Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: ija-1 Vse alkimistke, zdaj ga pa že pošteno lomite! Sem mislila, da sva dejstvo, da nisva stanovski kolegici, že enkrat razčistili! Je že res, da zelenjava vsebuje dušikove spojine, je pa tudi res, da jih nekatera vsebuje več druga pa manj. In veliko je odvisno od pridelave hrane. In niti slučajno ni res samo to, da se nitrati v hrani tvorijo samo pri pripravi nagnite hrane. Ker itak jaz sama ne vem in ne znam ničesar, navajam druge vire: Kmetijski pridelki lahko v mnogih primerih vsebujejo naravne strupene snovi. Vsebost nitratov Velike količine nitratov, ki jih včasih najdemo v zelenjavi (listni, krompirju) in manj pogosto v sadju, so za človeka strupene. Posledica uživanja hrane z zvišanimi koncentracijami nitratov je pretvorba le-teh v nitrite, spojine, ki vplivajo pretvorbo dvovalentnega železa v krvnem hemoglobinu v trivalentnega, kar ovira prenos kisika v kri. Povečanje koncentracij nitratov v rastlinskih tkivih ponavadi zasledimo pri listni zelenjavi, ki je bila pregnojena z nitrati, in v razmerah, ko je fotosinteza motena (manj sončne svetlobe). Zato na koncentracijo nitratov v pridelku lahko vpliva vrsta rastline, vir dušika (z nitrati bogata gnojila) in razmere v okolju. Tudi trditev, da se nitrati v nitrite recudirajo le v odsotnosti kisika, je na majavih temeljih: Dušik v naravi kroži v ciklusu, katerega del sta tudi vmesni oksidacijsko/redukcijski stopnji, nitrat in nitrit; sta naravni obliki pojavljanja dušika v okolju. V naravi se pojavljata tudi kot posledica človekove dejavnosti: uporaba umetnih in naravnih gnojil, nahajajo se v komunalnih odplakah, uporabljajo se v industriji. Ljudje smo nitratom in nitritom izpostavljeni preko hrane in vode. Nahajajo se v nekaterem sadju in zelenjavi (npr. v pesi, zeleni solati, redkvi, špinači). Nitrati se v telesu reducirajo v nitrite. Najbolj znan učinek nitratov oz. nitritov na zdravje je methemoglobinemija, ki nastane kot posledica oksidacije hemoglobina. Oksidiran hemoglobin – methemoglobin ne more prenašati kisika po telesu. Dodatno lahko poslabša methemoglobinemijo prisotnost bakterij v pitni vodi in okužba prebavil. Zaradi posebnosti v razvoju so najbolj ogroženi dojenčki do 6 mesecev starosti, predvsem zalivančki. Ogrožene so lahko tudi nosečnice in ljudje s pomanjkanjem nekaterih encimov. Opozarjajo na možnost škodljivega delovanja na otroka zaradi prehajanje nitratov v materino mleko. Da ne komentiram trditve, da se pri pogrevanju hrane uničijo vitamini. Vitamini so na temperaturo zelo neobstojni in se uničijo v veliki meri že pri prvem kuhanju. Poleg tega kuhane zelenjave zagotovo ne uživamo zato, da bi z njo dobili vitamine. V glavnem: pogosta priprava špinače za tako male otroke je s strani nutricionistov odsvetovana. Če že, potem jo je potrebno pripraviti z mlekom, in odstraniti peclje in listne žile. Toliko v informacijo. Za koga morda odveč, komu, ki tega do sedaj še ni vedel, pa bo mogoče koristilo. Zdaj čakam spet žolčni izliv omenjene na katerega pa z moje strani ne bo več reakcij.
|