špinača (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


Alina_alin -> špinača (8.2.2006 7:19:53)

Kako pripravite špinačo - na mleku - alpskem? Oz. kdaj ste začele na mleku - neadaptiranem...
Saj mleka še vendar ne smejo...
Bi danes za kosilo pripravila špinačo...
Stari smo 7,5 m.




muha1 -> RE: špinača (8.2.2006 7:46:03)

Mi že od 4.mes. jemo špinačo. Skuham jo na vodi, malo krompirčka. Na koncu, ko zmiksam, pa dodam žličko alpskega mleka ali pa malo kisle smetane.




pika_b -> RE: špinača (8.2.2006 9:20:01)

Jaz naredim enako kot ztomaz. Ravno včeraj smo jedli špinačo in je zmazal cel mali desertni krožnik. Ful je užival.
Mi se še dojimo in adaptiranega mleka sploh nimamo, če je potreba dodam k jedem malo alpskega 1,5
Stari smo 6m1t




Alina_alin -> RE: špinača (8.2.2006 9:39:11)

Hvala za odgovora. Torej bomo pripravljali enako kot doslej -kuhali na vodi, brez mleka. 




SPORTINA -> RE: špinača (8.2.2006 10:11:59)

...pa se kasno zacimbico (petrsiljcek...), pa maslo ali kislo smetano...

Drugace pravijo da ima spinaca/blitva oksalno (?) kislino in anj jo nebi pred cca 7m, ker napenja in povzroca krce....

A ce nimte tezav (kot mi, 7,5m, se dojena), jo kar veselo jejte...Ponavadi jo imajo radi!

Jaz sicer alp.mleka se ne uporabljam in ga tudi se ne bom: www.maatcenter.com/clanki/mleko.php : MLEKO-ZAHRBTNI MORILEC.....saj gotovo pozante, ker smo ze premlevale.
Jih pa poznam, ki ga in ni tezav....

Sem pa zadnjic imela od kolegice Aptamil in sem dala vmes in je bilo se boljse....

Mljsak, dober tek![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




SPORTINA -> RE: špinača (8.2.2006 10:32:53)

popravek...

http://www.maat-center.com/clanki/mleko.php




Anonimen -> RE: špinača (8.2.2006 13:43:25)

Ne, oksalna kislina ne napenja ampak veže nase kalcij iz kosti tako da lahko pride v telesu do pomanjkanja kalcija. Zato je tudi priporočljivo, da se špinačo vedno pripravlja z mlekom ali kislo smetano - ampak ne za tako majhne dojenčke.
Špinača vsebuje tudi nitrate, predvsem ta zimska, gojena v tunelih, ki se v telesu ali pri pogrevanju spremenijo v nitrite, ti pa so kancerogeni.
A res ne morete svojim otrokom dati kaj bolj zdravega za jest? In to pri šestih mesecih?!




SaaS -> RE: špinača (8.2.2006 13:45:17)

Jaz sem mu za pit vedno dajala adaptirano mleko (poleg dojenja), ko sva začela z uvajanjem pri 6m sem mu kašice vedno delala z adaptiranim mlekom. Za kuhat pa že od samega začetka uporabljam alpsko mleko. Za tisto eno žličko, ki sem jo uporabila za pire krompir ali kakšno omako ali kaj podobnega, se nikoli nisem spravila delat adaptiranega mleka. Vse samo na vodi delano... pa tudi meni ni najbolj okusno! Takšna majhna količina mleka dodana hrani ne bo nič hudega naredila. (O tem sem se pogovarjala tudi s pediatrinjo- se je strinjala da mu kuham z mlekom.)
Za pit pa še ne prehitevat z navadnim mlekom, do enega leta priporočajo materino ali adaptirano mleko.




pika_b -> RE: špinača (8.2.2006 18:26:24)

Ja pa haloooooooo!Zdaj smo pa že tam, da špinča ni več zdrava za tako majhne dojenčke. Se popolnoma strinjam s SaaS

Tole pa je malo mimo, kdo da kaj zdravega za jest "svojemu" otroku in pri kateri starosti.








nejča -> RE: špinača (8.2.2006 19:02:54)

Res je, špinača vsebuje nitrate, ki se razvijejo v nitrite že med shranjevanjem v hladilniku, med pogrevanjem pa sploh. To so odkrili potem, ko so ugotovili, da sploh nima toliko železa, kot je bilo najprej rečeno (s Popayem so nas kar dolgo nategovali) - zmotili so se v decimalki!!! Zato je bolje uporabljati blitvo oz. špinačo direkt iz vrta, frišno kuhano. Glede oksalne kisline: največ jo ima rabarbara, šele potem špinača. Povzroča pa tudi oksalatne ledvične kamne.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (8.2.2006 19:14:07)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (8.2.2006 19:20:38)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




nejča -> RE: špinača (8.2.2006 21:42:23)

A pol je pa tole zavajanje kupcev:
http://www.spar.si/spar-si/naPolicah/sadje/zelenjavaAZ/n_z/spinaca/index.html





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (9.2.2006 8:12:20)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Grascakinja -> RE: špinača (9.2.2006 10:43:49)

Malo špinače, veliko krompirja in žlica kisle smetane. Njami, obožuje vse zeleno. Saj je ne filam s špinačo vsak dan in ves dan, da bi ji tako zelo škodilo. Morda 1x na 14 dni. Kaj drugega še vse poje.... in poliže s tal in igrač. Oh. Večna tema. Drugo sadje in zelenjava, ki ga kupujemo, ravno tako ni oporečno in v vsakem je kaj narobe. Ne komplicirajte preveč in ne zganjajte panike. Dobra alternativa špinači je blitva, okus je super, pripraviš jo lahko popolnoma enako kot špinačo.
Moja pediatrinja pravi, da če dodaš malo alpskega mleka med kuhanjem, ni nič narobe (ampak malo), narobe je, če bi ji to mleko ponudil samostojno kot hrano (namesto materinaga ali adaptiranega mleka) pred dopolnjenim enim letom.




Suzi* -> RE: špinača (10.2.2006 0:25:51)

Jaz sem tudi na začetku dala blitvo, slučajno zato, ker smo imeli domačo zmrznjeno. Zdaj dam pa tudi špinačo. Na začetku uvajanja sem v skuhano in sesekljano špinačo vmešala žlico pasirane skute, zraven pirejček in je bilo super. Lahko tudi to poskusite namesto mleka in kisle smetane. Zdaj pa naredim že isto kot za nas, torej tudi malo zgostim z mokico.




Alina_alin -> RE: špinača (10.2.2006 20:14:51)

Tudi mi smo jedli od 6 m. blitvo, ker je bila doma na zalogi- špinače nismo imeli. Smo jo pa nabavili sedaj in popapcali s pirejem. Njami...
Hvala za nasvete in  - Suzi - idejo o skuti - ...





Anonimen -> RE: špinača (10.2.2006 20:50:08)

IZVIRNO SPOROČILO: ija-1


Vse alkimistke, zdaj ga pa že pošteno lomite!




Sem mislila, da sva dejstvo, da nisva stanovski kolegici, že enkrat razčistili!
 
Je že res, da zelenjava vsebuje dušikove spojine, je pa tudi res, da jih nekatera vsebuje več druga pa manj. In veliko je odvisno od pridelave hrane. In niti slučajno ni res samo to, da se nitrati v hrani tvorijo samo pri pripravi nagnite hrane.
Ker itak jaz sama ne vem in ne znam ničesar, navajam druge vire:

Kmetijski pridelki lahko v mnogih primerih vsebujejo naravne strupene snovi.
Vsebost nitratov
Velike količine nitratov, ki jih včasih najdemo v zelenjavi (listni, krompirju) in manj pogosto v sadju, so za človeka strupene. Posledica uživanja hrane z zvišanimi koncentracijami nitratov je pretvorba le-teh v nitrite, spojine, ki vplivajo pretvorbo dvovalentnega železa v krvnem hemoglobinu v trivalentnega, kar ovira prenos kisika v kri. Povečanje koncentracij nitratov v rastlinskih tkivih ponavadi zasledimo pri listni zelenjavi, ki je bila pregnojena z nitrati, in v razmerah, ko je fotosinteza motena (manj sončne svetlobe). Zato na koncentracijo nitratov v pridelku lahko vpliva vrsta rastline, vir dušika (z nitrati bogata gnojila) in razmere v okolju.

Tudi trditev, da se nitrati v nitrite recudirajo le v odsotnosti kisika, je na majavih temeljih: 
 
Dušik v naravi kroži v ciklusu, katerega del sta tudi vmesni oksidacijsko/redukcijski stopnji,  nitrat in nitrit;  sta naravni obliki pojavljanja dušika v okolju. V naravi se pojavljata tudi kot posledica človekove dejavnosti: uporaba umetnih in naravnih gnojil, nahajajo se v komunalnih odplakah, uporabljajo se v industriji. Ljudje smo nitratom in nitritom izpostavljeni preko hrane in vode. Nahajajo se v nekaterem sadju in zelenjavi (npr. v pesi, zeleni solati, redkvi, špinači).  Nitrati se v telesu reducirajo v nitrite. Najbolj znan učinek nitratov oz. nitritov na zdravje je methemoglobinemija, ki nastane kot posledica oksidacije hemoglobina. Oksidiran hemoglobin – methemoglobin ne more prenašati kisika po telesu. Dodatno lahko poslabša methemoglobinemijo prisotnost bakterij v pitni vodi in okužba prebavil. Zaradi posebnosti v razvoju so najbolj ogroženi dojenčki do 6 mesecev starosti, predvsem zalivančki. Ogrožene so lahko tudi nosečnice in ljudje s pomanjkanjem nekaterih encimov. Opozarjajo na možnost škodljivega delovanja na otroka zaradi prehajanje nitratov v materino mleko.

Da ne komentiram trditve, da se pri pogrevanju hrane uničijo vitamini. Vitamini so na temperaturo zelo neobstojni in se uničijo v veliki meri že pri prvem kuhanju. Poleg tega kuhane zelenjave zagotovo ne uživamo zato, da bi z njo dobili vitamine.
V glavnem: pogosta priprava špinače za tako male otroke je s strani nutricionistov odsvetovana. Če že, potem jo je potrebno pripraviti z mlekom, in odstraniti peclje in listne žile.
 
Toliko v informacijo. Za koga morda odveč, komu, ki tega do sedaj še ni vedel, pa bo mogoče koristilo.
Zdaj čakam spet žolčni izliv omenjene na katerega pa z moje strani ne bo več reakcij.






Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (14.2.2006 10:59:16)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Anonimen -> RE: špinača (14.2.2006 20:20:06)

Ja, se strinjam, da je funkcionalna pismenost na psu. Zgleden primerek tega si npr. ti! Te pa, glede na tvoj odgovor, očitno daje še kaj drugega.




Dashenka -> RE: špinača (15.2.2006 9:39:28)

Ste pa prav ste hecne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Uboga špinača.

Ija ima sicer prav kar se tiče nitratov in nitritov.
Vendar se mora v špinači skrivat še kaj drugega zares strupenega.

Jaz jo zato hčerki raje niti ne omenim več, da me ne začne zmerjat tako kot to počne Selena.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]





Anonimen -> RE: špinača (15.2.2006 12:53:59)

A zdaj sem pa jaz tista, ki zmerjam?
Še nikoli nisem zmerjala prva, še zmeraj sem na tak stil pisanja, kot ga ima omenjena, SAMO odgovorila v stilu "klin se s klinom zbija" - jaz nikomur ne bom za predpražnik!

Če bi besedilo natančno prebrala, bi ugotovila, da je jasno napisano, da nitrat ni nitrit.  In ne samo enkrat.
Sicer pa point sporočila sploh ni bil v tem ampak v nečem čisto drugem. Seveda za pismene!
Poleg tega zapisana besedila nisem sestavila sama ampak sem ga citirala (kot je to tudi navedeno) kar je tudi jasno vidno po dveh različnih barvah. Seveda za tiste, ki so pismeni! 

Zaradi mene vaši otroci lahko jedo špinačo 5x na dan, če želite, jo lahko na debelo potresete z NPK in še začinite z ureo. Če kdaj kaj zapišem, zapišem samo zato, ker mislim, da morda koga dejstvo zanima oz. bi ga zanimalo, če bi določene stvari vedel.
Zdaj pa definitivno tega ne bom več počela. Kot sem že enkrat zapisala: foruma nimam zato, da bi se tukaj kregala in izgubljala čas z breztvornimi razpravami z določenimi osebki, ki samo čakajo, da bodo lahko stresali svojo negativnost naokoli - ker gospe ije namreč še nikoli nisem imela priložnosti brati tako, da bi kaj komu svetovala, vedno lahko berem le to, kako skrajno nesramno komentira to, kar so zapisali drugi. 

... drugače pa kot da ta forum zame ne obstaja več!




Stran: [1]