače očitno nimaš. On tudi ne. No, zdaj jo sploh nima. Niti zajamčene ne. Saj ti tega sploh ne bi bilo treba. Ni ti bilo treba iti "uradno narazen" z njim in ga mučiti za preživnino še za tri otroke (po uradnih poteh), dejansko bi pa bilo tako, da ti on nakaže na tvoj TRR, ti pa dvigneš in mu vrneš. Oz. imata kot par v skupni blagajni (kaj pa jaz vem, kako so pri vas porihtane finance - pri meni so nikakvo). Veliko hitreje, enostavneje in ceneje (pa z manj živčnih vojn) bi bilo, če bi na sodišče samo dali vlogo za znižanje preživnin zaradi treh "novih" otrok in bi lepo počakali. Saj se da vse kompenzirati. V prošnji za znižanje preživnine bi enostavno navedli, da zahtevate znižanje od dneva vložitve tožbe dalje. Sicer je res, da bi plačeval po 80 jurjev, dokler ne bi bilo pravnomoćno znižanje na recimo 50 jurjev, ampak vse te razlike 30 jurjev mesečno, ki bi jih preplačal v času trajanja tožbe, se pa potem lepo kompenzirajo s preživninami za naprej. za nazaj se ne morejo, če je pa vse plačano. Ali pa bi lahko določili celo tako, da mora bivša vso razliko naenkrat vrniti. Potem bi pa to njo po žepu užgalo, ne vaju. Če bi pa kompenzirali, bi se pa, glede na hitrost naših sodišč, uredilo tako, da mu kar eno lepo število mesecev ne bi bilo potrebno plačevati nič, ker je pač preplačal že prej. Simpl kot pasulj - kot poračun elektrike. Ampak zdaj ste usrali, kar ste. Jst bi vas tolk okol ušes, ej.
|