Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Kup vprašanj glede porodniške 9.1.2006 14:02:40
|
|
|
|
Anonimen
|
LP! Vem, da je bila tema že obdelana, pa vseeno ne najdem podobnega primera... Zanima me ALI JE RES, da....? 1. je višina denarnega nadomestila cca 40.000 če ti pogodba o zaposlitvi poteče prej ko pa nastopiš s porodniško? Ali plača v zadnjih 12. mesecih nič ne pomeni? MOJ PRIMER- na kratko (upam) - Pogodbo o zaposlitvi imam od 18.2.2005 - 17.2.2006 - PDP 1.4.2006 - približno nastop porodniške 4.3.2006 Kdaj je ZADNJI ČAS za oddajo papirjev o plači (dohodek v zadnjih 12. mesecih CSD?) Skrbi me, ker bi rada ujela noter še plačo od februarja... če bi mi to uspelo, potem imam 12 mesečnih dohodkov.... če pa ne, ali potem dobim tistih 40.000SIT? Kako to gre? Naj še povem, da je moja plača tako tako, mož je pa nezaposlen. Težko shajamo zato me skrbi kako bo,...koliko me bo pripadalo denarja v tem letu dni porodniške? Kaj če bi se zmenila, da mi šef podaljša pogodbo za ta 2 tedna do nastopa porodniške? (bi mi verjetno ustregel) Bi bila potem kaj na boljšem? Predvsem me zanima kdaj je zadnji čas za oddajo teh papirjev in kaj menite, bi dobila samo tistih 40.000 če mi pogodba poteče pred nastopom porodniške ali se gleda tudi na tistih 11 mesečnih dohodkov? (pred tem sem bila študentka...) Prosim za kakršnokoli pomoč in že v naprej hvala! Nekaj berem, če
|
|
|
|
RE: Kup vprašanj glede porodniške 9.1.2006 14:16:28
|
|
|
|
kofetek2010
|
po moje bi bilo dobro, če te delodajalec zaposli do nastopa porodniške, glede na to, da gre za tvojo prvo zaposlitev, saj bi bila v nasprotnem primeru res brez porodniške, katero dobiš, če si v 3 letih pred njenim nastopom bila zaposlena vsa 12 mesecev in za vsak mesec zaposlitve v teh 3 letih se ti za 2% poviša minimalni znesek tukaj si preberi, potem boš imela manj vprašanj http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp
|
|
|
|
RE: Kup vprašanj glede porodniške 9.1.2006 14:21:41
|
|
|
|
Stefka
|
Kolikor jaz vem, ti pripada porodniška, brez dopusta (ker ga seveda ne rabiš), če si imela v zadnjih 3 letih 12 plač (upošteva se zadnjih 12), tako da mislim, da boš dobila tako porodniško kot sicer. Papirje oddaš 60 dni pred rokom (to je začetek februarja). Sicer boš vse našla na omenjeni strani.
|
|
|
|
RE: Kup vprašanj glede porodniške 9.1.2006 19:50:12
|
|
|
|
sazi
|
So ti že druge dale nekaj napotkov, o časovnih okvirih pa toliko: lahko oddaš najprej 60 dni pred pdp, lahko pa tudi tik pred nastopom porodniške. Jaz npr. nastopim porodniško v ponedeljek in sem papirje urejala danes. Gospa na CDS ni nič komplicirala, še dobro se ji je zdelo, ko sem prinesla res vse papirje vnaprej pripravljene in polno izpolnjene - tudi meni je šlo za to, da je notri plača, ki je izplačana v decembru, zato sem papirje začela urejati januarja. Boš pa glede na to, da nastopiš porodniško 4.3 težko (oziroma po mojem ne moreš) všteti februarske plače (ki naj bi bila izplačana šele v marcu, če prav razumem). Glede poteka pogodbe pa imaš 2 možnosti - za obe rabiš "pomoč". Torej 1, je, da ti podaljšajo pogodbo do 5.3. - tudi najbolj ugodna varianta. 2. možnost pa je, da ti ginekolog da potrdilo o PDP 30.3. (namesto 1.4.), porodniško pa potem nastopiš 42 dni pred PDP, kar je preden ti poteče pogodba. Vse potrebne obrazce lahko dobiš na CSD, ali pa si jih sprintaš sama (mislim, da je na v temi družinska zakonodaja nedaleč nazaj objavljen spisek potrebnih obrazcev).
|
|
|
|
RE: Kup vprašanj glede porodniške 10.1.2006 7:40:27
|
|
|
|
Anonimen
|
Najlepša hvala punce za pojasnila. Zanima me samo še to, zakaj mi koristi to, če mi da ginekologinja potrdilo za PDP s 30.3. in ne z 1.4.? Zakaj bi mi potem napisala, da nastopim porodniško 42 dni prej? Kaj se tukaj ne gleda moje zdravstveno stanje?
|
|
|
|
RE: Kup vprašanj glede porodniške 10.1.2006 7:55:16
|
|
|
|
Anonimen
|
Še nekaj... ko odprem zgornjo stran CSD Šiška - izračun glede na moj PDP 1.4.06, mi itak ne ponudi polja za vpis januarske in februarske plače 2006! Vpisati je potrebno le za leto 2005 (zakaj?), jaz imam pa v svojem primeru rubriko januar 2005 prazno, pa mi kar samo napiše minimalno plačo za tist mesec, nekje okrog 60.000SIT. Če je temu tako, potem po moje ne igra vloge kdaj mi poteče pogodba? Torej... bo na ''original obrazcu'' potrebno vpisat za 12 mesecev nazaj ali za tekoče leto?
|
|
|
|
RE: Kup vprašanj glede porodniške 10.1.2006 14:14:00
|
|
|
|
sazi
|
Najprej nastop porodniške: to ali greš na porodniško 28 ali 42 dni pred PDP je tvoja osebna odločitev in nima veze s tvojim zdravstvenim stanjem, je pa res, da v obeh primerih traja 1 leto, torej če greš 42 pred PDP, je tudi otroček 14 dni mlajši, ko se ti porodniška konča. Če dobiš potrdilo o PDP 30.3. in nastopiš porodniško 42 dni prej, si še v delovnem razmerju, ko se ti začne porodniška (kar je tudi pomembno-glej 39. člen zakona spodaj). http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/zakonZSDPUPB1.asp Kar se pa upoštevanja plač tiče: če bo nastopila porodniško v februarju, se ti na obrazce vpiše kot zadnja plača decemberska plača (ki pa je bila izplačana v januarju). Jaz npr. nastopim porodniško 16.1., papirje sem na CSD nesla včeraj in imam kot zadnjo plačo vpisano nevembersko, ki pa je izplačana decembra. Torej štejejo se ti plače od januarske in 12 nazaj. Če jih ni 12, se za manjkajoče mesece avtomatski vpiše 55% minimalne plače v Sloveniji - kolikor ti pripada za mesece, ko nisi bila "starševsko" zavarovana. Upam, da sem napisala dovolj razumljivo, če pa ti lahko razložim še kaj, pa le vprašaj.
|
|
|
|
RE: Kup vprašanj glede porodniške 11.1.2006 11:33:38
|
|
|
|
Anonimen
|
Sazi, najlepša hvala za tvoje pojasnilo, samo jaz še vedno nekaj ne razumem. Najboljše da dam kar nekaj možnih primerov, ti pa mi prosim napiši kateri je zame ugodnejši, ker se moram odločiti zaradi službe. RADA BI SAMA POVEDALA ŠEFU DATUM, DO KATEREGA NAJ SE MI PODALJŠA POGODBA, AMPAK NE BI RADA DA BI IMEL ŠEF POTEM DO MENE OBEZNOSTI ( IZPLAČAT REGRES IN PA DOPUST). Kateri je to datum? 1. Če se mi pogodba prekine 18.2., PDP imam 1.4. , nastop porodniške je potem 3.3. ali 4.3.? - DO KATEREGA DATUMA moram oddat papirje na CSD? Je to do 1.2.? Če bi vzela to varianto, potem vpišujem plače za celo prejšnje leto, samo v januarju in febr. nisem prejela nobene plače, marca pa le za pol februarja. Se pravi, v teh 2.mesecih se mi šteje pač tista min.plača,ne? Ne glede na to, če imam 2 rubriki prazni, dobim denar, samo pač toliko manj,ne? V bistvu me zanima to; šef bi mi podaljšal pogodbo, ker me pač potrebuje za delo, po drugi strani pa nebi rad potem plačal regresa. O.K. KATERI JE TO DATUM, da se izogne plačilu regresa? Kdaj pa jaz sploh izvem točen datum nastopa moje porodniške? Če predpostavimo, da imam PDP 1.4. Si lahko kr sama garantiram da bo to 3.3.? Sem pravilno izračunala? Pa še nekaj; sem jaz sploh kaj na boljšem, če se mi pogodba podaljša za ta čas do nastopa porodniške? Saj ne bi mogla noter zajet še januarske plače, ki je izplačana februarja? Ali pač? V bistvu razmišljam takole; Recimo da vzamem potrdilo o PDP-ju 1.4. Ne glede na to do kdaj mi traja pogodba, moram papirje oddat 60 dni prej-to je do?1.2. Kdaj je zadnji datum, do katerega moram oddat papirje? Saj sploh ne vem, če me boš kaj razumela...upam da ja. Hvala ti iz srca
|
|
|
|
RE: Kup vprašanj glede porodniške 12.1.2006 8:04:50
|
|
|
|
Anonimen
|
Včeraj sem bila pridna in sem se lepo pozanimala za svoj primer kar na CSD. Vsekakor moram natopit s porodniško ko bom še v del. razmerju! Če mi bo G hotela napisat PDP 30.3., potem grem na porodniško 42 dni prej, s 17.2., kar je tudi moj zadnji dan veljavnosti pogodbe. Če pa bo ostal PDP 1.4., potem bom prosila šefa naj mi podaljša pogodbo do 3.3., kar bo isto kot zgoraj, samo s to razliko, da bom v tem primeru lahko vpisala eno plačo več! ( Ne 10, ampak 11) Zanima me, ali je razlika velika (če vpišem 10 plač namesto 11?) Samo to me še muči...
|
|
|
|
RE: Kup vprašanj glede porodniške 13.1.2006 23:12:22
|
|
|
|
sazi
|
Malo pozno se oglašam, ampak šele zdajle sem našla ta tvoja dodatna vprašanja. Nom, vidim, da si si večino odgovorov že sama priskrbela, jaz pa ti lahko napišem o razliki glede 10 ali 11 plač. Razliko si enostavno izračunaš: vzemi zadnjih 10 plač (bruto) in dodaj 55% minimalne slovenske plače, ki bruto znaša cca 122.000 sit. Vstoto deli z 12 - to je tvoja bruto porodniška. Zdaj pa isto naredi z 11 plačami in enim 55% deležem minimalne plače. Razlika, seveda, bo, ampak prav velika pa ne bi smela biti. Kar se obveznosti šefa tiče, je pa tako: samo če si v koledarskem letu pri nejm zaposlena več kot 6 mesecev (kar ne boš) ti je dolžal cel dopust in regres. Ker pa boš zaposlena manj kot 6 mesecev, pa ti pripada sorazmerni del obojega: torej če si zaposlena do 17.2. ali do 3.3. je spet neka majhna razlika, ampak res ne odločujoča - bo imel več stroškov s tvojo plačo za ta 2 tedna. Kar se pa CSD tiče, si pa verjetno izvedela, da dneve od PDP za nastop porodniške lepo šteješ nazaj: če je tvoj PDP na nek ponedeljek, nastopiš porodniško točno 4 tedne prej, torej spet na ponedeljek (ali pa 6 tednov, če vzameš varianto z nastopom 42 dni pred PDP). Papirje moraš oddati pred nastopom porodniške. 60 dni je zelo dolgi rok in ne skrajni. Kot pravim, jaz sem urejala 35 dni pred PDP, pa ni nihče rekel, da sem zelo pozna. Samo e boš oddajala npr. 1.2., potem res ne vem, kako je z vpisom januarske plače (odvisno od pripravljenosti in ažurnosti vaše kadrovske službe - toliko pa ne vem o tem). Upam, da imaš zdaj vse informacije. Če sem pa kaj preveč zakomplicirala ali kaj izpustila, pa le še 1x vprašaj (mogoče bi bilo fajn, da mi še na "zasebno sporočilo" pošlješ samo opomnik, da me še kaj sprašuješ, ker ne pregledujem redno vseh tem in potem pozabim kam pogledat... Srečen preostanek ti želim in uspešno rešitev vseh "papirniških" in časovnih problemov
|
|
|
| Stran: [1] |
Porodna izkušnjaPorodne zgodbeKakšna je bila vaša porodna izkušnja?Pozitivna. (
82%)
Negativna. (
18%)
Število vseh glasov: 104Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš
svojo anketo!