|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Sodelovati, kljub neverovanju
14.1.2006 12:49:11   
Anonimen
Meni se zdi birma v svojem bistvu zelo lep in globok zakrament, po drugi strani pa je to ena od stvari, ki jih osebno Cerkvi najbolj zamerim. Namreč to, v kaj so birmo priterali. Otroci hodijo oblečeni ko male karikature - dekleta kot neke mladoletne neveste, fantje kot prezeleni ženini, vsi v oblekah, ki jih niti pod razno nikoli več ne bodo mogli obleči. Po birmi dobijo taka darila, da rita peče, globoko v sebi pa niti pod razno ne vedo, za kaj pri vsej stvari sploh gre. Tukaj se, Al bina, sploh ne strinjam s tabo. Kaj pa oni vedo o neki potrditvi svetega duha? Sori, to je zanje preveč abstraktno.

Pri krstu mi je všeč, ker je individualen, lahko ga narediš skromnega, kičastega, kratkega, dolgega, pri birmi pa ne. Tam je 30 otrok in ena procedura za vsakega.

Jaz pa lani nisem bila izbrana za botrico, ker sem že vnaprej povedala, da od mene velikega darila ne bo.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
14.1.2006 15:33:41   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: CIPRESA

No tako je bilo včasih in cerkev še vedno pred krstom tudi razlaga tak pomen krsta staršema ki želita krstiti otroka, zato bi bilo za osebo ki nima osnovne krščanske podlage in sploh želje in volje  po tej veri težko vzgajati otroka v tem duhu. Prav tako obstajajo tudi pravila (čeprav jih nekateri župniki kršijo) da je boter lahko le oseba ki po domače povedano ima kaj pojma o tej veri torej ima vse zakramente in tudi pri samem obredu javno potrdi " da se obveže da bo otroka vzgajal v krščanstvu", Zato ne vidim smisla zakaj potem bi oseba ki ni verna in nima volje in želje po tej veri delala nekaj kar NI???

Se strinjam. Zato jaz nikoli ne bi sprejela, da grem za botro, pa čeprav bi me za to prosila najboljša prijateljica. Ker nisem niti krščena, niti vzgajana v tem duhu in ne vem, zakaj bi se šla neke fore, v katere niti ne verjamem.

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 27
14.1.2006 20:41:14   
CIPRESA
IZVIRNO SPOROČILO: Meta.

Meni se zdi birma v svojem bistvu zelo lep in globok zakrament, po drugi strani pa je to ena od stvari, ki jih osebno Cerkvi najbolj zamerim. Namreč to, v kaj so birmo priterali. Otroci hodijo oblečeni ko male karikature - dekleta kot neke mladoletne neveste, fantje kot prezeleni ženini, vsi v oblekah, ki jih niti pod razno nikoli več ne bodo mogli obleči. Po birmi dobijo taka darila, da rita peče, globoko v sebi pa niti pod razno ne vedo, za kaj pri vsej stvari sploh gre.

Ja meta saj ni cerkev tista ki predpisuje kako se moraš oblečt pa kaka darila morajo biti. To so si "posodobili" ljudje sami ker naš otrok pa ja nebo najslabše oblečen pa botre oskubimo do konca...to ni pravilnik cerkve ampak razmišljanje današnjih ljudi. Bistvo vsega pa je nekje zadaj glavno da se fajn pije pa je pa da smo na promenadi pa otrok še kaj lepega dobi...a ni fajn???

Zaradi daril pa naš Žiga je imel lani septembra krst in sem vsem uključno z botrom in botrico povedala da nemaram dragih daril kar pomeni da kupi igrač pa denarja odpadejo. Dobil je verižico od botra in zapestnico od botrice zraven pa enega angelčka vse za spomin na sv. krst ... pa nič drugega. Tudi sama sem za birmo dobila verižico to pa je bilo vse in nisem niti pričakovala kaj drugega.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 28
15.1.2006 11:07:46   
niki5
Cipresa, kot imam jaz v spominu je krst običajno manj finančno ''naporen'' kot birma. Vsaj pri nas je bilo tako, da se je kupilo kakšna verižica. Pri birmi pa se pa začne z nenormalnimi darili (vsaj zame). V mojem času tudi jaz nisem dobila nobenih velikih daril oz kar sem dobila mi je kljub znesku veliko pomenilo. Ko sem se malo o tem pogovarjala v svojem krogu prijateljev sem dobila vedno znova enak odgovor. In sicer, da se izbere botra, ki je finančno močen. Vse skupaj se mi obrne, res...
Meta, dobra ideja glede darila. Po vsem tem se potem dejansko vidi zakaj te nekdo želi za botra. Me prav zanima kako bi se v tem mojem primeru izteklo če bi ta oseba enako ravnala, na žalost ne bom zvedela, bi bilo pa zanimivo.

No kar se je pa meni zdelo izredno zanimivo je pa tole. Moja nečakinja  ni hodila k verouku, potem se je pa kasneje sama odločila, da bi mogoče le rada šla. Šla je po lastni volji in ne na pobudo staršev. No in ko je prišla iz verouka je bila vsa presenečena, kajti ugotovila je da ona veliko več ve od vseh teh, ki so verouk že več let obiskovali. In kaj mi je dalo vedeti.. Otroci počnejo nekaj zaradi svojih staršev in ne zaradi sebe in tako dejasnko niti dobro ne vejo zakaj so tam in kaj tam počnejo. Ko pa se otrok sam zaradi lastne želje odloči je na tako stvar veliko bolj pripravljen in s tem ga tudi dosti bolj vse zanima.
Ne reč da to velja za vse, bi pa lahko ekla da kar za veliko večino. Že če sebe pogledam...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 29
16.1.2006 12:45:29   
vesnica
ljudje pozabljajo kaj je bistvo biti boter......boter je oseba, ki otroka vzgaja v verski smeri če se staršem karkoli zgodi, da sami tega ne zmorejo, to ne pomeni da so njihovi skrbniki 24 ur na dan pač pa samo skrbijo za versko plat izobrazbe . Tako da če boter sam ne veruje ne vem kaka je potem poanta mogoče si lahko privošči kako drago darilo al kaj?

lp

(odgovor članu niki5)
Neposredna povezava do sporočila: 30
16.1.2006 14:36:32   
nejcko
Če želimo biti malenkostni, smo lahko malenkostni na vseh področjih, na katera posega vera. Lahko začnemo kar pri spolnosti - koliko vas, ki se izrekate za katoličanke (in v skladu s tem nasprotujete tudi nevernim botrom), vas je šlo nedolžnih v zakon? Koliko od vas bo imelo otrok, kolikor jih bo bog dal? Koliko vas je za otrokove botre izbralo osebe, ki bodo dejansko skrbele za versko vzgojo vaših otrok? Koliko od vas nastavi še drugo lice, če dobi klofuto po enem? Torej?

Največkrat ljudje za botre svojim otrokom izberemo otrokove tete in strice, ker je nekako logično, da bodo prav oni skrbniki naših otrok, če se nam kaj zgodi. Drugače pa izberemo kakšno osebo, ki nam je zelo blizu, torej prijatelja, ker bo prav ta oseba (najverjetneje) pogosto prisotna v otrokovem življenju, ga bo dodobra poznala in gotovo tudi prevzela skrb zanj, če drugih sorodnikov ne bi bilo. Govorim seveda o pravih prijateljih.

Moja krstna botra je moja teta, ki je zelo verna oseba, ampak moram reči, da je svojo botrsko nalogo zelo slabo opravljala, saj nikakor ni skrbela za mojo versko vzgojo. In če bi se mojim staršem kaj zgodilo, bi bila nekje na 4. ali 5. mestu kandidatov za skrb nad mano. Tako da ...

Vse se spreminja, pač tudi pomen krsta in botrstva. Če nekdo izbere botra samo zaradi denarja, tudi prav, to je pač dogovor med njimi in mene ne moti. Jaz sem svojima otokoma izbrala logična botra - strica, ker predvidevam in srčno upam, da bosta, ali eden ali drugi, v morebitnem tragičnem primeru prevzela skrbništvo nad svojimi nečaki. Obema pa je "rezervna" botra moja čisto ateistična prijateljica - ker vem, da ju ima rada in da bi jima znala marsikaj povedati o nama z možem - vse tisto, kar strici ne vedo in ne poznajo.

(odgovor članu vesnica)
Neposredna povezava do sporočila: 31
16.1.2006 14:58:18   
Anonimen
Ne vem... po eni strani, gres preko nacel.. po drugi strani, pa je v tem primeru bolje iti preko svojih nacel.. ker ce ima otrok za botra enega full zagrizenega krscana, ki se drzi teh pravil.. je veliko slabse, kot ce ima nekoga, ki se pozvizga na ta pravila ampak spostuje naravno moralo.. svojo zavest..

Ker.. recimo cist hipoteticno.. tudi ce je Jezus res vstal od mrtvih.. nimam jaz nic od tega.. Ce zelim priti jaz na njegov nivo.. moram tudi jaz vstati od mrtvih.. ne pa vsako leto castiti njega, ki je to storil. Lepo, da je to storil.. in hvala, ker je pokazal, da je mozno.. in to je tudi vse.. Ne vem ce imam jaz res kaksno korist od tega..
Jezusi, Bude, Krisne, Mohamedi, Sosani.. vsi so to storili.. ampak dvomim, da si kateri od njih zeli taksen popmp.. Verjetno si bolj, zelijo, da bi tudi mi storili kaj podonnega.. ne pa da haluciniramo, kako se je to zgodilo.. in nekateri na njihov racun delajo biznis s krstom in birmami..
S krstom in birmo in se s cim.. ali pa brez tega... nobene razlike ni.

Mam tuki ene fajn izreke... user posted image user posted image

Kadar se dva prepirata o veri je najmanj eden od njiju bedar - Arabska modrost

Ko se bliza zadnja ura se pes bezi v svetisce - Hindujska modrost

Kolikor bliže cerkvi, toliko dlje od Boga - Ljudska modrost

Ko bi hudic umrl, bi se malokdo zmenil za Boga - Portugalska modrost

Vsaka cloveska molitev v bistvu pomeni: O stori, da 2x2 ne bo enako 4 - Ivan Sergejevič Turgenjev

(odgovor članu niki5)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
17.1.2006 19:04:15   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: vesnica
ljudje pozabljajo kaj je bistvo biti boter......boter je oseba, ki otroka vzgaja v verski smeri če se staršem karkoli zgodi, da sami tega ne zmorejo, to ne pomeni da so njihovi skrbniki 24 ur na dan pač pa samo skrbijo za versko plat izobrazbe . Tako da če boter sam ne veruje ne vem kaka je potem poanta mogoče si lahko privošči kako drago darilo al kaj?
lp

Končno nekdo, ki ve o čem govori.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Tako in samo točno tako in ni nakladanja, da skrbi če starši umrejo in ne vem kaj še vse. Zato je tudi brez pomena, da je boter nekdo, ki ni aktiven vernik - tudi v zakramentih. Boter naj bi tudi molil za varovanca in mu bil predvsem za vzgled.

Ker pa danes večina (ne glede na "v verskem duhu" in "sem kritična") sploh ne veruje ampak je član cerkve le formalno, pride do tega, da se KRST, BIRMA in ostali zakramenti izrodijo v darila in zabavo in krepitev družinskih vezi.

In nihče ni na to imun. Nam je bil boter svak, ki ni ravno zgleden v teh stvareh, vendar le zato, ker je njegova žena lahko vzgled.

l.p.

(odgovor članu vesnica)
Neposredna povezava do sporočila: 33
18.1.2006 22:42:40   
Anonimen
Jaz sem tudi krščansko vzgojena, prav tako vzgajam tudi otroka. Bi pa rada povedala nekaj glede daril iz lasnih izkušenj.
Sem botra bratrančevima hčeri in sinu. Že ko sta me bratranec in žena prosila, če bi bila krstna botra, sta povdarila, da nočeta daril. In ker res nismo premožni, sem vsakemu kupila en obesek za verižico. Da pa sta mene izbrala za botrico, pa sem bila počaščena, in lahko rečem, da imam ta mala dva velikokrat v mislih, pripravljena sem jima tudi pomagati, če se staršema kaj zgodi, čeprav nismo veliko skupaj.
Sem pa tudi botra moževi nečakinji za birmo. To sem malo težje sprejela, priznam. Od mene je dobila bon za 20.000,00 sit za zlatnino v Zlatarni Celje. Sami vedo, da si kaj več ne moremo privoščiti, in že to je bilo zame veliko. So bili pa otroci (birmanci) nasplošno zelo skromno oblečeni, razen kakih dveh izjem, prav tako tudi botri in botre. Tudi mislim, da je moja birmanka vedela, kaj ji birma pomeni, saj se je tudi ona samostojno odločila za krst, obhajilo in birmo, kljub temu, da njeni starši ne hodijo v cerkev in ji jaz nisem kupila velikega darila.
Tako, da je vse čisto odvisno od okolja in ljudi.

Pa še nekaj bi rekla: tudi jaz, ki grem vsako nedeljo k maši, ne hodim k polnočnici. Zakaj? Zato, ker pridejo k polnočnici vsi tisti, ki celo leto ne pridejo k maši, ravno k polničnici se pa vsi nabašejo.  In je letos ena rekla na televiziji, da ji to pomeni nek kulturni dogodek. Halo!!!!

(odgovor članu tehnofil)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
19.1.2006 7:10:06   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

In je letos ena rekla na televiziji, da ji to pomeni nek kulturni dogodek. Halo!!!!

Ja anonimna saj tako so nekateri posplošili vse cerkvene praznike. Božič jim veliko pomeni le za to ker so iz amerike uvozili božička da ne bi bili prikrajšani za kak praznik in ker jim prinese veliko daril, kaj pa je bistvo božiča pa nimajo pojma. Za velikonoč barvajo jajčka in kupujejo zajčke pa jih skrivajo in iščejo...bistvo pa zopet izpuhti. Kaj čemo....vsak po svoje!

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
19.1.2006 8:08:29   
Anonimen

In kaj je tisto bistvo? Cist konkretno.. za bozic in veliko noc.. Kaj je bistvo?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
19.1.2006 8:25:29   
Anonimen
Pirhi pa potica user posted image  Aja, pa seveda šunka.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 37
19.1.2006 8:30:12   
Anonimen
Pa na siht tudi ni treba.. To je obicajno fajn priloznost, da partnerju paras zivce... user posted image user posted image  in ze prvi dan praznikov rece.. Dej pejd rajs na siht.. user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 38
19.1.2006 8:40:54   
tehnofil
Težko je povedati samo bistvo, ker si ga skoraj napisala, samo ne razumeš ga. Zato ker bistvo ni v tem kaj veš, temveč v veri.
L.P.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 39
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

spol, nuhalna svetlina
Admin

Lep pozdrav! Zanima me, koliko tocna je napoved spola pri nuhalni oz. kaksne izkusnje ima katera pri tem? Se bolj me zanimajo izkusnje pri dr. Kudrovi.

. (84%)

. (16%)

Število vseh glasov: 50

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!